Bahçe Bakımı ve Çiçekler Baharda ev bitkilerinizin bakımı
Alaycı Kuş
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
İnsanlar gibi bitkiler de strese girerler. Hatta birbirleri ile yarışırlar. Yan yana iki sarmaşık koysanız ikisi birbirleri ile yarışacakları için daha çabuk uzarlar.
Her bitkinin farklı ışık su ve su ihtiyacı vardır. Aldığınız bitkinin ışık mı gölge mi istediğini öğrenin. Çoğunlukla koyu yeşil yapraklı iç mekan bitkileri gölge yerleri severler. Çiçekli bitkiler ise güneşe ihtiyaç duyar. Hiçbir bitki kalorifer yanını sevmez. Fazla ısınan evlerde topraklarındaki su hızla buharlaşacağı için daha sık su verilmelidir.
Saksı bitkilerine su azar azar ve ölçülü verilmelidir. Bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumadan su vermeyin. Verilecek su toprağın nemleneceği kadar olmalıdır. Susuzluk gibi fazla su da çiçeklerin köklerini çürütür.
İlkbahar ve yaz aylarında çiçekler büyüme dönemine girerler. Bu aylarda düzenli besin takviyesi yapmalısınız. Marketlerde veya fidanlıklarda satılan sıvı besinleri sulama suyuna ilave ederek 15 günde bir verin.
Koyu yeşil parlak ve etli yaprakları olan bitkiler yaprağına su püskürtülerek nemlendirilmeyi severler. Yaprakları da su ihtiyacını karşılar. Özellikle kış aylarında evde kalorifer yandığında hava kurur iç mekan bitkileri bu durumda bunalırlar. Bu aylarda daha çok nemlendirmek gerekir. Ancak bazı bitki türlerinin yaprakları su sevmez. Yaprakları tüylü olan ev menekşeleri gibi bitkilerin yapraklarına su dökmeyin.
Saksıların içinden çıkan yabani otları temizleyin. Bunlar bitkinizin besinlerine ortak olurlar ve köklerini sıkıştırırlar. Her hafta bir çatal yardımıyla bitkinin toprağını havalandırın. Bu işlem toprağın suyu daha iyi çekmesini sağlayacaktır.
İlkbahar bitkilerin saksılarını değiştirmek için en iyi zamandır. Saksı değiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu bir boy büyük saksıya geçirmektir. Saksının dibine drenaj yapmak için çakıl taşı koyabilirsiniz. Eğer mevcut saksısından çok büyük bir saksıya geçiş yaparsa çiçek köküne çalışır gelişemez. Her yıl bir büyük boy saksıya geçirilen çiçekler çok daha sağlıklı büyürler. Eğer saksı değişmezse kök dönmesi denilen olay gerçekleşir bitki bozulur ve zaman içinde ölür.
Çiçek açan bitkilerin çiçekleri biter bitmez budanmalıdır. Kuruyan dallar sararan yapraklar temizlenip bitkinin üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Budanan bitkiler ertesi yıl çok daha iyi ve güzel çiçek verir.
İç mekanlar için en ideal toprak torf ile hazırlanmış topraklardır. Fidanlıklarda hazır olarak satılan bu karışımı alarak saksı değiştirirken kullanabilirsiniz. Saksı değişiminde bitkinize nazik davranın. Köklerini ne sıkı ne de gevşek bırakmalısınız. Kökler hava almalı ancak çok da serbest kalmamalıdır. İç mekan bitkilerde böcek veya mantar tespit edilirse hemen ilaçlama yapınız.
Alıntı