Artık Sakin Kalamıyorum

alsem

Diva
Pro Üye
Anneler Kulübü
12 Aralık 2019
17.478
54.146
598
Huniyi taktım geziyorum!

Oğlum 28 aylık. 23 aylıkken filan acayip derecede WC merakı vardı. Üstelik çok fazla pişik oluyordu ve bu sebepten bu merak işimize yaradı. Biz de hazırlık yaptık; süreç içerisinde klozet aparatı, şarkılı lazımlık, basamak, basamaklı klozet aparatı, alıştırma külodu, eğitici kitaplar, portatif lazımlık, dışarıda çiş yapacağı kap filan her bir şeyi aldık ve her gün göreceği şekilde evde bunlara yer verdik. Ne olduklarını anlattık. Neyse, acele etmeyelim dedik ve sonra 25. Ayda kreşe başlattık. Herkes bize “yazı bekleyin, hem kreşe başlama hem bez bırakma olmaz” filan dedi. Hani çocuk birden yeni şeylere alışmakta zorlanmasın diye düşündük.

Nisan-mayıs Kreşe alıştı derken haziranda bez bırakma sürecine girdik. Kreşte Arkadaşları da bez bırakma dönemindeydi. ilk zamanlar tuvaleti geldiğinde söyler ve klozete yapardı. sabahları kuru uyanırdı. Sonra adenovirüse yakalanıp ishal oldu, hastanede yattı ve ishalin de verdiği tutamamayla küloduna kaka yapmaya başladı. Öğretmenleri o dönemde “bez bağlamayın, aklı karışmasın” dedi. Biz de onları dinledik. Burada hata mı yaptık, ishalken beze geri mi dönmeliydik bilmiyorum.

Şu an Yaklaşık 1.5 aydır tuvalet eğitimindeyiz ve oğlum hala küloduna kaka yapıyor. Kakan, çişin var mı diye soruyorum, “yok anne” diyip ardından küloduna yapıyor. (Bu arada şakır şakır konuşuyor. Yani var/yok kavramlarını çok iyi biliyor. Orada bir kavram karmaşası yaşamıyor.) Asla Tuvalete oturmak istemiyor. Altı açıksa Küvete, balkona filan kaka yapıyor.

Artık külot yıkamaktan, külodu çıkartırken kirlendiği için çocuğu yıkamaktan, küvete düşen kakalardan sonra küveti domestoslamaktan bıktım, kaka görmekten nefret ettim. Güzel dille söyledim, olmadı; “bak söylemezsen bez takıcam” dedim, olmadı. Son 2 gündür “söylemezsen bez bağlarım” taktiği işe yarıyordu, bugün o da yalan oldu. Allah var bu süreçte Hiç kızmadım, hiç sesimi yükseltmedim. İlerde bir travma kalmasın diye Hep sabırlı davrandım ama ben de tükendim artık. Gerçekten hayattan soğudum. 2 yaş krizleriyle birlikte Oturup hayatı sorguladığım bir dönemdeyim. Haftaya tatile çıkıcaz ve biliyorum ki ben milyon kere pişman olucam bu olaydan dolayı.

Çocuk hazır mıydı değil miydi kısmını geçtim; Olan oldu artık. şu an asla bez takmıyor. Ben de bu saatten sonra beze dönmem zaten. Çocuğa da bağırmak istemiyorum ama sinirlerim çok bozuldu.

Şu küloda kaka yapma sürecini nasıl yürütebilirim?
 
Tuvalet eğitimi süreci dediğiniz gibi zor ve sıkıntılı bir süreç ileride travmalara neden olabiliyor isterseniz bir pedagoga danışın her çocuk özel ve farklıdır burada herkes kendi deneyimlerini aktaracak elbet ama her zaman aynı şekilde çözülmüyor Her çocuğun davranışa tepkisi farklı oluyor en iyi psikolog veya pedagog yardımcı olacaktır
 
Bugün çocuk psikiyatristi ile görüştük, “3 yaşına kadar çocuk, bezi kendi atmıyorsa biz tuvalet eğitimini önermiyoruz” dedi ama havada kaldı. Başka konular hakkında görüşmeye gitmiştik, çok değinmedi buna.
 
