- 12 Temmuz 2023
- 23
- 1
- 1
- 30
Merhaba. Sizin başınıza tam olarak ne geldi merak ettim neyi atlattınız. Belki benzer durum yaşamışızdır.Özel eğitiminin yanı sıra siz kaliteli zaman geçiriyor musunuz çocuğunuzla önce bunu masaya yatırın derim ben . Çünkü anne ilgisi çok farklı bişey başıma geldiği için biliyorum çok şükür atlattık darısı başınıza
Merhaba canım , benim oğlumda uyaran eksikliği çıkmıştı 16 aylıkken fark ettik şimdi 3,5 yaşında şükür yaşıtlarıyla aynıMerhaba. Sizin başınıza tam olarak ne geldi merak ettim neyi atlattınız. Belki benzer durum yaşamışızdır.
Maşallah çok sevindim. Erken farketmişsin. Benim oğlum da 3,5 yaşında biz de geçtiğimiz yaz farkettik birşeylerin ters gittiğini geç kaldık biraz anlayacağın. Ailecek pek sosyal değiliz şartlardan dolayı. Sürekli atamamız var şehir şehir dolaşıyoruz. Haliyle sosyalliğimizi etkiliyor. Oğlum tek başına büyüdü diyebilirim ve çok TV izletmek zorunda kaldım.Merhaba canım , benim oğlumda uyaran eksikliği çıkmıştı 16 aylıkken fark ettik şimdi 3,5 yaşında şükür yaşıtlarıyla aynı
Allah kolaylık versin inşAllah şehir şehir misafir olmakda zor . Abimlerden biliyorum .Maşallah çok sevindim. Erken farketmişsin. Benim oğlum da 3,5 yaşında biz de geçtiğimiz yaz farkettik birşeylerin ters gittiğini geç kaldık biraz anlayacağın. Ailecek pek sosyal değiliz şartlardan dolayı. Sürekli atamamız var şehir şehir dolaşıyoruz. Haliyle sosyalliğimizi etkiliyor. Oğlum tek başına büyüdü diyebilirim ve çok TV izletmek zorunda kaldım.
Nasıl düzeldi nasıl bir yol izledin ? Allah hepimizin çocuklarına sağlık versin.
Bu durumu ablama da söyledim böyle böyle söyledi kaynanam sen fark ettin mi diye oda sevgi ben sana söyleyecektim ama tepkinden çekindigin için söyleyemedim dedi . Kolay değil gerçekten bu sözlere tepkisiz kalmak. Hemen patronumla konuştum ertesi gün çıkışımı verdim sagolsunlar gelirsem yine kapılarının açık olduğunu söylediler. Bizim arayış çabasına girmemiz başladı ilk pedalog a gittik oda bizi çok güzel tanıdık bir pedagog a yönlendirdi . Numarasını aldık randevu oluşturup gittik . Evet belirtiler vardı fakat uyraran eksikliği dedi pedagog düzelir herşey sizin elinizde dedi. Ben sabah 9 da çıkardım evden akşam 9 a kadar oğlumu parklar, pazarlar,oyunevleri aklınıza neresi kalabalık gelebilciekse soktum çünkü pedegogumuz öyle söylediMaşallah çok sevindim. Erken farketmişsin. Benim oğlum da 3,5 yaşında biz de geçtiğimiz yaz farkettik birşeylerin ters gittiğini geç kaldık biraz anlayacağın. Ailecek pek sosyal değiliz şartlardan dolayı. Sürekli atamamız var şehir şehir dolaşıyoruz. Haliyle sosyalliğimizi etkiliyor. Oğlum tek başına büyüdü diyebilirim ve çok TV izletmek zorunda kaldım.
Nasıl düzeldi nasıl bir yol izledin ? Allah hepimizin çocuklarına sağlık versin.
