• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Atatürk günlüğü - Tarihte bu gün Atatürk ne yapmış? ( Güncellenecektir )

9 ŞUBAT Tarihte Bugün

1936 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1934 - Atina'da Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında "Balkan Paktı" imzalandı.
İmzalanan paktın maddelerinde, Arnavutluk ile Bulgaristan'ın da ileride pakta katılmalarını sağlayacak bir esneklik getirildi.

Atatürk'ün, öğleye doğru İsmet Paşa'nın köşküne gelişi, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na giderek Tevfik Rüştü (Araş) Bey'le görüşmesi.

1934 - Balkan Pact signed between Turkey, Greece, Yugoslavia, and Romania.

1933 - Nazire Hanım, Türkiye güzeli seçildi.

1932 - Atatürk'ün, akşamüstü otomobille Edirnekapı, Nişantaşı taraflarında bir gezinti yapması.

1931 - Türk İktisatçıları Cemiyeti ilk toplantısını yaptı.

1925 - Kars mebusu Halit Paşa, daha önce tartıştığı Afyon mebusu Ali Bey (Çetinkaya) tarafından TBMM'de vuruldu.

1924 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber İzmir'den hareketle Ayasluğ harabelerini, Kuşadası ve Söke'yi ziyareti, Söke'de Türkocağı'nı hizmete açması.

1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber saat 17.00'de Balya'dan Edremit'e gelişi, gece şerefine fener alayı düzenlenmesi.

1921 - I. İnönü Muharebesi. İnönü Zaferi.

1921 - Turkish forces win the First Battle of İnönü.

The First Battle of İnönü was part of the Turkish War of Independence, fought in January 1921, near Eskişehir.

1920 (8-9) - Kuvay-ı Milliye birlikleri, Urfa'ya girdi.
Fransızlar, Maraş’tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.

Kuvay-ı Milliye'nin Fransız işgalindeki Urfa'yı kuşatması.

Atatürk'ün, Heyet-i Temsiliye bildirilerinin en uzak köylere kadar ulaştırılması hakkında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine telgrafı: "...Memleketin hayat ve devamlılığının söz konusu olduğu bugünlerde Heyet-i Temsiliye tarafından yayımlanan her türlü bildirinin Merkez Heyetleri tarafından köylere kadar yayılması bir vatan vazifesi olduğundan buna son derece önem verilmesi özellikle tavsiye olunur."

1919 - Süleyman Nazif'in kaleme aldığı ‘‘Kara Bir Gün’’ başlıklı makale...

Hadisat Gazetesi'nde Süleyman Nazif'in Fransız generalinin davranışını yeren ünlü yazısı.

Süleyman Nazif’in cesur isyanı: Kara Bir Gün
Süleyman Nazif'in ‘‘Kara Bir Gün’’ü yayınladığı sırada, İstanbul basını işgalcilerin sansürü altındaydı. ‘‘Hadisat’’ gazetesi ne yapıp etti ve yazıyı sansürün gözünde kaçırarak gizlice basmayı başardı. ‘‘Kara Bir Gün’’, sonradan hem basın hem de İstiklál Savaşı tarihimizin en meşhur makalelerinden biri olacaktı.

İşte, ‘‘Hadisat’’ gazetesinde 9 Şubat 1919 günü yayınlanan makalenin günümüz Türkçesiyle tam metni:

‘‘Fransız generalinin dün şehrimize gelişi dolayısıyla bir kısım vatandaşlarımız tarafından yapılan gösteriler, Türk'ün ve İslam'ın kalbinde ve tarihinde sonsuza kadar kanayacak bir yara açtı. Aradan asırlar geçse ve bugünkü hüznümüz ve bahtsızlığımız sevince ve mutlu bir talihe dönse bile, yine bu acıyı hissedecek ve bu hüzünle üzüntüyü çocuklarımıza ve soyumuzdan gelecek olanlara nesilden nesile ağlanacak bir miras olarak terkedeceğiz. Almanya orduları 1871 senesinde Paris'e girdikleri sırada, Büyük Napolyon'un zaferlerini kutlamak için dikilmiş olan zafer tákının altından geçerlerken bile Fransızlar bizim kadar hakaret görmemişti.

Ve bizim dün sabah saat dokuzdan on bire kadar hissettiğimiz üzüntüyü ve azábı duymamıştı. Çünki ‘‘Fransız’’ námını taşıyan her kişi, çünki yalnız Hristiyanlar değil, Yahudi Fransızlarla Cezayirli Müslümanlar, o millî matem karşısında aynı keder ve utanç ile ağlamış ve kızarmışlardı.

Biz ise millî varlıklarının ve dillerinin devamını bizim álîcenaplığımıza borçlu olan bir kısım halkın hay-huy şamatasıyla bu aziz matemimize en acı hakaretlerin birer tokat şeklinde atıldığını gördük. ‘‘Buna müstehak değildik’’ diyemeyiz. Müstehak olmasaydık, bu felákete düşmezdik. Her milletin hayat sayfalarında birçok talihler ve bahtsızlıklar vardır. Fransa Kralı Birinci Fransuva'yı Şarlken'in zindanından kurtarmış ve koca Viyana şehrini defalarca kuşatmış bir ümmetin kader defterinde böyle bir kederli satır da gizli imiş. Araplar’ın güzel bir sözü var: ‘Isbır feinne’d-dehre lá yesbır’ (Sen sabret, çünki zaman sabretmez) derler’.
Alıntı

 
10 ŞUBAT Tarihte Bugün

10Subat1931.jpg



10 Şubat 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Antalya'da

image004.jpg


10 Şubat 1923 Askeri Tatbikattayken

1936 - Atatürk'ün, Topkapı Eski Eserler Müzesi'ni ziyareti ve incelemelerde bulunması.

1935 - Atatürk'ün, öğleye doğru Şişli tramvay durak yerinden ata binerek Hürriyet-i Ebediye Abidesi, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu'ya kadar bir gezinti yapması, Golf Kulübü'ne uğraması, burada kısa bir dinlenmeden sonra otomobille Tarabya'da Tokatlıyan'a uğrayıp akşamüzeri Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü. 1933 - Atatürk'ün, Topkapı Sarayı'nı ziyareti, sarayın muhtelif bölümlerinde incelemeleri ve Topkapı Eski Eserler Müzesi Müdürü Tahsin (Öz) Bey'den bilgi alışı.

1931 - ıstanbul'da yargılanan komünistler çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Atatürk'ün, Ege vapuru ile ızmir'den Antalya'ya gelişi, saat 18.00'de yine Ege vapuruyla Taşucu'na hareketi.

1924 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber, I. Kolordu'nun yapmakta olduğu harp oyunlarını izlemesi ve Kolordu'nun Komutanı ızzettin (Çalışlar) Paşa'yı tebriki.

Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber Söke'den ızmir'e dönüşü.

1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber ızmir'e dönüşü.

Atatürk'ün, evliliğini kutlayan Kayseri'de Türk Ortodoksları Başpiskoposu'nun telgrafına teşekkürü.

1921 - Atatürk'ün, akşam Ankara'dan Batı cephesine hareketi.

1920 - ıstanbul Meclis-i Mebusanan'ın "Felahi Vatan" Grubunun teşekkülü.

Atatürk'ün, Maraş'taki mahallî kuvvetlere para yardımında bulunan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti'ne övgü ve teşekkür yazısı: "Feci katliamlarla tecavüzlere maruz kalan Maraşlı kardeşlerimizin imdadına koşan fedakâr Kuva-yi Milliye efradı hakkında, Sivas hanımlarının yaptıkları yardımlara ve gösterilen hamiyet ve şefkat eserlerine teşekkürlerimizi sunarız." 1918 - Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit öldü.

1914 - Atatürk'ün, Sofya'dan Harbiye Nezareti'ne yazısı: "Sofya'ya gelişim gününden bugüne kadar ödeneklerimin düzensiz ödenmesi yüzünden, her bakımdan büyük güçlükler içinde kaldım."

1909 - General Litzmann'dan çevirdiği Takımın Muharebe Talimi' adlı kitabının yayımlanması
(3. kitap). Kaynak: Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi - Turgut Özakman

1905 - Atatürk'ün, Şam'a gitmek üzere ıstanbul'dan hareketi.

1902 - Atatürk'ün, teğmen rütbesiyle Harp Okulu'nu bitirişi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etmesi.

Alıntı
 
Son düzenleme:


11 ŞUBAT Tarihte Bugün

10-15Subat1921.jpg


T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken
(Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)

1935 - Atatürk'ün, günü Dolmabahçe Sarayı'nda çalışmakla geçirmesi.

1934 - Atatürk'ün, Balkan Antantı'nın imzası nedeniyle kutlama telgrafı gönderen Yunanistan Cumhurbaşkanı Alexandre Zaimis'e cevabı: "...Antlaşmayı imza eden memleketlerin devlet adamlarının anlayış ve uzağı görüşleri ürünü olan bu antlaşma ile Balkanlarda bir huzur ve mutluluk dönemi açtıklarını görmekle bahtiyarım."

1932 - Atatürk'ün, akşam İstanbul Darülbedayii'nde Faruk Nafiz (Çamlıbel)'in yazdığı "Akın" piyesini seyretmesi.

1931 - Atatürk'ün, Ege vapuruyla Antalya'dan Taşucu'na gelişi, karaya çıkarak otomobille Silifke'ye gidişi, tekrar Taşucu'na dönüşle saat 21.00'de Ege vapuruyla Mersin'e hareketi.

