Bebeğin beslenme ve uyku düzeni

Dnz61

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2018
173
87
Merhabalar arkadaşlar. Sizlere bir sorum olacak. Sekiz aylık bir bebeğim ek gıdaya geçtik ve artık çoğu şeyi istediği zaman yiyebiliyor. Ama şöyle bir problem var ki yemek istemiyor. Çoğu araştırdığım yerde ve doktorumuzun verdiği listede günde iki bebek kavanozu yemek yemesinden bahsediliyor ama bizimki mümkün değil o kadarını yemiyor. Mama yada anne sütü istiyor. Bir diğer kişiler konumda uyku süresi. Yine araştırdığım yerlerde gece beş saat kesintisiz uyur yazıyor ama bizde bu da imkansız. En fazla o da çok nadir iki saat uyur sonra uyanıp emmek ister. Gece hemen acıkmasın diye uyumadan hemen önce mama da veriyorum ama yine bir saat sonra uyanıyor. Gündüz uykumuzda iki sefer bir buçuk saatten toplam iki kere uyuyor. Uyku düzeni ve beslenme düzeni bu şekilde mi oluyor sekiz aylık bebeklerde. Ve bu şekilde olmuyorsa düzenli olması için ne önerirsiniz
 
Çoğu zaman teori ve pratik birbirine uymaz ki…
Keşke bir ayarlama düğmesi olsa ayarlasak herşeylerini :)
2 yaşında bir çocuğum var, 22 aya kadar emzirdim. O zamana kadar bırakın 5 saat, 2 saat bile deliksiz uyumuyordu. Doktorumuz gece beslenmesini 12 aydan itibaren kesmemi söyledi ama ben doktordan daha çok bildiğim için kesmedim gördüm günümü.
En son nefret ettim emzirmekten öyle bıraktım.
Akıl sağlığımı kaybedecektim.
Hayırlısı ile tekrar doğum yapınca gece beslenmesini kesinlikle 12. Ayda keseceğim.
Çünkü gece uyanmaları acıktıkları için değil bağımlı oldukları için.

Aynı şekilde beslenmede emzirmeye bağlı çoğu zaman.
süt bebekler için tabii ki daha cazip, bide zahmetsiz :)
Emzirdiğiniz sürece uyku ve mama tam olarak yoluna girmez diye düşünüyorum kendi tecrübeme dayanarak ama elbette her çocuk başkadır 😉
 
Her bebek farklıdır bence ama gece beslenmesinden kesmek için bazı taktikler var nette de yazan (gece verilen mamayı yavaş yavaş mamasını azaltıp suyunu artırarak yapılan).
Benim bebeğim de 8 aylık. Gündüz 2 defa 1-1,5 saat arası uyuyor (en fazla toplam 2-3 saat). Gece uykusuna 21 de geçiyor (emerek uyuyor benim bebeğim), 21,30 gibi tam dalmadan mamasını içiyor. En kötü sabah 5-6 ya kadar uyuyor. Bazen uyanırsa tekrar omzumda pışpışlayarak uyutup geri yatırıyorum. Sabah 5-6 gibi benim yanıma alıyorum 8'e kadar bazen emiyor bazen uyuyor yanımda kafasına göre takılıyor. 8 gibi kalkıyoruz. 9-9,30 gibi kahvaltısını yapıyor (yumurta-avokado ya da herhangi bir meyve püresi-suyla pişmiş 1 kaşık yulaf lapası ya da 1 kaşık tahıllı kaşık mama). Sonra 12,30 da emerek uyuyor yarı uyurken yine biberon mamasını içiyor (benim bebeğim süt alerjik olduğu için reçeteli mama içiyor ve tadı iğrenç olduğu için sadece uyurken içiyor). 13:30-14,00 Arası uyanıyor. uyanınca bir ara öğün yiyor bir kavanoz veya yarım kavanoz irmikli meyveli mama (kendim yapıyorum) ya da bikaç parça meyve (kendi yiyor 1-2 dilim elma-armut vs.) , saat 16 gibi sebze çorbası içiyor (sebzeyi sevmiyor genelde yarım kase zor içiyor). 16,30 gibi emerek uyuyor (bu arada sütüm az benim tek memeden en fazla 30-40 ml içiyor zaten uyurken tek meme emiyor). 17,30-18,00 arası uyanıyor. 19:00-19,30 civarında et suyuyla pişirdiğim sebzeli bebek makarnası çorbası ya da şehriye çorbası tarzı bişey içiyor (ben yine ona çaktırmadan karışık haşlanmış sebze de katıyorum gündüz yemediği için) makarna çorbasını seviyor onu baya 1 kaseye yakın içiyor.

Bu arada biz ek gıdaya 5. ayda denemelerle başladık (alerjik olduğu için) 6. aydan itibaren doktorumuz mutlaka 3 ana 1 ara öğün şeklinde ek gıda vermemi istedi. Biberon mamasını 6. ayda ben toplamda 3-4 kez veriyodum ek gıdayı daha az veriyodum doktora rağmen. Ama doktorumuz ısrarla ek gıdaya ağırlık vermemizi istedi. 7. aydan beri bu şekilde yapıyorum.. Bu arada Ankarada yaşıyorum çok iyi bir üniversite hastanesinde takip yaptırıyorum. O yüzden doktorumuza güveniyorum. Hastanenin ek gıda kitapçığında bile bu şekilde bilgi veriliyor.

Ek gıda verirken yemediği zamanlarda size önerim Birlikte sofraya oturun ve onun yediği yemekten kendinize de 1 kase koyun. Bir siz yiyin bir ona yedirin. Kesinlikle önüne oyuncak vs. koymayın. Masaya oturtun koltukta veya başka yerde yedirmeyin. Tv müzik dikkatini dağıtacak herhangi bişey açmayın. Belki verdiğiniz mamayı sevmeyip yemiyor olabilir ek gıdayı çeşitlendirin sevdiği şeyleri vermeye çalışın. Kendisi yemeye teşvik edin. Mesela buharda haşlanmış parmak sebzeler. Yumurta verirken eğer haşlanmış sevmiyorsa zeytinyağı sürdüğünüz küçük bir tavaya yumurtanın sarısını dikkatle ayırarak çırpıp omlet yapın. Küçük parçalara ayırıp önüne koyun bir taraftan siz elle ağzınıza koyabilirsiniz.Siz onunla birlikte yerseniz daha iyi yiyecektir.
 
X