• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Bebeğiniz geceleri sık sık uyanıyor ve ağlıyor mu?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

eness

Avoncu
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2009
263
10
96
Kocaeli
Gece boyunca uyuyan bebeğiniz aniden geceleri uyanıp, çığlık çığlığa ağlamaya mı başladı? Karnının tok, altının temiz olduğunu biliyorsunuz. Yeniden uykuya dalabilmesi için kucağınıza alıyor, sallıyor, gezdiriyorsunuz.

Kendi yatağınıza alarak sizinle uyumaya alıştırmayı ise istemiyorsunuz. O halde ne yapmalısınız? Bebeğinizin gece ağlayarak uyanmasının nedeni ne olabilir? Yeniden huzurlu ve düzenli bir uyku alışkanlığı kazanması için ne yapmalısınız?

Öncelikle gece uyanan bebeğinizi kendi yatağınıza götürmenizin veya dakikalar boyunca kucağınızda gezdirmeniz ya da sallamanızın bebeğin uyku sorunları için iyi bir çözüm olmadığını unutmamalısınız. 6-9 ay arasında anne-babaların bebeğin gece uyanmalarına yanlış cevaplar vermeleri nedeniyle pek çok bebeğin sağlıksız uyku alışkanlıkları kazandıkları sık görülen bir durumdur.

Bebeklerin aniden geceleri uyanmaya başlamalarının önemli nedenlerinden biri, altı veya yedinci ay civarında bebeklerde tıpkı yetişkinler gibi düzenli ve tekrarlayan uyku aşamalarının oluşmaya başlamasıdır. Dolayısıyla uyku sırasında her doksan dakikada bir de rüya aşaması yaşanır. Bazen bu rüyalar son derece canlı olur ve dolayısıyla bu da bebek için yeni ve bazen de uykusunu bozan bir deneyimdir.

Buna yine aynı yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan ayrılık kaygısı da eklendiğinde bebeğin neden geceleri anne-babası tarafından rahatlatılma ihtiyacı duyduğu anlaşılabilir.

Tüm gelişimsel değişimlerde olduğu gibi, bu durumda da bazı zorluklar yaşanacaktır ancak yapmanız gereken en son şey bebeğinizin bu gelişim basamağını aşmasını engellemek olacaktır. Bunun yerine uyku öncesi aktivitelerini ve bebeğinizin ayrılık kaygısı nedeniyle ihtiyaç duyduğu rahatlatmayı düzene koyabilirseniz, durum çok daha kolaylaşacak ve düzelecektir.

Uyku zamanını mümkün olduğunca çocuk dostu bir zaman olarak düzenleyin ve değişmez bir uyku öncesi rutini oluşturun.
Örneğin akşamları ılık bir banyo bebeğin ihtiyacı olan fiziksel teması sağlayarak rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Ayrıca bebeğin odasının kapısını açık bırakın ve gece lambası bulundurun. Sevdiği bir battaniye ya da tüylü oyuncağını birkaç gece uyurken kendi yanınıza aldıktan sonra bunu uyurken bebeğinize vermeniz de yararlı olabilir. Birçok anne-baba, “anne kokusu” olan bu nesnelerin bebekleri rahatlattığını söylemektedir.

Gece uyanmalarına çabuk ancak kısa cevap verin.
Unutmayın gece uyanmalarının nedeni gelişimsel bir aşamadır. Sevecen davranın ancak sınır koymayı da ihmal etmeyin. Işığı açmayın, bebeği beslemeyin ve mümkünse yatağından almayın. Sırtını okşayın, güven verin, hatta kısa bir ninni söyleyin ancak karşılıklı etkileşimi çok kısa tutun. Amacınız, sadece bebeğe orada olduğunuzu ancak bu rahatlatma ile kendi başına uykuya dalabileceğine güvendiğinizi göstermektir.