1926 - Atatürk'ün, Hâkimiyet-i Milliye gazetesine imzalı resmini armağan edişi (Gazetenin 29.10.1926 günkü sayısında yayımlanmıştır).

1924 - Atatürk'ün, yatla İzmir'e uğrayan eski Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'yı kabulü.

1920 - Maraş'ın Fransızlar tarafından tahliyesi.

Mustafa Kemal, Fevzi Paşa ile görüştü.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine çeşitli cephelerde seyreden olaylar hakkında bilgi veren telgrafı.

1916 (Şubat) - 'Tabiye Meselesinin Halline ve Emirlerin Yazılış Şekline Dair Broşür' adlı kitapçığının yayımlanması (6. kitap).

Kaynak: Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi - Turgut Özakman

 


12 ŞUBAT Tarihte Bugün

1937 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan İsmet İnönü, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Araş ve Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam'ı kabulü.

Atatürk'ün, -Selanik'te doğduğu evin, sahibinden satın alındığını ve kendi emirlerine verilmesinin kararlaştırıldığını bildiren- Selanik Belediye Başkanı Marcuriu'ye teşekkür telgrafı.

1932 - Atatürk'ün, öğleden sonra otomobille Büyükdere'ye kadar bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Ege vapuruyla Mersin'e gelişi, şehirde ziyaretleri, saat 18.00'de trenle Adana üzerinden Malatya'ya hareketi.

1929 - Stalin tarafından sürgün edilen eski savaş komiseri Troçki, ‘İliç’ adlı bir şileple İstanbul’a geldi.

1920 - Maraş, Fransız işgalinden kurtuldu.
Maraş'tan çekilen Fransızlar, bir gece önce şehri terkederken top ateşine tutarak yangın ve yıkıma sebebiyet verdi. Şehirdeki Ermenilerin bir bölümü Fransızlarla birlikte Maraş'ı terketti.

Batum'u boşaltmaya başlayan İngilizler, buradaki kuvvetlerini İstanbul'a getirmeye başladı. Bu İstanbul'da yapılacak bir işgalin habercisiydi.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyetlerine Maraş'ta Fransızlara karşı kazanılan başarıyı ve düşmanın şehirden çekildiğini bildiren telgrafı.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine Urfa şehrinin 8/9 Şubat 1920 gecesi Fransızlar mağlup edilerek Kuva-yi Milliye tarafından işgal edildiğini bildiren telgrafı.

Rauf Bey'in, İstanbul'dan, Atatürk'ün 5 Şubat 1920 tarihli yazısına cevabı: "...Hepimiz aynı fikirdeyiz. ...Harbiye Nazırı Fevzi Paşa'ya, bu görüşe göre izahatta bulundum."

1919 - Trabzon'da "Trabzon Müdafaa-i Hukuku Milliye Cemiyeti"nin kuruluşu.

Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti kuruldu.

1919 - Çerkez Ethem eski İzmir Valisi Rahmi Bey'in oğlunu fidye karşılığı kaçırdı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber arazide talimleri izlemesi.

Alıntı

 


13 ŞUBAT Tarihte Bugün

10-15Subat1921.jpg


T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Birinci ınönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken
(Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)


1937 - Atatürk'ün doğduğu evin anahtarlarının, Selanik Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu'na teslimi. (Selanik T.C. Konsolosluğu Arşivi).

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Süleymaniye yöresinde bir gezinti yapması, Beyoğlu yoluyla Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1934 - Atatürk'ün, akşam Anadolu Kulübü'ne gelişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.

1931 - Atatürk'ün, Malatya'ya gelişi, şehirde ziyaretleri ve Türkocağı'nda konuşması: "...Bütün vatan bir demir kitle haline gelecektir. Demiryolları memleketin tüfekten, toptan daha önemli bir güvenlik silâhıdır. Demiryolları, Türk milletinin refah ve uygarlık yollarıdır!"

1925 - Doğu'da Genç ilçesine bağlı Piran'da Şeyh Sait ayaklanması başladı.

(Kesin olarak bastırılışı: 31 Mayıs)

Doğu'da Ergani'nin Piran köyünde, haklarında eşkıya oldukları için tutuklama kararı olan köylülerin jandarmaya teslim olmayıp, ateş açmaları üzerine Şeyh Sait Ayaklanması başladı.

ıngilizler, Orta Doğu'daki zengin petrol yataklarını denetim altında tutmak için daha Birinci Dünya Savaşı yıllarından itibaren bazı faaliyetlerde bulunmuşlardı. Bunlardan biri de Güneydoğu Anadolu'da kendi himayelerinde bir devletin kurulmasıydı. Lozan Antlaşması'yla bu oyun bozuldu. Fakat ıngilizler, emellerinden vazgeçmediler. Lozan'da halledilemeyen Musul sorununun görüşüldüğü sırada, cumhuriyet rejimine karşı olanları kullanarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinin bir kısmında etkili olan bir ayaklanma çıkarttılar. Şeyh Sait isimli kişinin başkanlığında çıkmış olan bu ayaklanmaya Şeyh Sait Ayaklanması adı verilmiştir.

Şeyh Sait Ayaklanması, Ergani ilçesine bağlı Piran köyünde başladı (13 Şubat 1925). Kısa sürede etrafa yayıldı. Muş, Elazığ ve Diyarbakır yöresinde etkili olan ayaklanmanın bastırılması için hemen tedbirler alındı, önce sıkıyönetim ilân edilerek olaylar yatıştırılmaya çalışıldı. Bu yeterli olmayınca Başbakan Fethi Bey istifa etti.

3 Mart 1925'te başbakan olan ısmet ınönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu'nu TBMM'den çıkardı. Diğer taraftan ordu birlikleri harekete geçirildi. Yapılan plânlı askerî harekât ile, isyancılar dağıtılıp, elebaşıları yakalandı. Suçlular ıstiklâl Mahkemelerinde yargılandılar. Suçlu görülenler çeşitli cezalara çarptırıldılar. Yapılan soruşturmada isyancıların bir kısmının Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'na mensup oldukları belirlendi. Bunun üzerine parti 3 Haziran 1925'te kapatılarak, cumhuriyet rejimine yönelen önemli bir tehlike ortadan kaldırılmış oldu.


1925 - Rebellion in southeastern provinces led by Şeyh Sait begins.

1924 - Atatürk'ün, akşam ısmet Paşa'ya beraber -harp oyunları nedeniyle- ızmir'e gelen komutanlar (Fevzi Paşa, Kâzım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa vb.)'ı istasyonda karşılaması ve komutanlarla beraber Göztepe'deki köşke dönüşü.

1923 - Atatürk'ün, ızmir'de Bölge Sanat Okulu'nu ziyareti ve okulun şeref defterine yazdıkları: "...Erişmeye mecbur bulunduğumuz düzeye, bugünkü kadar uzak kalışımızın önemli sebeplerinden biri, sanata ve sanatkârlığa lâyık olduğu derece önem verilmemiş olmasıdır."

1920 - Atatürk'ün, çalışma raporlarını sunan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti'ne teşekkür yazısı: "Vatanın kurtuluşu uğrunda yapılan yüksek çalışmalarınızın yararlı olmasını ve bizlere büyük bir cesaret ümidi veren mücade*lelerinizin art arda başarıya ulaşmasını temenni ederiz."

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine Maraş'taki Fransız ve Ermeni zulümlerini protesto etmelerini isteyen telgrafı: "...ınsanlık tarihinin sayfalarını lekeleyecek olan bu zulümlere süratle bir son verilmesi, hainane bir şekilde zorla girilen sevgili memleketimizden işgalin kaldırılması için büyük mitingler yapılmasıyla, ilgili Osmanlı makamlarına ve ıstanbul'da bulunan tarafsız hükümetler elçilerine ve itilâf temsilcilerine, barış konferansına telgraflarla birbiri ardınca müracaatta bulunulması önemle rica olunur." [Kocatürk]

1914 - Atatürk'ün -Bulgar ordusundaki gelişmeler hakkında- Genelkurmay Başkanlığı'na sunduğu 6 Aralık 1913 tarihli raporuna ek raporu.

Alıntı

 
Son düzenleme:


14 ŞUBAT Tarihte Bugün

10-15Subat1921.jpg


TBMM Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken
(Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)

936 - Atatürk'ün, Türk Tarihi Kurumu Başkanlığı'na yazısı: "Viyana Elçisi Bay Cevat Üstün'ün kaleme aldığı "Viyana Seferi" isimli inceleme ile İstanbul Komutanı General Halis Bıyıktay'ın bunun hakkında yazdığı görüş ve düşüncelerini, ilişik olarak gönderiyorum. Her iki eserin, tetkik ve tenkit edilmek üzere Genelkurmay Başkanlığı'na verilmesini ve alınacak karşılığın iletilmesini temenni ederim. Askerî mütalâalar tenkit edilmelidir." [Kocatürk]

1933 - Atatürk'ün, beraberinde Kemalettin Sami Paşa olduğu halde Dolmabahçe'den Sakarya motoru ile Suadiye'ye gelerek Paşa'yı bırakması, otomobille Kadıköy'e gelerek Kadıköy iskelesinden vapura binip halk arasında Karaköy'e gelişi ve Vali Muhittin (Üstündağ) Bey'le akşam yemeği için Tarabya'da Tokatlıyan'a gidişi.

1931 - Atatürk'ün, gece Malatya'dan trenle Dörtyol'a hareketi.

Türkiye güzeli Naşide Saffet Hanım Avrupa’nın “güzel göz kraliçesi” oldu.

