Bebegim ve kiyas

Manolya--

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Mart 2016
1.619
2.535
Merhabalr.. eşimin memleketine geldik..eltimler de burada. Benim bebeğim 13 aylik onlarınki 17 aylık.. şimdi öncelikle şunu biliyorum gelişimde bireysel farklılık var her bebek farklı gelişimi vs. Ama yine de bizimkiyle onlarınki yan-yana olunca ister istemez kiyas yapılıyor kendim de dahil. Onların çocuğu dil gelişimi Çok iyi hemen hemen her şeyin adını biliyor söylüyor cümle kuruyor ne söylersen tekrar ediyor hayvan kartlarını vs biliyor.kendi yemek vs yemeye çalışıyor
Bizimki de ayina göre kelimeleri var ama onlari yabancikadigi için o3k konuşmuyor daha donuk sakin duruyor.
Yanı öyle çok konuşma çabası yok gibi..
Canı isterse anne baba dede diyor.
Bir de bbenimki eltimin kızını böyle iter gibi yaptı saçlarını çekmek istedi fln.
Onlar da diyor sizinki hic çocuk görmemiş nasıl oynuycagini bilmiyor..
Esimle haftasonları restoran avm market va hep gidiyoruz bebeğimle. Ama ev oturması vs çok gitmedik. Aksamlalri eşim gelince uyku zamanı geliyordu. Ve çok da çevremiz yok öyle.
Ben biraz üzülüyorum. Bebeğim sosyal konuşkan öözgüvenliolsun öyle yetistireyim istiyirum. Ne yapmalıyım sizce.
Bu arada evde oyunlar oynuyor şarkı açıyorum.ama bsykeri eksik yapıyormuşum hissi oluştu ben de.

Öncelikle sakin ol, her yavru farklıdır bu gerçekte bir olay. Benim kızım çok konuşkan ve ortamlarda faal ama ben bunun karakter olduğuna arttık inandım çünkü oğluma da aynını yapıyorum ama öğlen daha az konuşuyor ve insanlardan daha uzak duruyor.

Şunları kesin yaptım ;2 yaşa dek yanında asla tv açmadım, eşimle sohbet ve tartışma olaylarımıza hep dikkat ettik. Puzzle, Lego, zeka kartları hep yanımızdaydı…

Üzülmeyin. Sadece baskalarinin cocugunuz hakkinda negatif konusmayi bicak gibi kesin. Kardes tavsiyesi. Kücük oglum gec konustu ve hala her sözü tam söyleyemiyor. Ilk basta bunu cevremle konusuyordum. Ama baktim ki otizm den tut baska elestiriler de yapildi. Bende önünü kestim. Herkes kendi cocuguna baksin. Saglikla büyütün bebeginizi

Bebek gelişiminde 1 ay bile o kadar önemli ki parkta kızımdan ay olarak büyük çocuklara bakıyorum çok önde geliyorlar. Ondan küçük bebeklere bakıyorum onlar da çok geride gibi :) o yüzden hiç takmayın. Şu an 4 aylık olan bir bebekle anne karnında olan bebeği kıyaslar mısınız ?

4 ay o dönem için çok büyük bir fark. Konuşma için kritik dönem 18 ay hatta 2 yaştır. Bebeğinizin diğerine göre daha az kelime kullanıyor olması bir şey ifade etmez. Benim kızımda yaklaşık 2 yaşına kadar diğer çocuklarla oynamayı bilmiyordu. Çekingen davranıyordu. Şimdi 3 buçuk yaşında, gördüğü her çocuğa benim arkadaşım diye yapışıyor 😄
Siz gerekli yönlendirmeleri yapın, zamanı geldiğinde dönütlerini alırsınız mutlaka.

Çocuğunuz kız mı? Erkek mi? Kız bebekler daha erken konuşuyor erkek bebeklere göre. Eltinizin çevresi kalabalık mı? Çocuk gün içerisinde ne kadar çok insanla muhattap olursa özellikle de küçük çocuklarla daha çabuk konuşmayı öğreniyorlar. Bazı çocuklar emeklemeye, yürümeye erken başlar bazısı konuşmaya o yüzden kıyaslamayın.

Merhabalr.. eşimin memleketine geldik..eltimler de burada. Benim bebeğim 13 aylik onlarınki 17 aylık.. şimdi öncelikle şunu biliyorum gelişimde bireysel farklılık var her bebek farklı gelişimi vs. Ama yine de bizimkiyle onlarınki yan-yana olunca ister istemez kiyas yapılıyor kendim de dahil. Onların çocuğu dil gelişimi Çok iyi hemen hemen her şeyin adını biliyor söylüyor cümle kuruyor ne söylersen tekrar ediyor hayvan kartlarını vs biliyor.kendi yemek vs yemeye çalışıyor
Bizimki de ayina göre kelimeleri var ama onlari yabancikadigi için o3k konuşmuyor daha donuk sakin duruyor.
Bir de bbenimki eltimin kızını böyle iter gibi yaptı saçlarını çekmek istedi fln.
Esimle haftasonları restoran avm market va hep gidiyoruz bebeğimle. Ama ev oturması vs çok gitmedik. Aksamlalri eşim gelince uyku zamanı geliyordu. Ve çok da çevremiz yok öyle.
Ben biraz üzülüyorum. Bebeğim sosyal konuşkan öözgüvenliolsun öyle yetistireyim istiyirum. Ne yapmalıyım sizce.
Bu arada evde oyunlar oynuyor şarkı açıyorum.ama bsykeri eksik yapıyormuşum hissi oluştu ben de.
ay gerçekten şu karşılaştırma yapan akrabaların canı cehenneme biz de hep böyle büyüdük şimdi büyüdük iş güç sahibi olduk okuduğumuz okullar bölümler yaptığımız işler kıyaslanıyo. peki ben ne yaptım hepsine mesafemi koydum bu çocuğunda pskolojisini etkileyen bişey çocuk büyüdüğünde bunları anladığında kendine yük olarak görecek bunları yarış halinde yaşayacak yazık günah. Açıkça söyleyin karşılaştırma yapmayın diye size ne benim çocuğumdan diyin ya da mesafenizi koyun. (bu arada abim kaç yaşındayken bile konuşamıyomuş şimdi hepimizden zeki paraya para demiyor :KK70:)

17 aylık çocuğun şakır şakır konuştuğunu hiç sanmıyorum. Bence siz abartıyorsunuz eltinizin çocuğunu.

