Nişan Bana karsi taraftan ne alinirsa hepsini sözlüm ödüyor buda beni rahatsiz ediyor!

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi
Durumları nasıl?
Yanlıs okumadıysam sevdiginiz kisi daha okuyor ve o harclıgıda ailesinden alıyor?
Hem okutmak , hem evlendirmek zor olsa gerek.

Herkes bütcesi neyse ona göre birseyler yapar ki, ben bedavaya gitmek lafını anlayamadım hic?
Hediyelere , altınlara bogulunca nasıl gitmis oluyoruz ki?

Son düzenleme:
kusura bakmayin kizlar ama "bedavaya gittik" diyerek biz kadinlari alinip satilan bir mal olarak goren zihniyeti onaylamis olmuyor muyuz?
zaten bu yuzden, "parasini odeyip aldik" diye dusundukleri icin evlendikten sonra uzerimizde her hakki kendilerinde gormuyorlar mi?

canım benden sana bi tavsiye, nişan için takıları sözlün alacakmış ya bence aldırma çünkü sözlün alacak annesi veya ailesi takacak onları sana nişanda çevreye gösteriş yapacaklar. sözlünle konuş güzel bir dille bana altın takmak isteyen takar ama sen alacağın altınları bana kendin tak de. yani bak benimşu an bulunduğum şehirde düğünlerde (ilk kez gördüm ben bunu) gelin damat içeri giriyor ilk danstan hemen sonra yada önce damat cebinden bilezikleri çıkarıp takıyor sonra dans ediyorlar. bence böyle bişey yap hem farklı olur hemde takıları ailesi takıpta gösteriş yapmamış olur.

aynı durumu nişanda bizde yaşadık.
nişanlımın annesi ve babası ayrı, babasıyla hiç görüşmüyor annesi şehir dışında. burada amcası ve yenges iile yaşıyor ailesi onlar.
istemeye geldiklerinde amcası ne gerekiyorsa yapacağız dedi. sonra nişan tarihi konuşuluyor biraz zaman verin herşeyi ben yapacağım dedi. baktık sözden sonra 3 ay geçti hala tık yok ailem bir tarih söyledi nişan için ok dediler.bize hiçbir yardımları olmadığı gibi nişanlımın birikmiş parasını sözde borç aldılar nişana yakın vereceklerdi. tabi yalan oldu.
nişanlım borç harç denk getirip 4 bilezik aldı.
nişan günü amcası taktı bilezikleri o kadar sinir oldumki o an anlatamam. bir de yetmezmiş gibi salondaki adam anons edip amcasından 4 bilezik dedi o sırada yengesi müdahale etti 2 amcadan 2 yengeden diye. ben çıldırdım yok öyle birşey dedim onlar nişan bileziği anonsa gerek yok dedim.
gerçi benim bütün çevrem hiçbirşey yapmadıklarını biliyor akıllarınca kendi çevrelerine gösteriş yapıyorlar.
kaynanamı nişan günü gördüm kadıncağız 2 cumhuriyet ve sandık dolusu çeyiz getirmiş bana.
nişandan 1 ay sonra amcası kendine araba aldı ama. biz o kadar stresyetken paraları yoktu sonra bir anda geldi sanki. Allaha şükür bayram görmesinde yengesinin getirdiği naftalin kokulu havlu, patik, tülbent ve liften başka hiç birşey görmedim onlardan.
nişan bohçamıda nişanlım aldı herşeyi kadın getirirken zahmet edip içine bir parça elişi birşey koymamış eminönünden ne aldıysak onları sarmış getirmiş. birde bazı şeylerin üzerindeki fiyatları bile çıkarmamış.
bende nişandan hemen sonra tavrımı koydum tabi. gerekmedikçe görüşmüyorum artık. düğünü bir atlatalım sonra tamamen hayatımdan çıkmalarını istiyorum.
yani sözün özü insan dışardan başkalarında görünce gerçekten hem özeniyor hem düşünüyor. bedavaya gitmek kaba bir tabir belki ama bir kez evleniyorsun ve değer görmek ilgilenilmek istiyoruz. ama Allaha şükür nişanlım hep yanımda ve herşeyimizi eksiksiz yapmak için birlikte hareket ediyoruz.

kusura bakmayin kizlar ama "bedavaya gittik" diyerek biz kadinlari alinip satilan bir mal olarak goren zihniyeti onaylamis olmuyor muyuz?
zaten bu yuzden, "parasini odeyip aldik" diye dusundukleri icin evlendikten sonra uzerimizde her hakki kendilerinde gormuyorlar mi?

Benim de ifade etmek istedigim sey buydu iste evlendikten sonra onların eline koz vermis oluyoruz belki lafını etmeyecekler belki de ailesiyleiyi anlasacagız o ayrı. Ama insanı gelecekte neler bekliyor bilemeyiz ki. Hani birsey demeyeceklerine garanti veremeyiz.

Aile' den birsey beklenmemesi taraftarıyım. Beni hediyelere bogunca cok mu seviyor olacaklar ki?

Kusura bakmayın kızlar, ama ben de bu bedavaya gitmek lafına takıldım. Söz elbisesini, nişanı erkek tarafından beklemek, harçlık almak, söz bohçası gibi şeyleri de hiç aklım almıyor doğrusu.

