Arnavut - Cerkes Örf ve Adetleri

cadi_kiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Mayıs 2007
29
0
Arnavutlara gelin gidiyorum.Aileler geçen hafta tanıştılar bu hafta da bizi davet ediyorlar teyzemden biliyorum arnavutlara gitmişti kına gecesinde 5-6 çeşit kıyafet misafir gelice servis yapınca elinde tepsiyle ayakta bekler ve geri geri çıkardı bana sorduklarında nereli diye arnavut kökenli dediğimde allah kolaylık versin diyorlar bende istanbuluyum bizim öyle örf ve adtelerimiz yokki

Çerkezlerde de aynı adetler var..Gelinler ayakta bekler kapıdan geri geri çıkarlar düşmemek için dikkat etmek lazım :)

evet canım bende çerkezim bizim adetlerde öyle ama tam olarak değil sürekli ayakta durmuyorsun misafirler oturmana izin veriyorlar otur diye oturuyorsun geri geri gelme konusunda sonuna kadr değil yani bir iki adım geri atıp dönüyorsun yani bence adetlerden o kadar korkma sonuçta sen o adetlere yabancı olduğun için anlayışla karşılarlar ama ben öyle değilim çünkü nişanlımda çerkez:KK70:
cadı kız bunlar küçük ayrıntılar çok takma en fazla 1 sene çekrsin önemli olan senin eşinle mutlu olman mutluluklar diliyorum

çerkes adteleri güzeldir kızlar..... Ben çerkesim ve bir çerkesle evlenmek isterdim. Üstelik tüm adetler yıllar öncesinden gelmesine rağmen son derece modern adetlerdir. Mesela çerkeslerde görücü usulü yoktur... Herkes kendi evleneceği kişiyi düğün akşamları sabaha kadar yapılan toplantılarda ve oyunlarda seçer. Ama oyunlarda kızın eli oğlanınkine değmesin diye de kol boyları uzundur.Daha ne güzel adetler... Son derece yaşanılası....keşke o adetler günümüze kadar gelseydi. Ne yobazlık olurdu ne de başka birşey...

bilgi haricinde paylasimlarinizi sohbet alanlarimizdan yapiniz begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonunu kullaniniz aksi takdirde mesajlariniz silinecektir

benim babam makedon yani osmanli türklerinden ve evvet onlar en az 5-6kiyaffet deyistirirler konusmazlar ayakta dururlar hep süzülürler yani :))) sevenler icin güzelllllll ama ben dayanamazdim acikcasi sadece kiyaffet olaylarina bayiliyorum tam bana göre :)))))))) anneme detayli bi sorayim yada babamin akrabalarina bilgileri edinince yazarim canim

Benimda baba tarafım arnavut makedonya üsküp göçmeni arnavut dedince akla böreği gelir.Her çeşidi yapılır bizde özellikle pazılısı ve pırasalısı meşhurdur.Ayrıca kısları güseldir süt gibi bembeyaz tenleri ve renkli gözleri vardır.Birde inatçıdırlar.Düğünleri kınaları güsel olur.Kınalarında çok güsel bir kostüm giyerler.Bu kıyafet beyaz ipek şalvar yine ipekten iğne oyalı gömlek,iğne oyalı mendil ve örtü,altın kemer.kep ve genellikle makedonyadan gelen kısa altın sırmalı bir yelekten oluşur.Bu kayafeti sadece gelin değil,kınaya gelen yeni evlenmiş olanlarda giyer.Düğün sonrasında da gelin paçası diye bi cemiyet daha yapılır.Burdada gelin tekrar gelinliğini giyer süslenir ve oynanır.

Ayrıca halayları meşhurdur damat halayı ve payduşka artık herkes tarafından bilinen oyunlarıdır:)

X