• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları bebeğinde böbrek reflüsü olan varmı?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
Teşekkür ediyorum Nilüfer. damar yolu açılması kısmı hariç biz de DMSA'da sorun yaşamadık. Ocak ayında 2. voiding yapılacak bakalım nasıl geçecek. tüm kuzulara geçmiş olsun.
Esinasya bence hemen çocuk nefroloji bölümüne gitmelisin. ihmal etme. böbrek reflüsü olup olmadığı ve derecesi Voiding yapılarak anlaşılıyor aslında.ultrasonda nasıl belli olmuş acaba. yine de şanslısınız böyle bir rahatsızlığı varsa erken teşhis edilmiş olması ve derecesinin I olması çok iyi :) eğer gerçekten idrar yolu enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanmadan geçmiyor. idrar böbreğe geri kaçtığı için de enfeksiyon böbreğe zarar verebiliyor. o yüzden çocuk nefroloğuna git biran önce.

Merhaba İclal 18 size cevaben yazdığım iki mesaj da sitenin azizliğine uğradı ve silindi. Bu kez kaydederek yazıyorum. İlk duyduğumuzda eşimle oturup ağladık. çok zor günlerdi. ama geçtiiii.. gittiiiii.. herşey normal şimdi. insan alışıyor. üstelik teşhis edildiği için şanslıyız tedavisi olan bir hastalık ne de olsa :) sadece tedavi sürecinin uzun olması biraz yıpratabiliyor. enfeksiyon geçirince anne kendisini suçlayabiliyor. enfeksiyonsuz geçen her ay ve yıl büyük bir başarı ve mutluluk :)) Kızımın hastalığı bir yıl önce teşhis edildi. sağ böbrekte III derece VUR. yani idrar tam olarak boşalamıyor biriken ve bekleyen idrarda bakteri üreyip enfeksiyona neden oluyor. bu idrar böbreğe geri kaçtığı için(bu yüzden hastalığa böbrek reflüsü deniyor sanırım) de enfeksiyon böbreğe zarar verebiliyor. Kızımda, Voiding'de böbrekte yapısal bozukluk var sonucu çıktıysa da ultrason ve DMSA sonuçlarında normal olduğu anlaşıld.ı böbrekte herhangibir hasar da yokmuş.
Voidingle kaçak var mı yok mu varsa hangi derecede o saptanıyor. DMSA ile de böbrekte bir hasar var mı o anlaşılıyor(hastalık teşhis edilmeden önce 4 kez enfeksiyon geçirdiği için Voidingten sonra DMSA da yapıldı bize). Akşamları içilen koruyucu antibiyotik kullanmaya başladık. önce suprax sonra bactrim ancak üç ay sonra yine enfeksiyon oldu. piyeloseptyl ile tedavi olduk(bu ilacı içirmeyi başaramasaydık -ki kustuğu için arka arkaya üç kez vermemiz gereken durumlar bile oldu ve yedi gün boyunca günde üç kez içti- hastanede yatıp damar yoluyla tedavi edilmesi gerekecekti) ve koruyucu olarak ceclor kullanmaya başladık halen de ceclor kullanıyoruz.miktarı kilosuna göre doktorumuz belirliyor. pekçok antibiyotik var doktorumuz neden bunları seçti bilmiyorum hiç sorgulamadım. aslında koruyucu olarak da piyeloseptyl kullansanız daha iyi olur dedi ama içirmek çok zor çok acı bi ilaç. böbreği koruyalım derken psikolojisini bozardık o ilaçla devam etmeye çalışsaydık.
İlk voidingten bir yıl sonra yani bu ay 2. voidingi yaptıracaktık ama doktorumuz son enfeksiyonun üzerinden bir yıl geçtikten sonra yaptırmamızı önerdi. ne kadar geç yapılırsa kapanma ihtimali o kadar yüksek dedi yani ikinci voidingi ocak ayında yaptıracağız.iyileşip iyileşmediği o zaman belli olacak. korkmuyorum desem yalan olur ama bence kaçak kapandı! :) çocukların gelişimi devam ettikçe kapanma ihtimali de devam ediyor sanırım. kimi doktor bir yaşına kadar kapanır diyormuş ama benim kızım zaten 1 yaşında başladı ilaç kullanmaya. Bazı doktorlar koruyucu antibiyotik kullanırken enfeksiyon geçirilmesi halinde hemen cerrahi müdehale öneriyor ama biz doktorumuzu dinledik ve koruyucu antibiyotik kullanmaya devam ettik iyi ki de öyle yapmışız. o dönem umutsuzluğa kapılmıştım iyileşmiycek diye. şimdi 2 ay sonra enfeksiyonsuz bir yılı tamamlayacağız ve iyileştiğini öğreneceğiz inşallah :)