1925 - Ali Bey'in (Çetinkaya) vurduğu Kars mebusu Halit Paşa öldü.

1924 - Orduda çiftçi askerlere basit ziraat dersleri verilmesi hakkında kanunun kabulü.

İstanbul’dan kalkan ‘deneme uçağı’, 3 saatte Ankara’ya vardı.

1920 - Yenihan isyanı başladı.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine Kafkas bölgesindeki Ermeni ve Gürcü faaliyetleri hakkında bilgi veren telgrafı.

Sadrazam Ali Rıza Paşa'nın, vilâyetlere Kuva-yi Milliye ve Heyet-i Temsiliye aleyhine genelgesi.

Alıntı

 


15 ŞUBAT Tarihte Bugün
15Subat1931.jpg


15 Şubat 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Dörtyol gezisinde bir çocuğu severken



1937 - Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evi ziyareti.

1935 - Atatürk'ün, öğleye doğru atla bir gezinti yapması, akşamüzeri Güneş Kulübü'nün çayını şereflendirmesi.

1934 - Atatürk'ün, Çankaya'da İngiltere Büyükelçisi Percy Loraine'in güven mektubunu kabulü.

1932 - Atatürk'ün, akşamüzeri Sakarya motoru ile Boğaziçi'nde bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Malatya'dan Dörtyol'a gelişi, ilçede incelemeleri, akşam üzeri Adana'ya hareketi.

1927 - İzmir'de Eski Eserler Müzesi açıldı.

1924 - Hilafetin kaldırılması için karar verildi. Gazi Mustafa Kemal ile İsmet Paşa bu konuda görüştüler.

Atatürk'ün başkanlığında, İzmir Orduevi'nde harp oyunlarının açılışı ve Atatürk'ün açış konuşması: "...Arkadaşlar; ehemmiyet ve ciddiyetle ifade ederim ki, Türkiye Cumhuriyeti mukaddes tanıdığı bağımsızlık ve egemenliğini savunmada hoşgörülü olamaz."
1921 - Atatürk'ün, Batı cephesinden Ankara'ya dönüşü.

1920 - Londra Konferansı'nda, İstanbul'un Türklere bırakılması kararı verildi.

Atatürk'ün, güney bölgesinde yeni bir düşman taarruzuna karşı alınacak önlemler hakkında ilgili komutanlara yazısı: "...Gelecekte siyasî vaziyet ne olursa olsun Fransızlarla Ermenilerin Maraş civarındaki mağlubiyetlerini tamire çalışacakları şüphesizdir. ...Kuvvetli millî müfrezeler oluşturularak bunların başına en yetenekli arkadaşların atanması."

Atatürk'ün, sağlık durumunun yolculuğa imkân vermemesi nedeniyle İstanbul Meclis-i Mebusanı'na katılamayacağına dair Doktor Refik (Saydam) Bey tarafından rapor düzenlenmesi.
1919 - Albay Refet (Bele) Bey'in, Atatürk'ü, Şişli'deki evinde ziyareti, görüşmeleri ve Atatürk'ün bir sözü: "Eğer altına binip Anadolu içlerine girmek istiyorsan, ben bir gün senin bu arzunu tatmin ederim." (Kaynaklarda bu görüşmenin tarihi belirtilmemiştir). 1917 - Atatürk'ün, akşam, Avusturyalı subaylar şerefine evinde bir ziyafet vermesi.

Alıntı
 
16 ŞUBAT Tarihte Bugün

TayyareCemiyeti.jpg


"Türk Hava Kurumu" adını alacak olan "Türk Tayyare Cemiyeti" kuruldu.
(16 Şubat 1925)

Ataturk2.jpg


1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile ıstanbul'dan Ege'ye doğru yolculuğa çıkması.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Kılıç Ali Bey'in evine gelişi, daha sonra Marmara Köşkü'ne gidişi.

1933 - Atatürk'ün, gece Pera Palas'ta düzenlenen baloyu şereflendirmesi.

1932 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Maslak'a kadar bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Dörtyol'dan Adana'ya gelişi.

1927 - Atatürk'ün, T.B.M.M.'nde, Ankara Belediye Heyeti'ni kabu*lü ve Ankara'nın bayındırlık işlerini görüşmesi.

Atatürk'ün, T.B.M.M.'nde, Ticaret Odaları Genel Kongresi adına saygılarını ileten heyeti kabulü ve ekonomik mücadelede izlenmesi gereken yol hakkında görüşlerini bildirmesi.

1926 - Atatürk'ün, Çankaya'da Fransa'nın Suriye Yüksek Komiseri Henri de Jouvenel'i kabulü.

Atatürk'ün, Ankara'da Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin yeni binasının açılış töreninde bulunması.

Milliyet gazetesi çıkmaya başladı.

1925 - Türkiye Tayyare Cemiyeti kuruldu.

Tayyare Cemiyeti'nin teşekkülü. Sonraları "Türk Hava Kurumu" adını alacak olan "Türk Tayyare Cemiyeti" kuruldu.

THK Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kuruldu. Cemiyet'in kuruluş amacı; Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve uçan bir Türk gençliği yaratmaktır

1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Genç ilinin merkezi Darahini’yi alarak kasabayı yağmaladı.

1924 - Atatürk'ün, kendisine şiirlerini gönderen Filorinalı Nazım Bey'e mektubu: "...Cumhuriyetin kuvvetlendirilmesi ve yükseltilmesi hususunda kalem ve fikir sahiplerinin göreceği hizmet, tabiîdir ki pek geniş ve etkin olur. Bu yoldaki çalışmaların daima beğenileceği ve takdirle karşılanacağı da şüphesizdir."
Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber ızmir'de gece Bahribaba Tiyatrosu'nda "Uçurum" adlı temsili seyretmesi.

1922 - Başkomutan Atatürk'ün, 1901 doğumluların hemen muayeneleri yapılarak silâh altına alınmaları hakkında emri.

1920 - 2. Anzavur Ayaklanması.
Kuvayı Milliye karşıtı Anzavur, yeniden isyan etti.
Anzavur Biga ve yöresinde ikinci kez ayaklanmaya kalkıştı. Eski Edremit Kaymakamı Köprülü Hamdi Bey, hapisanede yatan Anzavur'un adamı olan Kara Hasan'ın çetesini yok edince, misillemeye girişen Anzavur Biga'da katliama girişti.

Atatürk'ün, Burdur Askerlik Şubesi Başkanı'na telgrafı: "Sık sık temasa gelindiği anlaşılan ıtalyanlara karşı Kuvayi Milliye'nin hareket ve girişimleri hakkında gerçek bir ağız sıkılığı izlenmesi." [
Maraş'ın kurtuluşundan sonra şehirde kalan Ermeniler, Dahiliye Nezareti'ne telgraf çekerek Fransızlardan yakınarak, kendilerine baskı yaparak Türklere karşı saldırmalarını istediklerini belirttiler.

1916 - Ruslar'ın Erzurum'u alışı.

Verdun Savaşı'nın başlaması.

Almanlar'ın Douaumont'u alışı.

Petain'in Verdun cephesi komutanı oluşu.

1914 - Atatürk'ün Sofya'dan Harbiye Nezareti'ne raporu: "Burada, sosyal yaşamımın da bilgi toplamama pek büyük etkisi bulunduğunu açıklamak gereksizdir. Şimdiye kadar ödeneklerimin gönderilmesindeki düzensizlik, herhangi bir otelin üçüncü katında bir odaya bağlı kalmak, gerekenlerle gerektiği gibi ilişkilerde bulunmaya engel olmaktadır. Bu nedenle önceki isteklerimin göz önüne alınması uygun olur."

1913 (16-17) - Çanakkale cephesinde, bir kısım kuvvetlerin -Bahr-i Sefit Boğazı Kuva-yi Mürettebe Komutanı Fahri Paşa komutasında- Bolayır Kolordusu adı altında birleştirilmesi (Atatürk, kısa süre sonra bu kolordunun Kurmay Başkanlığı'na atanmıştır.

Alıntı
 
17 ŞUBAT Tarihte Bugün

MedeniKanun.jpg


Medeni kanunu hazırlayan komisyon üyeleri

1936 - Aralarında Urfa mebusu Ali Faik Ursavaş'ın da bulunduğu, Atatürk'e suikast girişiminden dolayı yargılanan 8 kişi beraat etti.

1935 - Atatürk'ün, saat 16.30'da Ege vapurundan Zafer destroyerine geçişi ve Alanya yönünde hareketi. [Kocatürk]

1931 - Atatürk'ün, Adana'da Valiliği, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, Belediye'yi ziyaretleri, daha sonra Türkocağı'nda konuşması: "Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz!"

Atatürk'ün, akşamüzeri Adana'dan Konya'ya hareketi.

1930 - İstanbul'da Türk Gazeteciler Birliği kuruldu.

1926 - Yurttaşlar Yasası Türk Medeni Kanunun T.B.M.M.'de kabul edildi.

Hukuksal düzenin çağdaş bir yapıya kavuşması yolunda en önemli adım;
İsviçre Medeni Kanunu'nu esas alan kanunla, kişi, aile, miras ve eşya hukuku yeniden düzenlendi. Bu kanunla Türk vatandaşları arasında din, dil, ırk ve mezhep ayrımı sona erdi.

1925 - Aşar (ondalık) vergisinin kaldırılması.
Osmanlı toprak sisteminden kalan ‘Aşar Vergisi’ kaldırıldı.

Osmanlı döneminden kalma ve esası köylünün ürününün belirli bir bölümünü ayni vergi olarak devlete vermesi temeline dayanan aşar vergisi kaldırıldı. Böylece köylü ağır bir yükten kurtuldu.

