• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Arkadaşlar nasıl bir yol izlemeliyim?

Konuşun ne tarz bir iş yapmak istiyor ileride onu öğrenin. Belki meslek lisesi daha uygun olur. Hem iş öğrenir, hem acayip puan avantajları oluyor alanlarına uygun bölümlere geçerken. Onları bir araştırın birlikte.

Çocuğun bir hedefi hayali yok. Meslek sahibi insanlarla tanistirip yasantilarini gosterebilirsiniz, hayat hikayelerini onlarin agzindan dinleyebilir. Gidebilecegi okullari gezip sorumlu kişilerle gorusturebilirsiniz. Okullarindan mezun olanlarin nereleri kazandiklarini belirtebilirler. Ve bunun tersini de yapin. Yapabilecekken yapmamis pisman olmus kisilerle de gorusturun. Bu motivasyonunu arttirabilir. Okula hevesle gitmiyorsa bu arkadaslik iliskilerinin zayif olmasindan kaynaklanabilir. Son sene okul degistirdiyse... Bir program hazirlayin beraber. Onun yapmak istedikleri ve yapmasi gerekenleri yerlestirin. Cok yanlisi cikmasi ya motivasyon eksikligi ya da bilgi eksikligindendir. Bilgi eksigi varsa hic yuklenmeyin cocuga. Onunde basedilmez koca bir dag hissediyordur. Bilgi eksikliklerini saptayip o konularla ilgili bikac saat ozel ders aldirabilirsiniz. Cocugun gittigi dershane size yardimci olacaktir.
bilgi eksikliği konusunda haklısınız kötü bir okuldan geldi buraya ama elimden geldiğince yardımcı oluyorum önce konuyu ben çalışıyorum sonra ona anlatıyorum ki yengem bile bilmiyor bana yükseniyor demesin diye. Fiilimsiler çalıştım sabah akşam ona sahlıklı anlatabileyim diye işim zor yaa

Konuşun ne tarz bir iş yapmak istiyor ileride onu öğrenin. Belki meslek lisesi daha uygun olur. Hem iş öğrenir, hem acayip puan avantajları oluyor alanlarına uygun bölümlere geçerken. Onları bir araştırın birlikte.
ÇÖPÇÜ YADA RAMAZAN DAVULCUSU OLMAK İSTİYORDU İLK BAŞTA DÜŞÜNÜN YANİ SONRA O MESLEKLERİ OKUMADAN DA OLABİLECEĞİNİ OKUMASINA GEREK OLMADIĞINI SÖYLEDİK. İNŞAAT MÜHENDİSİ OLACAĞIM DEDİ 5 AYDIR FALAN AMA AKŞAM İDEALLERİNİ KONUŞMAK.

Çocuga ne istediğini soran oldu mu?
Sizle yasamaktan mutlu degil belki
Anne babasini, huzursuz da olsa evini ariyor olabilir

ÇÖPÇÜ YADA RAMAZAN DAVULCUSU OLMAK İSTİYORDU İLK BAŞTA DÜŞÜNÜN YANİ SONRA O MESLEKLERİ OKUMADAN DA OLABİLECEĞİNİ OKUMASINA GEREK OLMADIĞINI SÖYLEDİK. İNŞAAT MÜHENDİSİ OLACAĞIM DEDİ 5 AYDIR FALAN AMA AKŞAM İDEALLERİNİ KONUŞMAK.
Vah yavrum :)
Ramazan davulculugundan ( cok severim kendilerini :)) insaat muhendisligine gecis yaptiysa cokta napcagini bilmiyo demektir
Son yilda yapilcak pekte bisey yok
Guzel bi meslek lisesine yonlendirin
Ben cok onemsiyorum meslek liselerini
Otomasyon olur saglik lisesi olur olcup bicip bisey secin

haklısın bende diyorum kahve neden bu kadar fedakarlık ama sonra diyorum ki onlar hepimizin çocukları bencil davranırsak hep kendi çocuğumuz dersek bu cumhuriyeti kime bırakacağız. Bizden öncekiler öyle düşünseydi biz olmazdık ki
yani tabi ki haklisiniz ama ne yaparsaniz yapin ailenin yerini tutamazsiniz bu da bir gercek.

