• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Arkadaşlar KPSS'ye Nasıl Çalışılmalı Nasıl Çalışırsak Kesin Sonuç Alabiliriz?

_AH_

AyŞe<3HaSaN
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
1 Ağustos 2011
785
40
118
Arkadaşlar ben bu sene önlisans bilgisayar proğramcılığı olarak kpss ye girecem bi yandan da işde çalışıyorum haftasonları akşamda kursa yazıldım vaktim kısıtlı bu yüzden kazanan arkadaşlar yada çalışanlar çalışma yöntemleriniz neler nasıl çalışırsak verimli oluruz yorumlarınızı bekliyorum..:52:
 
Son düzenleme:
tek önerim düzenli çalışmandırr: )

Canım düzenliden kastın ne dediğim gibi zaman sıkıntım var akşam eve gelince yada sabah kalkıp çalışabilrim 1-2 saat çünkü hafta sonlarıda dersane var:34:
 
Bence yolda çalışabilirsin, mesela ses kaydı yap akşamları her dersin önemli yerlerini oku ve kaydet yolda işe gelip giderken tak kulağına mp3 çalarını onları dinle. Ben öyle yapmayı düşünüyorum çünkü işten insan çok yorgun geliyor ve çalışası pek gelmiyor. Çalışsa bile çok verimli olmuyor. Bu açıdan sabah çalışmak da mantıklı dinç kafayla. Hem de işe git gel çok zaman kaybı yolda en az 2 saat geçiyor. 2 saat ekstra çalışma saati ayırmış olacağız ses kaydı ile. İşe gelip giderken dinlediğin dersten konudan akşam ya da sabah da test çözebilirsin. Böylece konu çalışmaya vakit ayırmamış oluruz sadece ses kaydını yaparken vaktimiz gidecek başlarda sonra sürekli kitap açıp kapamaya gerek kalmayacak.
 
Bence yolda çalışabilirsin, mesela ses kaydı yap akşamları her dersin önemli yerlerini oku ve kaydet yolda işe gelip giderken tak kulağına mp3 çalarını onları dinle. Ben öyle yapmayı düşünüyorum çünkü işten insan çok yorgun geliyor ve çalışası pek gelmiyor. Çalışsa bile çok verimli olmuyor. Bu açıdan sabah çalışmak da mantıklı dinç kafayla. Hem de işe git gel çok zaman kaybı yolda en az 2 saat geçiyor. 2 saat ekstra çalışma saati ayırmış olacağız ses kaydı ile. İşe gelip giderken dinlediğin dersten konudan akşam ya da sabah da test çözebilirsin. Böylece konu çalışmaya vakit ayırmamış oluruz sadece ses kaydını yaparken vaktimiz gidecek başlarda sonra sürekli kitap açıp kapamaya gerek kalmayacak.

Canım dediğin çok mantıklı aslında deneyecem bu dediğin yöntemi:34:
 
bende tarihe nasıl çalışacağıma karar veremedim yazarak çok vakit kaybediyorum çok temel şeyleri not mu alsam nasıl yapsam :18:
 
Kızlar artık işten çıktım bütün hafta evdeyim çok şükür sadece haftasonu dershanem var.

Başka önerisi olan yok mu kızlar çalışma yöntemleriyle nasıl çalışp daha verimli olabilceğimiz ile ilgili?
 
Benim önerilerim şu şekilde:

1) Dersaneye gidiyorsanız unutmayın ki dersane size sınavı kazandırmaz. Sınavı kazanacak olan sizsiniz. Başkalarına soru çözdürerek ya da konu anlattırarak bir dersi öğrenemezsiniz. Bu yüzden kendi başınıza kesinlikle çalışıp öğrenmek zorundasınız. Çözemediğiniz soru olduğunda da kafa patlatın kitap açıp araştırın. İnternetiniz var internete bakın araştırıp sorgulayın bu şekilde daha verimli geçer çalışmalarınız konuları daha iyi öğrenirsiniz.

