Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası Bakıcı Meselesi

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları

gorkem06

dumadumadum
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2009
196
5
96
Ankara
arkadaşlar, ben öğretmenim ve gelecek sene eylülde işe başlayacağım. oğlum 1 yaşında olacak ve haftanın 5 günü, günde 8 saat bakacak bir bakıcı aramaya baslayacagım bu yaz.

Merak ettigim şu, benzer durumdaki çalışan anneler, bebeklerini bakıcıya bırakmayı son care olarak mı görüyorlar. Benim eşimin teyzesi bir arkadasının bebeğime bakmasında ısrar ediyor. Çok iyi bakıyormuş, o kadar iyi bakıyormuş ki bebekler anneleri yerine ona anne diyormuş (!) Bu iyi birşeymiş gibi ballandıra ballandıra anlattıkca korkuyorum oglumun baska birine anne demesinden... =( Bir de şundan dolayı diretiyor, bu bakıcının evine bırakacakmısım cocugu, iş dönüşü alırmışım. Bakıcının evi ile eşimin teyzesinin evi çok yakın. Ben de gün içinde bakarım ondan alıp diyor ki bu kısmı beni daha cok düşündüeüyor. çünkü bebegime bakışıma yedirişime, giydirişime vs herşeye şiddetle karışıyor. Hatta şöyle bir anım var, bebeğime sebzeli çorba yapmış kavanoza koymuş, ona giderken yanıma almıştım. bebegim 5,5 aylıktı ve ek besine yeni geçtigimizi biliyorlardı. Sofrada kayınvalidem ve o sürekli, ver şunlardan yesin deyip duruyprdu. ben de tuz yemesi yasak, ete de geçmedik henüz zaten yanımda maması var, hazır da degil, bizim yedigimizin tuzsuz hali deyip odadan cıkıp girişteki bebe cantasından kavanozu aldım ve içime dogmuscasına koşar adımlarla dondum odaya baktım kıkırdıyorlar, bebegimse zavallı yutkunmaya calısıyor kıpkırmızı olmus. bayagı ugrastı yutkunmak için bayagı kızardı ben de panikle ne oldu deyince gülerek agzından işaret parmagımın ilk bogumu kadar pirzola etini çıkarıp.inanın abartmıyorum.gözlerim yerinden fırladı. hani bana sunu ispatlayacak kendince, biz daha iyi biliriz bu koca etibile yutar o. ama pişkin güldü, o agzındaki etten de protein almıştır deyip! Şmidi ben bu insana nasıl bırakayım yavrumu siz söyleyin..nasıl içim rahat etsin. Evde - sakın yanlış anlaşılmasın asla asla ve asla hor görüyor degilim ama- özürlü genç bir oglu var. cinsel problemleri de olan bir cocuk afedersiniz. küçük kızı ise oglumu kıskanıyor. yani o eve gönül rahatlıgıyla nasıl bırakayım, arkadsının da cok problemli bir ailesi var, hani baksın diye bıraktırmak istedigi arkadasının. önceki sene anlatmışlardı ama bana anlattıklarını hatırlamıyorlar sanırım.

cok uzattım ama durumu tam olarak anlaıyıp bana bir akıl verin istedim. kayınvalidem calısmasa ona güveniyorum bırakırdım, o seçimlere - çok olmasa da- biraz daha saygı gösteriyor nispeten. ama calısıyor.

şimdi ben şunu düşünüyorum, oglum 1-1,5 yaşındayken ve işe başlamaya mecburken nasıl bir çözüm yolu bulayım? sırf tavsiye ediyorlar die o bayana mı bırakayım? oysa ben bakıcı evime gelsin ve kamera sistemiyle oglumu takip edebileyim istiyorum. bunu yapan arkadaslar nasıl buldular bakıcıyı - ankaradayım ben- günde, haftada kaç gün kaç saat geliyor, -eger eve geliyorsa- ne kadar ödüyorlar, ne gibi avantajları- dezavantajlarıvar bakıcıya baktırmanın. yoksa ne pahasına olursa olsun akrabaya mı vermeli? vs gibi pek çok soru işaretim var :kedi: yardım lütfeeennn!

