• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi BEBEĞİME KAN VE KEMİK İLAÇLARI VERMİYORUM.iLERDE SORUN YARATIR MI?

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
demir için kan testi yaptır ihtiyacı yoksa belki kullanmayabilirsin ama devit in alternatifi yok, kullanmalısın. kalsiyumu ben de duymadım.
 
canım devıt bende bırakmak ıstedım ama o bıngıldak gelısımı ıçınmıs ferro damla verdı benım oglum 3,5 aylık versemmı vermesemmı tereddut ettım dogum yapan akranlarım hep 4 aylık ve cıkısında yanı 5 aylıkken verdık dedı bende 4 ayın ortasında verıcem
özel doktora gıtmıyorum salık ocagında aile hekımlıgı var ama doktoruda begenmıyorum böle gıderse özel tutucam galıbaaafisfisfis
 
Anne siyah tenli ya da turbanliysa(basi ve her yeri kapali!!) d vitamini uretemez! Emziriyorsa da anne sutunde bulunmaz!!
D vitamini de kemiklerin gelisimi icin sart, hele bu soguk kis gunlerinde bebekler de gunesten mahrum, kendileri de uretemediginden mutlaka d vitamini disaridan verilmelidir
 
Benim anlayamadığım eskiden böyle ilaçlar yoktu.O zaman kış günlerinde bile bebekler devit alamıyorlardı.hatta şu an bile kırsal kesimlerde kimse ilaç vermiyor bebeklerine.Ama çok da sağlıklı büyüyorlar.
 
Çocukların zekasına 6 trilyon liralık 'demir' takviyesi

Türkiye'de bebeklerin ve anne adaylarının yüzde 50'sinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı için önemli bir tehdit oluşturan bu durumu ortadan kaldırmak için 'Demir Gibi Türkiye' projesini başlattı. Proje kapsamında ihtiyacı olanlara ücretsiz demir damlaları dağıtılacak

Ülke genelinde başlayan çok önemli bir sağlık projesi, çocuk hematolojisi uzmanı olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile demir eksikliği konusunda uzun yıllardan beri mücadele eden bir ilaç şirketini bir araya getirdi. Projenin adı: "Demir Gibi Türkiye" Adı üstünde, yeni nesilleri demir gibi sağlam bireylere dönüştürmenin yolu, demir eksikliği anemisi (kansızlık) hastalığıyla mücadeleden geçiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyor. Kansızlık, bebek ve çocuklarda büyümeyi etkiliyor, enfeksiyonlara direnci azaltıyor, çocuklarda zihinsel yeteneklerin gelişmesini olumsuz yönde etkiliyor, okul başarısının düşmesine yol açıyor. Her yaşta ve dünyanın her yerinde en sık görülen kansızlık (anemi) tipi olan demir eksikliği, Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler için ciddiyetini koruyor. Bebeklerde en sık 6 ile 24'üncü ay arasında, yani süt çocukluğu döneminde görülen demir eksikliği, doğum yapan ve emziren annelerde de ortaya çıkıyor. Erişkin erkeklerde ve menopoza giren kadınlarda ise, daha az görülüyor.

Rüyalarını Gerçekleştirdi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bir çocuk hastalıkları hekimi, hepsinden öte bir çocuk hematolojisi (kan hastalıkları) uzmanı olarak, rüyalarından birisini gerçekleştirdiği için son derece mutlu. Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi Çocuk Hemotolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Akdağ, gebe kadınların ve 4-12 ay arasında çocuğu olan ailelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerine başvurmalarını istedi. Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise, toplumsal sorumluluk anlayışı gereği, halkın bilinçlendirilmesini sağlayacak porjelerde yer almayı hedeflediklerini açıkladı. Barut, 'Demir Gibi Türkiye' projesinin, sağlık sektöründe yaygınlaşmasını amaçladıkları 'koruyucu hekimlik' çalışmaları çerçevesinde yer aldığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin geleceği çocukların fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimine önem verdiğimiz için, Sağlık Bakanlığı'nın demir eksikliği anemisiyle ilgili bu önemli projesi, bizi çok heyecanlandırdı. Hem sosyal sorumluluğumuz, hem de demir ilaçları pazarındaki liderliğimiz gereği, projeye hiç tereddütsüz destek vermeye gönüllü olduk. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz" dedi.