Gün içinde bol bol sarılarak ve kucağınıza alarak bebeğinizin ayrılık kaygısı aşamasını atlatmasına yardımcı olun.
Bebeğinize masaj yapmayı henüz denemediyseniz, buna başlamanızın tam zamanı. Parmaklarınızı bebek yağı ile kayganlaştırın ve bebeğe masaj yapmaya başlayın. Özellikle banyo sonrasında bu çok rahatlatıcı olacaktır. Ancak sadece ona dokunmakla kalmayın. Bebeğiniz oyun konusunda daha bağımsız olabildiği yeni motor becerileri de gelişti. Bu nedenle gün içinde bebeğinizi yüzüstü yere bırakın ve onunla oyunlar oynayın. Oyunu onun yönlendirmesine izin verin. Bebeğinizi kucağınıza alarak dans edin ve beslerken bebeği kucağınızda tutun.

Bu yaklaşım bebeğinizin anne-ya da babaya sağlıksız bir bağımlılık geliştirmek yerine, zor bir gelişimsel basamaktan yeni bir beceri kazanarak atlamasını sağlayacaktır. Yaklaşımınızda tutarlı olmaya özen gösterin. Sizin sakinliğiniz ve planlı ve düzenli davranmanız bebeğinize yalnız olmadığı ve bu ve bundan sonra gelecek olan tüm olağanüstü gelişim basamaklarını başarıyla aşacağına güvendiğinizi gösterecektir. Unutmayın sevginiz bebeğinize başarma gücü verir.

.
b4enim kızımda bugünlerde geceleri sürekli ağlıyor hiç uyumuyor uykusuzluktan deliricem valla

bebeğin gece sık uyanmasının nedeni aç kalması demişti bizim doktorumuz deryacım..
gündüz tam doymadıysa bebek gece de karnı açsa uyuyamaz ne yaparsanız yapın diyor..
idilinde karnı aç olduğu için uyuyamıyor olabilirmi yavrum?

10 aylık oglum var.dogdugundan berı hıc delıksız uyudugunu gormedm.iki aydır diş cıkarıyor ve iki aydır kendı odassında beşiğinde yatıyor.gece 15 e kadar kalktıgı oluyor.hatta dun cıldırtacak derecedeydı.tam uykuya dalmasını saglayıp yatagıma gecıyorum,aglıyor.sabaha kdr ıkı oda arasında mekık dokuyorum.hala sabırlıyım,hala azımlıyım,yeterkı derdını anlayım.benden ayrıldı dıyemı acaba dıyorum ama iki ayda alışmazmı bı cocuk odasına ya.gece yarım saatte bır aglıyor,birde sabahın 7 sınde uyanıyor.uykular haram oldu bana :( haftaya kayınvalideme gıdıyoruz.bakalım yabancı yerde,yabancı yatakta ne yapacak.bırde 15 gun aynı odada yatıcaz umarım dondugunde benden ayrılmakta zorlanmaz ve tekrar odasına rahatlıkla alısır. :14:

selam pretty1971 mesj atamıyorm oyuzden buraya yazıyorm umarım okursun.oğlum sanırım dişlerinden dolayı uyumuyormus.10 gun sonra bır yasına gırecek 6 dişi cıktı.suan hasta ama hasta o yüzden 3-5 kere kalkıyor.hasta olmadıgı zmnlarda 1 yada 2 kez kalkıyor.cocuklar uyanıyorsa mutlka bır sorunları oluyor.hem dıs hemde odasını ayırmamız onu etkıledı.cok sukur odasına da alıstı.doktor iki yasına kdr uykusuz kalmaya hazır ol dıyor.sanada Allah kolaylık versın.

Kizim 6aylik. Son bir aydir uyku duzeni kalmadi gece 2 kere uyanan cocuk simdi on defa kalkio ve aglayarak. Bi sure yanimda yatirdim agladiginda hemen meme veriodum doymadigini dusunerek.ama baktim ki artik bensiz ve memesiz uyumuyor. Simdi yatagina koyuyor ve donencesini aciyorum biraz kiziyor agliyor ama uyuyor.gece hala cook uyaniyor ama yatagindan almiyorum agladigi gibi salliyorum simdilik bole iyi gibi en azindan 1 bucuk saat uyuyabilioruz kesintisiz..