Çocuga ne istediğini soran oldu mu?
Sizle yasamaktan mutlu degil belki
Anne babasini, huzursuz da olsa evini ariyor olabilir

O zaman akşam isterse annesinin yanına gidebileceğini bizimle yaşamaktan mutlu değilse onu dayısıyla gönderebileceğimi söylesem mi tehdit gibi mi olur?

yani tabi ki haklisiniz ama ne yaparsaniz yapin ailenin yerini tutamazsiniz bu da bir gercek.

O zaman akşam isterse annesinin yanına gidebileceğini bizimle yaşamaktan mutlu değilse onu dayısıyla gönderebileceğimi söylesem mi tehdit gibi mi olur??

O zaman akşam isterse annesinin yanına gidebileceğini bizimle yaşamaktan mutlu değilse onu dayısıyla gönderebileceğimi söylesem mi tehdit gibi mi olur?

O zaman akşam isterse annesinin yanına gidebileceğini bizimle yaşamaktan mutlu değilse onu dayısıyla gönderebileceğimi söylesem mi tehdit gibi mi olur??
bence guzel bir dille tehdit gibi degil de teklif gibi sorabilirsiniz. Bi de ailesi ne diyor bu duruma?

Hayir tehdit olmaz
Burda mutlu musun
Bizle yasamak istiyor musun deyin
Sohbet gibi olsun daha cok
Hemen cvp vermek zorunda da olmasin

Mesajin icine yazmisim

Sevecen bi sekilde samimi sohbet edin
Duygularini dusuncelerini soylesin
Hemen karar vermek zorunda olmadigini da soyleyin
Ve dedigim gibi meslek lisesine yonlendirin
Lisede ailesinin yaninda kalabilecek mi yoksa hep sizinle mi yasayacak bu cocuk

Bir tek ben mi çocuk icin meslek seçimi vs konularının erken olduğunu dusunuyorum acaba :)
Çok çok ileri tarihteki planlarla ilgilenmez çocuklar. Yani mesleğinde ziyade kısa vadeye odaklanın.
Örneğin önünde bir deneme varsa ondaki puanına göre bir şey vaad edin.
Yada konuyu anlattiniz, önüne 20 soruluk bir test verdiniz, 15 üzeri doğru yap ve bilgisayarla öyle oyna diyebilirsiniz.
Bu çocuk bugün inşaat mühendisi der yarın beden eğitimi öğretmeni. Çok takılmayın meslek işine.
Bence spora yönlendirin. Yüzme, futbol, basketbol. Enerjisini atacak bir yeri olsun. Hem disiplinli olmayı da sporla öğrenir.
Bir de günde 1 saat odev 1 saat ek çalışmayı geçmeyin bence. Biktirmayin çocuğu. Bu sürede calismaktan uzakta 15 dk ile başlayın. Ödevi yoksa sadece 1 saat çalışsın mesela. Oflaya puflaya aklı oyunda çalıştığı 3 saattense istekli 15 dk daha verimli olur.

Mesajin icine yazmisim

Sevecen bi sekilde samimi sohbet edin
Duygularini dusuncelerini soylesin
Hemen karar vermek zorunda olmadigini da soyleyin
Ve dedigim gibi meslek lisesine yonlendirin
Lisede ailesinin yaninda kalabilecek mi yoksa hep sizinle mi yasayacak bu cocuk
Ailesinin yanında kalabilir bizim şehrimizde bir okul kazanırsa bizimlede kalabilir kendi tercihi ama annesine bu işi açtığımda ilk olmaz dedi bende tamam sen nasıl istersen abla dedim ben işe geldikten sonra arayıp annesine ben burda kalmak istiyorum o vekaleti yengeme ver benim okulumu buraya aldırsın diye baskı yaptı. Yanımızda çok mutlu gerçekten benim bebeğimlede oynuyor çok hoşuna gidiyor ama yinede akşam sohbet edeceğim.