Ücretsiz İlaç Dağıtılacak
Sağlık Bakanlığı 'Demir Gibi Türkiye' projesi kapsamında her yıl 4-12 ay arasındaki 1 milyon bebeğe ulaşmayı hedefliyor. Bebeklere ücretsiz olarak dağıtılacak demir damlalarının piyasa değeri yaklaşık 6 trilyon lirayı bulacak. Sağlık Bakanlığı bilgilendirme ve eğitim çalışmaları için de 250 milyar lirayı aşan harcama yapacak. Abdi İbrahim İlaç ise proje kapsamında, Sağlık Bakanlığı'na 800 milyar lira değerinde, 200 bin kutu demir damlası verecek. Abdi İbrahim İlaç, bilgilendirme ve eğitim çalışmaları için de 250 milyar liraya yakın harcama yapacağı için, projeye vereceği destek 1 trilyon lirayı aşacak.

Anne Sütü Demir Deposu
Bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte sadece anne sütü ile beslenmesi çok önemli. Çünkü anne sütündeki demirin yüzde 50'si emiliyor. Demir eksikliği olan çocuklarda, boy, kilo geri kalabiliyor. Halsizlik ile birlikte, kandaki hemoglobin düzeyinin düşüklüğüne bağlı olarak, vücut direnci düşüyor. Çocuk, sık sık hastalanıyor. Demir, sadece kan yapımı ile ilgili bir madde değil. En önemli işlevi, zekâ ve bağışıklık sistemini güçlendirmek. Süt çocukluğu dönemi, beyin fonksiyonlarının en hızlı geliştiği dönem. Anne karnında başlayan bu süreç, üç yaşında tamamlanıyor. Yani, beyin üç yaşına kadar hızlı bir şekilde demiri depoluyor.

Zek Gelişimini Etkiliyor
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Hematolog-Onkolog Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu, çocukta beynin geliştiği üç yaşına kadar olan süreçte demir eksikliğinin olması halinde, zekâda sorun yaşanabildiğini, yürümenin, konuşmanın geciktiğini ve davranış bozukluklarının görüldüğünü söyledi. Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demir eksikliği olan çocuğun, olmayana oranla zekâsı düşük çıkıyor. Süt çocukluğu dönemindeki çocukların yüzde 75'inde demir eksikliği, potansiyel zekâsının 5 puan altında kalmasına yol açabiliyor. Demir eksikliğini süt çocukluğu döneminde gidermek, zekânın düşük kalmasını önlüyor. Fast food tarzı beslenme, 15 yaşındaki çocuklarda bile demir eksikliği yapıyor. Bu çocukların okuldaki başarıları düşüyor. Demir takviyesi yapılan çocukta ise, not ortalaması yükseliyor. Bu proje ile, süt çocukluğu döneminde, önleyici dozda demir verilecek. Böylece, zekâ eksikliği oluşmasının önüne geçilecek."

alıntıdır


*******************************************************************************************************

Emzirdiğiniz bebeğinize D vitamini takviyesi yapın

Anne sütü tek başına bebeğin D vitamini ihtiyacını karşılamıyor. Bebeğinizin kemiklerinin sağlıklı gelişimi ve raşitizmin önlenmesi için günde 400 IU oranında bu vitaminin alınması gerekiyor.

Anne sütündeki D vitamini miktarının günlük ihtiyaca oranla çok düşük olduğu, bu nedenle takviye olarak D vitamini kullanılmasıyla özellikle bebeklerde görülen raşitizm hastalığının önüne geçilebileceği bildirildi.

Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Berna Ayakta Şerifi, anne sütündeki D vitamini miktarının 12-60 IU civarında olduğunu, günlük D vitamini ihtiyacının ise 400 IU olarak saptandığını söyledi.

RAŞİTİZM TEHLİKESİ

Şerifi, `Anne rahmindeki fetusun D vitamini ihtiyacı, annenin depolarından karşılanır. Fetus doğumdan sonra kendisini bir süre idare edebilecek kadar D vitaminini de çeşitli dokularında depolar. Eğer annede D vitamini depoları yeterli değilse bebek ya D vitamini eksik olarak ya da yetersiz D vitamini depolamış olarak doğar. Bu durum da doğumdan sonra yeterli D vitamini alınmaz ya da yeterince güneş ışığına maruz kalınmazsa D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmin oluşma riskini artırır` dedi.

Şerifi, Sağlık Bakanlığı`nın 2005 yılında başlattığı Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi kapsamında, doğumdan itibaren 1 yıl boyunca tüm bebeklere sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz D vitamini damlası verildiğini vurguladı.


alıntıdır
 
Benim anlayamadığım eskiden böyle ilaçlar yoktu.O zaman kış günlerinde bile bebekler devit alamıyorlardı.hatta şu an bile kırsal kesimlerde kimse ilaç vermiyor bebeklerine.Ama çok da sağlıklı büyüyorlar.
canım çok da sağlıklı değil eski nesil, evet görünürde sorun yok gibi ama kadınların çoğunda erken yaşta kemik erimesi başlıyor, kansızlık demir eksikliği zaten hepimizin sorunu, bebeklerimiz büyük ihtimalle bu sorunları yaşamayacaklar
bu ilaçlar zararlı değil ki neden vermek istemiyorsun anlayamdım açıkçası
 