Bu süreçte pek çok özel hastane deneyimi yaşayarak bir daha özel hastaneye adım atmamayı öğrendim. Doktorumuz Sadi Konuk Hastanesinde çocuk nefroloğu Hasan bey. ben çok güveniyorum ve memnunum. bir kez de İstanbul'da isim yapmış bir çocuk nefroloji profesörüne götürdük(bir dosya oluşturdum ilk enfeksiyondan hatta anne karnındaki ayrıntılı ultrason görüntülerinden başlayan.. kızımın hastalığıyla ilgili tüm belgeler içinde. tahlil sonuçları hangi ilaçla tedavi olduğu falan. profösör hangi bakterinin ürediğine kadar baktı önemli mi bilmiyorum ama her işlem dosyasında duruyor işte) Ahmet bey, Hasan bey ne söylediyse aynısını söyledi.Hasan beye olan güvenim perçinlendi :) şimdi bir de bayan doktor gelmiş o da gayet ilgili. hoş tedavi genelde aynı. koruyucu antibiyotik ve temizlik. ayda bir idrar tahlili ve kültürü.
Gittiğimiz prof. gece antibiyotik koruyo gündüz siz demişti. üç saat arayla çocuğunuzu kucağınıza alıp bacaklarından tutarak (işeme pozisyonunda-çömelme pozisyonu da denebilir) genital bölgeye su tutun dedi. elinizi sürmeden. sabun kullanmadan. duş aldırır gibi. 10-20 sn kadar falan. bu pozisyonda çiş daha iyi boşalıyormuş ve su tutmak temizliyormuş. kurularken de ütülü havlu kullandım ben. sık sık bez değiştirdim. zaten üç dört saatte bir su tutunca ve her seferinde yeni bez kullanınca temiz ve kuru kalıyor. fazla yıkamak da zararlı tabi abartmamak lazım. Islaklık ve kaka bulaşması bakteri üremesine neden olabiliyormuş. Kakasını da mutlaka önden arkaya doğru yıkamak gerekiyo. ön kısma kaka bulaşmamalı. ellerimiz her daim temiz olmalı. Leğende, küvette oturtarak yıkamak yasak. ayakta duş alır gibi yıkanacak. kirli su genital bölgeye deymesin diye heralde. havuz yasak. biz denize gittik sorun olmadı. Bol su tüketimi önemli ve faydalı. Hala emiyorsa emzirmek de faydalı.
Doktorumuz ateşlenirse vakit kaybetmeden hemen tahlil yaptırın ve bana gelin demişti. Ateş normal bir hastalık nedeniyle olabileceği gibi ağır bir idrar yolu enfeksiyonu yüzünden de olabilirmiş ve bu ağır enfeksiyonun böbreklere zarar verme riski varmış.
İlk başta hastaneye ayak bastığı an ağlama krizine giren, ilaç içirmek için elini kolunu tutup burnunu kapattığımız kızımız, şimdi doktorun odasında gülüp oynuyor. anne ilacımı içiyim diyor. idrar torbası tak çişimi yapıyım.doktor amca, Bade ne güzel yapmış desin diyor. hiç sorun çıkarmıyor. Anlatınca, sabır ve sevgi gösterince anlayıp uyum sağlıyorlar :)) şimdiden geçmiş olsun. uzun, özen isteyen ama kesinlikle moral bozmaya değmeyecek bi süreç :)) Biz hala her iştahsızlığında, huzursuzluğunda, ateşlendiğinde hemen bir idrar tahlili yaptırıp rahatlıyoruz :) Yazdıklarımı doktorunuza danışmadan uygulamayın lütfen, yardım etmeye çalışırken zarar vermek istemem ve herşeyden önce mutlaka bir çocuk nefroloji uzmanı bulun. Aklıma gelenler bunlar :) Cevaplamamı istediğiniz başka sorunuz yada yardımcı olabileceğim bir durum olursa elimden geleni yapmaya çalışırım. Sağlıcakla kalın :)

