Bebeğimin mukuslu kakası var.

Sentinus17

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Temmuz 2018
755
773
28
Kızlar ben aptamil mama kullanıyorum. Bebeğim günde 1 2 kez emiyor. 3 gün önce bir anda biberonu itip çığlık çığlığa ağlamaya başladı. Eşim de meme ver deyince meme verdim. Direk emdi ve uyudu. 2 gün önce tüm gün meme aldı. Mışıl mışıl uyudu. 2 gündür kaka yapmadı. Sadece çiş yaptı. Bez sayısı da gayet iyiydi. 10 tane falan çıkıyordu. Gece yine çığlık çığlığa ağladı. Memeyi istemedi. Çekmeye çalışsa da süyüm yokru açıkçası. En sonunda mama verdim. Dün tüm gün mama aldı. Memede süt çok yoktu. Olanı çekti zaten. Bugün kaka yaptı. 3 günün sonunda olan kakayı buraya koyuyorum. Sizce neden böyle kalıp gibi yapmış?
 
Geçmiş olsun canım öncelikle ama Aptamil demekki yaramıyor benimde iki bebeğimde oldu mamayı degistirdik gaz yapma olasılığı yüksek sma1 kullan birde farklı mamalarda olabilir deneyimlerek öğreniyor insan
 
Ama bu emmeden dolayı oldu. 2 gün meme vermiştim. Mama çok çok az içmişti. 1 gün boyunca meme vermedim mama verdim. 2 gün kaka yapmayan bebeğim mama sayesinde kaka yaptı. Acaba emen bebeklerde olan bir sorun mu onu merak ettim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında normal iyi sindirilmiş anne sütü kakasına benziyor. Mama kakası değil gibi sanki ama
Şuradan da bi baksanız


Bebek Kakası Türleri ve Anlamları​


1- Mekonyum ve Siyah Kaka​


Bebeğinizin ilk kakasına mekonyum denir. Bilirubin içeren mekonyumun rengi koyu yeşil ve siyah arasındadır. Kıvamı tıpkı arabalara konulan motor yağı gibi katı ve hafif yapışkandır. Bebeğinizin içinde büyüdüğü amnio sıvısı, mukus, ölü deri hücrelerinden oluşur. Fazla kokulu değildir. Bebek bezinde gözlenen mekonyum tamamen normaldir. İki-dört gün içerisinde bebeğin beslenme şekline göre (anne sütü ya da devam sütü) rengi açılmaya başlar.

Eğer bebeğiniz 3-4 günlükten daha büyükse, yani mekonyumu çoktan atıp, aşağıda 2. ve 3. maddede verdiğim normal bebek kakalarına başlamışsa ve kakasının rengi koyu yeşil ya da siyaha dönerse mutlaka ve acilen doktora danışın.


2- Anne Sütüyle Beslenen Bebek​


Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakaları açık sarı (hardal) renkte ve sıvı kıvamlıdır. Kimi zaman kakanın içinde ufak sarımsı tanecikler görülebilir. Bunlar tamamen normal olup, bebek tarafından sindirilemeyen anne sütünün yağına işaret eder. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin kakaları kötü kokmaz, hafif ekşimsi-tatlı bir kokusu vardır. Bebeğin kakasının rengi parlak yeşilse, annenin önsütünü fazla alıyor olabilir.

  • Emzirmeye başlanan ilk anda gelen, laktoz açısından zengin, düşük kalorili ve az yağlı süte önsüt(foremilk)
  • Önsütü takip eden, yağlı ve doyuruculuğu yüksek süte sonsüt (hindmilk) denir.


3- Devam Sütü (Formula) ile Beslenen Bebek​


Devam sütüyle (formula) beslenen bebeklerin kakaları anne sütüyle beslenen bebeklerin kakalarına göre daha katıdır. Rengi biraz daha koyu sarı ve kıvamı humus kıvamına yakındır. Devam sütüyle beslenen bebeklerin kakasının kokusu normal kaka kokusuna biraz daha yakındır.


4- Katı Gıdaya Geçince​


Bebekler katı gıdaya geçince kakalarının rengi ve kıvamı biraz daha koyulaşır. Rengi önce yavaş yavaş yeşilimsi kahverengiye, oradan da kahverengiye döner. Ancak katı gıdaya geçilse bile, bebeğin beslenmesi çoğunlukla anne sütü ya da devam sütünden oluştuğu sürece yetişkin kakasına kıyasla kıvamı oldukça sıvı ve yıvışıktır. Katı gıdaların çeşidi ve bebek beslenmesindeki ağırlığı arttıkça kakanın kokusu bildiğimiz kaka kokusuna yaklaşır ve kıvamı sertleşmeye başlar.


