Aslında Hepimizin George Orwell’in “1984” Korku Ütopyasında Yaşadığımızın 12 Esaslı Kanıtı

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.319
298
İstanbul
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört“, Londra’da yaşayan Winston Smith’in ülkesine duyduğu gizli nefreti ve aşık olmasıyla birlikte bunun bir isyana dönüşünü konu alır. Kitabın ilk basımı 1949’da yapılmıştır; yani “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” bir korku ütopyasıdır. Bu yüzden ruhunuz sıkışarak okursunuz kitabın tamamını. George Orwell’in kitabı kaleme alışı, adeta insanlığa açık bir uyarı niteliğindedir.

Biz de bu öngörülerle dolu kitaptan, günümüze nokta atışı sayılabilecek bazı alıntılar derledik. Kimbilir, belki de bir gerçekliğin değil, bu korku ütopyasının içinde yaşıyoruzdur.

1. “Bilinçleninceye kadar asla başkaldırmayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler”

2. “Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir”

3. “Hiçbir şeyi kavrayamadıkları için hiçbir zaman akıllarını kaçırmıyorlardı”

Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.

4. “Bizim yaşadığımız dönemde gözle görülür bir değişiklik olma olasılığı sıfır. Biz ölüyüz. Bizim biricik gerçek yaşamımız gelecekte”

5. “Parti geçmişe el koyabiliyor ve şu ya da bu olayın hiçbir zaman olmadığını söyleyebiliyorsa, bu hiç kuşkusuz işkenceden de, ölümden de beter bir şeydi”

6. “Akıllılık çoğunluğa bakılarak ölçülemez”

7. “Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemli olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir”

8. “Özgürlük iki kere iki dört eder diyebilmektir. Buna izin verilirse, arkası gelir”

9. “İnsanlar özgürlük ile mutluluk arasında seçim yapmak zorundaydı ve büyük çoğunluk mutluluğu seçiyordu”

10. “Kimsenin iktidarı sonradan bırakmak amacıyla ele geçirmediğini biliyoruz. İktidar bir araç değil, bir amaçtır”

Kimse devrimi korumak için diktatörlük kurmaz; diktatörlük kurmak için devrim yapar. Zulmün amacı zulümdür. İşkencenin amacı işkencedir. İktidarın amacı iktidardır.

11. “Winston birden, çağdaş yaşamın asıl özelliğinin acımasızlığı ve güvensizliği değil; yavanlığı, donukluğu ve kayıtsızlığı olduğunu fark etti”

BONUS: "Karanlığın olmadığı bir yerde görüşmek üzere"

https://t.co/QKKy6Ut39c

Bu düşünceye sahip insan sayısı bu yazıyı okuyan insan sayısı gibi azınlıkta maalesef. Okunanlar anlaşılmadıktan sonra değişen bir şey olmayacak yine...

para ve bilgi kimdeyse güç ondadır buraya sanal güç geliyor ,
manipüle edilmemiz yoğun olacak gibi

“Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemli olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir”
bir şiir okudu diye cezalandırıldıktan sonra insan kalabilmek ve onları yendikten sonra insan olamamak ne demektir

Bu romanı lisedeyken okumuştum o zaman bile korkarak okudum. Yazarın kara Ütopya diye kurguladığı pek çok şeyi biz yaşıyoruz şimdi.

Ya evet bundan 13 sene önce herşey çok güzeldi herkes mutlu mesut yasardi birden herşey değişti bu guzelim ülke korku imparatorluğuna döndü falan fistan... bu donem kitapta anlatıldığı gibi olsaydı başta bu forum ve siz gümlerdiniz kusura bakmayın da :)

Kitabı okudunuz mu? Okuduysanız yalnızca 13 yıldan değil modern yaşam denen bu hayattan da demvurulduğunu biliyor olmalısınız.

Kitabı okudunuz mu? Okuduysanız yalnızca 13 yıldan değil modern yaşam denen bu hayattan da demvurulduğunu biliyor olmalısınız.

Kitabı okudum ve kitabin bahsettiği konuyu biliyorum. Ancak kitabi bu şekilde nasıl carpitmaya calistiklarinin da farkındayım.

Bu kitaptan yola çıkarak tam da dediğim gibi son 13 yillik döneme atıfta bulunan ve ima edenler çoğunlukta. Tipki bu forumda olduğu gibi

Sonuna eklenen fotoğraf da bunu gösteriyor

Şöyle bir şey var ben ve pek çok sosyal medya kullanıcısı yaş itibariyle bu hükümet dışında hükümet bilmiyoruz. Hatırlamıyorum ben önceki hükümetleri. Doğal olarak ortada bir sistem sorunu gördüğümüzde ilk etapta mevcut hükümeti eleştiriyoruz ki bu çok normal. Yani 13 yıl önce insanlar mutlu mesuttu şimdi kara Ütopya yaşatıyorlar bize gibi bir yaklaşımım yok.