merhaba arkadaşlar,

yaz<dıklarınızı okudum. Benimde 2 aylık bir oğlum var.daha 1 aylıkken uzayan sarılık yüzünden yapılan idrar kültüründe e.coli adlı bakteriye rastlandı. ve sonucunda yapılan usg de sol böbrekte 2-3 adet taştan şüphelendiler. yapılan tahlillerden sonra 10 tane düşük dozda antibiyotik iğne kullandık. ve enfeksiyon sıfırlandı. Kontrol amaçlı 1 hafta sonra kültür yaptırdık temizdi. bu hafta tekrar kültür yaptırdım. daha sonucu bilmiyorum ama laboratuardaki uzman üreme olduğunu söylüyor. kesin sayı yarın belli olacakmış.

marmara devlet hastanasinin nefroloji bölümüne götürdüm. ordaki dr da tanının kesin olmadığınıı şüpheli dendiğini ve üremenin 100 .000 in altında olması sebebi ile tam olarak enfeksiyon denemeyeceğii söyledi. bizim ürememiz sonda ile alınan kültürde 5000 çıkmıştı. şimdi çok korkuyorum benimle bu durumu yaşayan varmı :(
neler yapmamız gerekir. bebeklerinizin altını kaç saatte bir değiştiriyorsunuz. mikrop kapmasın pişik olmasın diye ıslak mendilleri bile kaynayıp soğutulmuş suda yıkıyorum ben. aslında altını ıkamak istiyorum ama havalar soğuduğu için hasta etmekten kokruyorum. gün aşırı banyo yapıyoruz. altınıda genelde ortalama 4 saatte bir değiştiriyorum ( dahamı sık değiştirsem ) . kakasını yapınca pipisinede kaka geliyor bunu engelleyemyorum ama temizlerken çok dikkat ediyorum.
sünnet yaptırmayıda planlıyorum.

bu arada kusma ateş vs şeyler yok. bazen huzursuzlanıyor ama genelde mama saatleri yaklaştığında oluyor yiyince geçiyor.
çok mutsuzum :(

hepinizin bebişlerine geçmiş olsun arkadaşlar. benim kızıma da voiding yapılıcak, doktorumuz özel hastanede. ancak orada yapılamıyor, dışarı yönlendirdi. aranızda izmirde olanlar varsa nerede yaptırdınız ve doktorlarınız kimler benimle paylaşırmısınız?

5,5 aylık bebeğim 3. Kez i.ye. Geçiriyor. çorumda öğretmenim. Ankara'da böbrek reflüsü konusunda uzman öneriniz var mı? Ileri tarihe gün mü veriyorlar? özel hastaneler hemen ilgileniyor mu? Zaman kaybetmeden baktırmamız lazım voiding için?
Lütfen doktor ve hastane öneriniz:(( geç kalmak istemiyorum.

5,5 aylık bebeğim 3. Kez i.ye. Geçiriyor. çorumda öğretmenim. Ankara'da böbrek reflüsü konusunda uzman öneriniz var mı? Ileri tarihe gün mü veriyorlar? özel hastaneler hemen ilgileniyor mu? Zaman kaybetmeden baktırmamız lazım voiding için?
Lütfen doktor ve hastane öneriniz:(( geç kalmak istemiyorum.

Prof.dr.tarkan soygür,özel muayenehanesi var

üniversite hastaneleri prof'a randevu vermiyor. Fatoş yalçınkaya isimli dr.a muayene olmak istiyorum fakat direk olamıyoruz sanırım.ona muayene olanlar nasıl ulaştı?

geçmiş olsun. bizimde idrar kanallarında genişleme saptandı. istanbul için önereceginiz nefroloji doktoru varmı?