5- Sindirilmemiş Gıda​


Kimi zaman bebek kakasının içinde turuncu ya da yeşil renkli parçalar görebilirsiniz. O zaman ilk olarak aklınıza bebeğinize son birkaç öğünde ne yemekler verdiğiniz gelsin. Özellikle katı gıdaya geçişin ilk zamanlarında bebeğin sindirim sistemi bazı gıdalara hazır değildir. Bu gıdalar sindirilemeyince kakanın içinde sindirilemeyen parçacıklar olarak belirirler. Bu durumda o besini vermeyi bir süre ertelemek ve sindirebildiği yemeklerle devam etmek daha doğrudur. Katı gıdaya geçiş sırasında yeni yemekleri bebeğinize birer birer tanıştırmak ve her yeni yemekte bebek bünyesinin onu tolere edip-edemediğini, alerjik bir reaksiyon olup olmadığını anlamak için en az 1 hafta beklemek gerekir.


6- Kabız​


Sadece anne sütüyle beslenen bebekler son derece az kabız olur. Kabızlık daha çok devam sütüyle beslenen ya da katı gıdaya geçen bebeklerde görülür. Ayrıca gün içinde yeterince sıvı almayan, anne sütünün bileşimindeki bazı maddelere ve devam sütündeki soya proteini gibi maddelere alerjisi olan bebekler de kabız olabilir. Bebeğinizin kakası katı ve top gibiyse kabız olmuştur. Eğer bebeğinizi hem anne sütü, hem devam sütüyle besliyorsanız, kabızlığı çözmek için bir süre sadece anne sütüne yoğunlaşabilirsiniz.

Eğer kabızlık yeni başlanan bir katı gıdadan kaynaklanmışsa bebeğinizin sindirim sistemi o gıdaya henüz hazır değildir. O gıdanın alımını ertelemeniz gerekir. Eğer bebeğiniz arka arkaya 2-3 defa katı kakalar yapıyorsa ya da dışarı hiç çıkamıyorsa doktora danışın. Bazen kabız olan bebekler kakalarını dışarıya çıkarmaya çalışırken popolarında çatlak oluşur ve bu durumda kakanın üzerinde azıcık parlak/açık renkli kan gözükebilir. Bebek kakasında kan olduğunda ilk poposunda çatlak olup olmadığını kontrol edin. Eğer kakayla beraber bol miktarda ve/veya koyu renli kan geliyorsa mutlaka doktora danışın.


7- İshal​


Eğer bebeğiniz içinde hiçbir parçacık olmayan çok sulu kakalar yapıyorsa ve kakalar bezlerden taşıyorsa ishal olmuş olabilir. İshal kakalar sarı, yeşil ya da kahverengi olabilir. İshalin rotavirüs, gıda alerjisi, üşütme, antibiyotik kullanımı, yiyecek zehirlenmesi gibi pek çok nedeni olabilir. Bazı rahatsızlıklarda ishalin yanısıra kusma, ateş gibi belirtiler de olabilir. Özellikle ishalle birlikte bebeğinizin cildi ve dudakları kuruysa, halsizse, ağladığında gözyaşları çıkmıyorsa, el ve ayakları renksizse, eskisine oranla daha az çiş yapıyorsa ve çiş rengi koyuysa, kusma ve ateş durumu 24 saatten fazla sürüyorsa, yemek yemek istemiyorsa ve karnı şişmeye başladıysa mutlaka doktora gösterin. Sürekli ishal bebeklerde çözülmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle doktora danışın.

8- Yeşil Kaka​


Demir takviyesi yapılan bebeklerde koyu yeşile dönük kaka görülebilir. Ayrıca katı gıdaya yeni geçen bebeklerde ıspanak ve bezelye püresi gibi yiyecekler bebeğin kakasını yeşile döndürebilir. Eğer bebeğinize demir takviyesi yapmıyorsanız, yeşil renkli katı gıdalara yeni geçmediyseniz ya da bebeğiniz mekonyum dönemini (yenidoğanın ilk birkaç günü) çoktan geçmişse ve kakası koyu yeşil ya da siyaha yakınsa mutlaka doktora danışın.

9- Mukus​


Mukuslu kakanın sebepleri anne sütünün fazla gelmesi (önsütü fazla alması), bebeğin diş çıkarırken fazla salya üretmesi ve bunu yutması ya da değişik gıda alerjileri olabilir. Mukuslu kaka 2 günden fazla sürüyorsa doktora danışmanızda fayda var.

10- Kan​

Bazen domates gibi yiyeceklerin sindirilememesi kakada kana benzeyen kırmızılıklar yaratıp aileleri telaşlandırabilir. Bu nedenle ilk olarak kırmızı maddenin kan olduğundan emin olun. Bebek bezinde kan genellikle şu durumlarda görülür:

  • İçinde ufak miktarlarda kan olan normal bebek kakası genellikle anne sütünün fazla gelmesi ya da süt proteini alerjisine işaret eder.
  • Bebek bezindeki kan, kabızlıkla beraber gelen eser miktarda kansa bebeğin popo deliğindeki çatlaktan kaynaklanıyor olabilir.
  • İshal kakayla beraber kan varsa bakteriyel bir enfeksiyon olabilir.
Ancak çok miktarda ve özellikle koyu renkli kan mutlaka doktora danışılması gereken bir durumdur. Sindirim sistemindeki ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

