- 26 Eylül 2016
- 7
- 1
- 33
-
- Konu Sahibi Anne_Olmak_Guzel
Hiç sanmıyorum bekle biraz daha çok erken daha gözetle ama sanmıyorum seslenince bakıyormu bir de oyuncağını seçerek alıyormu alıyorsa sorun yokturMerhaba kızlar,
12.5 aylık bir oğlum var. Bugune kadar hem doktorumuzun hem bizim gözetimimizde pek bir sıkıntı görmedik. Ufak tefek bazı hareketler vardı dikkatimizi çeken (elini çok fazla sallayıp çırpması gibi) ama bu küçükken olur büyüdükçe geçmeye başlar 2 yaşına kadar kaybolmuş olur dedi doktorumuz.
Emeklemeyi hiç yapmadı hala bunda da bu evre atlanabilirmiş diye söyledi yine doktorumuz. Oturması, yerde uzanırken sağa sola yuvarlanmasını fln sordu onlarda sıkıntı yok diyince tamamdır o zaman dedi. Yürüme aşamasına geçebilirmiş direkt.
12 ay oldu hala yürümüyor. Bu da erkeklerde geç oluyor genelde galiba. Tutunarak duruyor mu diye sordu doktor, evet dedik o zaman sıkıntı yok destekli tutunabiiyorsa, size tutunarak adım atıyorsa problem olmaz insallah dedi.
konuşma anlamında da baba, anne, dede, mama vs gibi şeyler söylüyor. bilinçli olarak mı söylüyor tam anlayamıyoruz ama. bunun dışında söylediğimiz bir iki hecelik basit kelimeleri tekrar da edebiliyor. ama konuşma durumu da gecikti mi anlayamadık.
Neyse esas sorun dün başka bir şey fark edince başladı. birisi otistik çocukların belirtileriyle ilgili yazı gönderdi okudukca daraldım. Çok TV izliyordu son aylarda özellikle. Reklam çıkınca basını ceviremiyorduk. Onun yerine en azından reklam kadar hızlı olmayan ve kısmen egitici olabilecek olan bazı eğitici çizgi filmleri ve cocuk sarkılarını izlettik. Ama bu bile zararlıymış. Bunlar da korkuttu beni doğrusu..Dünden beri evde de TV açmamaya başladık. Zararı çok olabiliyorsa kapalı dursa da olur insallah bir sıkıntı çıkmasın da yeter ki. bir ara doktora da nolur nolmaz göstercem ama burdan da bir yazayım tecrübeli anneler bilir muhtemelen dedim.
Beni tereddüt ettiren faktörler:
- Kuş gibi kanat çırpma hareketi. Heyecanlanınca özellikle ilk aylar çok yapardı bunu. Şimdi azaldı ama hala yapıyor zaman zaman
- İleri geri sallanma. Otururken yapıyor bazen canı sıkılınca. Çok olmasa da arada bir yapıyor.
- Kendi etrafında dönme. Otururken poposu üstünde daire şeklinde dönüyor bazen. Bunu da sağını solunu görmek bize fln bakmak için yapıyordur diyorduk ama bu bile belirti olarak sayılıyormuş.
- Oyuncaklarıyla oynarken amaca uygun oynamıyor. Bu yaşta amaca uygun olayını anlıyor mu bilmiyorum tabi ama mesela genelde agzına alıp kemirme ya da sallayarak oynama, bir kutuya doldurma boşaltma vs yapıyor.
- Ayağını tam yere basamıyordu. Ama bu 1-2 aydır artık yok. Tam basabiliyor su an. Elinden tutunca adım atıyor normal şekilde. Yine de hala sıralama vs yok mesela. Sadece biz el yada kolundan tutunca adım atıyor.
Beni rahatlatan bazı faktörler:
- Göz teması kuruyor. Konusurken yüzümüze bakıyor. Bakışını kaçırmıyor. İlgisini başka bir şey çekene kadar tabi.
- İsmini söyleyince tepki veriyor, dönüp bakıyor.
- Tanıdığı bir yüz görünce yabancılık çekmiyor. Gel diyince kucağa gidiyor.