çok uzun yazmışsın :)neyse anladığım kadarıyla bu bahsettiğin şahıslara kesinlikle çocuğunu baktırma derim..şimdien tereddütlerin var içine sinmeyen çok şey var...ne gerek var...
ben kendimi örnek vereyim..adana ya geldik eşimin işinden dolayı kimseyi tanımıyorken biriyle görüştüm...kadın saflığından yarın psikiyatriste gideceğim ilaç yazdıracağım dedi...antidepresan ilaç.olabilir insanlık hali...ama ben nasıl bırakayım çocuğumu bunu duymam yetti...
sonraki görüştüğüm yani şimdiki bakıcımdan çook memnunum...gerçekten iyi bakıyor...yemesiyle herşeyiyle ilgileniyır dört dörtlük...deneyimde önemli..
ben şimdiden edrafından araştır ve deneyimli bir bakıcı bul derim...

Canım bakıcı konusunda bilgi veremiycem ama bence onların dediğine bırakma sen..
Sürekli huzursuz olucaksın çünkü..
Evde kamera sistemiyle bırakmak daha iyi bi seçenek gibi görülüyo.

Bırakma canım sakın teyzeye de arkadaşına. Yabancı birine bırakman çok daha mantıklı şu durumda. En azından ona kendi istediğin şekilde baktırma şansın olacak.
ıçin rahat etmeli bebeğini bıraktığında.

Eylülde işe başlayacakmışsın, önümüzde daha 8 ay var, şimdiden bu kadar mesele etmeyin bence bu bakıcı olayını. Kafanız rahat olsun.

Tavsiyem, teyzesine asla bırakmamanız, ki evi, ortamı asla müsait değil. Teyzenin tavsiye ettiği kişiyede bırakmayın. Dediğim gibi aile ortamının evin müsait olması lazım minik bir bebek için.

Ben sizin yerinizde olsam (imkanım varsa eğer) kesinlikle evime gelmesini isterdim bakıcının. O yaştaki bir bebeğin her sabah karda kışta yatağından kaldırılıp başka bir ortama sokulmasını istemem. Çocuk kendi yatağında uyumalı, kendi oyuncaklarıyla oynamalı, kendi evinde olmalı yani. Bu bebeğin psikolojisi için önemlidir.

Evinizde yakın bir yerde bulun bakıcıyı. Komşulardan sorabilirsiniz mesela. tecrübeli olmasıda önemli tabi. Çok genç birine emanet etmeyin, akılları bir karış havada oluyor çünkü. Orta yaş biri idealdir.

Çocuğun bakıcısına anne demesi kadar normal ne olabilirsengözlerimebaksanab, buna gocunmayın lütfen. Sizi anlayabiliyorum, başkasına anne denmesi elbetteki hoşunuza gitmez ama bunada alışacaksınız. Çünkü çocuk sizden çok onu görecek bu demek değildirki sizi sevmeyecek. Çocuklar herşeyin farkında. a.s , Benim oğlumda bakıcısına anne derdi hatta kadın akşam evine giderken ağlardı peşinden, ilk zamanlar cidden çok sinir olurdum oturu salya sümük ağlardım, ama sonra demekki seviyor bebeğim, demekki kadın bebeğime annesi gibi davranıyor diye düşündüm. Bir nevi mutlu bile oldum.

Çocuğun bakıcısına anne demesi normal değildir canımcım ya. Çocuğun tek bir annesi vardır ve onu annesi bilmelidir.
Kızım da işe başladığımda anneme anne demeye başlamıştı. Annem ısrarla hayır kızım ben anneanneyim anne işe gitti gelicek vs vs diyerek vazgeçirdi bu alışkanlığından.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bakan kişiyi uyarın. Çocuk ilerde karışıklık yaşamasın.

bence de sakin birakma arkadasim sonucta icinin rahat etmesi lazim.. hatta bence kendi evinden baskasinin evine de birakma.. bakici gelsin senin evinde senin duzeninde bebege baksin...ben olsam kesinlikle ne o teyzeye ne arkadasina ne de baskasinin evine cocugumu birakmam...allah yardimcin olsun canim

Çocuk tabiki biliyor annesinin kim olduğunu, ama bakıcıyıda anne diye çağırıyor. Bebekler herşeyin farkındalar. Belli bir müddet sonra zaten herşeyi algılıyorlar. Bakıcının annesi olmadığını elbetteki biliyor. Bir yönden iyi bence çocuğun bakıcıya anne demesi, onunlayken huzursuzluk yaşamaması, gülmesi oynaması. Bana göre bu bakıcının çocukla ilgilendiği,ona iyi davrandığı anlamına gelir.

