Avrupa'da yaşayanlar bakabilir mi?

GurbettekiKus

Üye
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2022
78
217
Merhabalar,
Öncelikle amacım Avrupa ya da Türkiye kötülemesi yapmak değil, gerçekten bilen insanlardan fikir almak, danışmak bunu belirtmek isterim.
Hayat zorluğu her yerde artmış durumda.
Çok uzun yazmışım ama fikirlerinize ihtiyacım var.

Eşimle birlikte 6 aydır 2 katlı 3+1 bahçeli bir evde yaşıyoruz. Ev çok eski 1950'li yıllarda yapılmış, sadece içi yenilenmiş. (Mantolama, ısı yalıtımı yok) (Bahçeyi ve kileri kullanmıyoruz)

Elektrik, su, gaz ve kira bedeli olarak toplam 1100 Euro ödeme yapıyoruz. (Elektrik ve gaz ev sahibinin üstüne)
Eğer elektrik, gazı fazla kullanmışsak 2. Veya 3. Ayda üstüne toplu ödeme yapmamız gerekiyor.
(Ev m2si ve yaşayan kişi sayısı da önemli)

Ev eski olduğu için ısıtması çok zor kaloriferi kapattığımız anda buzhaneye dönüyor.
Avrupa'da gaz fiyatları arttığı için (fazla kullanmayalım toplu ödeme isterlerse diye) inanın bu sene sadece oturduğumuz odanın 1 kaloriferini açarak idare etmeye çalıştık. (Ki o da hamileyim diye)

Bir türlü ısıtamadığımız için yorganla sıcak su torbasıyla gezdik. Bahçe için kullanılan gaz sobalarından satın aldık, anlık olarak açıp hemen ısıtmak için. Yine de kapattığımız an sıcaklık gidiyor.

Köydeki dedemin evi bile gerçekten bizim evden daha sıcaktır.
Lütfen abartı bulmayın bahsettiğim sıcaklıklar -5, -10 derece.

Isıtamadığımız ve havalandıramadığımız için evin duvarları rutubet oluyor. Duvarları solüsyonla siliyoruz.

Şükür ki bebeğimiz yaz aylarında doğacak. Gerçekten buna dua ediyorum bu ev kışın bebekle düşünülemez.

Asıl sorum,

Bizden önceki bu evde oturan ev sahiplerimiz bu evde 5 kişi yaşamışlar. Ve doğalgaz tarifesi onlar eski kullanıcı olduğu için daha düşük fiyatlı sağlanıyor.
Ev sahibimiz bu evin bahçesine yeni ev yaptı. (Yeni evlerde ısıyla ilgili bir sorun yaşanmıyor çünkü ısı yalıtımı var)
Gaz ve elektrik tarifesini ev sahibi bizim üzerimize vermek istiyor. Konuştuğumuzda aynı fiyattan sizin aboneliğiniz olacak yani ekstra ödeme yapmayacaksınız dedi.

Fakat bugün gaz/elektrik şirketinden gelen kağıtta fiyat kiramızın üzerine 300 Euro daha yükseliyor.
Ve bu bizim gücümüz için sadece ev kirasına 1400 Euro ödemek ( üstüne böyle bir eve ) bizi katbekat aşar.

Zamanında tarifeleri fiyat yükselmeme garantili olduğu için 5 kişi bile otursalar daha ucuza denk geliyordu.
Ev sahibimizin neden böyle bir şey yaptığını anlamıyorum.
Yeniden konuşacağız ve hesaplanacak.

Kira sözleşmesi gereği 12 Ay dolmadan evden çıkamıyoruz ve özel durumlarımızdan dolayı (hayvanlarımız var, burada yabancıyız, eşimin çalıştığı iş yerinden sınırsız iş sözleşmesi yok) ev sahipleri kolay kolay ev vermiyorlar. Ev bulmak çok zor bu evi bile yaklaşık 9 ayda bulabildik.

Düşünmekten sıyırmak üzereyim, fikri olan var mı bu durumda ne yapabiliriz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuya uzağım ama mantolama için şöyle bir şey önerebilirim. Dekoratif olan straforla oda içlerini kaplasanız ısıyı korumuş olursunuz. Başka da bir fikrim yok. Almanya'da kira için sıraya girildiğini vs duymuştum. Kolaylıklar dilerim.