Benim anlayamadığım eskiden böyle ilaçlar yoktu.O zaman kış günlerinde bile bebekler devit alamıyorlardı.hatta şu an bile kırsal kesimlerde kimse ilaç vermiyor bebeklerine.Ama çok da sağlıklı büyüyorlar.

arkadaşım fikrin sabitse neden böyle bir başlık açtın anlamadım.herkes neden vermen gerektiğini gayet açık anlatmış sen istemiyorsan vermeyebilirsin.
 
Benim anlayamadığım eskiden böyle ilaçlar yoktu.O zaman kış günlerinde bile bebekler devit alamıyorlardı.hatta şu an bile kırsal kesimlerde kimse ilaç vermiyor bebeklerine.Ama çok da sağlıklı büyüyorlar.

ya bu zamanda hele bir eğitimcinin hala böyle düşünüyor olmasına üzüldüm doğrusu
bu dediğinizi babannem dese neyse der geçerim ama sizin görüşünüze şaşırdım sadece
siz vermeyin en iyisi arkadaşım ilaç falan
duymak istediğiniz buydu sanırım
 
Son düzenleme:
ya bu zamanda hele bir eğitimcinin hala böyle düşünüyor olmasına üzüldüm doğrusu
bu dediğinizi babannem dese neyse der geçerim ama sizin göürüşünüze şaşırdım sadece
siz vermeyin en iyi arkadaşım ilaç falan
duymak istediğiniz buydu sanırım

megilaracım sana aynen katılıyorum canım
 
cnm bence dogal yollardan besle bebegini.mesela kemik suyu içir.haşlama yap et suyunu dogal olarak içir.tavuk suyu vs vs gibi. nebileyim ilaçlarda bi ton kimyasal madde var.yazık degilmi bebegine...emildigi barsaklarına ve böbreklerine...
 
Bence doktorunun önerisini dinlemelisin.Ben bebeğime doktorumun yönlendirmesiyle devit,multivitamin ve ferro sanol veriyorum..sakıncası olucağınıda asla düşünmüyorum.çevremdeki bebeği olan arkadaşlarımda kullanıyorlar..
Yararı olduğunu düşünmese sanırım doktorunda önermez..
Canım multivitamin veriyorsan dvit'i kesmelisin çünkü multivitaminin içeriğinde zaten 400 IU ( bebeğin günlük gereksinimi kadar) d vitamini var. Biliyorsun d vitaminin vücutta aşırı birikmeside hastalığa yol açar. Doktoruna bi danış yine istersen ama sanırım doktorun tıpkı benimki gibi sana dvit'i kes demeyi unuttu. Multivitamin eğer ki Multi Tabs ise prospektüsünde "Diğer D vitamini preparatları ile birlikte kullanılmamalıdır." yazar zaten. Bebişini allah bağışlasın canım. Yazdıklarımı bi araştır istersen.
 
eskinin güneşi şimdi var mı? eskiden sokaklarda geziyodu insanlar güneş alıyorlardı şimdi bebekler evde kapalı tüm gün , o yüzden d vitamini şart demir ilacı içinse bebeklerde demir eksikliğine bağlı anemi çok sık görüldüğünden öneriliyor ama vermek istemiyorsanız bir kan testi yaptırıp değerlerine göre hareket edebilirsiniz
 
Canım multivitamin veriyorsan dvit'i kesmelisin çünkü multivitaminin içeriğinde zaten 400 IU ( bebeğin günlük gereksinimi kadar) d vitamini var. Biliyorsun d vitaminin vücutta aşırı birikmeside hastalığa yol açar. Doktoruna bi danış yine istersen ama sanırım doktorun tıpkı benimki gibi sana dvit'i kes demeyi unuttu. Multivitamin eğer ki Multi Tabs ise prospektüsünde "Diğer D vitamini preparatları ile birlikte kullanılmamalıdır." yazar zaten. Bebişini allah bağışlasın canım. Yazdıklarımı bi araştır istersen.

Sağol canım ilgilendiğin için.doktorumuz ilk verdiğinde bende hemen prospektüsünü okudum.ve yazıyı bende gördüm hemen doktorumuza danıştım..hatta bir arkadaşımın eşide doktor onada sordumm..herhangi bir sakıncası olmadığını ve bir yaşına kadar böyle devam edeceğini söylediler..bu alınan d vitamininin bir ölçüsü var..ve ikisini aldığında sınırları aşmıyor,endişelenme dediler..
 
Back