Aşk Beyni Yorar Seks Dinlendirir

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Doç. Dr. Serdar Dağ, karşılıksız aşkın beyni yorup, işverimini düşürdüğünü söyledi ve ekledi: Seks ise beyni rahatlatır. Düzenli seks hayatı, işverimini artırır..

Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, yaz tatilinde beyni dinlendirmenin en etkin yollarını anlattı. Dr. Dağ; beyni dinlendirmek için yapılması gerekenlerle ilgili sorulamızı yanıtladı:

* Kadın ve erkek beyni, farklı şekilde mi dinlenir?
Kadın ve erkek beyninin dinlenmesi farklı değildir. İnsanı dinlendiren tatil, spor ya da hobiler gibi etkinlikler; iki cins için de geçerlidir.

* Aşk beyni yorar mı?
Maalesef aşk beyni yorar. Özellikle karşılıksız duygularda kişilik yapısı da müsaitse, aşk takıntıya dönüşebilir ve bir takıntı hastalığı haline gelebilir. Beyin hep bir noktaya yönlendiği için iş verimi düşer. Sosyal hayata adaptasyon bozulur. Uykusuzluk, ajitasyon, aşırı sinir ve konsantre olamama gibi belirtiler oluşur. Bu durum tedavi gerektirir.

ET YERİNE BAKLAGİL!
* Seksin beyin üzerinde nasıl bir etkisi vardır?
Seks fizyolojik bir ihtiyaçtır. Canlıların üremesi için gerekli olan dürtünün yüksek seviyede olması, sağlıklı bir beyni ifade eder. Seks her iki cinsi de rahatlatır. Seks problemi olan kişilerde aşırı sinir, huzursuzluk, kendine olan güvenin azalması gibi olumsuz belirtiler görülür. Seks sırasında beyinde salgılanan hormonların erkek ve kadın için birçok faydası vardır. Örneğin; düzenli seks yapan ve çocuk sahibi olan kadınların bazı kanser türlerine yakalanma riskleri daha düşüktür. Bu hormonlar, aynı zamanda kişiyi depresyondan korur. Düzenli seks hayatı olanların işlerine adaptasyonları ve iş verimleri de artar.

* Beyni dinlendirmek için detoks öneriyor musunuz? Tatil süresince hiç yapılmaması gereken şeyler var mı?
İki tür detoks yapmak lazım. Bunlardan ilki gıda detoksudur. Fast-food gibi hazır gıdalardan, hayvansal kökenli hazır gıdalardan, kızartmalardan ve aşırı içkiden uzak durmak gerekir. Hormonlu bitkisel besinlerle beslenmek hatta protein ihtiyacını baklagillerden almak, eti ise olabildiğince kesmek gerekir. Günümüzde doğal gıdaların azlığı, birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bunun için yılın belli dönemlerinde gıda detoksu yapmakta yarar vardır. İkincisi ise zihinsel detokstur. Beynimizi işgal eden ve enerjimizi olumsuz etkileyen kişileri ve mekanları hayatımızdan olabildiğince çıkarmamız gerekir. Örneğin huzursuzluk veren bir iş ortamından ya da mutsuz bir ilişkiden kurtulmak şarttır.

* Zeka ile beyin arasında nasıl bir ilişki var?
Bir olay karşısında ihtimal üretme; aklı gösterir. Kişi ne kadar ihtimal üretiyorsa; o kadar akıllıdır. Zeka ise o ihtimaller arasından en can alıcıyı alıp uygulamaktır. Genetik yapının da kontrolünde olan zeka; çevresel etmenler ve iyi bir öğrenim hayatı ile maksimum seviyeye çıkar. Yani beyni etkin kullanmak ve başarılı olmak için yalnız akıl yetmez, akıl ve zeka beraber olmalıdır.

ÇOK AZINI KULLANIYORUZ
* Beynimizin tamamını kullanıyor muyuz? Tamamen kullanmak için neler yapmalıyız?
Maalesef henüz beynimizin çok az bir bölümünü kullanmaktayız. Belki de beynin hepsini kullanabilsek, çok farklı bir dünya yaratabilir ve farklı boyutları görüp algılayabilirdik. Fakat bugünkü dünya koşullarında normal zeka düzeyine sahip insanlar, beynin ancak sadece yüzde 3-10 arasında değişen bir bölümünü kullanabilmektedirler.

* Beyni kullanma kapasitesini ve hafıza gücünü arttırmak için neler yapılabilir?
1) Beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle sabahları iyi bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Gün içinde öğün atlamamak ve hazır gıdalardan uzak durarak, doğal beslenmek gerekir.
2) Zaman buldukça bol bol spor yapmak gerekir.
3) Eğitim hayatına önem verip, özellikle okumayı ihmal etmemek gerekir.
4) Beynimizi yoran stresli ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Bu bağlamda zaman zaman tatile çıkılmalıdır. Stresli ortamdan zarar görmüş insanlar ise, eğer gerekiyorsa psikolojik destek almalıdır.
5) Sanatla olabildiğince fazla ilgilenmek gerekir. İlgi duyulan müzik, resim ya da el sanatı gibi hobilere zaman ayrılmalıdır.

AĞIRLIK SOL TARAFTA!
* İnsanların bir kısmı beyinlerinin sol, bir kısmı da sağ tarafını mı kullanıyor? Bu durumlar arasında ne fark var?
İnsanların birçoğu beynin sol tarafını kullanmaktadır. Beynin sağ tarafı ritim, hayal kurma, renkler, boyut, hacim ve müzik gibi fonksiyonları yapar. Sol tarafı ise; konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda üstünlük sağlamaktadır. Okuldaki eğitim düzeni, beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi derslere önem verirken; beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik ya da el sanatı gibi derslere pek fazla önem vermez. Bunun için sol beyin daha fazla kullanılır. Halbuki; tarihte başarılı olan insanlara baktığımız zaman bu kişilerin bilerek veya bilmeyerek, sağ ve sol beyinlerini geliştiren insanlar olduklarını görürüz. Sağ beynin duyguların ve hayallerin etkisinde olduğu ve bütünsel öğrendiği; bu yüzden de bilgileri sırayla işleyen sol lobun aksine daha hızlı ve etkili öğrendiği anlaşılmıştır. dinlendirir


Sabah gazetesi
 
X