1923 - Gazi Mustafa Kemal'in, İzmir'de ilk Türkiye İktisat Kongresi'ni açması. 1923 İzmir'de iktisadi sorunları tartışmak, tüccar, esnaf, köylü ve işçilerin yeni ekonomik yapı içindeki işlevlerini belirlemek amacıyla Birinci Türkiye İktisat Kongresi toplandı.

Kongrede Mustafa Kemal, İktisat Vekili Mahmut Esat Bey (Bozkurt) ile kongre başkanlığına seçilen Kazım Karabekir birer konuşma yaptı.

İzmir İktisat Kongresi başladı.
Atatürk'ün, İzmir'de toplanan "Türkiye İktisat Kongresi"ni açış konuşması: "...Yeni Türkiyemizi lâyık olduğu düzeye eriştirebilmek için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek zorundayız. Çünkü, zamanımız tamamen bir ekonomi devresinden başka bir şey değildir. ...Kılıç ile zaferler kazananlar sapanla zaferler kazananlara mağlup olmaya ve netice olarak yerlerini onlara vermeye mecburdur. ...Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner. ...Ekonomi demek her şey demektir, yaşamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için ne lazımsa onların hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalışma demektir, her şey demektir."

1921 - Bekir Sami Bey başkanlığındaki T.B.M.M. heyetinin Roma'ya varışı ve Bekir Sami Bey'in İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforza ile görüşmesi.

1920 - İstanbul Osmanlı Mebuslar Meclisi, kabul ettiği Misak-ı Millî Beyannamesi'nin, basında yayınlanmasını ve bütün yabancı parlamentolara bildirilmesini kararlaştırdı. Misak-ı Millî Beyannamesi, 17 Şubat 1920 tarihinde, Edirne Milletvekili Mehmet Şeref (Aykut) Bey’in bir önergesinin kabulü ile Mecliste okunmuş, oybirliği ile benimsenmiştir. Ayrıca kabul edilen nihai metin basına dağıtılacak ve dünya parlamentolarına bildirilecekti.

Atatürk'ün, Sadrazam Ali Rıza Paşa'nın millî örgüt aleyhindeki 14.2.1920 tarihli genelgesi nedeniyle Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne genelgesi: "...Yaşam ve varlığını sürdürme esasından ibaret olan millî teşkilâtın vatanın her köşesinde, geniş ve kapsamlı bir şekilde örgütlenmesine önceki gibi devam edilmesini bütün Merkez Heyetlerinden bir kere daha rica ederiz."

Atatürk'ün, Osmanlı Meclis-i Mebusan Başkanlığı'na, sağlık durumunun elverişsizliği sebebiyle İstanbul'a gelemediğini bildiren telgrafı: "Hastalığım sebebiyle bugünlerde hareketime imkân yoktur, izinli sayılmamı rica ederim." (Bu telgrafın İstanbul'a ulaşmasını takiben Meclis Umumî Heyeti'nce izinli olduğu kabul edilmiştir).

1917 - Atatürk'ün, Başkomutanlık Vekâleti'nce Hicaz Kuvve-i Seferiye Komutanlığı'na atanması ve acele hareketinin emredilmesi. (Atatürk, Arabistan ve Medine cephesinde oluşturulması düşünülen bu kuvvet komutanlığına Ordu Komutanı yetkisiyle, fakat 4. Ordu Komutanlığı emrinde olmak üzere atanmıştı).

1916 - Doğu cephesinde, Rusların Muş'u işgali.

1913 (16-17) - Çanakkale cephesinde, bir kısım kuvvetlerin -Bahr-i Sefit Boğazı Kuva-yi Mürettebe Komutanı Fahri Paşa komutasında- Bolayır Kolordusu adı altında birleştirilmesi (Atatürk, kısa süre sonra bu kolordunun Kurmay Başkanlığı'na atanmıştır. [Kocatürk]

1913 (17-18) - Atatürk ve Fethi (Okyar) Bey'in, Başkomutan Vekili Ahmet İzzet Paşa'ya, beraber imzalayarak sundukları, Bulgarlara taarruz ile Trakya ve Edirne'nin kurtarılması hakkında harekât plânı önerisi. (Bir sureti de Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa'ya sunulan bu plân, gerçekçi olmasına rağmen Harbiye Nezareti ve Başkomutanlıkça uygulanmamış, sonunda olaylar Edirne'nin düşüşüne uzanmıştır.).

Atatürk ve Fethi Bey, bugün ayrı birer yazı ile -kuvvetleriyle Gelibolu'ya nakledilen- Hurşit Paşa komutasında çalışamayacakları gerekçesiyle istifalarını da bildirmişlerdir.

Alıntı
 


18 ŞUBAT Tarihte Bugün

18Subat1923.jpg


18 Şubat 1923
T.B.M.M. Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Uşak'ta

1952 - Türkiye, Kuzey Atlantik Paktı’na (NATO) resmen katıldı.

1934 - İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Dil Mektebi açıldı.

AtaturkEviAlanya.jpg


1935 - Atatürk Evi Müzesi (Alanya)

Müze, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 Şubat 1935'te Alanya'ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı evdir. Ev, sahibi Tevfik Azakoğlu tarafından Kültür Bakanlığı'na bağışlanarak 1987 yılında müze haline getirilmiştir. 19. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan bahçe içinde üç katlı binanın giriş katında Atatürk'ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, Atatürk'ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.

Atatürk'ün, Zafer destroyeri ile sabah saat 8.00'de Alanya'ya gelişi, karaya çıkıp kısa bir dinlenmeden sonra destroyere dönerek Antalya'ya hareketi.

Atatürk'ün, Zafer destroyeri ile saat 13.30'da Antalya'ya gelişi ve coşkun şekilde karşılanışı.

Atatürk'ün, Zafer destroyerinin hatıra defterine yazdıkları: "...Zafer içinde geçirdiğimiz saatlerin hatırası unutulmayacaktır."

Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanunun yayınlanması.

1932 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Büyükdere, Aksaray ve Fatih taraflarında bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Adana'dan Konya'ya gelişi.

1929 - Darülfunun'da hocalar Köprülüzade Fuat Bey başkanlığında toplanarak bilimsel terimleri Türkçeleştirme çalışmalarına başladı.

1926 - Erzurum Belediye Başkanı Nafiz (Dumlu) Bey'in, Atatürk'ü ziyareti ve Erzurumlular tarafından satın alınarak Atatürk'e hediye edilen Erzurum'a ilk gelişlerinde kaldıkları evin anahtarlarını kendisine teslimi.

Atatürk'ün, gece, Ankara Kulübü'nde düzenlenen -elçilerin de katıldığı- baloyu şereflendirmesi.

1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber, gece trenle İzmir'den Ankara'ya hareketi.

1922 - Kâzım Karabekir'in Atatürk'e, uzmanlardan kurulu ikinci bir meclis teklif eden telgrafı.

1921 - Ali Fuat Paşa'nın Moskova'ya varışı. Sovyet elçisi Budu Minivani'nin Ankara'ya gelişi.

Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk) ile Rıza Nur Bey'in bulunduğu Türk delegasyonu yardım anlaşması için Moskova'ya vardı.

Londra'ya giden Türk heyeti Roma'da eski Maliye Nazırı Cavit Bey ile görüştü.

1920 - Milli Misak, İstanbul Meclisi'nce yayımlandı.

1920 - Anzavur'a bağlı kuvvetler eski Edremit kaymakamı Hamdi Bey'i yakalayarak, öldürüp cesedini Biga'da teşhir ettiler.

1917 - 4. Ordu Komutanı Cemal Paşa'nın, Atatürk'e, mümkün olan süratle hareketini ve beraberinde bir Kurmay Başkanı getirmesini tavsiye eden telgrafı.

1916 - Atatürk'ün, Edirne Sultan Selim Camii'nde cuma namazı kılışı ve 12. Tümen'in okutturduğu mevlitte bulunuşu.

Doğu cephesinde, Erzurum'un Ruslar tarafından işgali.

Alıntı

 
19 ŞUBAT Tarihte Bugün

r59.jpg


9 Şubat 1923
İzmir’den dönüşünde Uşak’ta karşılanışı

1938 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelen İsmet İnönü'yü kabulü. (İsmet İnönü, Atatürk'ün daveti üzerine bir hafta kadar Dolmabahçe Sarayı'nda misafir olarak kalmış, 24 Şubat 1938 günü onunla beraber trenle Ankara'ya hareket etmiştir). [Kocatürk]

İçişleri Bakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Şükrü Kaya'nın, halkevlerinin 6. kuruluş yıldönümü nedeniyle Atatürk'e telgrafı: "Yarattığınız büyük idealler içinde çalışarak gösterdiğiniz yüksek hedefe bir an evvel varmak isteyen halkevleri, bugün 6. yıldönümünü coşku ile kutladılar. Bu güzel vesile ile de Büyük Şeflerine inan ve bağlılıklarını bir daha coşku ile tekrarladılar."

1937 - Atatürk'ün, saat 12.00'de Florya'ya gidişi, öğle yemeğini burada yedikten sonra akşam Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1936 - Atatürk'ün, saat 12.00'de otomobille Maslak'a kadar bir gezinti yapması, öğle yemeğini Pera Palasla yedikten sonra akşamüzeri Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1935 - Atatürk'ün, Antalya'da bir gezinti yapması ve saat 22.30'da Ege vapuru ile Taşucu'na hareketi.