Canım biz ilk doğduğu ay geçirdiği enfeksiyondan sonra DMSA çektirmiştik. Üstelik ateşli değildi enfeksiyonumuz. Ama buna rağmen ultrasonda normal çıkan sonuç DMSA da tek böbrek biraz hasar görmüş diğerine göre küçük ve olması gerekenden biraz az çalışıyor çıktı. O zaman doktorumuz bunun çok önemli olmadığını, belki henüz çok küçük olduğu için böyle çıkmış olabileceğini. Daha sonra DMSA nın tekrarlandığında sonucun normal bile çıkabileceğini söylemişti. Normal şartlarda enfeksiyondan 6 ay sonra DMSA çekiliyormuş. Bu enfeksiyondan sonra 3. ayda da bir enfeksiyon geçirdi oğlum. Ondan sonra sünnet oldu ve o günden beri hiç enfeksiyon geçirmedi çok şükür. Koruyucuya devam ettik ve hala ediyoruz. Bu arada her ay idrar kültürü yaptırmaya devam ediyoruz. 2. DMSA yı da Mart ayında çektireceğiz. Geçen ay doktor onun aciliyeti yok istediğiniz zaman çektirin dedi. Voiding ise yaz sonunda çekilecek. Bize 1-1.5 yaşına kadar iyileşebileceği ihtimalinin %90 olduğunu söylemişti doktorumuz.(Bizim her iki böbrekte 2. derece reflü) Ama kesin emin olmak için yaz sonunu bekleyeceğiz. Çünkü tetkikler yeniden yapılacak ve radyasyon içerdiği için zırt bırt yapılması çok da iyi olmadığı için yazın sonunu bekleyecekmişiz.

Sana önerilerim şunlar. Öncelikle bu rahatsızlığı hiç kafana takma. En azından teşhis konmuş, tedavi başlamış ki çok şükür bir tedavisi var. Ben şükrediyorum başka bebeklerin hastalıklarını ve annelerinin çırpınışlarını görünce. Sen bebeğini en güzel şekilde yetiştirmeye bak. Mutlu bir bebek olabilsin inşallah.

Enfeksiyon riskini yok etmek için de yapman/yapmaman gereken bi kaç şey şöyle.
Öncelikle bebeğinin altını çok uzun süre değiştirmemezlik yapma.
Kendinde bebeğinin altını temizlemeden önce mutlaka ellerinin temizliğine özen göster.
Kakasının ön tarafa bulaşmamasına dikkat et. ( Bizim bir süre sürekli bulaştığı olmuştu. Kakası cıvıktı ve otururken yapınca pipisi kakaya bulanıyordu, ama hemen temizlerdim, hatta imkan varsa yıkardım ve hiç sorun olmadı çok şükür.)
Seninki sanırım kız bebek. Altını mutlaka önden arkaya doğru temizle. Yani yine kaka kalıntılarının öne gelmemesi için.
Banyo yaptırırken kesinlikle su doldurulmuş küvet, leğen vs. gibi şeylerin içine oturtup yıkama.
Deniz ve havuza sokma.
İki güne bir banyo yaptır. (Tabi eviniz serin değilse.)(Acil durumlarda 2 günü beklemeyebilirsin.)
(Ürolojiden ziyade) Çocuk Nefroloji bölümünde aylık kontrollerini ve idrar külürünü yaptırmayı ihmal etme.

Gönlünü ferah tut. İnşallah iyileşecekler bebecikler. Sormak istediğin şey olursa buradan ya da mail adresimden bana ulaşabilirsin. oznur-simsek@hotmail.com
Merhaba çok uzun zaman olmuş ama umarım görürsün oğlun şu an nasıl? Biz de bebeğim 10günlükken enfeksiyon olduğunu öğrendik ama benim bebeğime hastane bakterisi bulaşmış pseudomonas aeruginosa diye bir bakteri.. Daha sonra emin olmak için devlette yaptırdık tahlil kültür. Tahlil temiz ama kültüründe üreme var. Devlettekinde kültürde de üreme çıkmadı. Aldık eve getirdik boşuna antibiyotik kullanmayalım dedik.. Daha sonra oğlum çok sancılanmaya başladı biz hep gaz sancısı sandık saatlerce ağlıyordu. Bi gün baktım çişini yaparken ağlıyor tabi 2 aylık olmuştu.. çok geç anladık. Araştırma hastanesine götürdük ve bakterinin 100bin üredigini söylediler. 10gün suprax kullandık 10bine düştü. Daha sonra 4gün amikasin iğne.yaptılar üreme bitti 2bucuk aylikti. Şu an 3 aylık geçen hafta sünnet ettirdik ne yazık ki 10gün içinde tekrar üreme olmuş. Tek korkum böbrek reflüsü biz ona baktırmadık. Sadece ultrasonda böbreğe baktılar. Bu kadar kısa zamanda nasıl tekrarladı aklım almıyor :( kendini zorladığı için bir de dikişi attı yavrumun..