Bir tek ben mi çocuk icin meslek seçimi vs konularının erken olduğunu dusunuyorum acaba :)
Çok çok ileri tarihteki planlarla ilgilenmez çocuklar. Yani mesleğinde ziyade kısa vadeye odaklanın.
Örneğin önünde bir deneme varsa ondaki puanına göre bir şey vaad edin.
Yada konuyu anlattiniz, önüne 20 soruluk bir test verdiniz, 15 üzeri doğru yap ve bilgisayarla öyle oyna diyebilirsiniz.
Bu çocuk bugün inşaat mühendisi der yarın beden eğitimi öğretmeni. Çok takılmayın meslek işine.
Bence spora yönlendirin. Yüzme, futbol, basketbol. Enerjisini atacak bir yeri olsun. Hem disiplinli olmayı da sporla öğrenir.
Bir de günde 1 saat odev 1 saat ek çalışmayı geçmeyin bence. Biktirmayin çocuğu. Bu sürede calismaktan uzakta 15 dk ile başlayın. Ödevi yoksa sadece 1 saat çalışsın mesela. Oflaya puflaya aklı oyunda çalıştığı 3 saattense istekli 15 dk daha verimli olur.
haklısınız ama 4. sınıfta olsa bu çocuk haklısınız. 8. sınıfta olduğu için bu kadar yaya yaya da çalışmaya vakti yok. Çünkü fen lisesini kazanamazsa zaten meslek lisesine gidecek ve meslek lisesinde de mesleğini seçmiş olacak yani meslek seçimi o kadar da uzak değil. Bende ticaret meslek lisesi çıkışlıyım, meslek lisesine de yönlendireceğim tabiki ama herhangi bir alana eğilimi merakını gözlemleyemedim. Yani aletlerle yada ticaretle ilgilense ticaret lisesine yada endüstri meslek lisesine tarımla ilgili olsa tarım liselerine yönlendiricem ama hiç birşeye merakı yok yada ben görmüyorum

haklısınız ama 4. sınıfta olsa bu çocuk haklısınız. 8. sınıfta olduğu için bu kadar yaya yaya da çalışmaya vakti yok. Çünkü fen lisesini kazanamazsa zaten meslek lisesine gidecek ve meslek lisesinde de mesleğini seçmiş olacak yani meslek seçimi o kadar da uzak değil. Bende ticaret meslek lisesi çıkışlıyım, meslek lisesine de yönlendireceğim tabiki ama herhangi bir alana eğilimi merakını gözlemleyemedim. Yani aletlerle yada ticaretle ilgilense ticaret lisesine yada endüstri meslek lisesine tarımla ilgili olsa tarım liselerine yönlendiricem ama hiç birşeye merakı yok yada ben görmüyorum
2 lisans mezunuyum, ikisi de gayet iyi universiteden. Ilki fizik, sonra 4 yil fizik öğretmenliği yaptım dersanede, aynı anda da ikinci lisansimi bitirdim, fizyoterapist oldum. 17 yaşında üniversiteye girmiştim. 8 yılın sonunda istediğim mesleği yapmaya başladım. Yüksek lisansimi tamamladım, şu an yarım kalan bir doktoram var.

Öğrencilerimde de kendimde de gördüğüm saatlerce ders çalışmanın ise yaramadığı. Uzun saatler herkese göre değil. Zaten ders calismaya yatkın olan çocukta kendi çalışıyor. Bu dışardan katabileceginiz bir şey değil. Bu tarz cocuk kendini belli eder ve genelde de doktor olur.
Eğer kapasite1 saatse o 1 saat nasıl verimli olur? İlk hedef bu. İkinci hedef verimli 1 saatlik calismaya ulaştığınızda o 1 saati arttırmak olur.
Siz istediğiniz kadar emek verin. 4 yılda 100 erden desem 400 öğrenci geçti elimden. Öğretmenlikte daha tecrübeli arkadaşlar daha iyi yardimci olurlar zaten.
4. Sinif değil sınava 2 ay kalsa aynı şeyi tavsiye ederim.
İsteyerek ve verimli çalışacağı saatin üzerinde calistirmayın. Sadece bıkkınlık ve bir sonrakine isteksizlik oluyor.

Bunun dışında ders çalışmak için verebileceğim tavsiye post it lere hatırlatmalar, renkli şeyler falan genelde kızlar bu konuda daha başarılı olur. Ben kazık kadar erkek öğrencilerimden ilgilendikleri futbol takımı, araba vs poster ister onun üzerine konu anlatan kağıtlar hazrlatir öyle odalarına asarlardi. Zaten hazırlarken öğrenirlerdi. Göz önünde durunca tekrar etmis olurlardı.

O zaman akşam bizimle kalmak isteyip istemediğini kaç saat ders çalışırsa daha mutlu olacağını sorayım dimi birde gerçekten ne olmak istediğin?

