Konuşma Problemleri Bebegimin konusup konusmadigini anlamiyorum

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

kirmizigitar

Guru
Kayıtlı Üye
4 Mart 2011
10.375
11.989
498
İstanbul
evet cok deneyimsiz bir anneyim, ve hicbirseyden emin olamiyorum.

14,5 aylik bir erkek bebegim var, surekli kendi kendine biseyler diyor tabiki, ama bunlarin hangisini bilincli hangisini bilincsiz soyluyor hic emin olamiyorum.

Dede, mama, meme,anne,(bazen baba) anane, gel, gitti, hayiii, haydi vs diyor.

Bunlari bazen cok yerinde ve duzgun ( kocaman cocuk konusuyor gibi) bazen ise tamamen babildama seklinde soyluyor. Mesela emin oldugum:

Mesela bana anne diye seslendigini 2-3 defa duydum anca, mesela bir defasinda onu uyutmaya calisiyordum, tam uyudu herhalde dedim anne deyip yataktan kalkmaya calisti, hadi annecim yatalim uyku saatimiz geldi dedim yatirdim 3 dakika sonra yine anne dedi kalkti, bunu bir kac defa tekrarladi.

Bir defa avm de asansore bindik, bebebk arabasindaydi babasi arkada kaldi bu sagina doluna bakinarak baba diye seslendi arar gibi.

Bir gun annemleri kapidan geciriyoruz, anane, dede, bay bay dedi.

Bir gun (sadece bir kere) oyuncak tirtili gordu koltugun altinda titiiiiiii diye bi ciglik atti.

Bir gun kahvalti hazirliyorum sofrayi gorup mammmaaaaa diye saldirdi.

Gel buraya dedigimde eliyle gel isareti yaparak gel gel der mesela

Hayir ona dokunmuyoruz dedigimde isaret parmagini sallayarak hayi hayi hayi der ve genelde dokunmaz birakir

Ama bu sekilde sayilidir ever gercekten bilincli soyluyor konusuyor dediklerim. Onun disinda surekli biseyler soylemeye calisiyor bu saydiklarimi da tekrarliyor cogu kez ama sanki konusma denemesi yapar gibi. Emin olamiyorum gercekten bilerek mi yapti bunlari yoksa o an gercekten denk mi geldi?

14 aylik bir bebek nasil konusur? Bu saydiklarim evet cat pat konusuyor diyebilecegimiz bir dil midir? Yoksa hayir henuz konusmuyor diye mi dusunmeliyim?

Bunu sunun icin soruyorum, bir arkadasim (benden 1 hafta once dogum yapti) ay anne anne diye pesimde dolaniyor susmuyor diye bahsetti kizi icin. Sonra ben kizinin bir videosunu izledim hic te oyle anne anne diye dolanir gibi segil daha cok sinirlenmis aglayan bir cocuk gibiydi. Yani ben cocugum oyle davrandiginda agliyor diye nitelendiririm o anne diye pesimde dolaniyor diye nitelendirmis.

Simdi benim bu sipa konusuyor mu? (Not: ben 3 yasinda konusmusum o yuzden pek beklenti icinde degilim acikcasi)

Kimsenin çocuğuyla kıyaslama canım tadını çıkar sadece :) ben de şimdi oğlumun geçen seneki videolarina baktım aynı senin dediğin gibi kendince biseler söylüyor :) 2 yaşına doğru baya dili çözülmüştü. Şuan iki bu buçuk yaşında maşallah kanka olduk artık sohbet muhabbet yine de çoğu söylediğini benden başkası anlamıyor ben tercüme ediyorum

Her çocuk farklı oluyor ve gayette iyi bir şekilde konusuyormus problem yapacağın hiç birşey yok takılma bence birde bazı erkek çocukları geç konuşabiliyor... Diğer bebeklerle kıyaslama lütfen konuşmaya baslayinca susturamicaksin emin ollllliyi geceler

Aslinda kiyaslamaktan degil, ben biraz bilgisizligimden sanirim bu konusmak oluyor mu olmuyor mu emin degilim. Konusan cocuk deyince bicir bicir bildigi kelimeler de olsa biseyler anlatan cocuk bana gore. Sanirim yurumeyi bile yeni basarmis minigimden beklentim cok buyuk:)
Erkek olmasinin da disinda ben zaten kendim de cok gec konustugum icin beklenti icinde degildim:) ama gecen hafta psikolog kuzenim (oglumu hic gormedi farkli sehirleedeyiz) hala konusmaya baslamadi mi bence bi pedagoga goster gec kalma sonra onemli bisey olabilir deyince aklima takildi. Bu kadar konusmayi ben konusmadan saymiyorum cunku:) ama demekki artik gonul rahatligiyla konusmaya basladimi diyenlere basladi diyebilirim:)