2) Matematikte kötü iseniz benim tavsiyem çözümlü bir kitap alıp önce konuyu çalışıp sonra örnek soruları inceleyerek mantığını anlamaya çalışın sonra çözümü kapatıp sanki karşınızda biri varmış gibi mantığını açıklayarak soruyu adım adım çözün. Bu adımı şu yüzden yaptık bu adımı şu nedenle yapıyoruz diyerek çözün soruları. Öyle ezberden değil. Şu soru tarzında a ile b yi topluyouz c ile çarpıyoruz şeklinde çözmeyin sakın. Orda neden a ile b toplanıyor nedeni ne? niye c ile çarpılıyor bunu anlamış olmanız lazım. Mesela2 elmanın yanına 3 elma koyarsak kaç elma eder gibi bir soru varsa böyle elma sorusu görürsen soruda geçen sayıları topla derseniz ve başka bir soruda elma yerine armut derse bu sefer geçen elma sorusu çözmüştüm armut nerden çıktı diyip bakakalabilirsiniz :1:
Elmaların yanına elma eklersen elma sayısı doğal olarak artar bu yüzden toplamalıyım diye mantığını kaparsanız ister armut ister erik desin soruyu çözersiniz. Ya da armutun yanına erik koyarak toplam meyve sayısını da sorabilir soru. Yok efendim ben sadece aynı cins meyveleri biliyorum bu soru zor farklı meyveler girmiş araya ben bunu çözemem diyemezsiniz. :)) Biraz saçma örnek oldu ama matematik aynen böyle bir şey. Ösym artık mantık sorusu da soruyor üstelik sadece matematikte değil türkçede de soruyor. Ki bazen okuyup işin içinden çıkamıyorsunuz karman çorman şeyler oluyor. Kısacası artık matematik daha zor ve zaman isteyen bir ders haline geldi. Bu yüzden her şeyin nedenini mantığını anlayarak çok çalışarak ve kafayı da çok çalıştırarak ezber yapmadan çalışın derim ben.

3)Sözel derslerde kötü iseniz, yok özet mi çıkarsam yoksa sadece okusam mı napsam diyenler oluyor. Bunun için de önerim oturup düz özet çıkarmamanız, illa yazmam lazım diyorsanız sadece anahtar kelimeleri kullanarak zihin haritası çıkarın. Örnek olarak da bir tane zihin haritası ekliyorum:

$mm_6hats.jpg

Zihin haritasında amaç tek kelime ile birçok şeyi anlatmaktır. Mesela haritaya bayrağımız yazdık. O zaman aklımıza ne gelecek kırmızı renk ay ve yıldız gelecek. Oturup uzun uzun bayrağımız kırmızıdır üzerinde bir tane ay resmi vardır yanında da yıldız resmi vardır gibi uzun uzun yazmanıza gerek yoktur çünkü zaten bayrağımız diyince bunlar aklınıza gelir çünkü bayrağımızı herkes biliyor. İşte sözel derste de önce çalışmanız lazım her şeyi öğrendikten sonra zihin haritasını deftere kitaba bakmadan çıkarmanız gerekir o da sadece anahtar kelimelerle. Bu ne işimize yarayacak derseniz? Anahtar kelimelere bakınca tüm konu aklımıza gelmeli tekrarlarımızı kitap açıp uzun uzun okumak yerine zihin haritasını elimize alıp tüm konuları kafadan anlatmamız unuttuklarımızı hatırlamamız gerekir. Ve de sınav anında bir konudan soru çıktığında göreceksiniz ki şu konunun 2. sayfasında şuraya bu konuyu yazmıştım diye gözünüzün önüne gelcek. Ve de zihin haritasında en önemli iki unsur da birincisi renkleri kullanmanız gerek siyah beyaz olmaz çünkü beynin iki lobunu da dengeli kullanırsak hafızamız mükemmel çalşır. İkinci unsur da sadece yazı olmamalı resimler de çizmelisiniz konu ile ilgili. Bu hatırlamanzı daha da kolaylaştıracak. Mesela coğrafyada doğu anadolu da büyük baş hayvancılık var demek yerine oraya bir inek resmi çizerseniz daha iyi aklınızda kalır yanına da büyükbaş yazmanız yeterlidir. UZun uzun dogu anadolu büyükbaş hayvancılık var demenize gerek yok.