Merhaba bebegi böbrek reflüsü olup iyilesen anneler var mı ?deneyimlerinizi paylasırsanız sevinirim.benim oglhm 18 aylık ve her iki böbrekte 2 3 reflü var.koruyucu antibiyotil alıyoruz ama
sık enfeksiyon geçiriyoruz.belirsiz bir süreçteyiz.koruyucu ant.baktirim kullanıyoruz ama 2 ayda bir dnfeksiyon geçiriyor.antalyada yasıyoruz ve boyle bir durumla karsılasan annelerden bilgi almak istiyorum.cevaplarsanız sevinirim.

Merhaba bebegi böbrek reflüsü olup iyilesen anneler var mı ?deneyimlerinizi paylasırsanız sevinirim.benim oglhm 18 aylık ve her iki böbrekte 2 3 reflü var.koruyucu antibiyotil alıyoruz ama
sık enfeksiyon geçiriyoruz.belirsiz bir süreçteyiz.koruyucu ant.baktirim kullanıyoruz ama 2 ayda bir dnfeksiyon geçiriyor.antalyada yasıyoruz ve boyle bir durumla karsılasan annelerden bilgi almak istiyorum.cevaplarsanız sevinirim.
Reflüyü ne zaman öğrendiniz? Kaç aylıktı yani öğrendiğiniz zaman?

Anne karnında öğrendik.50mm çapına ulaştı dogduktan sonra nefrostomi takıldı.
Sistoskopi yapıldı reflunün seviyesi4_5 ten 2 _3 düştü ama hala devam ettiğini düşünüyoruz.

Merhabalar bebeğim tek bobrekli doğdu sağ böbrek yok sol böbrekte ise 2 tane 5. Derece reflu var suan 50 günlüğüz voyding yapıldı Mayıs ayında ise dmsa denildi fakat idrar enfeksiyonu geçirdiği için 2 ay daha ertelendi her enfeksiyon da dmsa erteleniyor mu bilgisi olan var mı ve etrafında tek bobrek doğup hayatına ne yönde devam eden kişiler varsa Allah rızası için rahatlasın beni kızımı ilerleyen hayatında nakil bekliyor denildi 19 mayıs e.a.h verilen bilgiler bana yeterli gelmedi bildiğiniz iyi bir nefrolog ve urolog varmidir bunun için de yardımcı olursanız çok sevinirim

Doktorunuzu degistirin surekli enfeksiyon bobrege hasar verir.

Merhabalar bebeğim tek bobrekli doğdu sağ böbrek yok sol böbrekte ise 2 tane 5. Derece reflu var suan 50 günlüğüz voyding yapıldı Mayıs ayında ise dmsa denildi fakat idrar enfeksiyonu geçirdiği için 2 ay daha ertelendi her enfeksiyon da dmsa erteleniyor mu bilgisi olan var mı ve etrafında tek bobrek doğup hayatına ne yönde devam eden kişiler varsa Allah rızası için rahatlasın beni kızımı ilerleyen hayatında nakil bekliyor denildi 19 mayıs e.a.h verilen bilgiler bana yeterli gelmedi bildiğiniz iyi bir nefrolog ve urolog varmidir bunun için de yardımcı olursanız çok sevinirim
Canim benim bildigim enfeksiyon varsa, voiding yapilmaz cunku pipideki enfeksiyon sonda ile bobrege tasinir. Bu yuzden.Voidingden once mutluka idrar kulturu yapilir.dms kandan renkli sivi, verilerek cekilir . Lutfen doktorlara dikkat edin bebekleriniz icin. Senin bebekkaynana voidinkten sonra mikaza enf. Gecirdi

Bebeğim kız 9 günlük iken voiding yapıldı kızıma o zaman herhangi bir sorun yoktu enfeksiyonu 30 gunluk iken kaçakdan ötürü geçirdik

Back