Merhaba bayanlar.100 günlük bebegim var.ilk ay gayet güzel kilo aldi anne sütü aliyodu.ikinci ve ücüncü ayda 550 gr aldi sadece cok üzülüyorum acaba sütüm yaramiyormu doyurmuyormu.ama aglama veya aclik belirtisi olmuyordu yetmeme durumh yok.iki üc saatte bir 125,150 ml sütüm cikiyor.yanliz memede cok kisa kaliyo bebegim sadece önsüt aliyo teshisi koyduk sagip verdim bi hafta denedik yine hic kilo almamis bi gr bilenolur bu sorunu yasayanlar varsa yardimci olablirmi
Oncelikle soyliyim bu konuda uzman degilim ama benim de Allah bagislarsa 9 aylik bir kizim var ve bu mama/meme/kilo konularini cok cok okudum, uzmanlara sordum, arastirdim.
Oncelikle ayda 500 gr almasi ilk 3 ay icin yeterli diye biliyorum ve anne sutu varken, kesinlikle mama verilmemeli. Mamaya baslandigi anda bebek gittikce emmek istemeyecek ve bebek emmedikce annenin sutu azalacak, sutu yetmedigini dusunen anne daha cok mama verecek ve bu kisir dongu annenin sutu komple bitene kadar devam edecek.
Ayrica bu 500 gr olayi da ortalama bir rakam cunku nasil bizler farkli boy/kilodaysak bebeklerinde o sekilde olmasi cok normal. Bir bebegin tirnaklari uzuyorsa, bir bebek gunde en az 4-5 dolu islak bez cikariyorsa ki bunu bezin agirligindan anlarsiniz, bebegin tepkileri normalse, cildi parlak ve gerginse gelisimi normaldir ve yeterli kilo aliyordur.
Bir de bebeginiz sadece ön sut aliyorsa bebeginizi emzirmeden once sutunuzu biraz sagabilirsiniz; boylece bebek yagli sute daha cabuk ulasir. Hem belki sutunuz cok tazyikli geliyorsa o tazyikten rahatsiz olup kendini geri cekiyor olabilir. Dedigim gibi ilk basta biraz sagarsaniz tazyigi de azaltirsiniz.
Ayrica diyelim bebegi emzirirken sag gogsu verdiniz sonra sol goguse gectiniz, ikinci emzirmede ilk olarak sol gogsu yani son verdiginiz gogsu vermelisiniz ki bebek o goguste kalan yagli sutu alsin.
Geceleri de bebeklerin en cok kilo aldiklari zamanlardir. Gece 2-3 saatte 1 bebeginizi mutlaka mutlaka emzirin.
Son olarak siz de beslenmenize biraz dikkat ederseniz sutunuz de bundan muhakkak etkilenir. Sanilanin aksine sut yapsin diye cok tatli yemek yerine sık sık kirmizi et, balik, sut, yogurt gibi besinler tuketerek; sebzeyi de gunluk ogunlerinizden eksik etmeyerek hem kendinize hem bebeginize faydali olursunuz.
Umarim yardimci olmusumdur bir nebze olsun.
Lutfen sutum yaramiyor diye dusunmeyin, her annenin sutu bebegi icin ozeldir ve sut yaramamasi diye bir sey kesinlikle soz konusu bile degildir. Bir bebek prematureyse annesinin sutu ona gore vitamin icerir, bir bebek 6 ayliksa annenin sutu onun ihtiyaci olan sekilde formule olur. En mukemmel mama bile sizin sutunuzun yerini tutmaz tutamaz.
Akliniza takilan bir sey olursa lutfen sorun. Sizin su an yasadiklarinizi ben de yasadim, o yuzden cok iyi anliyorum sizi.