Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Bebeğiniz 13 aylık

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
file_main_image_12379_1_developpement_bebe_12_18_mois_12379_01_1500X1000_cache_1200x630.jpg



Halen bütün hayatınızın bebeğiniz etrafında döndüğüne mi inanıyorsunuz? Gerçekten de öyle ! Ancak bu ikinci yılla beraber yeni yürümekte olan bebeğiniz giderek ben merkezli olacak. Oyuncakları, yiyecekleri ve özellikle sizin ilginizi paylaşmak onun için çok zorlaşacak. Onu diğer bir çocukla oynarken izleyin, büyük bir ihtimalle oynadığı çocukla çok da fazla iletişim haline geçmek çabasında olmadığını farkedeceksiniz.

Siz halen 13 aylık bebeğinizin hayatındaki en önemli insansınız ve sizden çok fazla ilgi bekliyor. Ama bu arada bebeğinizin giderek bağımsızlaştığına ve özgüvenini kazandığına dair işaretleri de alacaksınız. Siz yemek hazırlarken, evi toplarken sizi göz mesafesinde tutabildiği sürece odada kendi kendini dakikalarca meşgul edecek, eğlendirecek. Belki sadece arada bir sizden sarılmanızı isteyecek.

Bebekler 13 aylık olduklarında güçlerinin farkına varır ve bunu kullanmayı öğrenirler. Sizden ona kitap okumanızı, salıncağı sallamanızı veya elini tutup çekiştirerek onunla yürüyüşe çıkmanızı isteyebilirler. Kelimeleri kullanamasa bile taleplerini parmağı ile gösterek, iterek açıkta belli edebilirler.

Siz ne yapabilirsiniz ?

Şu anda bebeğiniz tam bir sosyal kelebeğe dönüşmüş veya biraz utangaç olabilir . Bebeğinize sosyal yeteneklerini geliştirmesine eğlenceli oyunlarla yardımcı olabilirsiniz :

Saklambaç : Sizi takip etmek veya sizden saklanmak herhalde bütün 13 aylık bebeklerin en sevdiği oyundur. Bir sandalyenin, bir kitabın hatta bir havlunun arkasına saklandığında onu bulamıyormuş gibi yapmanıza bayılacaktır.

Al-Ver : Siz az eğlenceli bulsanız da 13 aylık bebeğiniz bu oyuna bayılacaktır. Onun fırlattığı oyuncakları, hatta yemek sandalyesinden aşağı attığı katı yiyecek parçalarını yerden alıp vermeniz ona çok eğlenceli gelecektir. Ayrıca size bir oyuncağını, kitabını veya herhangi bir başka objeyi verip ardından geri almak isteyecektir. Bu şekildeki “al-ver” aslında bebeğinizin dikkatini çekmeyi sağlayan sosyal içerikli bir oyundur. Bu arada bebeğinizin etrafta izleyiciler varken performansını tekrarlayarak olumlu tepki almak hatta alkışlanmayı sevdiğini farkedebilisiniz.

Yüzümüzü Tanıyalım Oyunu : Gözlerini, burnunuzu, ağzınızı parmağınızla gösterek onları isimlerini söyleyin. Kısa sürede kelimeleri kapacaktır. Ardından ondan size örneğin ağzının nerede olduğunu göstermesini isteyin. Kısa süre sonra size ağzını parmağı ile gösterektir. Fizyologlar bunun ikinci yıl ile başlayan ayrılık sürecinin bir göstergesi olduğunu düşünmektedirler. ( bebeğiniz bu hareketi ile onun ve sizin iki ayrı insan olduğunun farkına varmaktadır)

Diğer Gelişmeler : Yabancı insan ve diğer korkular

13 ay civarı bebekler yabancı insanlara karşı hassaslaşırlar. Bebeğiniz onu bir yabancı, hatta yakın aile fertleri veya arkadaşlarınız yanında bıraktığınızda üzülebilir. Böyle durumlarda bebeğinizin ağlaması, saklanması, bağırması onun aile fertleri ile yabancılar arasındaki farkı bildiği için ayrılığı sizi protesto etmekte olduğu anlamına gelir.

13 aylık olmuş bebeklerde eskiden tepki vermediği yerlere, durumlara, objelere, seslere karşı da bir rahatsızlık, korku başlayabilir. Örneğin elektrikli süpürge, banyo zamanı, araç sirenleri, komşunun evcil hayvanı, vs.

Ne Yapmalısınız ?

Unutmayın ki, güven zorla olmaz. eğer bebeğiniz yeni yüzlere karşı tepkiliyse sabırlı olun ve kendi yakınlaşmaya karar verinceye kadar kendisini uzak tutmasına izin verin. Bebeğiniz sizin kılavuzluğunuza bakacaktır, yeni bir bebek bakıcısına karşı siz rahat olursanız bebeğinizde sizi takip edecektir. Eğer onu market alışverişi gibi birçok yabancı insanla karşılaşabileceği süreçlere dahil ederseniz sizin nasıl davrandığınızı izler ve yeni insanlar yanında rahatlamayı daha çabuk öğrenebilir.

Korkmuş bebeğinizi sakinleştimenin birkaç yolu :

Yüksek sesler : Eğer elektrikli süpürgenin veys başka gürültü ile çalışan makinaya bebeğiniz tepki veriyorsa bırakın makina kapalı iken ona dokunsun. Örneğin araçlardan gelen sirenlere tepki veriyorsa onu yakınlardaki bir itfaiye istasyonuna ve ambulans yanına götürün. Eğer biraz meraklı ise bu tip araçlara onları inceleyecektir. Bu da onun korkularını hafifletebilir. Onu hiçbirşey için zorlamayın. Böyle bir zorlama tam tersi sonuçlar doğurabilir.

Küvet – Banyo zamanı : Küvete girmek, sabunlanmak, kaymak … bir bebeğin banyo zamanından korkması için bir sürü neden var. Eskiden bu rituelden büyük keyif almasına rağmen eğer bebeğiniz banyo küvetine girmeyi reddetmeye başlarsa, ona banyo süngerini verin. Onun boş küvetin içine oturmasına izin verin. Duşu kullanmaktan bir kap ile su saçlarına su dökün. Hatta korkusu geçene kadar birkaç gün şampuan kullanmayın. Birkaç gün sonra suyu akıtmaya başlayın, küvetin tıpası suların gitmesi için açık olsun. Bir süre sonra da tekrar tehlikeli olmayacak seviyede suyu küvette biriktirerek bebeğiniz yıkayabilirsiniz. Eğer küvet giderinden korkarsa ona banyo oyuncaklarının nasıl gidere sığmadığını gösterin.


Hayvanlar : Evlerinde evcil hayvan beslenen bebekler bile bazen diğer hayvanlardan korkabilir. Kendinizi düşünün, birgün dev gibi tüylü bir ayı ile burun buruna gelseniz … işte bu hayvan bebeğiniz için sizin komşunuzun biraz irice köpeği olabilir. Hiçbir zaman bir bebeği hayvan sevmesi için zorlamayın. Bunun yerine oyuncak hayvenlarla model oluşturabilecek oyunlar oynayın. Ona korktuğu hayvanlara ait kitaplar okuyun. En önemlisi sahibinden izin almadan kesinlikle bir evcil hayvanı sevmemeyi bebeğinize öğretin. En dost görünen kedi, köpekler bile bebeklere zarar verebilir.
 
X