Insanların geneli de içinde bulunduğu zamanı eleştir anormal bir yan görmüyorum ben bunda. Belki eskiden daha iyiydi belki kötüydü bunu bilemem. Ama geçmişi eleştirmek pek işler bir yöntem değil. Önemli olan şuan için gördüğümüz anormallikleri seslendirmemiz ki düzeltilebilsin. Haklı eleştiri yalakalıktan iyidir her daim.

Kitabı da bu gözle okumak ve yorumlamak da normal sonuca gelirsek. Yaşananlar kitaptaki ayrıntıları hatırlatmıyor mu size de?

Geçmiş dönemi hatırlamak için illaki o dönemin içinde bulunmak gerekmiyor. Zamaninda yaşanan darbeleri idamlari hiç mi duymadik ? Ve ben geçmiş doneme baktigimda en demokratik dönemin ak parti doneminde yaşandığını düşünüyorum.

Kara dönemde falan da değiliz. Herkes çok da güzel kendini ifade ediyor hakkını savunuyor. En güzeli darbeden korkarak yaşamıyor kimse artık.

Ayrıca kendinizden farklı dusuneni yakakalikla yaftalamazsaniz daha güzel bir tartışma ortami oluşabilir.

Öyle anlamanıza sebep olacak şekilde yazmışsım haklısınız. Özür dilerim. Lafım size değildi CB etrafındaki kişilereydi. Çünkü şuan çok fazla hata yapıyor olmasının sebebi etrafı bana göre.

Söylediklerinize kısmen katılıyorum. Geçmişe göre ilerleme var bunu okuduğumuzdan görebiliyoruz. Ama olması yapılması gereken bunlardı zaten. Asıl yapmasaydı sorun vardı görüyoruz orta doğu ülkelerinin halini. Hükümet son bir kaç yıla girene kadar yaptıklarında ciddi ilerleme kaydetti pek çok alanda bu yadsınamaz. Ama son dönemlerde size göre de sorunlu davranışlarda bulunmuyorlar mı?

Bu konuda size katılıyorum. Cumhurbaşkanı etrafında ki yiğit Bulut vb gibilerinden kurtulmadikca daha çok hata yapacaktir. Ve ben bu yonetimim hatasız mükemmel olduğunu savunmuyorum elbette. Erdoğan'in bazı konulara yaklasimini ve tavrini ve konuşma şeklini ben de begenmiyorum.BBenim karşı çıktığım nokta sanki hiç güzel bir şey olmamış gibi konusulmasi ve bu konuda kara propaganda yapılması.

Cok fazla yuceltilmesi de cok fazla yerin dibine batirilmasi da sağlıklı gelmiyor bana

Işte ilk mesajımda söylemek istediğim buydu. Elbette iyi şeyler de yapmıştır ki sezarın hakkı sezara ben sanmıyorum ki yaptığı olumlu değişiklikleri karalama girişiminde bulunsun buradakiler. Bu kadar yoğun eleştiri alıyor olmasının sebebi özellikle son dönem çıldırmış gibi hareket ediyor olmaları.
Sonuçta burada güncel haberler konuşuluyor. Ve bugünlerde yaptıkları şeylerin yüzde 99u hatalı. Size göre farklıdır bu oran bilemem ama kim niye sebepsiz yere hükümeti eleştirsin ki? Ortada bir sorun var ki konuşuyoruz.

Yaş olayına değinmem tamamen kişisel bir olaydı, benim en sağlam eleitireceğim hükümet elbette ki AKP hükümeti olur onlarla birlikte büyüdüm.

1984 ve Hayvan çiftliğini ne zamandır okumak istiyordum. Benim için güzel bir hatırlatma oldu:)

1984 ve Hayvan çiftliğini ne zamandır okumak istiyordum. Benim için güzel bir hatırlatma oldu:)
Hayvan Çiftliğini okuyunca dünyaya küsmüştüm ya kime inanacaz biz diye. Aşırı duygusal tepki vermiştim

Hayvan Çiftliğini okuyunca dünyaya küsmüştüm ya kime inanacaz biz diye. Aşırı duygusal tepki vermiştim
bende tam şu dönemimde o psikolojiden korkuyorum aslında. Fırsat bulursam önce animasyonunu izleyeceğim.

bende tam şu dönemimde o psikolojiden korkuyorum aslında. Fırsat bulursam önce animasyonunu izleyeceğim.
Önce kitabını okuyun bence. Okuma önce izleme sonra olunca daha sağlıklı oluyor gibi. Yazarın vermek isteğini yönetmenden değil kendi cümlelerinden almış oluyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…