Sende haklı olabilirsin belki ama bence çocuk herkesi kendi sıfatlarıyla tanımalı. Herşeyin farkındalar ama kafaları da karışmaya çok müsait.
Birde çocuğunu bırakarak işe gelen bir anne zaten suçlu hisseder uzun bir dönem kendini. Birde bebek başka birine anne derse bu büyük bir yıkım olabilir anne için. Ki bebekler annenin zayıf noktasını bilir ve bunları kullanır. Ve bana kalırsa bakıcıya anne demesi ona ne kadar iyi baktığı yada sevdiği anlamına gelmiyor. Bebekler besleyene, temizleyene ve onu kapalı bir ortamda barındıran herkese anne deme potansiyeline sahipler. Bu konuda benim de fikrim bu yönde.
Sizinkine elbette sonsuz saygım var.

Çok sağolun arkadaşlar. Dün dogum günü için yine eşimin teyzesindeydik.bu kez şu bahsettigim bakıcıyı da çağırmışlardı. ve sürekli bebeğimize o bakacak gibi konuşmalar yaptılar. oysa ben onlara evet dememiştim... =) Yine de önyargılı davranmayayım diye kadını tanımaya çalıştım, onları da bozmadım hiç ortam gerilmesin dogum gününde diye. ona bırakmama kararırımın ne kadar mantıklı oldgunu bir kez daha anladım. eşim de katılıyor bana...

bebeğimin bakıcıya anne demesi olayını geçtim-belki zamanla alışılan bir durumdur yaşamak lazım ama sadece bana anne demesini ben de daha saglıklı buluyorum - , kadın bana ne dedi biliyor musunuz "sen işe başlamasan da bırak bunu bana, para da istemem,senden iyi bakarım" ! bu nedir ya...bebeğime paşalar gibi bakıyorum ben zaten çok şükür, kime neyi ispatlamaya çalışıyorsa artık... neyse kararımı vermiş oldum kesin olarak.şimdi iyi bir bakıcı bulmak kaldı geriye.

sizlere şunu soracagım bir de kızlar,
bakıcınıza ne kadar ödeme yapıyorsunuz?çalışma şartlarınız, anlaşmanız neler?

Biz 15 aylıkken tanıştık bakıcı olayıyla 4 ay oldu yani ilk günden beri teyze diyor anne demesi son derece yanlış.
Çocuk yetiştirme tarzınıza bu kadar müdehalede bulunan birine ve onun tanıdığına bırakmama kararınızı da isabetli buldum.Senden iyi bakarım ne demektir...
Ben Ankara da değilim ama Ankara da arkadaşımın biri bakıcının evine tam gün bırakıp 600 ödüyordu ki bence çok fazla,bi tanıdığım tam gün çocuk bakıyor 300 alıyor,yani herkes ne koparırsa tutturabildiğine...
Ama şunu söyleyeyim çocuğun psikolojisi için kesinlikle kendi evi kendi ortamında olması en sağlıklısı,bakıcı ne kadar iyi olursa olsun sakın evine vermeyin,o gelsin.Bir de baştan herşeyi ama herşeyi konuşun nasıl başlarsa öyle gidiyor,sonradan sunduğunuz isteklere külfet gibi bakılıyor.Tavsiyem ,önerilen biri olsun,tv konusunda uyarın,birçoğu benimki dahil çok tv izletiyor.sık bakıcı değiştirmek çocukları çok sarsan bir durum, o yüzden referanslı biri olsun.Ayrıca bakıcı işe başlamadan önce 1 hafta filan oğlunuz siz ve bakıcı birlikte zaman geçirin hem neyi nasıl yaptığınızı görsün hem de çocuğunuzun güvenini kazansın çocuk alışsın,sizi birarada görmesi alışmasını çok kolaylaştırır.