Merhaba ben Almanyada yaşıyorum, gaz olayını tam olarak anlamadım, ama sizin üzerinize geçtiği için yeni kurallara göre sözleşme yapılmıştır büyük ihtimal ve gaz zamlarıyla beraber 300€ artmıştır. Yeni sözleşmelerde 2 hafta içinde feshetme hakkınız oluyor ama bu durumda çok birşey elde edebileceğinizi sanmıyorum.
Benim aklıma şu geldi, küf olayını bahane ederek ya kiranızı azaltdırın yada 1senelik sözleşmeyi feshedip yeni bir eve çıkın, yalnız anlatdığınız özelliklere göre evinizin kirası çok uygunmuş, böyle biyer bulamayabilirsiniz.
O yüzden başka bir imkan daha var, gelirinizin miktarını bilmiyorum ama düşük gelirliler için kira yardımı veren bir kurum var "Wohngeldstelle", oraya başvurabilirsiniz. Onlar tüm gelir belgelerinizi veriyorsunuz, onlar ihtiyacınız olup olmadığını hesaplıyorlar.

Merhaba ben Almanyada yaşıyorum, gaz olayını tam olarak anlamadım, ama sizin üzerinize geçtiği için yeni kurallara göre sözleşme yapılmıştır büyük ihtimal ve gaz zamlarıyla beraber 300€ artmıştır. Yeni sözleşmelerde 2 hafta içinde feshetme hakkınız oluyor ama bu durumda çok birşey elde edebileceğinizi sanmıyorum.
Benim aklıma şu geldi, küf olayını bahane ederek ya kiranızı azaltdırın yada 1senelik sözleşmeyi feshedip yeni bir eve çıkın, yalnız anlatdığınız özelliklere göre evinizin kirası çok uygunmuş, böyle biyer bulamayabilirsiniz.
O yüzden başka bir imkan daha var, gelirinizin miktarını bilmiyorum ama düşük gelirliler için kira yardımı veren bir kurum var "Wohngeldstelle", oraya başvurabilirsiniz. Onlar tüm gelir belgelerinizi veriyorsunuz, onlar ihtiyacınız olup olmadığını hesaplıyorlar.
Yeni sözleşmeye henüz geçmedik. 780 kalt ödüyoruz (80i su ve çöp olarak.) Warm olarak 1100 ödüyorduk. Hepsini ev sahibine. Ev sahibi elektrik ve gaz sözleşmesini kendi üzerinde olduğu için iptal etti.

Eğer yeni sözleşmeye geçersek 780i ev sahibine üstüne ayrı olarak Ewe'ye gaz, elektrik şirketine ödeyeceğiz. Toplam 1400 ödeyeceğiz.

Küfü bahane olarak kirayı nasıl azaltabiliriz?

2500 Euro toplam gelirimiz var. (Eşim teilzeit + minijob ben de minijob yapıyorum)

Hamileliğimden dolayı doktor Arbeitsverboten verdiği için çalışmadan maaşımı alabiliyorum. Biliyorsunuz devletten işsizlik maaşı ya da wohngeld için destek almak zor.
Eşim devlet kurumlarına düşeceğime kuyuya düşeyim diyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Google da "Mieterverein" Mieterrecht , Mieterschutz gibi kelimelerle bulundugunuz bolgedeki dernege ulasin. Kira sozlesmeninizin kopyasini da onlara gosterin. Ve onlarin danismanligi olmadan sakin kafaniza gore adim atmayin.

1100 euro 3+1 ev icin gayet iyi, giderler de içindeymiş. 1400 de gayet uygun. Benim ev stüdyo 1180euro, 60m2.
Ev bu kadar ucuz olunca baştan kıllanacaktınız duruma:)
Bilemedim, şöyle ki yerinize yaşayacak birini bulursanız çıkabilirsiniz ev sahibi bir şey demez. Önce yeni ev bulun. Daire bakın, daha ufak bir yer bakın 2+1 mesela.

2 kişi, bebek de varsa 3 odalı ev için 1400 gayet iyi bu arada, büyük şehirlerde aile evleri 2000eurodan başlıyor. Bizim şehirde 1000eurodan aşağı ev yok artık onlar da cücük kadar. Genel olarak 1400e çok diyorsanız nasıl geçinceksiniz, gelirinizi arttırmaya bakın bir an önce. Şimdiki geliriniz ne kadar, çocuk yardımı ne kadar alacaksınız? bebek olunca vergiden düşüyor genelde oturup iyice hespa yapın ona göre bakın derim. Bol şans dilerim.