- Cee-eee gibi oyunlar yapınca gülüyor, kahkaha atıyor.
- Basit heceli kelimeleri tekrar ediyor.
- Alkış yapınca o da yapıyor. Bazen kendisi de bir şey hosuna gidince alkıslıyor.
- Bay bay yapıyor. Gerçi keyfine göre genelde. Geçen ay mesela çok yaptırabiliyorduk ama son günlerde pek yapmıyor nedense.
Benzer durum yasayanlar, görenler, duyanlar var mı acaba? Sizce bunlar hep normal mi? Öyle yazılar varki evham yaptım okudukca ve randevuya kadar sabretmek de zor geldi. Bu otistik belirtilerin belliki bazılarını görüyoruz ama bir sürü belirtisi var yani 2-3 tanesini görüp, olmadığını da gösteren bazı belirtiler gördüğüüz için kafam karıştı. İnsallah normal bir gelişim sürecidir de daha fazla stres yasamayız. Bundan sonra özellikle TV vs gibi konularında aşırı dikkatli olacağım. İnsana da ders oluyor ama bu tarz yazılar.
Hiç sanmıyorum bek
Hiç sanmıyorum bekle biraz daha çok erken daha gözetle ama sanmıyorum seslenince bakıyormu bir de oyuncağını seçerek alıyormu alıyorsa sorun yoktur
Benim maalesef çocuğum yok ama bu seni tedirgin eden şeyleri kendi yeğenlerimde yaşadım ve çok şükür hiç bir rahatsızlıkları yok..reklam konusunda bende çok şaşırıyorum nasıl anlıyorlar hipnoz olmuş gibi hemen ekrana bakıyorlardı bebekken..bazı yeğenlerim hiç emeklemedi tutunup kalkıp ardından yürümeye başladılar. .hele iki tanesi bebekken bir heyecan yapardı ben korkardım gözleri yuvalarından çıkacak gibi bakar elleri durmazdı..inşallah sağlıklıdır bebeğin canım..bu arada 11tane yeğenim var..
Eyer oyuncaklarını seçerek oynayabiliyorsa hiç korkma bana hemşiremiz öyle demişti şimdi çok küçük dahaInsallah oyle bir durum yoktur dedigin gibi. Yani su belirtileri okudugumdan beri gozume cok batmaya basladi gozlemledikce oglumu.
Ismiyle seslenince genelde bakiyor. Bugun parkta denedim kucagimdayken etrafi izliyordu cocuklari fln. Ismiyle seslendim hic bakmadi ama muhtemelen disariyi ve baska cocuklarin hareketlerini vs kesfetmeye calisiyordu.
Oyuncaklarini da secebiliyor. Ama bazi oyuncaklari amaca gore oynamaktan cok eliyle agziyla fln kesfediyor. Disi kasininca disini oyuncaklariyla kasiyor.
Bilmiyorum yani kafam oyle karisti ki
Bizde senin gibi telaş yapmıştık bir gece hiç unutmam sabaha kadar ağlamıştım uyumadık sabaha kadar eşim ve ben bir de konuşmuyordu dr götürdük 3 yaşına kadar beklemeliyiz dedi sonra anlıyorsa söylediklerinizi sorun yok dedi şuan şuan 27 aylık yavaş yavaş konuşuyor ama sorun yok şükür hemşiremiz kontrole geliyor devalı 5 yaşına kadar burada isteyenlere geliyor biz hala gidiyoruz o da dedi normal herşeyi 2 yaş testimizide geçtik çok şükür ama ne stres seni çok iyi anlıyorumOrnekleri duydukça icim buraz rahatliyor dogrusu. Basta bizde de hic bir sekilde korku vs yoktu ama iste belirtileri bir kere okuyunca artik takip ettikce aaa onu da yapti bunu da yapti demeye basladik. Insallah dedigin gibi gecicidir ve yuruyup konusmaya baslayinca kendini ifade eder de bu korkularimiz kaybolur gider.
Bu arada Allah sana da hayirlisiyla evlat sahibi olmayi nasip etsin canim. Yegenlerin yaninda evlatlarini da seversin insallah.