2 yada 3 hafta sonra gittiğimizde 10 belirtinin 4 dü kaybolmuştı . Bize bu sefer diğer belirtiler unutturmak için yine bir kaç yerler önerdi sürekli dışardaydık yaz kış karda bile çıkardığımı biliyorum. İnanın çok zordu . Evde etkinlikler yaptırdım en basiti bardak iç içe geçirme . Gösterdiğimde hemen yapmıştı Allahım onun sevinci hala aklımda . Evlat çok başka Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın. Bizim süreç sürekli böyle davet etti şuanana kadar hep aynı sürekli dışardayız arkadaşlarla iletişimi çok güzel oyun kurabiliyorBu durumu ablama da söyledim böyle böyle söyledi kaynanam sen fark ettin mi diye oda sevgi ben sana söyleyecektim ama tepkinden çekindigin için söyleyemedim dedi . Kolay değil gerçekten bu sözlere tepkisiz kalmak. Hemen patronumla konuştum ertesi gün çıkışımı verdim sagolsunlar gelirsem yine kapılarının açık olduğunu söylediler. Bizim arayış çabasına girmemiz başladı ilk pedalog a gittik oda bizi çok güzel tanıdık bir pedagog a yönlendirdi . Numarasını aldık randevu oluşturup gittik . Evet belirtiler vardı fakat uyraran eksikliği dedi pedagog düzelir herşey sizin elinizde dedi. Ben sabah 9 da çıkardım evden akşam 9 a kadar oğlumu parklar, pazarlar,oyunevleri aklınıza neresi kalabalık gelebilciekse soktum çünkü pedegogumuz öyle söyledi
Çok şükür2 yada 3 hafta sonra gittiğimizde 10 belirtinin 4 dü kaybolmuştı . Bize bu sefer diğer belirtiler unutturmak için yine bir kaç yerler önerdi sürekli dışardaydık yaz kış karda bile çıkardığımı biliyorum. İnanın çok zordu . Evde etkinlikler yaptırdım en basiti bardak iç içe geçirme . Gösterdiğimde hemen yapmıştı Allahım onun sevinci hala aklımda . Evlat çok başka Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın. Bizim süreç sürekli böyle davet etti şuanana kadar hep aynı sürekli dışardayız arkadaşlarla iletişimi çok güzel oyun kurabiliyorkonuşuyoruz sürekli zaten bizim sürecimiz böyle başka merak ettiğiniz var sa cevaplayabilirim . Özet olarak böyle yaklaşık 4-5 ayda atlattık
Sizin yaştan dolayı biraz zorlu geçecek Allah yardımcınız olsun inanın imkansız değil . İletişimle herşey hallolur geç olur ama hallolur . Evladımız sonuçta bugün ne yapabilirsek elimizden geldiğince onun halka karışmasında bir birey olarak hayatına devam etmesinde çok büyük rol olucak. Siz dış dünyada ne kadar sosyal davranırsanız belirtiler o kadar hızlı kaybolur. Bu süreç içerisinde asla tv açmayın biz tv yüzünü unutmuştum 5-6 ay neredeyse eşimde bende . Bu süre içerisinde en büyük rol malesef annelere düşüyor.Çok şükürmaşallah çok sevindim sizin adınıza. Allah nerede varsa bütün çocuklara şifa versin, bütün annelere yardım etsin
Geçtiğimiz yaz kabus gibiydi ailecek yıkıldık. Eşimle şark görevindeydik. Ben istifa ettim hemen. Memlekete ailemin yanına döndüm. Psikiyatra götürdük. Otizm belirtileri var ama otizm diyemem arada derede bir çocuk, rapora gerek yok bi özel eğitime gitsin haftada 5 saat kontrole getirirsin dedi. Özel eğitime hemen başladık. 2 ay kadar özel eğitim sürecimiz oldu. Özel eğitimdeki öğretmen ilk dersin sonunda çocukta otizm yok net uyaran eksikliği var dedi. Bulunduğum şehir dolayısıyla floortime yoktu, masa başına oturtup bağıra bağıra nesne kartlarını çocuğuma tekrar ettirdiler. Kelime dağarcığı arttı ama bu sefer ekolali başladı. Yani çocukla asla iletişim kuramıyoruz biz ne dersek papağan gibi tekrar ediyordu. En fazla 2 ay katlanabildik özel eğitime. Bıraktık. Ekolali 7 ay devam etti. Şimdi yeni yeni başladı soruşarımıza cevap vermeye ama hala yaşıtları gibi değil.
Biraz uzun oluyor ama sürecin başında 5-6 kelimesi vardı. İşaret parmağı kullanmıyordu. Elimizden tutup götürüyodu. Kendi etrafında gözlerini devirerek dönüyordu. Oyuncak arabalarını sıraya dizip yere yatıp izliyordu. Tekerlek çeviriyordu. Çamaşır makinasını izliyordu. Parka götürdüğümde asla yaşıtlarıyla ya da parktaki oyuncaklarla oynamıyordu. Deli dana gibi dolanıyodu etrafta. Heyecanlanınca sevinince korkunca kanat çırpıyodu o hala devam ediyor. Vantilatörden korkuyodu. Seslere hassasiyeti var halen. Kulaklarını kapatmaz ama bazı seslere hemen dikkat kesilir. Göz teması zaten yok denecek kadar azdı. İsme tepki de fazla yoktu. Uzaklara dalıp gitme vardı hatta o yüzden 4 ay önce hastaneye yattık mr eeg çektirdik doktor epilepsiden şüphelendi. Çok şükür temiz çıktı ama dalma halen eskisi kadar olmasa da devam ediyor.
Bir de duygusal açıdan çok zayıf bi bağ var oğlumla aramda. Çalıştığım için fazla vakit ayıramadım haliyle. Ama bana hiç düşkün değildir. Gelip kendi isteğiyle sarılıp öpmez. Kucağıma alırım fazla oturmaz. Saçını okşamak isterim elimi ittirir. Beni en çok kahreden şey bu. Aslında sadece bana değil herkese karşı böyle. İnan en çok buna üzülüyorum. Hatta başka bir doktora götürmüştüm. Reaktif bağlanma bozukluğu olabilir demişti.
Tuvalet eğitimine daha önceleri çok kez girişimim olmuştu ama başarısız sonuçlanmıştı. 1 hafta oldu tekrar başladık maşallah süreç iyi gidiyor. Bu sebepten kreşe yazdıramadım. Bezli almıyorlardı. Ben de sizin gibi sabahtan çıkıp akşama kadar sosyalleştirmekte buldum çareyi. Ama tek başına insan mahvoluyor. Eşim doğuda. Halen sosyal çevrem yok. E çocukta doğru düzgün her zaman yaşıtlarıyla bir araya gelemedi. Üstüne bir de baba uzakta. Bizi biraz böyle şansızlıklar da zorluyor.
Şimdilik iletişim başladı. Karşılıklı soru cevap var. Arada ekolali oluyo ama hemen toparlıyoruz. Merak duygusu iyi maşallah. Göz teması da iyi ama kaliteli değil. İsme tepki arttı. Dalmalar azaldı. Tekrarlayan hareketleri kayboldu. Kanat çırpmak hariç. Onu bi iletişim yolu gibi kullanıyor bence. Henüz birşeyler tam oturmadı sonuçta. Bazen sohbet halindeyken alakasız cümleler kurabiliyor. Ya da ben soru soruyorum o başka telden çalıyor.
Sonuç olarak çok uzun oldu, biraz içimi döktüm ama zor dostum. Evlatla sınanmak en zoru. Bizden daha kötü halde anneler var buna da şükür tabi ki ama herkes kendi derdini bilir. Yani her kafadan bir ses çıktı şu zamana kadar. Kimi otizm gibi dedi kimi uyaran eksikliği kimi riskli çocuk dedi kimi bağlanma bozukluğu. Bir sürü tanı ismi. İnternette derya deniz bilgi var. Okudukça dehşete kapılıyosun. Akli dengeni yitirecek gibi oluyorsun. İster istemez çevrene hatta çocuğuna yansıtıyosun. Cidden hayatımın en zor dönemi. Umarım çocuğum da ben de bir gün normalimize dönebiliriz. Allah cümlemizin yar ve yardımcısı olsun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?