1934 - Atatürk'ün, Çankaya'da Yang Şiyeh başkanlığındaki Çin Askerî Heyeti'ni kabulü.

1932 - "Halkevleri" açıldı.

Cumhuriyet'in siyasal ve kültürel ideolojisini halka benimsetmek ve yaymak amacıyla Halkevleri kuruldu. Feshedilen Türk Ocakları'nın işlevini de yüklenmesi düşünülen Halkevleri'nin amacını CHP Genel Sekreteri Recep Peker; "ulusu katılaştırmak, sınıfsız katı bir kitle haline getirmek" biçiminde açıkladı.


1928 - Atatürk'ün, Yahya Kemal (Beyatlı) Bey'e "Yahya Kemal Beyefendiye" ithafını taşıyan resmini armağan edişi.

1923 - Atatürk'ün Uşak'a gelişi, Lâtife Hanım'la beraber trenden inerek Hükümet Konağı'nı ziyareti, konak balkonundan halka hitabı, daha sonra Türkocağı'na gelişi ve söyledikleri: "...Eğer mensup olduğum milletin şanı, şerefli varsa ben de şanlı ve şerefliyim. Aksi takdirde içinizden herhangi bir adam çıkar da şan, şeref arkasından koşar ve benzersiz olmak isterse biliniz ki başınıza belâdır, belâdır! Millet, bu gibilere asla izin vermemelidir!"

İzmir'den trenle Ankara'ya dönmekte olan Atatürk'ün, Lozan'dan dönen İsmet Paşa ile Eskişehir'de buluşma ve görüşmesi.

1920 - Müttefiklerin tehdit ültimatomları, İstanbul Hükümeti'nce yayımlandı.

Sadrazam Ali Rıza Paşa ile Dahiliye ve Bahriye nazırlarının İstanbul'da "Felah-ı Vatan Grubu" toplantısına gelmeleri ve sadrazamın Kuvay-ı Milliye aleyhine konuşması.

Harbiye Nazırı Fevzi (Çakmak) Paşa'nın, kolordu komutanlarına gönderdiği "İtilâf Devletleri'nin hoşnutsuzluğunu doğuracak hareketlerden kaçınılmasıyla ilgili" genelgesinin bir suretini telgrafla Atatürk'e gönderişi: "...Sadrazam Paşa Hazretleriyle görüşerek şu önemli anımızda mevcudiyetimizden memnun olmayan düşmanlarımıza memleketimizin dahilinde şikâyetler doğuracak vesileler bırakmış olmamak için siz kardeşimize de, esasen daima esirgememekte bulunduğunuz kıymetli yardımlarını ricaya karar verdik."

1919 - Karadeniz Bölgesindeki Rum faaliyetlerine karşı Samsun'da, "Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti"nin kuruluşu.

Hükümet almış olduğu bir kararla kapatılan gazetelerin yerine yenilerinin çıkmasını yasakladı.

1918 - 19 Şubat 1918 Tarihinde Almanya İmparatoru tarafından Birinci Rütbe'den Kılıçlı Cordon de Prusse Nişanı verilmiştir.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası

1915 - İngiliz ve Fransız harp gemilerinin, Çanakkale Boğazı'nın giriş tabyalarını topa tutması ve karaya asker çıkarma girişimi (bombardıman aralıklarla 7 Mart'a kadar sürecektir).



1913 - Başkomutan Vekili Ahmet İzzet Paşa'nın, Atatürk ve Fethi (Okyar) Bey'in imzalarını taşıyan 17/18 Şubat 1913 tarihli raporu, görüşlerini bildiren bir yazı ile Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa'ya sunması.

Alıntı
 

20 ŞUBAT Tarihte Bugün

1939 - Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı ‘İlköğretim’ dergisinin ilk sayısı çıktı.

1936 - Atatürk'ün, akşam İsmet İnönü ve Tevfik Rüştü Aras'la beraber Pera Palas'a gidişi.

1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile Taşucu'na gelişi, buradan Silifke'ye gidişi ve tekrar Taşucu'na dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, akşamüstü motorla Boğaziçi'nde bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Konya'da incelemeler yapması ve Başbakan İsmet Paşa'ya müzeler, eski sanat ve uygarlık eserlerinin korunması hakkında telgrafı: "...Memleketimizin hemen her tarafında emsalsiz defineler halinde yatmakta olan eski uygarlık eserlerinin ilerde tarafımızdan meydana çıkarılarak bilimsel bir şekilde korunma ve tasnifleri ve geçen devirlerin sürekli ihmali yüzünden pek harap bir hale gelmiş olan âbidelerin korunmaları için müze müdürlüklerinde ve kazı işlerinde kullanılmak üzere arkeoloji uzmanlarına kesin lüzum vardır. Bunun için Millî Eğitim Bakanlığı'nca dışarıya öğretime gönderilecek öğrenciden bir kısmının bu şubeye ayrılması uygun olacağı fikrindeyim."

1930 - Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu TBMM’de kabul edildi.

1928 - Atatürk'ün, gece, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Araş) ve eşinin verdiği resepsiyonu şereflendirmesi.

1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım ve İsmet Paşa'yla beraber Ankara'ya gelişi.

Atatürk'ün, öğleden sonra, Vekiller Heyeti toplantısına başkanlık edişi.

1920 - Atatürk'ün, Talât Paşa'nın Berlin'den gönderdiği 22 Aralık 1919 tarihli mektubuna cevabı.

Atatürk'ün Harbiye Nazırı Fevzi (Çakmak) Paşa'nın 19.2. 1920 tarihli telgrafına cevabı: "...Millî mevcudiyetimizin korunması ve hayat ve bağımsızlığımızın kurtarılması zaruretlerinden doğan Kilikya, İzmir millî cephelerinde milletimizin şimdiye kadar döktüğü kan, yaşamak hususundaki tarihî kararının büyüklük derecesini ispata kâfi olduğundan millî emellere uygun bir barışa kuvuşacağımızı ümit ettirmektedir. Memlekette tabiî huzurun meydana gelişi, ancak böyle bir barışa kavuşmakla mümkün olacaktır."

1919 - 20. Kolordu Komutanlığı'na atanan Ali Fuat Paşa'nın, -Anadolu'ya hareketinden önce- Atatürk'ü Şişli'deki evinde ziyareti (Kaynaklarda bu ziyaretin tarihi belirtilmemiştir. 20 Şubat 1919 tarihi, olayların seyrine uygun düşmektedir).
1917 - Atatürk'ün, akşam, davet üzerine Avusturyalı subayların düzenlediği yemekte bulunması.

1914 - İstanbul'da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.

1913 - Mahmut Şevket Paşa'nın, Ahmet İzzet Paşa'nın yazısı üzerine durumu yerinde incelemek ve komuta zincirindeki anlaşmazlığı gidermek amacıyla, İstanbul'dan Gelibolu'ya gelişi, burada Hurşit Paşa ve Enver Bey ile, daha sonra Bolayır'a geçerek Fahri Paşa, Fethi Bey ve Atatürk'le görüşmesi.

Alıntı

 

21 ŞUBAT Tarihte Bugün

1927TimeDergisiKapak.jpg


Atatürk Time Dergisinin kapak sayfasında (21 Şubat 1927)

1938 - Atatürk'ün, halkevlerinin 6. kuruluş yıldönümü nedeniyle kendisine gönderilen telgraflara Anadolu Ajansı aracılığıyla açık teşekkürü.

1935 - Fransız misyonerlerinin işlettiği bazı okullar millileştirildi.

Atatürk'ün, Ege vapuru ile Taşucu'ndan Mersin'e gelişi, karaya çıkmaksızın saat 18.00'de Fethiye yönünde hareketi.

1931 - Atatürk'ün, Konya'da Âsar-ı Atika (Eski Eserler) ve Mevlâna Müzelerini ziyareti, incelemelerde bulunması ve Mevlâna Müzesi hatıra defterine yazdıkları: "Bilgi eseri olduğu anlaşılan tertip ve intizamdan çok memnun oldum."

1927 - Atatürk 21 Şubat 1927 (ve 24 Mart 1923)'de Time Dergisi'ne kapak oldu.

1927 - Mustafa Kemal Pasha is selected for the cover of Time Magazine and appears on the February 21, 1927 issue (he was also previously selected for the cover of Time Magazine and appeared on the March 24, 1923 issue).

1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Kıs ovasında hükümet kuvvetleriyle çarpıştı.
Bazı doğu illerinde sıkıyönetim ilan edildi.

Atatürk'ün, Çankaya'da İsmet Paşa ile Şeyh Sait İsyanı'na karşı alınacak önlemler hakkında görüşmesi.

Atatürk'ün başkanlığında, akşam Çankaya'da Cumhuriyet Halk Partisi Başkan Vekili ismet Paşa, Başvekil Fethi Bey, Meclis Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa'nın katılmasıyla bir toplantı yapılarak Şeyh Sait isyanı ve alınacak önlemlerin görüşülmesi.

Atatürk'ün başkanlığında, gece Vekiller Heyeti toplantısı ve doğu illerinin bir kısmında "sıkıyönetim" ilânı.

1921 - İkinci Londra Konferansı'nın açılışı (Sona erişi 12 Mart 1921).

Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenen Londra Konferansı başladı. www.devletarsivleri.gov.tr

Atatürk'ün, Anayasa'nın 7. maddesinin değiştirilmesine dair kanun teklifi münasebetiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması: "Efendiler, Anayasamız, milletin tamamiyle arzularını ve Meclis'in mahiyetini ve gerçek şeklini gösterir bir kanundur. Bu kanun mevcut olmasaydı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin esas mahiyeti hakkında dünyaca hiçbir kesin fikir edinilmemiş bulunacaktı ve düşmanlarımız buna çalışmışlardır."