Hazır mıyd degılmıydı kısmı gecılmeuecek bı kısım nasıl gectınız?

Benım dınledıgım ve gıttıgim tum proflar ( bı doktorla yetinmeyen guvensız bır yapım var) üç yaştan once uygun bulmuyoruz dıyorlar.
Cocuk psikologları ne der bılemıyorum, tıbben yorumlar bu sekılde
 
Yani biz o dönem merakından dolayı hazır olduğunu düşünmüştük. O sebeple başladık eğitime. O kısmı geçtim demek istediğim bu. Zaten artık 1.5 ay da geçti, bunu tartışmak değil de süreci nasıl yönetebilirim buna dair yorumlar almak istiyorum.
 
Neden kızdınız

yardımcı olurlar umarım
 

Bu arada ilk mesajda da yazdım, tekrar yazayım, bezi asla takmak istemiyor, atıyor, çıkartıyor. Bugün doktor hanım da “bezi atıyorsa hazırdır” dedi ancak ne yapmamız gerektiği konusu havada kaldı.
 
Sevdiği bir ödül sistemi ne bilim motivasyon yaratacak bir oyun şekline getirseniz. Sticer lar var yıldız yada gulen sürat yada sevdiği araba ,hayvan yada kurtarma araçları yada rozetler alsanız her kaka yada çiş yaptiginda ana okulu çantasına takacak rozetler ilgisini çekebilir. Yada yapistiracahi bir cırt cırt . Size akıl veroyorum fakat benim de bebeğim 20 aylık az kaldı bu sürece. İki evladım daha var onlar nasıl olduğunu anlamadan erkenden bıraktılar . Ama uzun zaman oldu bakalım beni neler bekleyecek.
 
Kakasını yaptığını büyük ihtimalle fark ediyorsunuzdur. Onu teşvik edecek bir şeyler söyleyip oturtsanız? Mesela su ile oynamayı seviyorsa gel otururken leğende arabaları yüzdürelim deseniz?
 
Merhaba, tuvalet eğitiminde ısrarla bez takmıyor ve altına yapıyorsa ödüllendirerek davranışı pekiştirebilirsiniz. Yani tuvaleti geldiğinde söylediğinde ona sevdiği şeyleri alabilirsiniz, güzel cümleler (aferin, aa artık başardın vb) kurabilirsiniz tuvalet eğitimi ile ilgili hikaye kitapları var onu birlikte okuyup kitap hakkında konuşabilirsiniz. Bunlar oldukça fayda sağlayacak denemelisiniz bence
 
Oğlum arabaları çok seviyor. 10’lu Hot wheels araba almıştım. En küçük çişim/kakam geldi haber verişinde çoşkuyla motive edip ödül diye bir araba çıkarıp veriyordum. Ödülü almak için tekrar haber veriyordu. Öyle öyle alıştı.
 
Kakasinin geldiğini ona sormayın az çok hareketlerinden saatinden kaka geldiğini anliyorsunuzdur. "Hadi bakalım tuvalete kaka yapmaya "diye gidin şarkılar söyleyerek oturtun bir süre sonra alisir.
 
İşte kızlar sıkıntımız şu ki biz kakasını anlasak da wcye oturmayı reddediyor. Kucaklayıp götürüyorum ya çığlık çığlığa istemiyoooooommm diyip oturmuyor. Ben de zorlamak istemiyorum, zorlayınca da yapmıyor çünkü. Kitap götürdük, oyuncak götürdük ama istemiyor. Öyle olunca kaldırıyorum tuvaletten. 5 dk geçmiyor hop külotta kaka… bir de resmen ayakta kaka yapmayı öğrendi sırf bu yüzden. Görseniz hastanede ayakta kaka yapan teyze videosu gibiyiz resmen Öyle koltuk arkasına saklanma, çömelme filan yok. Wcye gitmesin diye profesyonelleşti. Ayakta sıçıyor WC’de yaşadığımız olumsuz hiçbir şey de yok. kreşte de sordum, onlarda da olumsuz bir durum yaşanmamış. Kreşte 2 kez kaka yapıyorsa 1’i wcye 1’i küloda.
 