ark.lar bene yardımcı olacak birileri war mı?:(
oğlum 7 aylık geceleri 2 saatte bir uyanıyor emmek için.önceleri iki gece bir de sabah emzirirdim. son iki aydır böyle ve çok yoruldum artık. sürekli kurulu ssat gibi 2 saatte bir uyanıp emmek istiyor.hazır mama vermek istemiyorum. sabah kahvaltı yapıyı. öğlen biraz çorba içiyor akşam da muhallebi yapıyorum ama çok az yiyor aç mı kalıyor aceba ne yapmam lazım . nasıl bir uyku ve yemek düzeni oluşturmam lazım:(

bebeğin gece sık uyanmasının nedeni aç kalması demişti bizim doktorumuz deryacım..
gündüz tam doymadıysa bebek gece de karnı açsa uyuyamaz ne yaparsanız yapın diyor..
idilinde karnı aç olduğu için uyuyamıyor olabilirmi yavrum?

benimde 7 aylık bir oğlum var.şu birkaç hafta öncesine kadar akşam 10 gibi yatırıyordum.sabah 5-6 gibi uyanırdı mamasını yer yine uyurdu.ama şimdi yine aynı saatte yatıyor fakat saat 2-3 gibi ağlayarak uyanıyor çok acıkmış bir halde ve mamasını zor yetiştiriyorum.acaba yeterince doymuyormudur?gece yatırmadan önce mama veriyorum 180 bazen 210 cc hep yaptığım gibi yani.yetmiyormudur artık acaba?muhallebi vermeyi denemiştim bir ara.o zamanda gece huzursuz olmuştu.bende bir daha vermedim.muhallebi dahamı tok tutar acaba?bana yardım edin lütfenn:14:

benim bebegimde 8 ayi bitirmek uzere. geceleri devamli uyaniyordu son iki aydir. megesem dis cikariyormus. simdi 3. disi patlattik.
bu arada ben emzirme haric gunde 4-5-6 ogun ek gida veriyorum bebegime. hepside 1 corba tabagindan iki parmak eksik. yani bebekleriniz ac olabilir. hepsinin icindede ya ekmek ya bulgur ya pirinc gibi doyurucu seyler oluyor.

benim kızım da 7.5 aylık geceleri çok uyanmaya başladı ben de doymadığından şüphe ediyorum .
günde ne kadar ek gıda vermeliyim
(1 cay bardağımı 1 su bardagı kadarmı)

bilemiyorum reddediyo zaten istemiyo .

benim kızım da 7.5 aylık geceleri çok uyanmaya başladı ben de doymadığından şüphe ediyorum .
günde ne kadar ek gıda vermeliyim
(1 cay bardağımı 1 su bardagı kadarmı)

bilemiyorum reddediyo zaten istemiyo .

canim muhtemelen ya doymuyordur, ya da dis cikariyordur.artik sutunun pek yeterli gelecegini sanmiyorum. gunde 4- 5 ogun ek gida vermelisin. 1 su bardagi yada daha fazla. ben kendi verdiklerimi yaziyim.
sabah 9-1o gibi kalkiyor. geceden anne sutu emdigi icin pek sut olmuyo o vakitte ben yinede emziriyorum. sonra 1 su bardagi yogurdun icine ekmek dograyip veriyorum.biraz peknir nadir olarakta bir nohut buyuklugunde yumurta sarisi.
oynadiktan sonra yatiyo. saat 13 gibi bir su bardagi corba ekmek dogranmis.icinde bulgur yada pirinc yahut irmik oluyor.
saat 5-6:30 gibi yine corba.saat aksam 9 gibi yogurt yada muz ezip veriyorum.11 gibi yine yogurt cici bebe icerisinde gibi gibi..

gecede emiyor 1-2 kere.tabi sutum cok azaldi.bazen yemeyi reddediyor.agzini kapatiyor.bazen ogunleri atliyorum. bazen reklam karsisinda veriyorum.bebegime zayif diyorlar.boyle iste..

benim bebegimde 8 ayi bitirmek uzere. geceleri devamli uyaniyordu son iki aydir. megesem dis cikariyormus. simdi 3. disi patlattik.
bu arada ben emzirme haric gunde 4-5-6 ogun ek gida veriyorum bebegime. hepside 1 corba tabagindan iki parmak eksik. yani bebekleriniz ac olabilir. hepsinin icindede ya ekmek ya bulgur ya pirinc gibi doyurucu seyler oluyor.