Hayatım biz o kadar kalabalık bir aileyizki buna inan 20 küsür çocuk var hayatımızda sürekli iciceyizinan hepsini bir anda görünce ister istemez tecrübe sahibi oluyorsun bunun içinde geç konuşanı da var erken konuşanı da var hepsi o kadar farklıki anlatamam sana ama senin için rahat edecekse tabikiii götür.. ben bu kadar çok fazla çocuklu ortamda gördüğümü söylüyorum ... Ama konusamicak olan bir çocuğun kelimelerini anlamak mümkün olmaz birde sana karşılık vermeden öyle suratına bakar ama oda en sonunda konuşur Allah'ın izniyle yani

Ben de uzunca süre bebeğimin bilinçli soylediginden emin olmadığım için konuşmaya basladi mi diyene hayır dedim. Taklit sesler çıkaran bebegini şu kadarken anne dedi, yok 2 aylık gel gel yapti diyerek anlatan annelerden olmak istememiştim. Bebeğimi abartmayayim derken bu emin olma isini biraz fazla abartmisim ama :)

Bebeğimin bilinçli konustugundan emin olmak için ne kadar takıntılı yaklastigimi başkaları da aaa bunu da biliyor gibi tepki vermeye basladiginda anladim. Neyi ne zaman ilk kez bilinçli söyledi anlayamadım hiç o yüzden :) Bebegimin özel durumu oldugunu tahmin ediyoruz. 14 aylikken bilincli kullandigi 130 kelime vardı. Şu an 16 aylık, bilinçli usenmedim saydım 400 kelime kullanıyor. Düz mantıkla bu bebeğin çok erken bilinçli anne dedigini tahmin etmek mümkün. Ama ben ihtimal dahi vermediğim için 9 aylık olana kadar anne benzeri kelimelerin anne olabilecegini bile düşünmedim. Keşfettiğim ilk bilinçli kelimesi anne idi, 11 aylikti. Bilincli ne zaman söyledi ilk çok merak ediyorum hala.

Çok uzattim. Sadede geleyim. Biraz diğer annelere benzemekte fayda olabilir :) Emin olayım emin olayım derken bebeğimin ne zaman konuşmaya başladığını bile anlayamadim. Anı yasayamamak bu bir çeşit. Belki biraz yeteneklerini küçümsemek bile olabilir kendi adıma.
Sizin bebeginizin de dil gelişimi normal görünüyor. Onunla konusun. İlgi gosterdigi nesnelerin basit işlevleri ve fiziksel özellikleri hakkında, yüz ifadeleri, vücut bölümleri hakkında konuşun. Soru da sorun kisacik. Gördün mü? Hatırladın mi? Beğendin mi? Sıcak mı? Doydun mu? Yani merakinin yonelebilecegi her şey hakkında bir şeyler soyleyen eglenceli bir bilgi kaynağı olun ve akisina birakin. Garip bir şey olsa zaten acabayla zaman kaybetmeyecek hemen harekete geçecek bir anne olduğunuz anlasiliyor. Acabaların anı yasamaniza engel olmasına izin vermeyin.

Calisan bir anneyim surekli konusuyoruz zaten onunla ama benim gecirdigim sureler kisitli da olunca emin olamiyorum pek. Bebegimin goz kontagi cok iyi ismini soyledigimde bakar, cok mutlu ve hep gulmek icin bahane arar ona gulelim diye maymunluk yapar surekli. Taklit yetenegi sahane, gordugu herseyi taklit etmeye calisir nerdeyse ( burnunu silen babamin bile taklidini yapar) genel olarak cok huzurlu bir bebektir. Konusmasi hakkinda tereddutluydum sadece konusuyor mu konusmuyor mu emin olamiyordum sizin yol gostermelerinizle biraz daha sekillendi sanirim, cat pat konusmaya baslamis evladim:)

Aslinda 3 yegenim baya elimde buyudu ama kendi cocugu olmayinca insanin takibini de oyle yapmiyormus. Hic hatirlamiuorum yegenlerim ne zaman konustu filan diye... cok konusmuyor ama konustugunda o kelimeler sanki bir yetiskinin agzindan cikiyor, cok guzel anlasiliyor yani. Ya da ben sadece duzgun soylediklerini anliyorum:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…