Ben de bir haftadır kullanıyorum. Soğuk algınlığına yakalandığım için günde 3 tane alıyorum. Başka takviyeler de aldığım için tam etkisini bilemiyeceğim. Kilolu ve iştahlı biri olmama rağmen ne iştah ne de kilo artışı oldu
Son zamanlarda bu konuda baya bir araştırma yaptım. Bir araştırmanın linkini versem sorun olur mu bilemeyeceğim ama alıntılar yapayım.
Omega yağ asitlerinin yapıtaşı olmalarının ötesinde çok sayıda başka fonksiyonları mevcuttur.
Omega-6 yağ asitleri metabolitleri enflamatuvar (iltihap yapıcı), hiperaljezik (ağrı yapıcı), trombotik (pıhtı yapıcı) ve mitojenik (hücre üremesini artıran) özelliklere sahiptir .
Aslında vücudun bu özelliklere ihtiyacı vardır. Aksi halde düşmanlara karşı mücadele edemeyiz (iltihap), kanamalarımız artar, ağrı hissetmeyiz ve hücrelerimiz çoğalmaz.
Fakat bunların aşırı etkileri de dizginlenmelidir. Aksi halde denetlenemeyen iltihap vücudumuzu tahrip eder, kanımız pıhtılaşır, aşırı ağrı hissi olur ve kanserleşmeye eğilimimiz artar.
İşte
omega-3 yağ asitleri antienflamatuvar, analjezik, antitrombotik ve antimitojenik özellikleri ile omega-6 metabolitlerinin aşırı etkilerini dizginlerler.
Gebelikte omega-3/omega-6 dengesinin önemi Gebelik sırasında anneden bebeğe aktif olarak omega-3 transferi olmaktadır. Bu durum annenin w-3 depoları ciddi olarak tüketmekte ve yeterli takviye almazsa doğum sonu depresyonuna sebep olmaktadır.
Balık yağı (omega-3) preparatları kullanılırken dikkat edilecek noktalar Doğal kaynaklardan yeteri kadar omega-3 alamayan kişiler –ki büyük bir çoğunluk böyledir- mutlaka balık yağı kullanmalıdırlar. Fakat balık yağı preparatları kullanan kişiler bazı önemli noktalara dikkat etmek zorundadırlar.
İlk önce alınan balık yağının ne kadar aktif madde (EPA+DHEA) içerdiğine bakılmalıdır. Örneğin kapsül 500 miligramdır, ama ancak 100miligram aktif madde içeriyordur. Yani balık yağını ucuz alayım derken düşük dozlusunu alabilirsiniz (Ucuzdur var bir illeti!).
Sıvı preparatlar kapsüllere oranla çok daha fazla aktif madde içerirler ve daha ucuza gelirler
Kullanılan balık yağının ağır metal taramasından geçip geçmediği mutlaka sorgulanmalıdır. Balık yağı preparatları sıcak ve ışık gören yerlerde tutulmamalıdırlar. Yağların opak şişelerde saklanması ve ısı ve güneşe maruz bırakılmamaları gerekir.
Fazla miktarda poliansatüre yağ asidi tüketimi serbest radikalleri artırır. Bu nedenle balık yağı alanların beraberinde mutlaka E vitamini gibi bir antioksidan alması şarttır. Zaten piyasadaki balık yağı preparatlarında hepsinde antioksidan olarak E vitamini mevcuttur.
Balık yağı alanlarda mide-barsak problemleri Omega-3 takviyesi alanlarda bariz bir yan etki görülmez. Başlıca yan etkiler balık kokusu ve nadiren görülen bulantı, ishal vb mide-barsak problemleridir. Safra kesesi çıkartılanlarda mide-barsak problemleri daha fazla olabilir.
Balık yağı-kanama Omega-3 yağ asitleri doz artışı ile paralel olarak kanama zamanını uzatır. Fakat şimdiye kadar omega-3 takviyesi yapılan kişilerde yüksek doz bile alsalar, çok ciddi bir kanama bildirilmemiştir. Fakat pıhtılaşma azaltıcısı (antikoagülan) alanlarda yüksek doz balık yağı kullanılmamalıdır. Aslında balık yağı alanların ayrıca Aspirin gibi hafif antikoagülan almaları gereksizdir. Balık yağı Aspirinin bu etkisine de sahiptir. Üstelik yan etkileri de Aspirinle kıyaslanmayacak kadar azdır.
Balık yağı şişmanlatır mı? Yaygın kanının aksine balık yağı şişmanlatmaz. Omega-3 yağ asitleri şekerlerden yağ yapan yağ asiti sentaz enziminin etkisini azaltarak yağ depolanmasını eritir. Dokozahekzoenoik (DEHA) asidin yağ depolanmasını azaltıcı etkisi alfa-linolenik asitten (ALA) daha fazladır. DEHA insülin direncini azaltarak da zayıflamayı sağlar.
Omega-6 takviyesi gerekli mi? Yiyeceklerden çok miktarda w-6 alındığı için w-6 takviyesi gerekmemektedir. Tam tersine takviye yapılırsa w-3/w-6 oranı bozulmaktadır. Piyasada bu şekilde satılan kombine preparatlara boşuna para vermeyiniz.
Omega-6 tüketimi- omega-3 eksikliği Omega-3 yağ asitleri ve omega-6 yağ asitleri delta-6-desaturaz için yarışma yaparlar. Bu nedenle diyette aşırı miktarda omega-6 yağ asitleri olduğunda (ayçiçeği, mısır), omega-3 metabolitleri (EPA, DEHA) azalır. Mümkünse bu yağları diyetinizden çıkartın. Katı yağ olarak tereyağ, iç yağı, kuyruk yağı sıvı yağ olarak sızma zeytin yağı kullanın.
Prof. Dr. Ahmet Aydın
İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Bir de üyesi olduğum bir gruba gelen mailde de güzel bilgiler vardı. İsteyenlere elimdeki tüm bilgileri yollayabilirim. Ayrıntılı araştırmalar mevcut.
Omega-3' ün önemi.. Omega-3 dedikleri madde, herkes için önemli. Ama anne adayları ve yeni doğmuş bebekler için daha da önemli. Ceninler genellikle beyin geliştirmek için anneden bol bol Omega-3 çekerler. Eğer anne adayı zaten yetersiz Omega-3 alıyorsa, doğum sonrası depresyona girmesi kaçınılmaz oluyor. Embriyo bu maddeye özellikle 3. aydan sonra ihtiyaç duyuyor. Doğumdan sonra ise anne sütünden temin eder. Diğer süt tozları ise bu maddeden çok az içerir. Doktor Hibbeln "Artık hiç kimsenin Omega-3 asitlerinin beyin hücrelerinin oluşumunda ve bakımında önemli bir rol oynadığını inkar etmiyor. Ama aynı madde akıl hastalıklarının tedavisinde ise yarar mı" Balık yağının markası bence çok önemli değil ama içeriğine dikkat etmenizde fayda var. Bir de açıkta satanlar varmış. :1shok: Geçen arkadaş söyledi.
Ben bir kaç takviyeyi birden yurtdışından almayı tercih ettim,buradaki uçuk fiyatlardan sonra.
klava: