- 2 Eylül 2012
- 41.591
- 141.626
- 598

Herkese Hayırlı Ramazanlar ,
Bereketli , gönülden sıcacık muhabbetli sofralar diliyorum ...
Yemekteyiz yarışmasında artık tescilli yarışmacılardan oldum , bu 4. katılışım , artık siz deyin yenilen pehlivan güreşe doymaz , ben diyeyim katılmanın dayanılmaz keyfi

Bu sefer iftar soframdan 3 tarif ekledim .Hemen geçeyim tariflere ama malum o gün misafir telaşı vs. derken bazı aşamalarda eksik fotoğraflar olabilir , şimdiden affola

Malzemeler:
2 bardak irmik
2 bardak toz şeker
2 kaşık tereyağ
Biraz sıvıyağ
Dondurma ve isteğe göre damla çikolata , fıstık ...

Çok az sıvıyağda 2 kaşık tereyağ eritilir .İrmikler eklenir ve rengi dönene kadar yaklaşık 20 dk , kısık ateşte karıştırarak kavrulur .

Rengi dönünce üzerine , bir kapta 1,5 bardak suda eritilmiş 2 bardak toz şekerli şerbet eklenir.5 dakika kadar pişirilir , altı kapatalıp dinlenmeye bırakılır .

Helva ılıkken bir kaseye streç film konur , helva koyulur ve içine istenirse damla çikolata yerleştirilir , sonra dondurması konur ve üzeri tekrar helva ile kapatılıp tabağa ters çevrilir .
Ben servis tabağımı karamelize şekerle süsledim , helvanın üzerine de toz fıstık koydum .
Yaz akşamlarında içindeki dondurma helvanın ağırlığını tamamen alıyor , kesinlikle denemenizi tavsiye ederim .
Malzemeler
1 kilo dana antrikot kuşbaşı
3 adet patlıcan
2 adet patates
7-8 adet kadar sivri biber
2 adet kuru soğan
2-3 adet domates
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz/karabiber
Beşamel sos için ;
2 kaşık tereyağ
2 kaşık tepeleme un
Tuz
Göz kararı akışkan bir sos olacak kadar süt
Üzeri için ;
Kaşar ve 1 çorba kaşığı salçalı su
Önce patlıcan ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayarak tuzlu suda bekletiyoruz.
Etleri hiç su koymadan , kendi suyunu salmasını bekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Başka bir tencerede sıvıyağ , rendelenmiş soğan ve doğranmış sivri biberleri kavurup , üzerine rendelenmiş domatesleri ekliyoruz .
Etler 1 saat kadar suyunu çekene kadar pişince , etleri kavurduğumuz soğanlara ekliyoruz ve kısık ateşte pişirmeye devam ederken bu aşamada tuzunu ve karabiberini ekliyoruz .
Etler pişerken patlıcan ve patatesleri kızartıyor ve pişen etlerin bulunduğu tencereye ekliyoruz.
Bu şekilde de harmanlayarak 5 dakika pişiriyoruz .
2 kaşık tereyağını bir tencerede eritip , 2 kaşık un ile kavuruyoruz.Rengi dönünce üzerine yavaş yavaş sütü ekliyoruz .Tuz da ilave ediyoruz.Ve bu şekilde karıştıra karıştıra pişirerek akışkan bir beşamal sos elde ediyoruz .
Beşamel sosu et porsiyonlarının üzerine paylaştırıp , üzerlerine birer dilim kaşar koyuyoruz.1 kaşık kadar salçayı 1 bardak suda eritip yemeğin üzerine bölüştüyoruz ve 200 derecelik fırına veriyoruz.Fırında pişme süresi beşamel sos ve kaşar kızarana kadardır.
Beşamel Soslu Sebzeli Tas Kebabımız Hazır ...
Şimdi benim çok sevdiğim , meze olarak yemeğe doyamadığın (zaten neye doyuyorum ki ) Ali Nazik tarifine geçeyim ;
Ali Nazik
Malzemeler:
4 adet patlıcan
2-3 diş sarımsak
1 adet limon
3-4 kaşık sıvıyağ
Tuz
Süzme yoğurt
Üzeri için ;
200 gr. kıyma
1 adet domates
1 adet soğan
Tuz / karabiber
Maydanoz
4-5 kaşık sıvıyağ

Fırının ızgara ayarında 20 dakika da arkalı önlü közlenir.

Rondadan gezmiş patlıcan püresini 3 kaşık süzme yoğurtla karıştırıp , servis tabağına alıyoruz .

Afiyet olsun ....
Yemeğin sonunda kayınpederimin çok sevdiği irmik helvasını dondurmalı olarak ikram ettim , çok beğenildi , daha önce yapmayanlar için onunda tarifini vereyim .
Akşam sofrasını hazırlarken çekebildiğim tarifler bunlardı , şimdi soframda olanları da yazayım

İşte bizim geçen akşam ailemizi ağırladığımız iftar soframız ;
- Kıtır Ekmekli Tarhana Çorbası
- Mini Paçangalar
- Peynirli Çıtır Börek
- Zeytinyağlı Barbunya
- Ali Nazik
- Zeytinyağlı Kuru Kırmızı Biber Dolma
- Beşamel Soslu Sebzeli Tas Kebabı
- Pilav
- Cacık
- Salata
- Dondurmalı İrmik Helvası