Bebeğimin tuvalet eğitimi için fikirlerinize ihtiyacım var

M i h r a

Güçlüyüm ama kalbim hassas.
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2019
2.051
4.526
Merhaba kızlar oğlum 31 aylık 2,5 yaşında yani havalar hazır ısınmaya başlamışken tuvalet eğitimini vermek istiyorum ilk çocuğum olduğu için tuvalet eğitimi hakkında pek bir bilgim yok internetten yazılar okuyorum son birkaç gündür bu süreci en verimli ve sakin bir şekilde tamamlamak istiyorum tecrübeli veya bilgisi olan annelerden fikrinizi merak ediyorum tuvalet eğitiminde nelere dikkat etmem gerekiyor neleri yapmalıyım neleri yapmamalıyım bu sürece en en verimli şekilde nasıl tamamlarız :) bana vereceğiniz tüm bilgileri açığım kısaca
 
Merhablar. Öncelikle desteksiz merdiven tırmanma ve zıplama yapabiliyor mu ve çişini tek seferde mi yapıyor yoksa az a mı bunları konyrol edin. Çişiini tek seferde yapıyorve merdiven tıramanıyor zıplıyorsa kaslar hazır demek.
Teonun tuvalet kitabını alıp okumaya başlayın (googla yazın bu konuda hikaye kitapları da var) oyunları içind ebebekleien çişi geldi.deyip tuvalete götürebilirsiniz. Bu farkındalık sürecinden sonra sen de bezini çıkarmak tuvalete yapmak istermisin deyin.

Tamam derse birlikte gidip iç çamaşırı ve lazımlık alın.
Öyle alışır gider bence.
 
Benim oğlum 33 aylık ama zıplayamıyor. Merdiveni de çıkarken turunuyor. 2 gündür tuvalet eğitimi deniyorum, her şeyden daha zormuş (bu zamana kadar yaşadıklarımdan). Sadece yapınca söylüyor. Sizce devam edeyim mi, yoksa kaslar hazır değil hiç zorlamamak mı lazım? Eylülde okula başlayacak öğretmem gerekiyor.
 
Çok zorluyor söylemiyorsa bırakılabilir gibi ama dah anayrıntı bilmek lazım tabi. 36 aylıkken benim kızım denedik tam 2 gün boyunca bir kere bile söylemedi hep üstüne yaptı, dedim kızım bezini tekrar takmamı ister misin tak dedi taktım. Sonra bir psikologla online görüşme yaptık onun dedikleri ışığında 3 ay bekledim, 39 aylıkken anne bezimi çılar ben tuvalete yapcam dedi ve hiç bir kaza olmadan tuvalete yapmaya başladı
 
Bir de doktorunuz bir şey dedi mi 22 aylık gibi desteksiz merdiven çıkma , 30 aylık gibi zıplamanın olması gerek, benim kızımda duyusal hassasiyet vardı o yüzden 24 aylıkken merdiven çıkamıyordu, duyu bütünleme tedavisi aldı
 
Okula başlayacağı için ancak alışır gibi geldi ama hiç de hazır değil gibi. Biraz daha süreci takip edeyim, sağolun
Korkak anne sendromu bence ister istemez korumacı olduğum için kaba motor hareketleri çok erken olmadı. 14 aylıkken üzerine düşünce yürüdü mesela. merdiven çıkması için de pek ortam yoktu. Parkta salıncakta sallanıp, yürüyüş yapıyoruz mesela genelde. Kaydırağa bu yaz kendi tırmanmaya başladı. Hafif korkuluklara tutunursa çıkıyor, kaydırağa tırmanırken de bıraktığı oldu. Desteksiz çıkmak derken hiçbir yere tutunmadan çıkmayı kastediyoruz değil mi? Şimdi düşündüm de evde mindere vs çıkıyor, muhtemelen merdiven olunca korkuyor. Merdivenden rahat iniyor. Bağımsız çıkmak 3 yaş civarıymış şimdi baktım.

Parkta çocukları göre göre zıplamaya da çalışıyor onu henüz yapamadı.

Bir dokun, bin ah işit oldu, kusura bakmayın.
 
