Büyükşehirde değillerse anlarım. Geçen küçük bir şehirde kiralık evlere baktık, bizim evden büyük ve yeni evin kirası 300 lira. Yemesi içmesi de ona göredir muhtemelen. O zaman yaşarsın paşalar gibi. Ama büyük şehirde arada uçurum var. İzmirde 1000 liraya dağın başında ev bulursun, Ankara ve İstanbulda onu bile bulamazsın.
Ağrı Doğubayazıt’a atandım Kudra. Biraz büyük bir 1+1, ayrı mutfaklı (mutfağın olduğu yere bir oda daha yapılabilir neredeyse), 0 daire tuttuk. Eşyasız 800’dü, eşyalı 1.500. Eşyalar da küçük bir tv, çamaşır makinesi, buzdolabı, masa sandalye, koltuk, yatak, gardrop, halı, perde falan. Ekstra ya da lüks bir şey yok. Bulaşık makinesini biz aldık.
1990’lardan önce yapılmış, karanlık bir daireye eşyalı 1.450 istediler. Yine rutubetli eski, eşyalı 3+1 ama tek odası kilitli (ev sahibinin eşyaları duracakmış orada) daireye 1.350 istediler. Bunlara bu paraları verene kadar o daireye 1.500 seve seve veririm, içime siner en azından dedim. Geçen sene eşyalı 1+1’ler 800’müş burada
. Müthiş bir artış olmuş bu sene.
Elektrik 2 haftada 45 lira geldi. Akşam 10’da yatıyorum, öğlen 3’te eve geliyorum zaten. Hafta sonları da çoğunlukla Van’dayım, erkek arkadaşımın yanına gidiyorum. Doğru düzgün kullanmadan nasıl bu kadar geldi diye üzülmüştüm, 20 lira açma kapama bedeli varmış ilk fatura olduğu için sanırım
. Bulaşık makinesi ve fırın kullanımı eklenince 90 lira civarlarında gelebilir sanırım bir aylık elektrik.