Yeni sözleşmeye henüz geçmedik. 780 kalt ödüyoruz (80i su ve çöp olarak.) Warm olarak 1100 ödüyorduk. Hepsini ev sahibine. Ev sahibi elektrik ve gaz sözleşmesini kendi üzerinde olduğu için iptal etti.

Eğer yeni sözleşmeye geçersek 780i ev sahibine üstüne ayrı olarak Ewe'ye gaz, elektrik şirketine ödeyeceğiz. Toplam 1400 ödeyeceğiz.

Küfü bahane olarak kirayı nasıl azaltabiliriz?

2500 Euro toplam gelirimiz var. (Eşim teilzeit + minijob ben de minijob yapıyorum)

Hamileliğimden dolayı doktor Arbeitsverboten verdiği için çalışmadan maaşımı alabiliyorum. Biliyorsunuz devletten işsizlik maaşı ya da wohngeld için destek almak zor.
Eşim devlet kurumlarına düşeceğime kuyuya düşeyim diyor.
Hollandada mısınız? Ben de Hollanda’da yaşıyorum F enerji bir evde kalıyorum dediğiniz durumu ben de yaşıyorum ısınmayı kapattığım anda ev buz gibi.
Tam olarak kriterini bilmiyorum ama sosyal evler de var burada. Başvurduktan sonra 8-9 ay bekleme sırası oluyormuş ama en azından bir dahaki kışa kadar onaylanırsa o evlere geçebilirsiniz ve bebiş sıcak bir evde kış geçiriyor olur🙏🏻
Ya da ev sahibiyle bu durumu konuştunuz mu siz ödediğiniz miktar değişmeyecek demiştiniz ama değişiyor biz bunu karşılayamayız nasıl yapacağız dediniz mi?

1100 euro 3+1 ev icin gayet iyi, giderler de içindeymiş. 1400 de gayet uygun. Benim ev stüdyo 1180euro, 60m2.
Ev bu kadar ucuz olunca baştan kıllanacaktınız duruma:)
Bilemedim, şöyle ki yerinize yaşayacak birini bulursanız çıkabilirsiniz ev sahibi bir şey demez. Önce yeni ev bulun. Daire bakın, daha ufak bir yer bakın 2+1 mesela.

2 kişi, bebek de varsa 3 odalı ev için 1400 gayet iyi bu arada, büyük şehirlerde aile evleri 2000eurodan başlıyor. Bizim şehirde 1000eurodan aşağı ev yok artık onlar da cücük kadar. Genel olarak 1400e çok diyorsanız nasıl geçinceksiniz, gelirinizi arttırmaya bakın bir an önce. Şimdiki geliriniz ne kadar, çocuk yardımı ne kadar alacaksınız? bebek olunca vergiden düşüyor genelde oturup iyice hespa yapın ona göre bakın derim. Bol şans dilerim.
Almanya'da yaşıyorum. Yaşadığım yer 25 bin nüfuslu küçük bir ilçe tarzında.
Şehrin içine gidişimiz evden arabayla 10 dakika.
Şehrin içi 15 adımda bitiyor. Yani küçücük bir yer.

Yaşadığınız büyük şehirlerle kıyaslamayın.

Yaşadığımız ilçede 100m² ev için m² Fiyatı 7 EUR.

Yani biz şuan yaşadığımız ev için çok fazla bile ödüyoruz.
Bu sebeple baştan kıllanmadık zaten :)
İsınamadığımız ve sürekli sorun çıkartan ev için de ekstra 300 Euro ödemek istememek de hakkımız olsun :)

2022 yapımı neu hause ve bizim evimize aynı büyüklükteki bir evi yakınımız tanıdıkları sayesinde 1100 Euro warm her şey dahil olarak tuttu.
Tabii buradan 30 km daha uzak bir yerde.