Canım sen ne kadar iyi bir insansın... ablam diyosun gmrümcene.. yeğenim diyosun çocuğa..
Benim oğlum 2.sınıfa gidiyor. Ben onu motive etmek için iyi bir meslek sahibi ve iyi bir maaşı olması için ders çalışması gerektiğini söylüyorum. Tamam daha küçük ama işe yaradı. Yani aslında o bana hep meslek sahibi olmak istediğini söyleyince ben onu bu şekilde yönlendirdim.

Aslında oğlum dikkati çok çabuk dağılan bir çocuk. Ders çalışırken 10 kere mola verip kaytarıyor ama ödevi bitmeden uyumuyor. Aslında bazı durumlarda özellikle ödevini yaptırmıyorum. Öğretmeni görünce mahçup oldu o yüzden yapmadan gitmiyor okula..

Bence onun ilgili olduğu şeylerden yola çıkarak ders çalışmasına yardımcı olabilirsiniz..

Canım sen ne kadar iyi bir insansın... ablam diyosun gmrümcene.. yeğenim diyosun çocuğa..
Benim oğlum 2.sınıfa gidiyor. Ben onu motive etmek için iyi bir meslek sahibi ve iyi bir maaşı olması için ders çalışması gerektiğini söylüyorum. Tamam daha küçük ama işe yaradı. Yani aslında o bana hep meslek sahibi olmak istediğini söyleyince ben onu bu şekilde yönlendirdim.

Aslında oğlum dikkati çok çabuk dağılan bir çocuk. Ders çalışırken 10 kere mola verip kaytarıyor ama ödevi bitmeden uyumuyor. Aslında bazı durumlarda özellikle ödevini yaptırmıyorum. Öğretmeni görünce mahçup oldu o yüzden yapmadan gitmiyor okula..

Bence onun ilgili olduğu şeylerden yola çıkarak ders çalışmasına yardımcı olabilirsiniz..
onlar hepimizin çocukları kaybetmek çok kolay kazanmak lazım o yüzden bu çabam. Saolun görüşleriniz için. Akşam konuşacağım bakalım ne olmak istediğini neler yapmak istediğini yada kompozisyon mu yazdırsam?

Mune MuneMune hesabı doğrulanmış üye. senin yorumlarını çok önemsiyorum mune bu konu hakkında bana yol gösterir miisn?
Teşekkür ederim kahve_kokusu.
Ergenlik çağında bir çocuk, odaklanma sorunu yaşıyor, genel anlamda dersleri nasıl? Bir değerlendirme yapacak olursan kötü, orta, iyi, çok iyi'den hangisidir genel ders başarısı?
Sayısal derslerde mi kötü yoksa tüm derslerle de mi?
Sana tavsiyem zayıf olduğu derslerde hangi üniteden itibaren konuları kaçırmaya, anlamamaya başladı onu keşfederim çocukla konuşarak, bir üniteyi bile anlamadıysa sonrasında anlamadığı konular artıyor, arttıkça çocuklar yapamıyorum zaten deyip derse odaklanma ve başarısızlık korkusu yaşıyor, bu kimi çocukta hırs yaparken bu delikanlı gibi çocuklarda boşvermişliğe neden oluyor.

Anlamadığı konuları sıfırdan öğrenip dersi kavrarsa başardıkça öğrenme hırsı artar, hazır henüz okullar yeni açılmışken açığı olan dersleri yakalaması için bir çalışma planı yapın, vaktiniz varsa anlamadığı konuları siz anlatın sonrasında da konuyu pekiştirmek için testler çözdürün, vaktiniz yoksa okuldaki veya dershanedeki öğretmenleriyle konuşup ekstra çalıştırmalarını rica edin.

Yalnız bu arada derslerinde başarısızken oyun oynaması uygun olmaz, bilgisayar konusunda bir anlaşmaya varın, haftaiçi oyun oynamasın, ders başarı oranına göre de haftasonu oyun oynayacağı saatleri belirtin, en fazla 1 saat, 2 saat gibi.
Hedefleri üzerine konuşun, gitmek istediği üniversitenin hangisi olduğunu sorun, bir üniversite hayal etmesini isteyin, mesela Boğaziçi, ODTÜ gibi, kafasında hedef koyduğu üniversiteyle alakalı görseller yazılar bulun, birlikte okuyun bakın, ne kadar güzel bir okul olduğuyla ilgili konuşun, onu orada okurken hayal ettiğinizi anlatın.