Bazen “acaba kızsa mıydım?” Diye düşünüyorum. Hiç sesimi yükseltmedim bakın günde belki 5 defa kaka yüzünden küvet, külot, çocuk yıkıyorum. O cebelleşme sürecinde sırtımdan terler süzülüyor. Bir kere sesim yükselmedi. Ne yapayım, kızayım mı? Hiç korkutmadım mesela. Çok saçma yani bu sorduğum sorular, farkındayım ama bıktım.
 
Görseniz hastanede ayakta kaka yapan teyze videosu gibiyiz resmen
Hahahahhahshsjhs ulan Şöyle yapsanız. Kakasını yapacağını anladınız ya hani eline dondurma versen mesela, ona dalmışken yavaş yavaş oturtsan çaktırmadan? Bir yandan da habire konuş ki ilgisi dağılsın. Ya da aynı şeyi telefonla yap. Kaptan Daniel’in tuvalet çizgi filmini aç. Onu izlemeye dalmışken oturt. Yaparsa da heyooo çak başardın falan de, ödülü daya sevinsin falan.
 
Biz de öyle yaptık hiç olmayacak gibiydi. Haftasonu araba vaatleri ve arabayla alakalı birkaç etkinlik yaptım ve düzene girdi
 
Kızmasan da üzülsen mi acaba? Ona da belli etsen?
 
Kiz cocuklari ile erkek cocuklari farkli oluyor. Benim iki kizim var. Soylediklerim size uymayabilir. Ben bu 3 yasi acayip gec buluyorum. Benim cocuklarim 2 yasinda kendileri soylediler. 2 numara 1 numaradan gordugu icin bir sabah kalkti ve cis deyip tuvaletini soylemeye basladi. O yuzden erken diyenlere hak veremiyorum. Bence cocuk 2 yasindayken tuvaletini soyluyor ama bizler yazi onu bunu bekledigimiz icin o donemi geciyoruz.

Benim cocugum ilk gun kendi soyledi ama sonraki gunler oyle guzel gecmedi. Altina yaptiginda kizmasam bile net bir ses tonuyla bu yaptiginin yanlis oldugunu ve ona kizdigimi soyledim. Kendim olayi normal de karsilasam ona normalize etmedim, bunun yanlis oldugunu ogrenmesini istedim.

Her cocugu farkli bir yerden yakaliyor malesef. Kimi kitap, kimi cizgi film, kimi arkadas ve buyume ozentisi. Hepsini deneyip sizinkine uyani bulmak lazim. Biz ilk cocukta kitap ve yeni ic camasiri alisverisi ile motivation saglamistikk. Ikinci cocuk ilkine ozendigi, ablasi gibi olmak istedigi icin basladi tuvaletini soylemeye.

Biz hep cocuklarimizi tuvalete oturttup tuvaletini yapmasini bekleyerek egitim verdik. Sorunca yok diyorlar. Uyandiktan sonra otutturuyorum. Uyumadan once. Sonra yaptiktan 2 saat sonra bir daha oturtturuyorum. Biz basamakli tuvalet adaptörü kullaniyoruz, kendi inip cikiyor, kontrol onda oluyor.
 
Biz de öyle yaptık hiç olmayacak gibiydi. Haftasonu araba vaatleri ve arabayla alakalı birkaç etkinlik yaptım ve düzene girdi
Araba seven çocuklarda büyük avantaj ama bazıları da çok hevesli değil. Arkadaşımın oğlu dinozor sevdalısı. Aynı şeyi dinozorlarla denedi. Bir de onların türleri isimleri varmış farklı farklı. Hepsinden aldı boy boy. Biraz pahalıya patladı ama o da halletti.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…