Eyer oyuncaklarını seçerek oynayabiliyorsa hiç korkma bana hemşiremiz öyle demişti şimdi çok küçük daha
Bizde senin gibi telaş yapmıştık bir gece hiç unutmam sabaha kadar ağlamıştım uyumadık sabaha kadar eşim ve ben bir de konuşmuyordu dr götürdük 3 yaşına kadar beklemeliyiz dedi sonra anlıyorsa söylediklerinizi sorun yok dedi şuan şuan 27 aylık yavaş yavaş konuşuyor ama sorun yok şükür hemşiremiz kontrole geliyor devalı 5 yaşına kadar burada isteyenlere geliyor biz hala gidiyoruz o da dedi normal herşeyi 2 yaş testimizide geçtik çok şükür ama ne stres seni çok iyi anlıyorum
- Göz teması kuruyor. Konusurken yüzümüze bakıyor. Bakışını kaçırmıyor. İlgisini başka bir şey çekene kadar tabi.
- Alkış yapınca o da yapıyor. Bazen kendisi de bir şey hosuna gidince alkıslıyor.
- Bay bay yapıyor. Gerçi keyfine göre genelde. Geçen ay mesela çok yaptırabiliyorduk ama son günlerde pek yapmıyor nedense.
otistik çocuklar bunların hiçbirini yapmaz canım..anneyi bile tanımaz...korkma..bence her şey yolunda...yoğun ilgi göster bebeğine ..eğer emiyorsa kesme memeden..yada birden bire kesme..bu travma yaratıyor..
Daha çok küçük bekleAslinda bu dediginiz insani rahatlatiyor tabi. Arastirinca da bazi buna benzer yorumlar görmüştüm. Ama iste belirtilerin bir kisminin olmasi endiseye sebep oldu bende. Ozellikle heyecanlaninca ileri geri sallanmasi ve kus gibi kanat cirpasi mesela. Belirti diyorlar buna ama her normal bebegin de yapacagi seyler de olamaz mi aslinda bunlar? Bir de hic emeklemedi o asamayi atlayabilir tabi ama 12.5 aylik ve siralamiyor, bir kac saniye de olsa kendisi ayakta duramiyor, tutunarak kalkamiyor hala. Ama tutunarak ayakta duruyor uzunca sure. Elinden tutunca güzel sekilde adim da atiyor.
Cok takiyorum belki de kafama bilmiyorum.
Randevuya da birsey kalmadi yarin gidecez bakalim doktorumuz ne diyecek? Ama iste oncesinde tecrubeli olan, sagdan soldan goren yada arastiran birileri varsa diye dsyanamadim sordum buraya ve surekli konuya bakiyorum
doktordan inşallah olumlu dönersin canım...bazen otistik olan çocuklar başta anlaşılmıyor,bazen her belirti var dersiniz hiç bir şey yoktur..normal seyrinde gider gibi görünen bir çocuk genelde 17. 18. ayında birden bire susuyor,,bakmıyor,duymuyor içine kapanıyor..yani bu aylarda artık bariz bir şekilde belirti veriyor...Aslinda bu dediginiz insani rahatlatiyor tabi. Arastirinca da bazi buna benzer yorumlar görmüştüm. Ama iste belirtilerin bir kisminin olmasi endiseye sebep oldu bende. Ozellikle heyecanlaninca ileri geri sallanmasi ve kus gibi kanat cirpasi mesela. Belirti diyorlar buna ama her normal bebegin de yapacagi seyler de olamaz mi aslinda bunlar? Bir de hic emeklemedi o asamayi atlayabilir tabi ama 12.5 aylik ve siralamiyor, bir kac saniye de olsa kendisi ayakta duramiyor, tutunarak kalkamiyor hala. Ama tutunarak ayakta duruyor uzunca sure. Elinden tutunca güzel sekilde adim da atiyor.
Cok takiyorum belki de kafama bilmiyorum.