Bu işte maddiyatı bu kadar düşünmek, yok bizde şu adettir, yok bizde bu adettir demek, alınanlar ile çevredekilere hava atmak son derece yanlış. Çevredekiler, hatta kendi anneleriniz bunu yapınca da sizler ister istemez kendinizi kötü hissediyor, birşeyler kaçırdığınızı düşünüyorsunuz anladığım kadarıyla. Lütfen bunları aşmaya çalışın kızlar. Nişanlı ya da sözlünüzü bu konularda maddi, manevi zorlamayın. İleride bunlar çok kötü bir şekilde size geri dönebilir, bu sefer de kendinizi bir bohçaya, üç beş altın bileziğe satmış durumda bulabilirsiniz.

evlilik sadece iki insan arasinda yapilan ve sadece o iki insani baglayan bir taahhut olmalidir.
Eger ozgur ve esitlikci bir evlilik isteniyorsa kimse de kendi ayaklari uzerinde durmaya her anlamda hazir olmadan, anne babalara dahi guvenerek evlilige kalkismamalidir. Saglam bir evlilik hem saglam bir ruh hem de karsilikli ekonomik ozgurluk gerektirir. eksiklerini kapatmak, birine sirtini dayamak icin yapilmaz.
Hele altin aldirmak, nisan bohcalari hazirlayip gelinlik giymek icin yapilirsa daha ilk seneden elinizde hayal kirikligindan baska bisey kalmaz.

benimkileride keşke nişanlım alsaydıda hiç bişeyimiz olmasaydı diyorum bazen.. çünkü ailesi masraf yaptıgı için kendisini bi nevi ezik hissediyor onlara karsı ve o yüzden cok rahat parmakta oynatılabiliyor bende bu durumdan cok cok cok ama cok sıkıldım!! :((

bence erkek ne kadar ne yaparsa yapsın, aile gelin alırken biraz cefa çekmediyse sonradan kötü oluyor. ben sana hak veriyorum, önemli olan sürekli hediyeler almak vs değil elbette, önemli olan onun ailesinin sana değer verdiğini, senin için belki sırf senin ailene görünürde jest olsun diye bir şeyler yapmaları. kimse alınanı mezara götürmüyor, bu tarz şeyler yarım elma gönül almadır. maddi bir şeylerle değer verdiklerini göstermiş olmayacaklar elbette. dünyaları alıp sonradan laf eden aileler de yok değil. ama insan gelin olacak haliyle ilgi görmek, şımartılmak istiyor. neticede bu insanlar sıradan insanlar değil, ileride ailen olacak insanlar. doğum gününde hediye alınması gibi yani, kimse mecbur olduğundan yapmıyor bu tarz şeyleri, gönüllerinden isteyerek senin için bir şeyler yapmalarını bekliyorsun anladığım kadarıyla ki bu gayet normal. bedavaya gitmek derken ne kast ettiğini de anlıyorum, yanlış yönlere çekmeye gerek yok bence o lafıda. o zaman gelin almak, kız vermek vs hepsi aynı kapıya çıkar, kimse satılık değil ki karşılığını maddi beklesin, bedavaya gitme lafını böyle anlayanlar ayıp etmiş bence.:51:

bence erkek ne kadar ne yaparsa yapsın, aile gelin alırken biraz cefa çekmediyse sonradan kötü oluyor. ben sana hak veriyorum, önemli olan sürekli hediyeler almak vs değil elbette, önemli olan onun ailesinin sana değer verdiğini, senin için belki sırf senin ailene görünürde jest olsun diye bir şeyler yapmaları. kimse alınanı mezara götürmüyor, bu tarz şeyler yarım elma gönül almadır. maddi bir şeylerle değer verdiklerini göstermiş olmayacaklar elbette. dünyaları alıp sonradan laf eden aileler de yok değil. ama insan gelin olacak haliyle ilgi görmek, şımartılmak istiyor. neticede bu insanlar sıradan insanlar değil, ileride ailen olacak insanlar. doğum gününde hediye alınması gibi yani, kimse mecbur olduğundan yapmıyor bu tarz şeyleri, gönüllerinden isteyerek senin için bir şeyler yapmalarını bekliyorsun anladığım kadarıyla ki bu gayet normal. bedavaya gitmek derken ne kast ettiğini de anlıyorum, yanlış yönlere çekmeye gerek yok bence o lafıda. o zaman gelin almak, kız vermek vs hepsi aynı kapıya çıkar, kimse satılık değil ki karşılığını maddi beklesin, bedavaya gitme lafını böyle anlayanlar ayıp etmiş bence.:51:

Valla bana kalirsa "kiz istemek", "gelin almak", kiz vermek" de aynen dediginiz gibi ayni kapiya cikar. bazi seyler orf adet olmus diye dogrudur diye bisey yok.
Dogumgunu hediyesine benzetmissiniz ama ben biri bana dogumgunu hediyesi almadi diye sinirlenmem veya kendimi degersiz hissetmem. "bedavaya gittim" diye dusunmem. Bunlar "jest" olarak tanimladigimiz hareketlerden olmalidir. Biri size jest yaparsa sevinirsiniz. Ama yapmazsa da kendinizi degersiz hissetmezsiniz. En azindan sagliklisi boyledir.
Aradaki fark soyle ki; evlilik hazirliklari esnasinda verilen kiz tarafina verilen hediyeler jest olarak degil "kiz (satin) alma" adetimizin bir uzantisi, bir mecburiyet olarak suregelmistir. Ne yazik ki biz kadinlarin da bilincaltina bu yerlestirilmis bebekligimizden beri. Kendi degerimizi alinan hediyeler veya yapilan masraflarla dogru orantili olarak tespit etmemizin nedeni de budur.

Back