Son düzenleme:
Ah ne demek. Ben de biraz korkaklardanım ama bizimki kızımın vestübüler hassasiyetinden kaynaklıydı. Okul bezli kabul etmiyor mu? Benim kızım 34 aylıkken bezli başladı okula. Olur bence de ama eğer olmuyorsa zorlamamak lazım demişti psikolog,dediğiniz gibi siz biraz gözlemleyin
 
Olmadı B planı okula da bir sorayım. Bize alıştırın dediler direkt almadıklarını düşündüm. Nasılsa alışır o zamana düşüncesindeydim

Oğlumda duyusal hassasiyet düşünmedim. Kendi haline salınca ve evde özellikle yaramazlıklar yapıyor. Dışarıda benim tutumumdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Şimdi mindere merdiven gibi rahat çıktı, dışarıda korkuyor bence Yine de biraz araştırıp, gözlemleyeceğim. Teşekkür ederim
 
Merhaba duyu bütünleme tedavisi işe yaradı mı sıkıntılar geçti mi acaba ? Bende oğlum için başlayacağımda endişeliyim.
10 aylık ve ek gıdaya başladığımızdan beri beslenme sıkıntısı var onun dışında yabancılara karşı aşırı ağlıyor bazı dokuları tutmak istemiyor doğal olarak yemek de istemiyor. ergoterapiste değerlendirme seansına gittik duyusal hassasiyeti var yoğun bir şekilde dedi. Yarın terapiye başlıyoruz ama geçer mi diye korkuyorum. Oğlum bi oyuna da odaklanmıyor ki sürekli emekleyerek döküp saçma derdinde nasıl olscak bilmiyorum.
 
Biz de çok işe yaradı bir buçuk yıl kadar gitti sonra jimnastik kursuna başladık, bizim vestübüler hassasiyet olduğu için. Kesinlikle işe yarıyor ama bu ara çok popüler olduğu için bazen işini iyi yapamayanlar da var, iyi gelmezse de bırakmayın kişi değiştirin. Yabancılara karşı ağlaması kaygıdan olabilir, diğer hassasiyetleri çözülür kaygı kalırsa oyın terapisi desteği alabilirsiniz
 
Çok teşekkür ederim cevap için. Bulunduğum şehirde 1 tane ergoterapist var sadece. Genelde gidenler memnunmuş. Süreç hiç önemli değil ama düzelmezse diye korkuyorum. Kaygı durumu zamanla geçiyor onu biliyorum kızım 6 yaşında onunda hem duyusal hassasiyeti hem kaygıları vardı ama yemesini etkilememişti. 3.5 yaşında farkettik durumu dediğiniz gibi oyun terapisiyle düzeldi çok şükür.
Ama oğlumun beslenme reddi bizi çok zorluyor. Yani çubuk kraker salatalık yer mesela ama kek yemez kıvamı rahatsız ediyor ekmek yer ama muzu ezmeden yemez parmak şeklinde besinlerde verdim blw’de denedim yok olmuyor maalesef.
Zaten pediatristimiz duyusal hassasiyeti olan çocuklar acıksada yemek istemediği şeyi yiyemez. Mesela bugün bulgur kırmızı mercimek un koydum önüne un’da sorun yaşamaduk ama bulgurla mercimek rahatsız etti ayakları bastırmaya çalıştım zorlandı istemedi. Terapide beler yapılıyor bilmiyorum ama inşallah bizde de işe yarar.
Terapistin demesine görede yememe buzdağının görünen kısmı yani bu bir sonuç sebep duyusal hassasiyet onu çözünce yemeside düzelecek dedi. Terapistimiz direk ergoterapi mezunu dereceylede mezun olmuş ama bakalım.
 
İnşallah çok iyi olur. Bir sürü çeşidi var duyusal hassasiyetin. Eve verdiği çalışmaları aksatmadan yapmanız önemli yoksa haftada 45 dakika yeterli olmuyor. Ebru sidar ın duyulmak istiyorum kitabı bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi veriyor,okuyabilirsiniz isterseniz.
 
Ebru sidar’ın o kitabını almak istedim ama yorumlarda çok terminoloji içerdiği eğitimci olmayanın okurken çok zorlanacağı yazıyordu bilemedim alsam mı acaba? Yani neler yapılabilir evde onlar yazıyor değil mi?
Ben ebru sidar’dan online destek almak istedim mesaj attım ama fiyat baya bi pahalı olunca başvuramadım.
Birde online nasıl olur bebek daha küçük bilemedim.
Ödevleri hiç aksatmam da inşallah oğlum yapmaya gönüllü olur.
 
Ben rahat okudum, bence gayet okunabilir. Neler yapılacağından az bahsediyor,daha çok konuyu , duyusal hassasiyet nedir anlamak için. Aktivite örnekleri duyusal beyin kitabında var. Tam olarak hangi alanda duyusal hassasiyeti olduğunu bilirseniz orada aktiviteler var, ama zaten duyu bütünlemeye gittiğiniz de ergoterapist söyler neler yaptıracağınızı. Çocuklar pek gönüllü olmuyor yapmaya hareketleri oyunların içine yedirip oyunmuş gibi yaptırmanız gerekiyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…