BAĞIMLI AŞKTAN KURTULMANIN YOLLARI

Life Garden

Araştırmacı Üye
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2014
957
652
Sevgilinizi hayatınızın odak noktası haline getirdiyseniz, size zarar vermesine rağmen bırakamıyorsanız, ayrılacağınızı düşündüğünüzde hayatınızın kalitesi düşüyorsa, giderek benliğinizi kaybetmeye başlamışsanız siz bağımlı aşıksınız. Sıkı bir disiplinle bağımlılıktan kurtulmanız mümkün



1- KURTULMAYI AMAÇ EDİNİN

İlk aşamada bu ilişkinin size zarar verdiğini, böyle devam ettiğiniz takdirde ruh ve beden sağlığınızın bozulacağını kabul etmeniz gerekiyor. Ve hemen kendinize yardım etmeye başlamanız gerekiyor. Şu anda hayatınızdaki en önemli konu bu bağımlılıktan kurtulmak olmalı. Çünkü bu sorunu halledemezeseniz hayatınızdaki her şey kötü gidecek ve çok daha büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle diğer sorunlarınızı erteleyeceksiniz ve sadece bunu halledeceksiniz. Bunun için ailenizi, yakın arkadaşlarınızı, dostlarınızı alarma geçireceksiniz. Bu süreçte onlar da sizin başka bir şeyle ilgilenmenize izin vermemeli.



2- SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN

Bugüne kadar bu ilişkide önceliğiniz hep sevgilinizdi. Hayatınızın her anını, yapacağınız her şeyi ona göre planlıyordunuz. Artık kendinizi düşünme zamanı geldi. Bu nedenle kesinlikle 'Hayır' demeyi öğrenmeniz gerekiyor. Bunu bir kez dediğinizde gerisinin geleceğini göreceksiniz. İlk anlarda bu size çok zor gelecek. Çünkü aslında sevgiliniz de sizin ona bağımlı olduğunuzun farkında. Bu nedenle "Gel" dediğinde geleceğinizi, "Git" dediğinde gideceğinizi biliyor. "Hayır" demek için kendinize bahaneler bulun. Bu aşamada onunla kavga etmeniz ya da tartışmanız işe yaramayacaktır. Bu nedenle "Neden gelmiyorsun?" sorusu karşısında cevaplarınız hazır olsun. "Evde işim var", "Annemin bana ihtiyacı var", "Yeni bir iş aldım onunla ilgilenmeliyim" gibi...



3- SİZİ SEVMEDİĞİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞİN

Bağımlı aşıkların en büyük problemi sevgililerinin onu sevmediği düşüncesini bir turlu kabul etmemeleri. Sevgili, "Bıra artık peşimi, seni sevmiyorum" dese ya da böyle bir mesaj yollasa bile bağımlı aşık bunu ""Beni çok seviyor ama duygularını göstermiyor" ya da "Bana acıçektirmek için böyle yapıyor" şeklinde algılıyor. Oysa durum apaçık ortada. İş sadece bununla yüzleşmeye kalıyor. İnsan birine aşık olabilir, sevebilir. Ama sonra bu duygular bitebilir. Bunu da anlayışla karşılamak gerekir. "Ben onu bu kadar severken o niye beni sevmiyor?" sorusunun yanıtı yoktur. Sevmediği gerçeğiyle yüzleştiğiniz an işiniz daha da kolay olacaktır. Bu konuda bir neden aramanıza gerek yok. Kendinizi de suçlamayın. Bir de kendinizi ona yeniden sevdireceğiniz fikrine kapılmayın. Çünkü bu mümkün değil.



4- HER ŞEYİ KONTROL ETMEKTEN VAZGEÇİN

Bağımlı olduğunuz için kendi hayatınızı kontrol etmekten acizdiniz. Bu nedenle özellikle de sevgilinizin hayatını kontrol etmeye yönelmiştiniz. Onu değiştirmeye çalışıyor, sizinle ilgilenmediği için buna neden olabilecek şeyleri de kontrol altına almaya çalışıyordunuz. Öyle ki; "İşim çok" dediğinde yardım etmeyi öneriyor, böylece işten arta kalan zamanını sizinle geçireceğini umuyordunuz. Evindeki hayatını kolaylaştırıyor, onun yapmanızı istemediği şeyleri bile yapıyordunuz. Artık bundan vazgeçmelisiniz. Kontrol önceliğini kendi hayatınıza vermelisiniz. Siz kendi hayatınızdan sorumlusunuz. Ve unutmayın, kimseyi değiştiremezsiniz. Kişi ancak kendisi isterse değişir. Dışarıdan kontrol ederek başkalarının duygularını yönlendiremezsiniz.



5- SÜREKLİ ONDAN SÖZ ETMEYİN

Bu dönemde arkadaşlarınız size yardımcı olacaktır kuşkusuz. Dertleşme seansları fayda sağlar. Ama bu seansları fazla uzun tutmamak gerekir. Bağımlı aşıklar, sevgililerinden uzak oldukları zamanlarda da hep ondan konuşulmasını ister. Başka bir konuya konsantre olamazlar. Arkadaşlarıörneğin vitrinde gördükleri yeni bir elbiseden söz ederken birden konuyu "Sevgilim de bana aynı renk bir elbise hediye etmişti. Aslında ilgili bir adam ama son zamanlarda niye böyle oldu anlayamıyorum" diyerek konuyu mutlaka aynı yere getirir. Bu yüzden arkadaşlarınızı uyarmalı ve sürekli bunu konuşmanızı engellemelerini istemelisiniz. Günde yarım saatlik dertleşmeler idealdir. Konu daha uzarsa bağımlılıktan kurtulmanız zorlaşır.



