• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Barınak Değil Sığınak İçin !

" Sığınak İstiyoruz! " İmza Kampanyası


Sevgili Kadınlar,

Aşağıda bulunan imza metnine tüm kadın örgütlerinin imzalarını bekliyoruz.

Mor Çatı'nın sığınağına 31 Aralık 2008'den sonra Beyoğlu Kaymakamlığı parasal destek vermeyeceğini bildirdi. Bu çalışma Beyoğlu Kaymakamlığı'nın Dünya Bankası'ndan koşullu olarak fon sağlaması üzerine Eylül 2005 de başlamıştı.

Projenin sona ermesinin ardından sığınağa yapılan maddi desteğin önce azaltılması, sonra da kesilmesi devletin sığınaklarla ilgili politik bir irade ortaya koymak istemediğinin açık bir göstergesidir. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele projeciliğe indirgenmiştir. Belediyeler Yasası, nüfusu 50 bini geçen belediyelere sığınak açma yükümlülüğü getirmekte, Başbakanlığın 2007/16 sayılı genelgesi ise bu konuda özel idarelere de sorumluluk yüklemektedir. Ancak çok az sayıda belediye, yasanın ilgili hükmünü yerine getirmiş, genelgenin uygulanmasını sağlayacak maddi kaynaklar ve bütçe ise ayrılmamıştır. Erkek şiddetine karşı mücadele edebilmek, kadın-erkek eşitsizliğini, erkek egemenliğini güçlendiren mekanizmalara karşı da mücadeleyi gerektirir. Sosyal devlet yaklaşımı çerçevesinde kadınların şiddetten uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için desteklenebilmelerini gerektirir.

Bizler kadın örgütleri olarak devletin şiddete karşı mücadeleyi bu bütünlük içinde ele almadığı, Mor Çatı'nın sığınağına ilişkin tutumun da sığınaklar konusunda kadın hareketinin yıllardır sürdürdüğü mücadele ile elde ettiği kazanımlara karşı bir tutum olduğu görüşündeyiz.

Mor Çatı tarafından yürütülmekte olan sığınak kalan kadınlar üzerinde yeni iktidar mekanizmaları yaratmaması, kadın dayanışması temelinde sürdürülmesi, çocukları göz ardı etmemesi, onlara yönelik özel bir çalışma yürütülmesi, öncelikle kadın ve çocukların şiddetsiz yaşam alternatifleri oluşturabilmesini hedeflemesi açısından uluslar arası standartlara uygun bir model oluşturmaktadır. Bu anlamıyla bu çalışma göstermelik açılan, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin bir aracı olarak öngörülmeyen birçok olumsuz örneğin de eleştirisi anlamına geliyordu. Bu çalışmanın sona erdirilmesi sığınakların içinin boşaltılması, kadın örgütlerinin bu konudaki hassasiyetinin, varlığının, politikalarının tasfiyesi edilmesi, kadın hareketnin mücadelesinin, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin öznesi olarak görülmemesi anlamına gelmektedir.

Biz kadın örgütleri,

1) Mor Çatı tarafından yürütülen sığınak çalışmasının gerçekçi bir bütçe, daha uygun fiziksel koşullar sağlanarak kurumsallaşmasını, hazırlanan protokolün imzalanmasını,

2) Sığınakların, kadın ve çocukların şiddetsiz yaşam alternatifleri oluşturabilmek için güçlendikleri, desteklendikleri, feminist analizlerden yararlanılarak düzenlenmiş birimler olarak görülmesini, uluslararası standartlara uygun yürütülmelerini,

3) Sığınakların açılması ve yürütülmesi için bütçe ayrılmasını, kadın örgütleri tarafından yürütülen sığınakların desteklenmesini, tüm sığınakların kadın örgütlerinin denetimine açık olmasını,

4) Kadına yönelik şiddete karşı mücadele konusunda devletin ilgili tüm birimlerinin harekete geçmesini, Başbakanlığın 2006/17 sayılı genelgesinin kağıt üzerinde kalmamasını, gerçekçi kaynaklar yaratılarak, toplumsal cinsiyet temelli bütçelendirme yapılarak yaşama geçirilmesini, Meclis'te kadın-erkek eşitliği komisyonunun kurulmasını, şiddeti doğuran kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlikleri giderecek adımların atılmasını talep ediyoruz.




Ad Soyad / Kurum Adı :




5917 Kişi Olduk...
 
Back