Bahar geldi, havalar ısındı, doğa tazeleniyor, temizlik vakti. Banyolarda bahar temizliği nasıl yapılır?
Görünen kirleri ıslak bir temizlik fırçasıyla temizleyin. Zor ve yerleşmiş kirleri, önce fırça yardımıyla kazıyın, ardından ıslak bezle temizleyin. Uygun temizleyici yardımıyla yüzeyleri temizleyin, ardından su ile durulayın. Musluk başlarını uygun temizleyici ile ovarak silin, başka bir bez veya fırça yardımıyla temizleyin. Evye kenarlarını ve tezgahı, bir fırça yardımıyla temizleyin ve kurulayın.
Sabunlukların dış yüzeyini temizleyin. Sıvı sabun kapları boşaldığı zaman deterjanlı suyla yıkayın ve ardından yeni sabun aktarımı yapın. Tuvalet ve lavabo temizliğinde kullandığınız fırçalar ayrı olmalı ve başka yüzeylerin temizliğinde kullanılmamalı.
Evinizde hjiyeni sağlamak için sadece temizlik yapmanız yeterli olmayacaktır. Temizlik malzemelerini nasıl ve nerede sakladığınız da önemlidir. Aynı fırça veya bez ile birden fazla yeri temizlediğiniz takdirde, mikrop ve bakteriler üreyebilir. Bunu engellemek için, malzemeleri kullanırken dikkatli davranın.
Fayans temizliği nasıl yapılmalıdır?
Deterjan ile temizlik: Fayans temizliği için üretilen deterjanlardan alın. Bu deterjanı sünger yardımıyla fayansa ve fayansların aralarına uygulayın. Böylece fayans temizliği kolayca yapabilirsiniz.
Doğal malzemelerle temizlik: Doğal temizliğin başrolü beyaz sirkededir. Fayans temizliğinde beyaz sirkeden faydalanabilirsiniz. Bir kabın(camsil kabı boyutlarında bir kap) yarısı beyaz sirke yarısını da ılık suyla doldurun. Bu karışımı fayansa dökün ve süngerin sert tarafıyla fayansları ovalayın. Ardından ılık suyla durulayın.
Karbonat çamaşır, suyu karışımıyla da fayanslarınızı temizleyebilirsiniz. Bir kaba 3 ölçü karbonat, 1 çamaşır suyu koyun. Fayansın üzerine biraz su dökün. Ardından bütün yüzeye bir fırça yardımıyla karışımı yayın. Yarım saat kadar bekleyin. Ardından karışımı bir sünger yardımıyla alın ve fayansları iyice durulayın. Çamaşır suyu kullandığınız için temizlik sırasında dikkatli olun.
Fayans aralarının (derzlerin) temizliği:
Derzleri diş fırçası ile ovabilirsiniz. Çamaşır suyunu biraz su ile inceltin ve bu karışı derzlere dökün, ardından da diş fırçasıyla ovun.
Fayans temizliğinde ağır kimyasallar kullanmanız hem sağlığınız hem de fayanslar açısından önerilmez. Çok yoğun kimyasalları tercih etmemelisiniz. Kullandığınız malzeme ne olursa olsun, temizliğin arından fayansı iyice durulamalısınız.
Duşakabin nasıl temizlenir?
- Çeşitli deterjanlar ve kireç sökücüler bu iş için yardımcı ürünlerdir.
- Cam ile çerçevenin bağlantı yerlerinde oluşan kirleri ince uçlu bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
- Sirke de duşakabin temizliğinde kullanılabilen bir malzemedir. Kimyasal yerine doğal çözümler tercih ediyorsanız sirke sizin için uygun olabilir.
- Beyaz sirke ve karbonat karışımı da hijyen sağlamada etkilidir.
Camlar nasıl temizlenmeli?
Duşakabin camları için özel üretilmiş deterjanlar, kireç çözücüler, temizlik için kullanılan malzemeler bu temizlikte size yardımcı olacaktır. Bu malzemeleri kirli bölgeye yayarak ovmak suretiyle kullanabilirsiniz. Ardından duruladığınız camları kurulamanız da önerilir. Böylece leke kalmasını engellemiş olursunuz.
Doğal yöntemler kullanmak istiyorsanız beyaz sirke karbonat karışımı işinize yarayacaktır. Bu karışımı sünger yardımıyla cama sürün. 15-20 dakika bekleyin. Ardından su döküp süngerle ovarak durulayın.
Duşakabin camının temizliğinde yağmur kaydırıcı spreyler de kullanabilirsiniz. Bu spreyi uygularken camın kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Sirke-karbonat karışımıyla temizlediğiniz camı iyice kuruladıktan sonra bu spreyi sıkabilirsiniz. Ardından bir bez yardımıyla iyice silmelisiniz.
Kaynak:ev hayat