Atatürk'ün, Gürcistan ve Ermenistan arasında başgösteren harp ve Kafkasya durumu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumundaki görüşmeler esnasında konuşması. [Kocatürk]

1921 ( 21 February—12 March) - London conference on revision of treaty of Sèvres.

1920 - Atatürk'ün, İstanbul'da bulunan Rauf (Orbay) Bey'e yazısı: "...Hükümete karşı kesin bir vaziyet almak zamanı gelmiştir. Sadrazam'a ve Dahiliye Nazırı'na açıkça söylemek gerekir ki, Kuva-yi Milliye, sonuca kadar faaliyetine devam edecektir!"

Atatürk'ün Sadrazam Ali Rıza Paşa'nın millî örgüt aleyhindeki 14.2.1920 tarihli genelgesi nedeniyle, Harbiye Nazırı Fevzi (Çakmak) Paşa'ya telgrafı: "...Memleketimizin işgal edilmiş parçalarından düşmanların çekildiğini görmeden veya hiç olmazsa çekileceğine tam kanaat hasıl olmadan, yerine getirilmeyen vaatlere gereğinden fazla önem vererek memleket talihinin yegâne dayanak noktası bulunan Kuva-yi Milliye'yi dağıtmaya yönelik girişimlerin tarihî sorumluluk derecesini Sadrazam Paşa Hazretlerinin lütfen etraflıca düşünmelerini rica ederim. Hükümetin Kuva-yi Milliye'yi ortadan kaldırma taraftarı olduğunu bir an bile hatırımıza getirmek istemediğimizden, siyaset gereğidir diye uygulanacak tedbirlerde her şeyden evvel Kuva-yi Milliye'nin dokunulmazlığını düşünmenin, vatanın yüksek menfaatleri gereği olduğu görüşündeyiz."
1917 - Atatürk'ün, Şam'a gitmek üzere sabah saat 10.00'da otomobille Diyarbakır'dan ayrılışı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le harita üzerinde Trakya'daki yeni sınır göz önüne alınarak harekât-ı harbiyenin seyir şekli hakkında görüşmesi.

1913 - Atatürk ve Fethi (Okyar) Bey'in, Mahmut Şevket Paşa'ya müşterek mektupları:
"Buradan alınacaksak, Fahri Paşa ile beraber alınmamızın en iyi çare olacağı."

LONDRA KONFERANSI
T.B.M.M, Sevr Antlaşması'nı kabul etmemiş, İtilaf Devletleri'ni yurttan çıkarmak için harekete geçmişti. TBMM, Milli Mücadele sırasında Güneyde Fransızlara karşı başarılı olmuş, Türk Sovyet görüşmelerini başlatmış, Yunan ilerleyişini durdurmuştu. I. İnönü Zaferi de kazanılınca İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşmasında bazı değişiklikler yapmak üzere Yunanistan ve Türkiye'nin de katıldığı bir konferansın 23 Şubat 1921'de Londra'da yapılmasına karar verdiler.

Fakat TBMM'ni tanımadıkları için, konferansa yalnızca Osmanlı Hükümetini davet ettiler. Mustafa Kemal'in de konferansa delege olarak katılabileceğini ya da bir temsilci yollayabileceğini Osmanlı Hükümeti'ne bildirdiler. Osmanlı Hükümeti de itilaf devletlerinin bu önerisini TBMM Başkanı Mustaf Kemal Paşa'ya iletti. Ancak TBMM bu teklifi kabul etmedi ve çağrılmadığı bir konferansa, katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine İtilaf Devletleri, İtalya'nın aracılığı ile TBMM'ni resmen Londra Konferansı'na çağırdı. Konferans 23 Şubat'ta Londra'da açıldı. İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması'nda küçük değişiklikler yapmak istediler. Türk delegeler buna şiddetle karşı çıktılar.

Sadrazam Tevfik Paşa, söz sırası kendisine gelince, "Ben sözü Türk Milletinin gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başdelegesine bırakıyorum" diyerek konuşma yetkisini Bekir Sami Bey (Kunduh)'e bıraktı. Bunun üzerine, İtilaf devletleri her türlü görüşmeyi TBMM heyetiyle yaptı. TBMM delegeleri, Misak-ı Milli'ye dayanarak Sevr Antlaşması'nı hiçbir şekilde kabul etmediklerini dile getirdiler. Şiddetli tartışmalardan sonra konferans sonuç alınamadan dağıldı. Bekir Sami Bey konferansın dağılmasından sonra savaş esirlerinin karşılıklı geri verilmesi ile ilgili olarak, 11 Martta Fransızlarla, 12 Martta İtalyanlarla ve 16 Martta İngilizlerle, ayrı ayrı antlaşmalar imzaladı. TBMM tarafından onaylanmayan bu antlaşmalar hiçbir zaman yürürlüğe girmedi. Konferans, sonuç alınamamasına rağmen, İtilaf Devletleri'nin TBMM'ni tanımaları açısından diplomatik bir başarıydı.

Alıntı
 

22 ŞUBAT Tarihte Bugün

SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg


1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı ımparatorluğunun Parçalanması



1938 - Atatürk'ün, halkevlerinin 6. kuruluş yıldönümü nedeniyle ıçişleri Bakanı ve C.H.P. Genel Sekreteri Şükrü Kaya'nın 19 Şubat 1938 tarihli telgrafına cevabı: "Kültür alanındaki gelişmemizde önemli bir vazife gören halkevlerinin yıldönümü münasebetiyle gönderdiğiniz telgraftan çok duygulandım. Teşekkür eder ve halkevlerine bilinçli ve ışıklı çalışmalarında başarılar dilerim."

1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile saat 20.35'de Fethiye'ye gelişi.

1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Beyazıt ve Şişli taraflarında bir gezinti yapması.

1932 - Atatürk'ün, George Washington'un 200. doğum yıldönümü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Hoover'e telgrafı.

Atatürk'ün, akşamüstü otomobille Fatih, Edirnekapı ve Şişli taraflarında bir gezinti yapması.

1931 - Atatürk'ün, Konya Orduevi'nde konuşması: "...Bütün tarih bize gösteriyor ki, milletler yüksek amaçlarına erişmek istediği zaman, bu atılımları karşısında üniformalı çocuklarını bulmuşlardır. Tarihin bu genelliği içinde yüksek bir istisna bizim tarihimizde, Türk tarihinde görülür. Bilirsiniz ki, Türk milleti ne vakit yükselmek için adım atmak istemişse, bu adımların önünde daima baş olarak, daima yüksek millî ideali gerçekleştiren hareketlerin önderi olarak kendi kahraman çocuklarından oluşan ordusunu görmüştür!"

1926 - Atatürk'ün, akşam Fransız Büyükelçisi Albert Sarraut tarafından Fransız Elçiliği'nde şerefine verilen çay ziyafetinde bulunması.

Atatürk'ün, Erzurum Belediye Başkanı Nafiz ve Erzurum Meclis-i Umumî üyesi Tevfik Beyleri Ankara'da kabulü ve ziyaretçilerin Erzurum'un Türk ınkılâbı'na bağlılığını belirtmeleri.

1924 - Atatürk'ün, ızmir'de düzenlenen harp oyunlarının sona erişi nedeniyle komutanlara hitaben konuşması: "...Benim için ordumuzun kıymetini ifadede ölçü şudur: Türk ordusunun bir birliği, eşitini mutlaka mağlup eder; iki mislini durdurur ve tespit eder. Şimdilik bundan fazlasını istemiyorum. Çünkü fazlasını milletimizin yaradılıştan sahip olduğu cengâverlik zaten temin etmektedir."

Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber ızmir'den Ankara'ya hareketi.

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

1921 (21 February - 2 March) - London conference on revision of treaty of Sèvres.

1920 - Müttefik ültimatomlarına karşılık olmak üzere, Mustafa Kemal Paşa, ıstanbul Hükümeti'ne cevap verdi.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, bağımsızlık savaşı uğrunda gösterilen birlik ve beraberliğin sonuna kadar sürdürülmesini isteyen genelgesi.

1919 - Maraş'ın ıngilizler tarafından işgal edilmesi.

1916 - Başkomutanlık Vekâleti'nin, karargâhı Çorlu'da bulunan 2. Ordu'yu Doğu bölgesine nakletme kararı.

Alıntı
 
23 ŞUBAT Tarihte Bugün

Sevr.jpg


Sevr Antlaşması’nın değiştirilmesi için Londra’da toplanan konferans,
bir anlaşmaya varamadan dağıldı. (23 Şubat 1921)

1937 - Atatürk'ün, Halkevlerinin 5. kuruluş yıldönümü nedeniyle, kendisine gönderilen saygı ve bağlılık telgrafına cevabı: "...Halkevlerine başarılar dilerim."

Atatürk'ün, öğleden sonra motorla Boğaziçi ve Haliç'te bir gezinti yapması, akşamüzeri Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile Marmaris'e gelişi.

1934 - Hızla örgütlenmesini genişleten Halkevleri'nin 2. Kuruluş Yılı kutlandı.

1932 - Atatürk'ün, akşam Elhamra Sineması'nda film izlemesi, daha sonra Pera Palas'a gidişi ve geç saatte Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1924 - Atatürk'ün, Lâtife Hanım'la beraber İzmir'den Ankara'ya dönüşü.