Bu durum ülkeden ülkeye değişiyor. Nerede olduğunuzu söylerseniz daga net cevaplayabiliriz.
Fakat şunu demek isterim ki Avrupa'ya giden her bir Türk bulduğu en geniş eve yerleşip elindeki tüm parayı arabaya yatırıyor. Neden bu kadar geniş yaşamaya çalışacak görgüsüzüz anlamaya çalışıyorum.
Bu ev bütçenizi zorluyorsa daha küçük bir eve taşının

Bu durum ülkeden ülkeye değişiyor. Nerede olduğunuzu söylerseniz daga net cevaplayabiliriz.
Fakat şunu demek isterim ki Avrupa'ya giden her bir Türk bulduğu en geniş eve yerleşip elindeki tüm parayı arabaya yatırıyor. Neden bu kadar geniş yaşamaya çalışacak görgüsüzüz anlamaya çalışıyorum.
Bu ev bütçenizi zorluyorsa daha küçük bir eve taşının
Sorum asıl olarak bütçemizi aşan değil,
yüksek kira ödediğimiz evde yaşadığımız ısınma, küflenme ve ev sahibiyle ilgili yaşadığımız sorunlarla ilgili fikir danışmaktı.

Siz hangi ara arabalara ve Avrupa'ya yeni gelen Türklerin geniş yaşamına geldiniz anlayamadım..

Bu arada yeni değiliz eşim doğma büyüme buralı ben de 4 sene önce üniversite için gelmiştim.

Bu arada Araba borcumuz da yok :)

Haustiere erlaubt, faşist olmayan ev sahibi, ısınma sorunu olmayan küçük bir ev bulabilirsek seve seve taşınacağız :))

Hollandada mısınız? Ben de Hollanda’da yaşıyorum F enerji bir evde kalıyorum dediğiniz durumu ben de yaşıyorum ısınmayı kapattığım anda ev buz gibi.
Tam olarak kriterini bilmiyorum ama sosyal evler de var burada. Başvurduktan sonra 8-9 ay bekleme sırası oluyormuş ama en azından bir dahaki kışa kadar onaylanırsa o evlere geçebilirsiniz ve bebiş sıcak bir evde kış geçiriyor olur🙏🏻
Ya da ev sahibiyle bu durumu konuştunuz mu siz ödediğiniz miktar değişmeyecek demiştiniz ama değişiyor biz bunu karşılayamayız nasıl yapacağız dediniz mi?
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Sosyal konut burada yok ne yazik ki :KK43:
Almanya'da yaşıyorum. Ev sahibiyle yeniden konuşacağız.

Bu arada mieterverein hukuk danışmanlığı alacağız gerçekten bu aklımıza gelmemişti.

Ayrıca küf oluşan evlerin kira bedellerini düşürebiliyormuşuz bunu da araştırıyorum.

Sanirim bu biraz yasadigini ulkeye bolgeye bagli
Bende avrupada yasiyorum
1100 euroda 3+1 heralde koyde tek kalan bi evin kirasi olabilir

Avrupadaki evler genelde eski yapi oluyo

Ev sahibiniz turkmu? Cunku bu tur fikirler ya turkden cikar yada kafasi turk gibi calisan baska muslumandan cikar (kotulemek icin demiyorum yanlis anlasilmasin)

Aslinda sorunuzuda tam anlayamadim ben

Bu arada mieterverein hukuk danışmanlığı alacağız gerçekten bu aklımıza gelmemişti.

Ayrıca küf oluşan evlerin kira bedellerini düşürebiliyormuşuz bunu da araştırıyorum.
Tum bu sorularin cevabi mieterverein'da. Once oraya danisin, gerekli herseyi adim adim anlatacaklardir. Bu arada Hausratversicherung vs var mi? Yoksa bile Su 3lu Hausrat/Haftpflicht+ Rechtsschutzversicherung 'u yaptirin.

Sanirim bu biraz yasadigini ulkeye bolgeye bagli
Bende avrupada yasiyorum
1100 euroda 3+1 heralde koyde tek kalan bi evin kirasi olabilir

Avrupadaki evler genelde eski yapi oluyo

Ev sahibiniz turkmu? Cunku bu tur fikirler ya turkden cikar yada kafasi turk gibi calisan baska muslumandan cikar (kotulemek icin demiyorum yanlis anlasilmasin)

Aslinda sorunuzuda tam anlayamadim ben
Sanirim sorunun cevabi Almanyada yasayan arkadaslari verebilecek çünkü oranin imkanlarini bilmiyoruz 🤷‍♀️

Sorum asıl olarak bütçemizi aşan değil,
yüksek kira ödediğimiz evde yaşadığımız ısınma, küflenme ve ev sahibiyle ilgili yaşadığımız sorunlarla ilgili fikir danışmaktı.

