Arkadaşlar merhaba,
bu foruma kaç kez girip satır satır okuduğumu,her açışımda yeni bir haber olsa diye nasıl umutla beklediğimi anlatamam. O zaman bazı arkadaşların yazdıkları bana moral olmuştu eğer bebeğim doğup da sağlıklı olursa bu foruma yazacağım demiştim kendi kendime,bu benim ilk yazım umarım birilerine faydası olur.
İkinci gebeliğimdi,ilk çocuğumun parmaklarında doğumsal bir anomali olduğu için doktorum ekstra bir hassasiyet gösteriyordu kontrollerde ve herşey yolunda gidiyordu,tüm tarama testlerim normal çıktı vs Detaylı ultrason zamanı geldiğinde de sanırım 22 ya da 23 .haftaydı bizi kötü bir süpriz bekliyordu;ventrikülomegali 12.8 ve çift taraflı,doktor bize acele etmemizi,bir an önce amniyosentez yaptırmamız gerektiğini bebeğin normal olmadığını,down sendromu olabileceğini ve gebeliği sonlandırma zamanının dolmak üzere olduğunu bu yüzden zamana karşı yarıştığımızı söyledi,gebeliğimin nasıl geçtiğini sordu zor olduğunu söyledim-3-4 ay boyunca bulantı ve kanamalardan dolayı yatmak zorunda kalmıştım,o da annelerin zaten bunu anladığını ve hasta bebeği doğanın atmaya çalıştığı falan gibi saçma sapan şeyler söyledi.Muayenehaneden nasıl çıktığımı hatırlamıyorum dünya başıma yıkılmış gibiydi,birden her şey ters dönmüştü,hemen kendi doktorumu aradım ve apar topar amniyosentez yaptırdım,normal çıktı. Mr çektirmedim onun yerine İstanbulda ünlü bir perinatologa gittim( Dr isimleri vermek yasak mı değil mi bilmiyorum bu yüzden vermiyorum) o bize Ankaradaki 'meşhur' radyologun dediğinin aksine tek taraflı olduğunu söyledi ama değer aynıydı 12.8,torch tesiti istedi o da normal çıktı,1 hafta sonra kontrole çağırdı 13,5 e yükselmişti fakat eşlik eden hiç bir anomali yoktu.Hoca bize şöyle dedi: Bu bebeğin normal doğma şansı %70 diyelim ki öyle olmadı değerler arttı o zaman bile beyinsel bir problem olma riski yüzde on,zaten normal bir gebelikte bile %6-7 arası bir risk vardır.
1 ay sonra kontrole gittik 10.5 e gerilemişti,şok olduk tabi,çünkü felaket senryolarına hazırdık kurul kararı,gebeliği sonlandırmak,yok ne olursa olsun benim çocuğum ama ya bana bir şey olursa ona kim bakar vs bunları anlatmama gerek yok,burayı okuyan herkes zaten benzer duyguları yaşıyor neyse hoca bize bir daha gelmenize gerek yok bu saatten sonra tekrar yükselmez dedi,bu bebek normal ama yine de doğumdan sonra bir gelişim nöroloğuna götürün dedi,doğumuma 3 ay vardı her dr kontrolümde geriliyordum çünkü kafa çafı büyüktü ama rakamlara takılmadım,her doktorun ultrason aleti ve yorumlama tarzı farklı çok kafa karıştırmamak gerek.
Neyse bebeğim doğdu kafa çapı yine büyük,doğar doğmaz ultrason çektirmedik çünkü 1. ay nörolog randevumuz vardı onu bekledik,bu arada bazı refleksleri ilk çocuğuma göre gerideydi ve kafası(39cm) normal sınırın üstüne çıkmıştı, Doktor bize kafa çapının büyük olmasının bir ölçüt olmayacağını söyledi genetik olabilirmiş nitekim ultrasonda bakınca 7,5 a gerilemişti. Refleksler konusunu sordumher bebek farklıdır dedi muayene bulgularını normal buldu,1 yaşında tekrar bir kontrol yürümesine bakacak.
Şu an bebeğim 3 aylık oldu,herşeyi normal bir bebek gibi emmesi ,uykusu,sese verdiği tepki,göz teması vs Kabus dolu aylar yaşadım,yaşadık karnımda hareketlerini hissettiğim bebeğimi kaybetme riskimdi en zoru,ilk gebeliğim olsa bu zevki ilk kez tadacak olsam belki daha kolay olurdu ama ne kaybedeceğimi biliyordum,çevremde bazıları çok geç olmadan sonlandır gebeliğini yazık sana da çocuğuna da diyordu bazılarıysa günah nasıl kıyarsın vs Allah kimseyi bu kararı almak zorunda bırakmasın hangi taraftan baksan zor,ben çok fazla düşünmemeye çalıştım hayırlısı olsun dedim,rakamlar düşeceğine artsaydı ne yapardım bilmiyorum düşünmek de istemiyorum. Allaha çok şükür şu an mutluyum yine de temkinliyim herşey geçti bitti diyemem 4-5 yaşına kadar takip edeceğiz.
İnşallah sizlerin bebeklerinin de geriler rakamları ve sağlıkla sağlıklı çocuklar doğurursunuz.Biraz uzun yazmış olabilirim ama umarım birilerinizin gönlüne su serper yazdıklarım,hiç ummadıklarınız olmaz dedikleriniz de olabilir lütfen umudunuzu kaybetmeyin,bazen çok acı çeker sonunda güleriz bazen de çok acı çeker ve sonra daha da fazlasını çekeriz her şey bizler için,hakkınızda hayırlısı olsun gülen tarafta olursunuz inşallah yüreğinizi serin tutun sevgiler