1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanımla beraber öğleden evvel Çankaya'da komşularını ziyaret etmeleri, öğleden sonra şehre inerek Hariciye Vekâleti'nde İsmet Paşa'yı ziyaretleri, buradan yaya olarak ve Millet Bahçesi'ni dolaşarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelişleri, daha sonra Genelkurmay Dairesi'ne giderek Fevzi Paşa'yı ziyaretleri, saat 17.30'da Çankaya'ya dönüşleri.

1922 - Yunanistan başbakanı Gunaris, Türklerin silahlandığını, kendilerinin ekonomik açmazlara düşebileceğini, bu nedenle yardıma ihtiyaçları olduğunu Lord Curzon'a bildirdi.

1921 - Sevr Antlaşması’nın değiştirilmesi için Londra’da toplanan konferans, bir anlaşmaya varamadan dağıldı.

Londra Konferansı'nda Osmanlı Delegesi Sadrazam Tevfik Paşa'nın söz hakkını T.B.M.M. delegelerine bıraktığını ifadesi, Gürcülerin çekilmesi ve onayıyla Ardahan ve Artvin'in Doğu Cephesi kuvvetleri tarafından geri alınışı.

Sadrazam Tevfik Paşa, devletin tek temsilcisinin Ankara delegasyonu olduğunu söyleyerek sözü Bekir Sami Bey'e bıraktı. Bekir Sami Bey'in tek temsilcinin kendilerinin olduğunu söylemesine rağmen Llyod George her iki tarafı da dinleyeceklerini söyledi.

1921 (21 February - 2 March) - London conference on revision of treaty of Sèvres.

1920 - Atatürk'ün İstanbul hükûmetinin Kuva-yi Milliye aleyhindeki hareket ve girişimleri hakkında Kâzım Karabekir'e telgrafı.

İngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in, Lord Curzon'a yazısı: "...Anadolu'daki bütün hareketler, Mustafa Kemal Paşa tarafından millî hareketin parçaları olarak tertiplenmektedir. ...Bizim aldığımız kararlara hürmet etmeyen yegâne halk, Türk halkıdır."

1919 - Samsun'da Rum tehlikesine karşı faaliyete geçen "Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti"nin Tokat şubesinin kuruluşu.

XX. Kolordu Komutanlığına atanan Ali Fuat Paşa'nın İstanbul'dan Konya'ya hareketi.

1908 - Atatürk'ün, General Litzmann'dan çevirdiği "Takımın Muharebe Talimi" adlı -askerî eğitimle ilgili- kitabın Selanik'te yayımlanması. (Bu kitabın basım tarihi bazı kaynaklarda 1909 olarak gösterilmiştir:

Alıntı
 
24 ŞUBAT Tarihte Bugün

SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg


1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı ımparatorluğunun Parçalanması

1955 - Bağdat’ta, Türkiye ile Irak arasında karşılıklı işbirliği antlaşması (CENTO) imzalandı.

1938 - Atatürk'ün, ısmet ınönü ile beraber akşam trenle ıstanbul'dan Ankara'ya hareketi.

1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile Marmaris'ten ıstanbul'a hareketi.

1933 - Atatürk'ün, Ankara Halkevi'ndeki söylevini radyodan dinledikten sonra Başbakan ısmet Paşa'ya telgrafı: "Halkevi'nde yaptığınız konuşmayı zevkle dinledim. Tebrik ve teşekkür ederim. Necip Ali Bey'in demeç ve açıklamasından da çok memnun oldum. Kendisini tarafımdan takdir ve taltif buyurmanızı rica ederim."

1927 - Atatürk'ün, Ankara Palasla "Çocuk Esirgeme Kurumu" balosunu şereflendirmesi.

1926 - Atatürk'ün, Çankaya'da Afganistan Elçisi Gulam Ceylâni Han'ın güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.

1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Elazığ’ı ele geçirdi.
Şeyh Sait'in adamları Genç, Maden, Siverek, Ergani ve Varto'dan sonra Elazığ'ı da ele geçirdi.

Atatürk'ün, yeni kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'ne tebrik ve başarı telgrafı: "...Cemiyetinize hayırlı çalışmalarında yardım, benim için haz ve övünç sebebidir. Kurucularını tebrik eder, cemiyetin hedefine doğru sürat ve başarı ile ilerlemesini temenni ederim." [Kocatürk]

1922 - Elazığ'da, Milli Mücadele yanlısı "Satveti Milliye" adlı gazete çıkmaya başladı.

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

1920 - Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, kuruluşun önemi ve gereği üzerinde köylülerin uyarılmasını isteyen genelgesi.

1919 - Harbiye Nazırı Ömer Yaver Paşa'nın, Atatürk'e, hazerî kadroda ordu komutanı olması sebebiyle yaverlerinin alındığını bildiren yazısı.

1918 - Trabzon düşman işgalinden kurtuldu.

1917 - Atatürk'ün Diyarbakır'dan Halep'e gelişi, Baron Oteli'ne inişi.

1910 - Sanayii Nefise Mektebi'nin (Güzel Sanatlar Okulu) kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey öldü.

Alıntı
 


25 ŞUBAT Tarihte Bugün

1938 - Atatürk'ün, İsmet İnönü ile beraber İstanbul'dan Ankara'ya Gelişi.

Atatürk'ün, Çankaya'da Yunanistan Başbakanı ve Balkan Antantı Konseyi Başkanı General Metaxas, Yugoslavya Başbakanı Stoyadinoviç ve Romanya Dışişleri Müsteşarı Commen'i ayrı ayrı kabulü ve görüşmesi.

1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile Çanakkale'den geçerek gece İstanbul'a gelişi ve Dolmabahçe'ye çıkışı.

1934 - Atatürk'ün, akşamüzeri Salih (Bozok) Bey'in evine uğrayışı, daha sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.

1933 - İstanbul'da Vagon-Li (Yataklı Vagonlar) Şirketi'nin Beyoğlu şubesi önünde toplanan öğrenciler şirket yönetimini, şirkette çalışan bir Türk memura Türkçe konuştuğu için işten uzaklaştırma cezası verdiği gerekçesiyle protesto etti.

1925 - Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda “Dinin politikaya alet edilemeyeceği ve bu suçun da vatan hıyaneti sayılacağı”na ilişkin değişiklik yapıldı.

1923 - Atatürk'ün, Çankaya'da "Chicago Tribune" muhabirini kabulü.

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

1920 - Atatürk'ün, bazı komutanlarla İstanbul'da Rauf (Orbay) ve İsmet (İnönü) Beylere, iç ve dış siyaset hakkında düşüncelerini açıklayan ve onlardan da görüş isteyen yazısı: "Hükümet Merkezi, milleti her vesile ile kuvvetten düşürecek yabancı tekliflerini derhal kabul ve gereğine girişmektedir. Muhaliflerin eylemli girişimlerine mâni olmak şöyle dursun, Kuva-yi Milliye'nin dağılmasına sebep olacak genelgeler yaymaktadır. ...İtilâf Devletleri'nin kuvvete dayanarak yapmaları hatıra gelen menfi teklifleri karşısında Millî Meclis ile Hükümetin ne gibi tedbirler ve tertibat hazırladıklarını öğrenmeyi, davranış şeklini belirleme için gerekli görmekteyiz." [Kocatürk]

1918 - Mareşal Falkenhayn'ın, Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'ndan alınarak yerine Mareşal Liman von Sanders'in atanması. Liman von Sanders, İstanbul'dan hareketle 1 Mart 1918 günü Yıldırım Orduları Grubu Karargâhı'nın bulunduğu Nasıra'ya gelerek komutayı ele almıştır.

1915 - 19. Tümenin Maydos (Eceabat)'a nakledilmesi.

Tekirdağ'daki 19. Tümen Komutanlığı'nın -görülen lüzum üzerine- Maydos (Eceabat)'a nakli ve Atatürk'ün, 19. Tümen Komutanlığı üzerinde olmak üzere Maydos Bölgesi Komutanı olarak görevini sürdürmesi (19. Tümen'e ilâveten 9. Tümen'in 2 piyade alayı ve bazı topçu birlikleri de Maydos Bölgesi Komutanlığı emrine verilmiştir).

İngiliz ve Fransız harp gemilerinden oluşan Birleşik Filo'nun, Çanakkale Boğazı'nın -19 Şubat 1915'te tahrip edilemeyen- bazı giriş tabyalarını yeniden topa tutması, karşı topçu ateşimizle bazı düşman gemilerine ağır kayıplar verdirilmesine rağmen tabyalarımızın da ağır tahribata uğraması.

Alıntı

 
26 ŞUBAT Tarihte Bugün

SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg


1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı İmparatorluğunun Parçalanması

1934 - Atatürk'ün, Çankaya'da Romanya Elçisi Edmond Ciuntu ve Afgan Elçisi Sultan Ahmet Han'ın güven mektubunu kabulü.

1933 - Atatürk'ün, akşam trenle İstanbul'dan Ankara'ya hareketi.

1930 - Atatürk'ün, akşam Ankara'dan İzmir'e hareketi.

1925 - Şeyh Sait kuvvetleri Hani’yi işgal etti.

1923 - Atatürk'ün, Amerikan milletine hitaben yayımladığı bildirgenin Amerika Senatosu'nda okunarak tutanaklara geçirilmesi "...Yalanlara ve iftiralara inanmayınız. Hürriyet ve bağımsızlık uğrunda harp eden ve tıpkı sizler gibi dünyada ilerleme ve adalet etkeni olmak için samimî bir surette mücadelede bulunan Türk halkına kalbinizi açık bulundurunuz."