Çocuklar beklentilerinizin çok altında. Çünkü imkansız şeyler istiyorsunuz.

Henüz konuşmaması normal. Akran eğitimi almadığı için akranları ile oynamayi bilmemesi de normal.

Bunlar zamanla öğrenilecek şeyler.

Öz güvenli sosyal bir çocuk istiyorsaniz vakti gelince kreşe verirsiniz. mahalledeki parkta gördüğü cocuklarla oynamak yetmez. Akran eğitimi bu değildir.

Zamanla hepsi olur. Ama siz olmayacak şeyler beklemeyin bence. Bu sadece sizi üzer.

Şu anın tadını çıkarsanız olmaz mı? Eğer çocuğunuzun yalnız büyüdüğünü bu yüzden bazı şeylerden eksik kaldığını düşünüyorsanız bu bir arada geçirdiğiniz günler çocuğunuza çok iyi gelecektir.Kuzenler kaynaşır .. çocuğunuzun kuzeninden öğreneceği pek çok olumlu kazanım olacağına eminim

Çocuğunuzun kıyaslanmasına izin vermeyin . Çocuk görmemiş ne demek orda ağızlarına tikarim çocuğunuz hep böyle birileriyle kiyaslanip mi yetişecek . Çocuğunuza siz şimdi pasif kalirsaniz hep bunu yapacaklar .
Ne yapmanız mi gerekiyor doğada bakın kediler bile yavrularına yaklaşınca parcaliyorlar sizde çocuğunuza yaklasanlara gerekeni yapın ki çocuğunuz pasif ve özgüvensiz olmasın

Kiyas yapmak degik asla. Kıyaslamak sadece kıskançlık doğurur..o çocuğu görünce benimki d3 öyle olsun degil ben ne yapabilirim bebeğim için diye konu açtım
Bebeğiniz için mutlu olun,şarkı söyleyin kucağınıza alın oynayın,gıdışını öpün koklayın kendi istiyorsa yemeğini yemeyi koyun önüne örtü halı Allah ne verdiyse döke saça yesin.
Allah aşkına çocukları rahat bırakın daha 12 ay olmuş dünyaya geleli neyapsınlar

bebeklik döneminde 1 ayı geçtim 1 haftanın bile belirtileri farklı oluyor 4 ay gibi bir süre var aralarında ve herşeyin bir zamanı var.. dediğiniz gibi bireysel farklılıklar da söz konusu.. siz sakin olun yeter

Siz oyle istiyorsunuz da, cocugunuzun da kendi karakteri var sonucta. Belki o icine kapanik, sessiz bir insan olacak. Zorlamamak lazim cocuklari. Sagligi vs yerindeyse, ona iyi davranip, iyi ornek olduktan sonra bazi seyler icin zorlamamaliyiz diye dusunuyorum. Sessiz bir cocugu illaki konussun diye zorlarsaniz belki kendisinde bir anormallik oldugunu dusunmeye baslayabilir.

Onun disinda kuzenine vurmasi dogru degil elbette. Ama 13 aylik cocugun da henuz dogru ve yanlisi kendi basina anlayabilecegini sanmiyorum. Ama hic bir zaman siddete izin vermezseniz, bu tarz davranislarindan kurtulabilirsiniz. Ornegin benim kizim disleri cikarken parmagimizi kolumuzu isirmayi cok seviyordu. Cok sirin geliyordu bu bana ama alismasin diye olmaz dedim hep. Hic isirma huyu olmadi o yuzden.

Madem kiyasliyoruz, kendi kizimla sizinkini kiyaslamaya devam edeyim. Benimki de yaklasik 2 yasina kadar adam akilli konusmadi. Bizim evde iki dil konusuluyor, bunun da etkisi olabilecegini hep dusundum. 3 yasinda da oyle cok guzel konusmuyordu. Ama 3-4 arasi oyle cok konusmaaya basladi ki, bir anda 8-9 kelimelik cumleler kurmaya basladi. Simdi artik biraz sus dedigim donemdeyim :)

Diyecegim su ki, bazi seyleri akisina birakin. Elbette vurup kirmasina izin vermeyin. Yanlis oldugunu belirtin. Cocuk parkina, krese, spora falan yazdirabilirsiniz ilerde. Baska cocuk icine karisir. 13 aylik bebeden cok sey bekleniyor bence.

Bunları konuşmak için çok erken. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır kimi çocuk tam zamanında kimisi iste erken ya da geç konuşur. Herkes her beceriyi aynı zamanda kazanacak diye bir şey yok. Kardeşler bile aynı ailede büyümelerine rağmen farklıdır. Bu henüz sorun edilecek bir konu değil, bebeğinizi strese sokmayın. Eltinizin hadsizliği bu sadece... Bebeğiniz gayet normal. Emin olmak istiyorsanız doktora, konuşma terapistine gösterebilirsiniz.

X