- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Oyun oynarken tüm parmaklarını kullanarak bloklardan kuleler yapacak, ayakkabı bağını deliklerden geçirebilecektir. Şekil verilebilen oyuncaklarla oynamaktan hoşlanır. Oyun hamuruyla zaman geçirmek hem eğlencelidir, hem de el becerilerinin artmasını sağlar.
Odasının bir köşesini sanat köşesi haline getirin. Burada oyun hamurları, kalemler, pastel kalemler, boyalar, kartonlar ve el işi kağıtları her zaman ulaşabileceği şekilde hazır bulunsun. Düşmeden büyük bir topa vurabilir. Koşarken köşeleri dönmekte zorlanabilir.
Sosyal ve duygusal gelişim
Bu ayda patron gibi davranmasını bekleyebilirsiniz. Yeteneklerinin, çevresindeki insanları nasıl etkilediğini test eder. Örneğin en sevdiği şarkıyı söylemeye başladığınızda “Dur!” diye bağıra-bilir. Aslında durmanızı istemiyordur, nasıl tepki vereceğinizi görmek ister. Eğer oyuncağı ile oynarken sizden yardım istiyorsa, büyük bir gelişim sıçrayışına tanıklık ediyorsunuz demektir. Yapamadığı zaman fırlatmak yerine, artık sorunu çözmek için sizden yardım istiyordur. “Bak!”, diğer bir sık kullandığı komuttur, sizin onayınıza ve beğenmenize ihtiyacı olduğunu gösterir. Karalamalarını veya blok kulelerini alkışlamanızı isteyebilir. Bu becerileri için övülmesi, yeni beceriler denemesi için kendine güvenini artıracaktır.
Patronvari emredici tavırlarını “Lütfen!” ve “Teşekkür ederim!” demesini öğretmek için bir basamak olarak kullanın. Örneğin, yardım istediğinde “Lütfen” demesini öğretin. “Dur!” diyorsa neden bunu söylediğini açıklamasını isteyin. Sözcükleri yetersiz olmasına rağmen kendine göre bir açıklama yaparsa şaşırabilirsiniz.
Sizi ve daha birkaç kişiyi sevgisini göstererek sevindirebilir. Size sarılır ve öper, genellikle siz çağırdığınız zaman gelir. Bunun ne anlama geldiğini tam olarak bilmese de, yaptığı zaman sizi mutlu ettiğinin farkındadır. Kendisi için sevimsiz bazı işleri yaparak, kitaplarını ve oyuncaklarını toplamak gibi, size yardım etmek bile isteyebilir.
Bazı çocuklar bu yaş civarında ilgisi/ bir döneme girerler. Özellikle sevgi ve uyum göstermiyorsa sabırlı olun, bunun geçici bir dönem olduğunu düşünün. Sizin duygularınızdan etkilenebilir, ancak size anlatamaz. Nasıl hissettiğiyle ilgili ona sorular sormayı deneyin. Örneğin; “Anneye bir şey için mi kızgınsın?”, “Geç geldiğim için mi üzgünsün?” gibi…
Dil ve anlama gelişimi
22 aylık çocuğun kelime kapasitesi yaklaşık 20 kelimedir. Çoğu 20 aylık çocuk iki kelimeyi yan yana getirebilir. Konuşmanızdaki tonlamaları taklit etmeye başlayabilir. Vücudunun 5 ya da daha fazla parçasını sorduğunuzda gösterebilir. Söylediğiniz ninnileri sizinle birlikte söylemekten hoşlanacaktır.
Bu dönemde konuşma gelişimi için dinleme yeteneği çok önemlidir. Ona çocuk kitapları okuyarak, dinlemeye özendirebilirsiniz. Birlikte şarkı söylemek isteyecektir, unuttuğu kelimeler için sizi dinleyecektir.
Çoğu çocuk kitaplara bakmaktan hoşlanır, en sevdiği kitabı kendi kendine okuyormuş gibi yapabilir. Dikkat süresi hala kısa olduğu için, hikayeyi bitirmek için acele ederek hızlı okumayın, yavaş yavaş okuyun, resimleri incelemesine fırsat verin, sıkıldığı zaman durun. Bu aylarda hikayenin sonunu getirmek ten çok, okuyarak vakit geçirmek çok önemlidir. Bir isteğini gerçekleştirmek için çok özel fikirler üretmeye başlar.