11- Beyaz​


Beyaz renkli kaka karaciğer ve safra kesesi sorunlarından kaynaklanabilir. Bebeğinizin kakası kahverengi rengini karaciğerde üretilen ve safra kesesinde depolanan safra (öd) sıvısından alır. Sindirim esnasında bu sıvı ince bağırsaklara salgılanarak sindirime yardımcı olur. Eğer bebeğinizin karaciğeri öd sıvısını üretmiyorsa ya da bu sıvı bir tıkanıklık dolayısıyla ince bağırsağa ulaşamıyorsa bebeğin kakası beyaz olur. Beyaz kaka durumunda acilen doktora danışın.

Mutlaka Doktora Danışmanız Gereken Kaka Sorunları​

  • Bebeğiniz yenidoğan değilse (ilk 3-4 gün geçmişse), demir takviyesi almıyorsa buna rağmen kakası hala koyu yeşil ya da siyahsa
  • Kakayla beraber bol miktarda ve/veya koyu renli kan geliyorsa
  • Bebeğiniz beyaz renkli kaka yapıyorsa
  • Bebeğinizin ishali geçmiyorsa
  • Bebeğinizin kabızlığı geçmiyorsa mutlaka doktora danışın.

Kaynak : Kids Health
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fazla yaparsa sürekli öyle olursa sıkıntı olabilir benim bebegimdede oldu diş çıkarma zamanı oluyor doktor söylemişti korkmayin ilk annelik tecrübesi biraz tedirgin edebilir bebeğiniz gayet sağlıklı masallah
 
Tek tek yazıyorum ama kusura bakmayın mukuslu kakada korkmaniz gereken şey kanlı mukuslu kaka ondan korkun kan yoksa sıkıntı yok ama birazda yoğurt süt çok tüketiyorsanız biraz ara verin 🙂
 
Fazla yaparsa sürekli öyle olursa sıkıntı olabilir benim bebegimdede oldu diş çıkarma zamanı oluyor doktor söylemişti korkmayin ilk annelik tecrübesi biraz tedirgin edebilir bebeğiniz gayet sağlıklı masallah
40 günlükte diş çıkarma olur mu ki? Gerçekten bilmemek çok zor. Sürekli panik halindeyim.
 
Diş çıkarma olmaz küçük daha. Sadece mukuslu kakadan korkmayın. Kanlı olursa alerjiden şüphelenilir. Yine kontrole gidince sorarsınız doktorunuza
Hepinize çok teşekkür ederim rahatladım. Sabahtan beri mama veriyordum. Kakasını rahat yapmıştı. Akşam meme verdim. 2 kez. Kakası 5 tanecik pütür olarak çıkmış. Ortada kaka yok. Meme vermekten soğudum resmen.
 
Hepinize çok teşekkür ederim rahatladım. Sabahtan beri mama veriyordum. Kakasını rahat yapmıştı. Akşam meme verdim. 2 kez. Kakası 5 tanecik pütür olarak çıkmış. Ortada kaka yok. Meme vermekten soğudum resmen.
Garip normalde mamanın kabız yapma ihtimali daha yüksek. Anne sütü pek yapmaz diye biliyorum. Sizde varsa kabızlık o da etkiliyormuş
 
Mukuslu kaka alerjiden olabilir ama bir kaç sefer olması bir şey ifade etmez. Zaten alerjisi varsa da diyet yapamazsınız. Zaten anne sütü çok yokmuş daha da azalır. Kanlı olmadığı sürece verin sütünüzü. Mamanın yapmıyor oluşu iyi bir şey en azından reddetme olmaz. Endişelenmeyin önünde sonunda bağırsakları düzene giriyor. Alerji bile yoğun değilse zamanla azalıyor.
 
Hepinize çok teşekkür ederim rahatladım. Sabahtan beri mama veriyordum. Kakasını rahat yapmıştı. Akşam meme verdim. 2 kez. Kakası 5 tanecik pütür olarak çıkmış. Ortada kaka yok. Meme vermekten soğudum resmen.
Anne sütü ver çok sağlıklı manada ver korkma olur öyle pütürlü artık geçiş dönemi
 
Kızlar dün doktora gittik. Önce katı olan kakayı gösterdim. 3 gün yapmadıysa o şekilde çıkması normal dedi. İçerde birikmiştir dedi. Sonra mukuslu kakayı söyledim. Mukus çok önemli değil dedi. Kan olmasın yeter ki dedi. Sonra ben fotoğrafını gösterdim. Baktı inceledi. Gün içinde sürekli huzursuz mu dedi hayır dedim. O zaman belki mamadandır ya da sizdendir dedi. Mama aptamil 1 kullanıyodum. Gıda alerjisi olabilir belki dedi. 3. Aya kadar aptamil prosyneo 1 kullanın dedi. Bana da süt ürünlerini yemememi söyledi. Bir deneyeceğim bakalım.
 
X