Siz hangi ara arabalara ve Avrupa'ya yeni gelen Türklerin geniş yaşamına geldiniz anlayamadım..

Bu arada yeni değiliz eşim doğma büyüme buralı ben de 4 sene önce üniversite için gelmiştim.

Bu arada Araba borcumuz da yok :)

Haustiere erlaubt, faşist olmayan ev sahibi, ısınma sorunu olmayan küçük bir ev bulabilirsek seve seve taşınacağız :))
Küflenme sorunu evi ısıtamadığın ve dolayısıyla içerideki nemi kuratamadığınız sürece devam eder. Maalesef durdurulabilir bi durum değil. Korkuya sevk etmek istemem ama küf sorunu devam ederken o evde yaşamak uzun vadede çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Birçok ülke için durum aynıdır sanırım. Yeni abonelikler maalesef her daim daha pahalıya mal olur. Benim bulunduğum bölgede faturalar %50 oranında arttı. Yeni abonelerin yükü ise daha fazla.
Kira sözleşmesi şartlarına iyi bakmak lazım. Aboneliklerin nasıl sürdürüleceği konusunda bir madde var mı? Anlaşma feshi için madde bulmanız gerekiyor kınuttan ayrılmak istiyorsanız
Arabanız hayırlı olsun bu arada

Almanya'da yaşıyorum. Yaşadığım yer 25 bin nüfuslu küçük bir ilçe tarzında.
Şehrin içine gidişimiz evden arabayla 10 dakika.
Şehrin içi 15 adımda bitiyor. Yani küçücük bir yer.

Yaşadığınız büyük şehirlerle kıyaslamayın.

Yaşadığımız ilçede 100m² ev için m² Fiyatı 7 EUR.

Yani biz şuan yaşadığımız ev için çok fazla bile ödüyoruz.
Bu sebeple baştan kıllanmadık zaten :)
İsınamadığımız ve sürekli sorun çıkartan ev için de ekstra 300 Euro ödemek istememek de hakkımız olsun :)

2022 yapımı neu hause ve bizim evimize aynı büyüklükteki bir evi yakınımız tanıdıkları sayesinde 1100 Euro warm her şey dahil olarak tuttu.
Tabii buradan 30 km daha uzak bir yerde.

O zaman çokmuş yaf. Ben de PhDde ufak kasabada yaşamıştım, fiyatlar gayet uygundu zaten cücük kadar şehir olunca aynı eve talip az sayıda insan oluyor.

O 30km uzaktaki yere ne dersiniz? Bahçeli ev işini de toptan geçmiş olursunuz, eski müstakil ev genel olarak kötü bir fikir valla ısınmaz. Sizin ev sahibi de manyamış sanırsam ısınmayan eski püskü evi 1500kaymeye veriyor hay maşallah.

Tum bu sorularin cevabi mieterverein'da. Once oraya danisin, gerekli herseyi adim adim anlatacaklardir. Bu arada Hausratversicherung vs var mi? Yoksa bile Su 3lu Hausrat/Haftpflicht+ Rechtsschutzversicherung 'u yaptirin.

%1000
Konut tipip isinma icin 300euro zam cok degil mi??? Isınmaya o kadar zam gelmedi. Benim 60m2 ye 40euro kira zammı geldi bu yıl. 3+1 eve max 120euro zam gelmesi lazım.
Yani yer kasabaymis, ev de kotuymus zaten bilemedim.

Küfü ev sahibi temizletiyor normalde, ya da siz temizleyip faturayı gösteriyorsunuz kiradan düşülüyor. Küf temizleme işi yapan firmalar oluyor onlar geliyor duvarları bir naneyle temizliyorlar.

Yetersiz anlattım sanırım ilk başta hepinizin gözünde güzel modern bir yer canlandı 😂
Evin dış cephesi, bahçesi vs hiç yenilenmemiş.
Dışardan görseniz korku filmi gibi.

Bunu söylemeye gerçekten çok utanıyorum ama sorduğunuz için söylüyorum ev sahibimiz Türk.

Yeni ev yaptırdığı için arttırdığını düşünüyoruz açıkçası.

X