teşekkürler yorumunuz için.bende 3. dişi çıkardığını düşünüyorum açıkçası.çünkü bende gündüzleri en az 3 öğün ek gıda veriyorum.3 öğünde sütüm olmadığı için mama veriyorum.oğlumun kilo olarak maşallahı var zaten.onun için çok beslemektende korkuyorum açıkçası :( ileride kilo problemi olmasını istemiyorum.gece yatarken daha doyurucu olarak verdiğiniz birşey varmıdır?

rica ederim canim.be genellikle aksam yatmadan 1 kase muzlu yogurt veriyorum. icindede ya cicibebe,ya potibor biskuvi yada ekmek ufaliyorum. bazen elma rendeli yogurt, bazende corba olabiliyor.

Kizlar benim kizimda 6 Ayina girecek son uç haftadır uyku düzeni fena bozuldu dis cikardigindan supheleniyiruZ kilo sorunundan dolayı ek gidaya basladik dis için JEL şurup falan kullaniyoruz ama ben cinnet geçirmek uzereyim zaten doğduğundan beri uyku düzenini oturtmak için aylarca ugarastim tam rayina girdi derken şimdi yine eskiye döndük ne yapacagumu sasirdim yarim saatte ağlayarak uyaniyo ve sucuk gibi terlemis halde aptal doktoru bi halt bilmiyor yardim istiyorum lütfen

Benimde kizim 7.5 aylik sayilir. Son 20-25 gundur geceleri uyanmaya basladik. Zaten gece cok erken yatmiyor. Uyuma saati gece 1 den once olmuyor. Dogdugundan beri uyku sorunlarimiz oluyordu 2 aydir duzene girdik yavas yavas derken simdi tekrardan bozuldu. Gece uyandiginda emmek de istemiyor pek zaten aksam yatmadan yarim saat once 150cc mama veriyorum aciktigini pek sanmiyorum. Gece uyanmalarindan dolayi cok yorulmus bir haldeyim ne yapabilirim.

Biz de 7aylık olduk sayılırız. Ve hala bir uyku düzenimiz yok, günden güne daha kötüye gidiyor.
Saatte bir kalkıyor..emzirme aralarını açmak istiyorum ama başka türlü uyumuyor tekrar.
Gece emmesi nasıl azaltılır fikri olan var mı?
Bir de bebişleriniz akşam kaçta uyuyor ki? 6 öğün ek gıda nasıl veriliyor 1 günde..ben sığdıramıyorum o kadarını.akşam 7 gibi uyuyor kızım ..

Benim oğlumda tam yedi aylık oldu iki haftadır yine gündüz neysede gece uyuma düzeni çok bozuldu yatarken battaniyesi ne sarıp yatiriyorm ellinin çıkarmak için zorlanıyor elleri açık oluncada uyanıyor ve uykuya geçmesi zor oluyor genelde saat başı kalkıyor emziriyorum geceleri ve gece yatmadan 150 CC sbh yedi gibide 150 CC mama veriyorum açlıktan mı neden bu uykszlugu sizce bu rutini nasıl degsmeliyim napmaliyim çok yoruldum

Ben anladım ki biz ne yaparsak yapalım bebeğimiz değişime hazır olmadığı sürece olmuyor.
Bizim sebebimiz dişlermiş.aylardır diş çıkarmakla uğraşıyoruz dolayısıyla düzen falan kurulmuyor.
Yazık yavrum rahat bir gün görmüyor ki.sürekli ağrılı.
Sizin de diş çıkartıyor olabilir mi acaba?

Bu arada bizim de eller aynı şekilde sıkıntı.
Uyuturken sarıyorum ben uyuduktan sonra açıyorum.yüz üstü yatırdığım için çok sorun olmuyor.ama uyanacaksa döne döne yine uyandırıyor kendini, ona yapcak birşey yok.

10 aylık oğlum...dogdu dogalı gaz sorunu yasıyorum...ne yaptıysam gecmedi gazı...uyku düzeni yok...karnı tok altı temiz oldugu halde.. (Kolik gazlı) Gece 2 saate bir kalkıyor emiyor ağlıyor takiii gazını cıkarana kadar yada karnı gurul diye ses cıkarana kadar gazı cıkınca rahatlıyor ve hemen uyuyor...bebekler gazdan cok aglar..

Back