Randevuya da birsey kalmadi yarin gidecez bakalim doktorumuz ne diyecek? Ama iste oncesinde tecrubeli olan, sagdan soldan goren yada arastiran birileri varsa diye dsyanamadim sordum buraya ve surekli konuya bakiyorum
Merhaba doktor kontrolune gittinizmi.sonuc olarak neler soyledi size....benimde 12 aylik bebegim var .
Babasina gorunce cirpiniyor heyacandan ses cikariyor.
Henuz yurumuyor daha yeni yeni cok az emekliyor oyle odadan odaya degil.
Reklama bakiyor abisi cizgifilm izlediginde pepenin sarkisi cikinca seviniyor ve tam bakiyor.
Bilincli olarak soylemese de anbe baba dede diyor
Otistik oyle anlasilir bisey degil.
Merhaba kızlar,
12.5 aylık bir oğlum var. Bugune kadar hem doktorumuzun hem bizim gözetimimizde pek bir sıkıntı görmedik. Ufak tefek bazı hareketler vardı dikkatimizi çeken (elini çok fazla sallayıp çırpması gibi) ama bu küçükken olur büyüdükçe geçmeye başlar 2 yaşına kadar kaybolmuş olur dedi doktorumuz.
Emeklemeyi hiç yapmadı hala bunda da bu evre atlanabilirmiş diye söyledi yine doktorumuz. Oturması, yerde uzanırken sağa sola yuvarlanmasını fln sordu onlarda sıkıntı yok diyince tamamdır o zaman dedi. Yürüme aşamasına geçebilirmiş direkt.
12 ay oldu hala yürümüyor. Bu da erkeklerde geç oluyor genelde galiba. Tutunarak duruyor mu diye sordu doktor, evet dedik o zaman sıkıntı yok destekli tutunabiiyorsa, size tutunarak adım atıyorsa problem olmaz insallah dedi.
konuşma anlamında da baba, anne, dede, mama vs gibi şeyler söylüyor. bilinçli olarak mı söylüyor tam anlayamıyoruz ama. bunun dışında söylediğimiz bir iki hecelik basit kelimeleri tekrar da edebiliyor. ama konuşma durumu da gecikti mi anlayamadık.
Neyse esas sorun dün başka bir şey fark edince başladı. birisi otistik çocukların belirtileriyle ilgili yazı gönderdi okudukca daraldım. Çok TV izliyordu son aylarda özellikle. Reklam çıkınca basını ceviremiyorduk. Onun yerine en azından reklam kadar hızlı olmayan ve kısmen egitici olabilecek olan bazı eğitici çizgi filmleri ve cocuk sarkılarını izlettik. Ama bu bile zararlıymış. Bunlar da korkuttu beni doğrusu..Dünden beri evde de TV açmamaya başladık. Zararı çok olabiliyorsa kapalı dursa da olur insallah bir sıkıntı çıkmasın da yeter ki. bir ara doktora da nolur nolmaz göstercem ama burdan da bir yazayım tecrübeli anneler bilir muhtemelen dedim.
Beni tereddüt ettiren faktörler:
- Kuş gibi kanat çırpma hareketi. Heyecanlanınca özellikle ilk aylar çok yapardı bunu. Şimdi azaldı ama hala yapıyor zaman zaman
- İleri geri sallanma. Otururken yapıyor bazen canı sıkılınca. Çok olmasa da arada bir yapıyor.
- Kendi etrafında dönme. Otururken poposu üstünde daire şeklinde dönüyor bazen. Bunu da sağını solunu görmek bize fln bakmak için yapıyordur diyorduk ama bu bile belirti olarak sayılıyormuş.
- Oyuncaklarıyla oynarken amaca uygun oynamıyor. Bu yaşta amaca uygun olayını anlıyor mu bilmiyorum tabi ama mesela genelde agzına alıp kemirme ya da sallayarak oynama, bir kutuya doldurma boşaltma vs yapıyor.
- Ayağını tam yere basamıyordu. Ama bu 1-2 aydır artık yok. Tam basabiliyor su an. Elinden tutunca adım atıyor normal şekilde. Yine de hala sıralama vs yok mesela. Sadece biz el yada kolundan tutunca adım atıyor.