Bu arada sürekli ders çalış, onu yap bunu yap demeyin, tekrar tekrar ders çalış diye söylemek ters tepiyor, hele de ergenlik dönemindeki bir çocuk bunu emir gibi algılayıp aksi tavır takınabiliyor, ders çalışmasını istediğinizde bunu çaktırmadan yapın, örneğin günlük bir sohbet arasında okula sınıf arkadaşlarına derse yumuşak bir geçiş yapın, o gün işledikleri konular üzerine sohbete devam edin, anlamadığı bir konu olup olmadığını sorup birde ben bakabilir miyim belki yardımım olur sana gibi sözlerle dersi çalışmasını sağlayın.

Devamlı ders ders demeyin, ergenlikle ilgili sorunları var mı diye ağzını arayın ama onu da çaktırmadan yapın, ergenler direkt sorulardan hoşlanmaz, arkadaşça bir sohbet arasında laf lafı açarak ilerleyen bir konuşma onların kafalarına taktıkları konuları rahatça paylaşmalarına yardımcı oluyor, diğer türlüsü sorgu gibi geldiğinden kendilerini kapatıyorlar.
Erkek çocuğu olduğu için bunlar senin için daha zor eşinden de yardım alman iyi olur, dayısı arada bir erkek erkeğe çeşitli aktiviteler yapsın çocukla, arkadaşça sohbetler etsin, gerekirse ailesinin içinde bulunduğu durumu da konuşsun, yani kısaca çocuk ders dışında ergenlikle alakalı sıkıntıları varsa onları, ailesinin yaşadığı sürece dair üzüntüleri varsa onları, öfkelerini, üzüntülerini herşeyini konuşacak hale gelmeli sizle, zira bazen çocukların kendilerini kapatmalarının sebebi derslerdeki başarısızlıktan korkmaları kadar duygusal iniş çıkışlar yaşamaları.

Mune MuneMune hesabı doğrulanmış üye. Saolasın mune üşenmeden yazmışsın geçmiş sayfalarda anlattım aslında eşimle evlendiğimde henüz 5. sınıftaydı ve başarı ort. 60 dı e okuldan gördüm. Sonra konuştum hep ben seni çok seviyorum sana çok güveniyorum sen yaparsın dedikçe önce sınavlarının sonuçlarını söyledi sonra derslerini falan derken 6. sınnıftaki ortalaması 72 ve bana söz verdiği teşekkür belgesini aldı 7. sınıftada aynı şekilde ilerledik uzak illerde olduğumuz için sadece görüntülü ve telefonla konuşuyoruz. yine başarı ortalaması 74. bu yıl yanımıza geldi yaz tatilini tatil gibi deniz kum eğlence aqua park piknik olarak geçirdik. Dinlendi yani çocuk. Sonra ek ders mi aldırsam diye araştırma yaptım dershanede karar kıldık birkaç öğretmen arkadaşım sayesinde. Dersaneye yazdırdım. İlk başta daha hevesliydi ama nedense bu hafta biraz düştü oda hem okul ödevleri hemde dershane ödevleri fazla geldiği biriktiği için sanırım. biriktikçe korkuyor ve uykum var a sığınıyor. ben özelde 6 gün ve günlük 11 saat çalışıyorum. akşam gidince yemekte neler yaptınız diye konu açıyorum herkes anlatıyor bende günümü anlatıyorum. Ama sonrasında anlamadıklarını sormuyor, yanlış test çözümlerini bana veya öğretmenlerine sormuyor. Ben ona yetebilmek için iş yerinde veya ondan önce çalışıp konuyu ona anlatmaya çalışıyorum vallahi ben bu çalışmayla girsem yeniden birşeyler yaparım :D öyle ergenus ta değil yani asi bi çocuk kapıları vurmaz naiftir. Bana ağzını açıp birşey demez tamam yenge dışında. Ama dayısı ders çalış dese ona kolayse sen çalış falan diye tersleniyor benden çekiniyor birazda olsa. özgüven eksiklği var. bu pazar gününe kadar bütün ödevlerini bitirip pazartesi sil baştan başlatacağım oda dersleri birikmiş dağ gibi görmesin diye ne olursa olsun ben hayalim olan bir çocuk okutmayı gerçekleştiriyorum ve gerçekten onuçok seviyorum kendi oğlumdan farksız.

Back