avukat arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz?

within

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2011
705
230
323
2013 nisan ayında boşanma davam görüldü.yaklaşık3,5 ay ayrı yaşadık davadan sonra eşimin avukatı hemen kağıdı almış ben almamıştım.zaman içerisinde resmi olarak boşanmamıza rağmen tekrar deneme kararı aldık ne ben ne eşim kimliklerimizi değiştirmedik.resmi olarak da evlenemedim tekrar sorunlarımız devam ettiği için bu zaman içerisinde 2014 temmuz da babacığımı kaybettim ve yaklaşık üç ay sonra resmi olarak evli olmadığım için ve birlikteliğimin yürüyüp yürümeyeceğinden emin olmadığım için babamın maaşına başvurmaya karar verdim. sormak istediğim şu:

dava nın görüldüğü tarih 2013 nisan ancak belgelere boşanma olarak kağıdı mahkemeden aldığım tarih geçmiş yani babacığımın ölümnden 2 ay sonra boşanmışım gb görünüyor.bu sıkıntı yaratır mı?

bir de ikametim hala eşimin evinde görünüyor değiştirmemiştim onu da..sgk ya başvurumda da bu adres bilgileriyle başvurdum.bu iki ayrıntı bana sıkıntı yaratır mı??

şimdiden çok teşekkür ederim.iyi çalışmalar

Kurumda sırf babanızdan yetim aylığını alabilmek için boşanmışsınız gibi bir intiba uyanabilir. Bildiğiniz üzere SGK bu amaçla boşanarak yetim aylığına başvuranlardan ödemeleri faiziyle birlikte geri istiyor. Ancak Yargıtay "eylemli birlikte yaşama" hususunu arıyor. Bir kararının gerekçesini alıntılıyorum:

"Anayasanın özel hayatın gizliliğini düzenleyen 20. Maddesi, 5510 sayılı Kanun, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 4857 sayılı İş Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri göz önünde bulundurulmak suretiyle yöntemince araştırma yapılmalı, tarafların göstereceği tüm kanıtlar toplanmalı, bildirilen ve dinlenilmesi istenilen tanıkların ifadeleri alınmalı, davacı ile boşandığı eşinin yerleşim yerlerinin saptanmasına ilişkin, muhtarlıktan ikametgah senetleri elde edilmeli, ilgili nüfus müdürlüklerinden sağlanan nüfus kayıt örnekleri ile yerleşim yeri ve diğer adres belgelerinden yararlanılmalı, adres değişiklik ve nakillerine ilişkin bilgilere ulaşılmalı, özellikle ilgili nüfus müdürlüğünden adres hareketleri tarihleriyle birlikte istenilmeli, ilgililerin su, elektrik, telefon aboneliklerinin hangi adreste kim adına tesis edildiği saptanmalı, seçmen bilgi kayıtları getirilmeli, varsa çalışmaları nedeniyle resmi/özel kurum ve kuruluşlara verilen belgelerde yer alan adresler dikkate alınmalı, boşanan eşler 4857 sayılı Kanun hükümleri kapsamında yer almakta iseler adlarına ödeme yapılabilecek özel olarak açılan banka hesabı bulunup bulunmadığı belirlenmeli, boşanan eşlerin kayıtlı oldukları bölge/bölgeler yönünden kapsamlı emniyet müdürlüğü/jandarma komutanlığı araştırması yapılmalı, anılan mahalle veya köyde muhtar ve azalarının tanıklık sıfatıyla bilgi ve görgülerine başvurulmalı, böylelikle 'boşanılan eşle eylemli olarak birlikte yaşama' olgusunun gerçekleşip gerçekleşmediği, toplanan kanıtlar ışığı altında değerlendirildikten sonra elde edilecek sonuca göre karar verilmelidir."

Öncelikle başınız sağolsun. Babanızın aölümünden sonra boşanmış olmanız sıkıntı yaratmaz. Önemli olan boşanmayla ihtiyaç haline düşmüş olmanızdır, karar kesinleşti mi bu arada. Davadan sonra kağıdı yani kararı almadım yazmışsınız çünkü. adresinizi de başvurudan sonra değiştirebilşrsiniz. Sonuçta danışıklı değil gerçek bir boşanma var ortada.

ilginiz için teşekkür ederim merkanakkus ve 16ela16..babacığımdan 1,5 yıl önce resmi olarak boşandım elimde resmi evraklar var lakin dedğim gb kararı ben de almadan kesinleştirememiştik ben babamın vefatından iki ay sonraa almış oldum karar kağıdını ve kimliğimi o zaman değiştirdim..evet kesinlikle plan yapılmış bir durum söz konusu değil umarım devlet de böyle düşünmez..ve zaten maalesef tekrar yürümüyor evliliğim ve adres bilgilerimi de değiştireceğim ve taşınacağım..acaba sorgulamadan maaşı bağlatıp sonra araştırırlar mı? öyle bir şey olursa zaten taşınacağım için bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum..

Babanızın vefatından 5 yıl sonra da boşanabilirsiniz. Sorun yok. Eğer sgk sorun çıkarırsa mahkeme kararı ile ve adres değiştirdikten sonra tekrar başvurursunuz. Bir kere reddettiler diye hakkınız kaybolmaz. İyi akşamlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…