6- KENDİNİZE BİR UĞRAŞ BULUN

Bağımlı olduğunuz sevgiliniz hayatınıza girmeden önce ne yapardınız, bir düşünün. Belki spor yapıyordunuz, belki tuvalleriniz vardı, resim çiziyordunuz. Belki el sanatlarıyla ilgileniyordunuz. Şimdi yeniden o eski zamanlarınıza dönme imkanınız var. Daha önce bir uğraşınız yoksa öyleyse şimdi edinebilirsiniz. Kurslar, konferanslar ya da internet üzerinden takip edilebilen dersler... Tercih sizin. Ama onu düşünmenizi engelleyecek, zamanı kolayca harcamanızı sağlayacak ve sizi tatmin edecek uğraşlar edinmeniz bağımlılıktan kurtulmanız için çok yararlı olacaktır. Dikkat etmeniz gereken tek konu, bu tür uğraşları ona göstermek için yapmamak olmalı. Yani onun çalıştığı yerin yakınında bir spor salonuna gitmek ya da onun devam ettiği bir kursa yazılmak size hiçbir fayda sağlamaz.



7- KISKANÇLIK KRİZLERİNİ ENGELLEYİN

Bağımlı aşıkların "Kimse onu benim kadar sevemez, beni de kimse onun kadar sevemez" gibi saplantılı düşünceleri vardır. Bu nedenle sevgililerinin başkasıyla birlikte olabilme fikri onları delirtir. Ama gerçek şudur: İnsan aşık olur, sever, bir ilişkiye başlar, ilişki biter ve sonra başka birine aşık olur. Bu döngü de böyle devam eder. Siz de bu bağımlılıktan kurtulduğunuz zaman başka biri sevebileceksiniz. Bu nedenle onun başka biriyle olabileceği fikrine kendinizi alıştırın. Sevgiliniz sizi sizin eksiklikleriniz yüzünden bırakmadı. Başkasıyla birlikte olduğunda "O insanın benden ne farkı var?" demeyin. Gönül bu, aşkın nedeni henüz çözülebilmiş değil.



8- İLİŞKİYİ KAFANIZDA TAMAMLAYIN

Bağımlılığı tetikleyen en önemli unsur ilişkinin yarım kalmış olmasıdır. Sevgiliniz terk edip gitmişse bunu tamamlama olanağı yoktur. Öyleyse bunu kafanızda tamamlamalısınız. Bir düşünün: Hangi olumsuz yanları var? O sizin gerçekten de aradığınız kişi miydi? Ailesi, kültürü, terbiyesi, kişisel özellikleri sizi tamamlıyor muydu? Arkadaşlarınız ve aileniz onun hakkında ne diyor? Bağımlıyken tüm bunları duymak ya da düşünmek bile istemiyordunuz. Öyleyse şimdi düşünebilirsiniz. Hatta onun olumsuz özelliklerini bir kağıda yazıp defalarca okuyabilirsiniz. Şunu belirteyim, bu olumsuzluklar siz evlenseniz bile değişmeyecekti. Çünkü değiştirmeniz mümkün değildi. O zaman şu yargıya varabilirsiniz: Zaten biz devam etseydik bir süre sonra ayrılırdık...



9- BAŞKALARINA DA YARDIMCI OLUN

Bağımlılık konusunda epey bir tecrübe edindiniz. Bunun sizde yarattığı olumsuz etkileri artık biliyorsunuz. Yukarıdaki 8 maddeyi uyguladıysanız artık kurtulma yoluna da girmişsiniz demektir. Öyleyse tecrübelerinizi sizin gibi bağımlı olanlarla paylaşabilirsiniz. Onlara fayda sağladığınızı düşünmek size de kendinizi iyi hissettirecektir. Hatta bağımlılıktan sizden daha çabuk ve sizin önerilerinizle kurtulan birini görmek "Ben de yapmalıyım" düşüncesiyle sizi hırslandıracaktır. Tabii ki bir uzman değilsiniz, sadece tecrübelerinizi aktarmalısınız. Ama bu 'bağımlılar dayanışması' hem bu konuda yalnız olmadığınızı gösterecek hem de bir insanın hayatını düzeltme fikriyle sizi yaşama yeniden bağlayacak.



10- OLMADIYSA PROFESYONEL YARDIM ALIN

Her şeyi denediniz ve bir arpa boyu bile yol alamadıysanız öyleyse artık bir uzmana başvurmalısınız. Merak etmeyin, bu iyileşmeyecek bir hastalık değildir. Uzmanların gösterdiği yolu disiplinle uyguladığınız takdirde bağımlılıktan kurtulacaksınız. Yalnız bu süreçte önemli bir ayrıntı var. Uzmana hayatınızla ilgili kesinlikle yalan söylemeyin ve hiçbir şeyi saklamayın. Bu tür seanslarda danışanlar (örneğin evli biriyle ilişkisi olanlar) utandıkları için gerçekleri söylemiyor ve uzmanları yanlış yöenlendiriyor. Unutmayın, siz kendinize yardım etmezseniz, hiç kimse size yardım edemez.

Mehmet Coşkundeniz
 
hepsini okuyamadım ama önemli yerlerini okudum. birde her an elinizden kayıp gidecekmiş gibi düşünerek sevmek çok işe yarıyor. herkesi bu şekilde sevmek lazım ki ayrılık vakti geldiğinde bir enkaza dönüşmemek için...
 
X