Beni rahatlatan bazı faktörler:
Benzer durum yasayanlar, görenler, duyanlar var mı acaba? Sizce bunlar hep normal mi? Öyle yazılar varki evham yaptım okudukca ve randevuya kadar sabretmek de zor geldi. Bu otistik belirtilerin belliki bazılarını görüyoruz ama bir sürü belirtisi var yani 2-3 tanesini görüp, olmadığını da gösteren bazı belirtiler gördüğüüz için kafam karıştı. İnsallah normal bir gelişim sürecidir de daha fazla stres yasamayız. Bundan sonra özellikle TV vs gibi konularında aşırı dikkatli olacağım. İnsana da ders oluyor ama bu tarz yazılar.
Bebeginiz de devam ediyormu babasını görünce çırpınması benim kızımda 8 aylık herşey normal oturdugu yerde sallanıyor dikkatini dagıtıyorum bi müddet sonra tekrar yapıyor çok endişeleniyorum internette araştırdıkça çok kafam karışıyordegil.
Reklama bakiyor abisi ci
Otizm konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum (mesleğim dolayısıyla) konu sahibinin yazdığı belirtiler evet bir otizm rahatsızlığında olan belirtiler ama diğer bir yönden her çocukta olması gereken, geçirmesi gereken evreler. Çocuk ileri geri sallandı etrafında döndü diye bu tanıyı koyamayız. Hatta içiniz rahatlayacaksa geniş bilgiler sunan bir kaynaktan şizofreniyi araştırın ve görün bakın ki sonrasında "ben şizofrenim sanırım" düşüncesi nasıl oluşuyor :) Bebeklerinizin hareketlerini davranışlarını öncelikle bulunduğu ay içerisinde değerlendirin. Eğer bulunduğu ay içerisine uygun değilse o zaman farklı şeylerden şüphelenin. Bebeğim 12. ayın içerisinde hacıyatmazı ileri geri sallanınca o da sallanır, kendi etrafında dakikalarca döner. Ama bunlar bir kriter değil şimdilik. Göz teması önemlidir, dikkat süresi önemlidir. Ama en önemlisi bulunduğu ay ve o ayın getirileridir. Rahat olun 8 aylık bir bebek dediklerinizi yapar, engel olmayınBebeginiz de devam ediyormu babasını görünce çırpınması benim kızımda 8 aylık herşey normal oturdugu yerde sallanıyor dikkatini dagıtıyorum bi müddet sonra tekrar yapıyor çok endişeleniyorum internette araştırdıkça çok kafam karışıyor
Çok teşekkür ederim inan birazdaha rahatladım yoksa araştırmaktan kafayı yiyecegim ,çocugun her hareketini araştırır olmuştumOtizm konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum (mesleğim dolayısıyla) konu sahibinin yazdığı belirtiler evet bir otizm rahatsızlığında olan belirtiler ama diğer bir yönden her çocukta olması gereken, geçirmesi gereken evreler. Çocuk ileri geri sallandı etrafında döndü diye bu tanıyı koyamayız. Hatta içiniz rahatlayacaksa geniş bilgiler sunan bir kaynaktan şizofreniyi araştırın ve görün bakın ki sonrasında "ben şizofrenim sanırım" düşüncesi nasıl oluşuyor :) Bebeklerinizin hareketlerini davranışlarını öncelikle bulunduğu ay içerisinde değerlendirin. Eğer bulunduğu ay içerisine uygun değilse o zaman farklı şeylerden şüphelenin. Bebeğim 12. ayın içerisinde hacıyatmazı ileri geri sallanınca o da sallanır, kendi etrafında dakikalarca döner. Ama bunlar bir kriter değil şimdilik. Göz teması önemlidir, dikkat süresi önemlidir. Ama en önemlisi bulunduğu ay ve o ayın getirileridir. Rahat olun 8 aylık bir bebek dediklerinizi yapar, engel olmayın
Muhtemelen ilk çocuğunuzÇok teşekkür ederim inan birazdaha rahatladım yoksa araştırmaktan kafayı yiyecegim ,çocugun her hareketini araştırır olmuştum