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

Atatürk'ün, Philadelphia'da yayımlanan "Public Ledger" gazetesi muhabiri Clarence K. Streit'in sorularına cevabı: "Biz milletlerin kendi mukadderatlarını bizzat tayin etmeleri ilkesinin Müslümanlar dahil bütün milletlere samimî bir şekilde tatbik edilmesi halinde, insanlığı harbin felâketlerinden kurtarabileceğine inanıyoruz. Türkiye'nin bugünkü ve gelecekteki rejimi "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" esasına dayalıdır ve dayalı olacaktır.")

Bekir Sami (Kunduh) Bey'in, Londra'dan -Konferans görüşmeleri hakkında- Atatürk'e telgrafı: "...Tevfik Paşa, kısa birkaç sözden sonra sözün milleti temsil eden heyete ait olduğunu ifade etti."

Atatürk'ün, Bekir Sami Bey'den gelen Londra Konferansı'yla ilgili telgraf hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bilgi sunması.

1919 - Paris Barış Konferansı'nda, Aharonyan ile Nubar Paşa'nın Ermeni isteklerini açıklamaları.

1917 - Atatürk'ün, Halep'ten trenle Şam'a gelişi, istasyonda Şam Valisi Tahsin (Üzer) Bey ve 4. Ordu karargâhına mensup yüksek rütbeli subaylar tarafından karşılanışı (Atatürk, Şam'a gelişini takiben bölgedeki incelemeleri sonucu, stratejik açıdan Hicaz'ın savunulması değil, boşaltılması gerektiği görüşüne vardı ve bu görüşünü Cemal Paşa'ya bildirdi. Atatürk'e göre Hicaz bölgesi boşaltılmalı, buradaki kuvvetlerle Suriye cephesi desteklenmeliydi. Enver Paşa da bölgede gelip yaptığı inceleme sonucu aynı karara vardı. Bunun üzerine Atatürk'e verilen Hicaz Kuvve-i Seferiye Komutanlığı görevi kaldırıldı.

1915 - İngiliz ve Fransız harp gemilerinden oluşan Birleşik Filo'nun, sabah, Çanakkale Boğazı giriş tabyalarını topa tutması, Seddülbahir ve Kumkale'ye çıkarma yapma amacıyla torpidoların Seddülbahir-Kumkale çizgisine ulaşmaları, öğleden sonra bir müfrezenin Kumkale'ye, diğer bir müfrezenin Seddülbahir'e çıkarılması (Gerek Kumkale'ye gerekse Seddülbahir'e çıkan düşman müfrezeleri, bazı tabyaların toplarını tahrip etmişlerse de Türk kuvvetlerinin ateşi ve direnişi karşısında ilerleyememiş ve akşam, çıkış yaptıkları gemilere alınmışlardır. Bugünkü harekât esnasında 19. Tümen Komutanı Atatürk, Sağ ve Sol Yan Müfreze Komutanlıklarına verdiği emirlerde Hisarlık, Seddülbahir ve Zığındere ağzının önemini belirtmiş, ayrıca Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı'na yaptığı bazı öneriler, komutanlıkça dikkate alınmıştır. [Kocatürk]

1909 - Osmanlı Devleti'nin, Avusturya ile antlaşma imzalaması.
(Bu antlaşma ile Bosna-Hersek, Avusturya'ya bırakılmıştır.)

Alıntı
 
27 ŞUBAT Tarihte Bugün

1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Çankaya'da, Balkan Antantı Konseyi üyeleri şerefine çay ziyafeti.

Atatürk'ün, akşama doğru şiddetli bir burun kanaması geçirmesi (bu kanama nedeniyle, akşam Balkan Antantı üyeleri şerefine verilen yemeğe geç gelmiştir).

Atatürk'ün, akşam Hariciye Köşkü'nde Balkan Antantı Konseyi üyeleri şerefine verilen yemek ve kabul töreninde bulunması ve Balkan gazetecilerine demeci: "Balkan ittifakı, bizim öteden beri samimiyetle üzerinde durduğumuz bir idealdir. Bu idealin her gün geniş bir saha üzerinde daha ziyade genişlemesini görmekle bahtiyarım." [Kocatürk]

1936 - Atatürk'ün, Sakarya motoruyla Boğaziçi'nde Kavaklar'a kadar bir gezinti yapması.

1935 - Atatürk'ün, akşam trenle İstanbul'dan Ankara'ya hareketi.

1933 - Atatürk'ün, trenle İstanbul'dan Ankara'ya gelişi.

1931 - Emlak-ı Metruke Müdürlüğü kapatılarak Mülki Emlak İdaresi’ne devredildi.

1930 - Atatürk'ün, Ankara'dan İzmir'e gelişi.

1926 - Atatürk'ün, öğleyin, Ankara istasyonuna gelerek, Mersin'e giden İsmet Paşa'yı uğurlaması.

1924 - Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Elçisi Suriç'in yenilenen güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin konuşmasına cevap söylevi.

1923 - TBMM’nde Lozan Konferansı üzerine gizli oturumda görüşmeler yapıldı.

Atatürk'ün, Bitlis'te Küfrevî Şeyhi Abdülbaki Efendi'ye bölgesindeki genel durum hakkında bilgi vermesini isteyen telgrafı.

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

1920 (27-28) - Atatürk'ün, Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyeti'ne telgrafı: "Maraşlı kahraman kardeşlerimizin her çeşit isteklerinin süratle yerine getirilmesi, gerekenlere ve Maraş Kuva-yi Milliye Komutanlığı'na yazılmıştır."

1919 - İngilizlerin Birecik'i işgal etmeleri.

Rauf Beyin (Orbay) askerlikten istifası.

Alıntı
 
28 ŞUBAT Tarihte Bugün

SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg


1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı ımparatorluğunun Parçalanması

1938 - Atatürk'ün, Balkan Antantı ile ilgili olarak Yunan gazetecilerine demeci: "Uzun barış devreleri tarihte nadirdir. ıçinde bulunduğumuz devreyi mümkün olduğu kadar uzatmak için elden gelen gayreti ve iyi niyeti sarf etmeliyiz. Milletleri idare edenler için ilk ve en müşkül vazife, şahsî gurura kapılmaktan kendilerini korumaktır. Herkesi memnun edecek bir adalete varmak güçtür. Mutlak mânada bir hakkaniyet belki hiçbir zaman dünya yüzünde kurulamayacaktır. Bununla beraber bütün kuvvetlerimizi bu yüksek ideale doğru çevirmeli ve buna yaklaşmak için elden neler gelirse hepsini yapmalıyız."

Atatürk'ün, Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü ve yabancı hekim getirilme isteğine karşı söyledikleri: "Ortada Hatay meselesi var; hastalığım dışarıda duyulursa fena olur. Dr. Neşet Ömer'le konuş: bizim doktorlar bir muayene ve konsültasyon yapsınlar..." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Çankaya'da ısmet ınönü'yü kabulü.

1937 - Atatürk'ün, öğleden sonra Heybeli vapuruyla Yalova'ya kadar bir gezinti yapması, gece Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1935 - Atatürk'ün, trenle ıstanbul'dan Ankara'ya gelişi.

1933 - Atatürk'ün, Roosevelt'e yapılan suikast nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Hoover'e telgrafı: "Pek muhterem Roosevelt aleyhine yapılan alçakça suikast girişimi, üzüntüme sebep oldu. Bu vesile ile dostane sevgilerimin ve asil Amerikan milleti hakkında Türk halkının hislerini tazeleme teminatının kabulünü sizden rica ederim."

1931 - Atatürk'ün, Konya'da Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi ve Türkocağı'nı ziyareti ve konuşmaları: "...Partimizin yüksek ülküsünü ve programının esaslarını bütün vatandaşlara anlatmalıdır."

1929 - Atatürk'ün, Türk alfabesinin sadeleştirilmesi nedeniyle tebrik telgrafı gönderen "ıngiliz Heceyi Sadeleştirme Cemiyeti"ne cevabı: "...ınsanlar arasında kolay ve hevesli okumak vasıtasının temin edilmesi, hem millî gelişmeye hem de milletler arasında anlaşmaya çok hizmet eder."

1925 - Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa'yı makamında ziyareti ve görüşmesi.

1923 - Atatürk'e, ıstanbul Belediyesi tarafından "ıstanbul hemşehriliği" unvanı verilmesi kararı.

1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).

1920 - Yunan 1. Kolordusu Başkomutanlık Karargâhı, Selanik'ten ızmir'e taşındı.

1920 (27-28) - Atatürk'ün, Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyeti'ne telgrafı: "Maraşlı kahraman kardeşlerimizin her çeşit isteklerinin süratle yerine getirilmesi, gerekenlere ve Maraş Kuva-yi Milliye Komutanlığı'na yazılmıştır."

1919 - Atatürk ve bazı kişilerin, ıstanbul'dan uzaklaştırılması gerektiği hakkında ıngiliz haber alma subayı Yüzbaşı Hoyland'ın, ıstanbul ıngiliz istihbarat Merkezi'ne raporu (Raporda geçen diğer isimler: Fevzi (Çakmak) Paşa, Kâzım Karabekir, Halil (Kut) Paşa, ısmet (ınönü) Bey vb. ı.B.A.ı., s.3-4; M.S., s.60-61). (Bu liste, gereği için Londra'ya gönderilmiştir. M.S., s.60-61). [Kocatürk]

1917 - Başkomutan Vekili Enver Paşa'nın Şam'a gelişi, burada Cemal Paşa ve Atatürk ile görüşmesi.

Alıntı
 
Back