Canım biz ilk doğduğu ay geçirdiği enfeksiyondan sonra DMSA çektirmiştik. Üstelik ateşli değildi enfeksiyonumuz. Ama buna rağmen ultrasonda normal çıkan sonuç DMSA da tek böbrek biraz hasar görmüş diğerine göre küçük ve olması gerekenden biraz az çalışıyor çıktı. O zaman doktorumuz bunun çok önemli olmadığını, belki henüz çok küçük olduğu için böyle çıkmış olabileceğini. Daha sonra DMSA nın tekrarlandığında sonucun normal bile çıkabileceğini söylemişti. Normal şartlarda enfeksiyondan 6 ay sonra DMSA çekiliyormuş. Bu enfeksiyondan sonra 3. ayda da bir enfeksiyon geçirdi oğlum. Ondan sonra sünnet oldu ve o günden beri hiç enfeksiyon geçirmedi çok şükür. Koruyucuya devam ettik ve hala ediyoruz. Bu arada her ay idrar kültürü yaptırmaya devam ediyoruz. 2. DMSA yı da Mart ayında çektireceğiz. Geçen ay doktor onun aciliyeti yok istediğiniz zaman çektirin dedi. Voiding ise yaz sonunda çekilecek. Bize 1-1.5 yaşına kadar iyileşebileceği ihtimalinin %90 olduğunu söylemişti doktorumuz.(Bizim her iki böbrekte 2. derece reflü) Ama kesin emin olmak için yaz sonunu bekleyeceğiz. Çünkü tetkikler yeniden yapılacak ve radyasyon içerdiği için zırt bırt yapılması çok da iyi olmadığı için yazın sonunu bekleyecekmişiz.
Sana önerilerim şunlar. Öncelikle bu rahatsızlığı hiç kafana takma. En azından teşhis konmuş, tedavi başlamış ki çok şükür bir tedavisi var. Ben şükrediyorum başka bebeklerin hastalıklarını ve annelerinin çırpınışlarını görünce. Sen bebeğini en güzel şekilde yetiştirmeye bak. Mutlu bir bebek olabilsin inşallah.
Enfeksiyon riskini yok etmek için de yapman/yapmaman gereken bi kaç şey şöyle.
Öncelikle bebeğinin altını çok uzun süre değiştirmemezlik yapma.
Kendinde bebeğinin altını temizlemeden önce mutlaka ellerinin temizliğine özen göster.
Kakasının ön tarafa bulaşmamasına dikkat et. ( Bizim bir süre sürekli bulaştığı olmuştu. Kakası cıvıktı ve otururken yapınca pipisi kakaya bulanıyordu, ama hemen temizlerdim, hatta imkan varsa yıkardım ve hiç sorun olmadı çok şükür.)
Seninki sanırım kız bebek. Altını mutlaka önden arkaya doğru temizle. Yani yine kaka kalıntılarının öne gelmemesi için.
Banyo yaptırırken kesinlikle su doldurulmuş küvet, leğen vs. gibi şeylerin içine oturtup yıkama.
Deniz ve havuza sokma.
İki güne bir banyo yaptır. (Tabi eviniz serin değilse.)(Acil durumlarda 2 günü beklemeyebilirsin.)
(Ürolojiden ziyade) Çocuk Nefroloji bölümünde aylık kontrollerini ve idrar külürünü yaptırmayı ihmal etme.
Gönlünü ferah tut. İnşallah iyileşecekler bebecikler. Sormak istediğin şey olursa buradan ya da mail adresimden bana ulaşabilirsin.
oznur-simsek@hotmail.com