çok sağol arkadaşım, anlattıkların ve tavsiyelerin çok işime yarayacakkaydirigubbakcemile5

Canım, hemen okudum makaleyi. Harika bir kaynak. Hem aklıma gelmemiş bazı detayları hatırlattı, hem de rahatlattı biraz daha beni. Bu yazıyı sık sık çıkarıp bu karmaşık süreçte herşey rayına daha çabuk otursun diye tekrar tekrar hatırlamalı bazı şeyleri. Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim!opuyorumnanaktan

canım içinin rahat edemıyeceği kimseye sakın bebişini bırakma derım ben ..çok uzun yazmışsın ama mesele bellı huzursuz olucaksın ne yap ara bul kendı evınde bakacak bırı çıkar hem çocuğun bnece kendı evını benımsesın verme bakıcıya evıne gelsın senıon için daha rahat ederrrr emınol.. bız anneler evladı için düşünmeden canını verırı buna emınım :=)yalnız canını teslım edıceksın..san tek dıyeceğim canım evıne al bence bakıcıyı 0:)kaydirigubbakcemile ve o bayanı almmaya karar verdiğine çok sevındım akkıllı bır kararr:=)

Son düzenleme:
walla çok kızdım teyzenize kötükedihüso bakıcı olarak tavsiye edilen kişiden vazgeçme kararınızıda destekliyorum belki sizi rahatlatmak için söylemiştir ama düşüncesiz ve yerinde olmayan bir cümle kurmuşlmaz: benim fikrimce eğer bebeğinize bakıcı bakacaksa kendi evinizde bakmalı çünkü anne çalışmaya başlayınca çocuğun düzeni değişecek üstüne alıştığı ortamın değişmesi sanki bebek için zor olur gibime geliyorCADIARZU

Bakıcı bulmaya karar vermenize çok sevindim.

Akraba falan diye alınmamalı bakıcı ,bunu yaşayarak öğrendim. Ben de oğlumu 6 aylıkken çok iyidir diye uzak bir akrabamıza emanet ettim. Sonuç ne oldu dersiniz işimden istifa etmek zorunda kaldım. Uzun bir süre sonra tekrar işe başlamaya karar verince gazeteye ilan verdik Gelen telefonlardan ön elemeyi yaptık ve adaylarla görüştük. Görüşme sırasında içimizin ısındığı birine emanet ettik oğlumuzu. Abartmayayım muhteşem biriydi . Çok canlı , kıpır kıpır , bolbol konuşan bir orta yaşlı bayandı. Şu an Amerika da , yeni doğan torununun yanına gitti. Hala telefonla , internetle görüşürüz.

ılk görüşmede karar verdik ve onu evine bıraktık , ev adresini aldık. Kimlik örneği ve ikametgah senedi istedik. Geçen yıl 700 TL idi rakamı. Hafta içi 07:30 - 20:00 arası ve Cumartesi sık olmayacak şekilde yarım gün olarak anlaştık ( bu önemli bazen dışarıda işim olduğunda çağırdım) Bu arada yemeğimizi de yapıyordu.

Arkadaşlar komşu olursa iyi olur demişler ama ben tavsiye etmem , çocuğu alıp kendi evine geçebilir.
Ben bakıcının evine bırakmayı hiç düşünmedim. Sabah uykusunu bozmak , bakıcının evinin temizliği , kendisi içmese bile eve gelenlerin sigara içme olasılığı , eve misafir gelme ihtimali , evin çocuk için güvenli olup olmaması ( dolap kilitleri , sivri köşeler için koruma vb. ) , bakıcının kendi ev işlerine dalması gibi birçok dezavantajı var.

Zor ama doğru bir karar almışsınız , şansınız açık olsun.:)

Unuttum yazmayı ; bakıcıyı mutlaka uyarın gündüz kimseyi eve almasın akraba vb. ( teyzeniz için de ) . Bir de bazen eve erken gelip ne yaptığını kontrol edin .

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…