Bir de sözel dersler için hiç bilgisi olmayanlar önce sadece bir kere okuyarak konuyu tanımalı daha sonra sıkı bir şekilde çalışıp bol soru çözmeli. Sonra çok karışık gelen konular bile size çok bsit gelecek göreceksiniz.

4) Sadece bunları yapmak yetmiyor. Belli aralıklarla tekrar yapmayı unutmayın yoksa çok iyi öğrendim dediğiniz bir konuyu 2-3 ay geçtikten sonra hiçbir şey hatırlamadığınızı göreceksiniz. Ben 2 haftaya bir tekrar yapıyorum. Tekrarı da zihin haritasından yapıp bir iki tane test çözerek yapabilirsiniz ama sakın konu okumadan testle tekrar yapmaya çalışmayın soru çözmek konuyu öğretmez ya da tekrar için yeterli değildir.

5) Konular bitince de tüm konuları okuyup bol bol test çözmek faydalı olacaktır.

6) En önemli konu da matematik için de dahil sakın soru çözerek öğrenirim mantığına girmeyin konu çalışması çok önemlidir. 4 saat konu çalışıyorsanız 2 saat de test çözersiniz. Kısacası konu çalışmaya soru çözmekten daha çok vakit ayırmanızı öneririm ilk başlarda. Zaten sonra konular bitince tekrarlar çok kısa sürecek bol bol soru çözmeye de vaktiniz olacak.

7) Soru çözerken bir soruda hiç bilmediğiniz bir bilgi olursa da gidip birine sormak yerine kendi kendinize araştırıp öğrenmeye çalışın bu şekilde inanın daha da kalıcı olacak daha iyi öğreneceksiniz. Kitap karıştırın ya da internete bakın.

8) Sözel derslerde bir konuyu öğrenmek için 3 aşama var.

1. Aşama konuyu tanıma aşaması,
Bu aşamada sadece okuyun ama anlayarak kendinizi okuduğunuz şeye kaptırın mesela bir padişah öldürüldü diyorsa bunu hayal edin padişah sizin yanınızda acı ile kıvranıyor her yer kan içinde kalmış . Hatta kendinizi o olay yerinde her şeyi görüyormuş gibi düşünün. Ya da bir olay varsa hep sorun neden böyle niye böyle. Nedenini anlamadan hiç bir konuyu geçmeyin. Mesela coğrafyada neden rizede çay yetişiyor da istanbulda yetişmiyor? Bunları sorun cevaplarını arayın öğrenin konuyu okumaya öyle devam edin. Sadece matematikte değil sözel derslerde de mantık çok çok önemlidir. Eğer mantığını anlamazsanız öncüllü sorularda hep sorun yaşarsınız.

2. aşama konuyu öğrenme aşaması,
Bunda da artık konuyu öğrenmişsinizdir deftere kitaba bakmadan birilerine anlatabilecek konuma gelmişsinizdir. Bu aşamaya da konuyu tanıdıktan sonra tekrar konuyu çalışarak ulaşırız.

3. aşamada da konuyu kavrama aşaması bunda konuyu öğrendik artık yorum da yapabiliriz. Bu kısıma da bol bol soru çözdükten sonra ulaşmış olacağız. Artık tüm farklı soru tiplerinde kafamızı kullanarak çözüme ulaşabiliriz. Bilmediğimiz konularda bile mantık yürüterek doğru cevaba ulaşabiliriz.

9) Dersaneye gitmiyorsanız bile tüm dersanelerin denemelerine girmeye çalışın. Çeşitli kaynaklardan çalışın tek kaynağa bağlı kalmayın. Ama deneme sonuçlarını da kafaya takılıp üzülmeyin önemli olan yanlışlarınızı öğrenmek. Her denemeden sonra yanlışlarınıza bakın bakmazsanız bilin ki o denemeyi boş yere çözüp zaman kaybettiniz demektir.

10) Haberleri takip edin ki güncel soruları kaçırmayın.

Aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olabilmişimdir. Bunlar tabi ki benim fikirlerim, katılmadığınız beğenmediğiniz noktalar olabilir. Herkesin kendine göre çalışma stili vardır. Belki benim bir önerim size uymayabilir. Ama uyan varsa da kullanabilirsiniz. Bunları ben denedim kendimde faydasını da gördüm.
 
Benim önerilerim şu şekilde:

1) Dersaneye gidiyorsanız unutmayın ki dersane size sınavı kazandırmaz. Sınavı kazanacak olan sizsiniz. Başkalarına soru çözdürerek ya da konu anlattırarak bir dersi öğrenemezsiniz. Bu yüzden kendi başınıza kesinlikle çalışıp öğrenmek zorundasınız. Çözemediğiniz soru olduğunda da kafa patlatın kitap açıp araştırın. İnternetiniz var internete bakın araştırıp sorgulayın bu şekilde daha verimli geçer çalışmalarınız konuları daha iyi öğrenirsiniz.

2) Matematikte kötü iseniz benim tavsiyem çözümlü bir kitap alıp önce konuyu çalışıp sonra örnek soruları inceleyerek mantığını anlamaya çalışın sonra çözümü kapatıp sanki karşınızda biri varmış gibi mantığını açıklayarak soruyu adım adım çözün. Bu adımı şu yüzden yaptık bu adımı şu nedenle yapıyoruz diyerek çözün soruları. Öyle ezberden değil. Şu soru tarzında a ile b yi topluyouz c ile çarpıyoruz şeklinde çözmeyin sakın. Orda neden a ile b toplanıyor nedeni ne? niye c ile çarpılıyor bunu anlamış olmanız lazım. Mesela2 elmanın yanına 3 elma koyarsak kaç elma eder gibi bir soru varsa böyle elma sorusu görürsen soruda geçen sayıları topla derseniz ve başka bir soruda elma yerine armut derse bu sefer geçen elma sorusu çözmüştüm armut nerden çıktı diyip bakakalabilirsiniz :1:
Elmaların yanına elma eklersen elma sayısı doğal olarak artar bu yüzden toplamalıyım diye mantığını kaparsanız ister armut ister erik desin soruyu çözersiniz. Ya da armutun yanına erik koyarak toplam meyve sayısını da sorabilir soru. Yok efendim ben sadece aynı cins meyveleri biliyorum bu soru zor farklı meyveler girmiş araya ben bunu çözemem diyemezsiniz. :)) Biraz saçma örnek oldu ama matematik aynen böyle bir şey. Ösym artık mantık sorusu da soruyor üstelik sadece matematikte değil türkçede de soruyor. Ki bazen okuyup işin içinden çıkamıyorsunuz karman çorman şeyler oluyor. Kısacası artık matematik daha zor ve zaman isteyen bir ders haline geldi. Bu yüzden her şeyin nedenini mantığını anlayarak çok çalışarak ve kafayı da çok çalıştırarak ezber yapmadan çalışın derim ben.

3)Sözel derslerde kötü iseniz, yok özet mi çıkarsam yoksa sadece okusam mı napsam diyenler oluyor. Bunun için de önerim oturup düz özet çıkarmamanız, illa yazmam lazım diyorsanız sadece anahtar kelimeleri kullanarak zihin haritası çıkarın. Örnek olarak da bir tane zihin haritası ekliyorum:

Eki Görüntüle 926337

Zihin haritasında amaç tek kelime ile birçok şeyi anlatmaktır. Mesela haritaya bayrağımız yazdık. O zaman aklımıza ne gelecek kırmızı renk ay ve yıldız gelecek. Oturup uzun uzun bayrağımız kırmızıdır üzerinde bir tane ay resmi vardır yanında da yıldız resmi vardır gibi uzun uzun yazmanıza gerek yoktur çünkü zaten bayrağımız diyince bunlar aklınıza gelir çünkü bayrağımızı herkes biliyor. İşte sözel derste de önce çalışmanız lazım her şeyi öğrendikten sonra zihin haritasını deftere kitaba bakmadan çıkarmanız gerekir o da sadece anahtar kelimelerle. Bu ne işimize yarayacak derseniz? Anahtar kelimelere bakınca tüm konu aklımıza gelmeli tekrarlarımızı kitap açıp uzun uzun okumak yerine zihin haritasını elimize alıp tüm konuları kafadan anlatmamız unuttuklarımızı hatırlamamız gerekir. Ve de sınav anında bir konudan soru çıktığında göreceksiniz ki şu konunun 2. sayfasında şuraya bu konuyu yazmıştım diye gözünüzün önüne gelcek. Ve de zihin haritasında en önemli iki unsur da birincisi renkleri kullanmanız gerek siyah beyaz olmaz çünkü beynin iki lobunu da dengeli kullanırsak hafızamız mükemmel çalşır. İkinci unsur da sadece yazı olmamalı resimler de çizmelisiniz konu ile ilgili. Bu hatırlamanzı daha da kolaylaştıracak. Mesela coğrafyada doğu anadolu da büyük baş hayvancılık var demek yerine oraya bir inek resmi çizerseniz daha iyi aklınızda kalır yanına da büyükbaş yazmanız yeterlidir. UZun uzun dogu anadolu büyükbaş hayvancılık var demenize gerek yok.

Bir de sözel dersler için hiç bilgisi olmayanlar önce sadece bir kere okuyarak konuyu tanımalı daha sonra sıkı bir şekilde çalışıp bol soru çözmeli. Sonra çok karışık gelen konular bile size çok bsit gelecek göreceksiniz.

4) Sadece bunları yapmak yetmiyor. Belli aralıklarla tekrar yapmayı unutmayın yoksa çok iyi öğrendim dediğiniz bir konuyu 2-3 ay geçtikten sonra hiçbir şey hatırlamadığınızı göreceksiniz. Ben 2 haftaya bir tekrar yapıyorum. Tekrarı da zihin haritasından yapıp bir iki tane test çözerek yapabilirsiniz ama sakın konu okumadan testle tekrar yapmaya çalışmayın soru çözmek konuyu öğretmez ya da tekrar için yeterli değildir.

5) Konular bitince de tüm konuları okuyup bol bol test çözmek faydalı olacaktır.

6) En önemli konu da matematik için de dahil sakın soru çözerek öğrenirim mantığına girmeyin konu çalışması çok önemlidir. 4 saat konu çalışıyorsanız 2 saat de test çözersiniz. Kısacası konu çalışmaya soru çözmekten daha çok vakit ayırmanızı öneririm ilk başlarda. Zaten sonra konular bitince tekrarlar çok kısa sürecek bol bol soru çözmeye de vaktiniz olacak.

7) Soru çözerken bir soruda hiç bilmediğiniz bir bilgi olursa da gidip birine sormak yerine kendi kendinize araştırıp öğrenmeye çalışın bu şekilde inanın daha da kalıcı olacak daha iyi öğreneceksiniz. Kitap karıştırın ya da internete bakın.

8) Sözel derslerde bir konuyu öğrenmek için 3 aşama var.

1. Aşama konuyu tanıma aşaması,
Bu aşamada sadece okuyun ama anlayarak kendinizi okuduğunuz şeye kaptırın mesela bir padişah öldürüldü diyorsa bunu hayal edin padişah sizin yanınızda acı ile kıvranıyor her yer kan içinde kalmış . Hatta kendinizi o olay yerinde her şeyi görüyormuş gibi düşünün. Ya da bir olay varsa hep sorun neden böyle niye böyle. Nedenini anlamadan hiç bir konuyu geçmeyin. Mesela coğrafyada neden rizede çay yetişiyor da istanbulda yetişmiyor? Bunları sorun cevaplarını arayın öğrenin konuyu okumaya öyle devam edin. Sadece matematikte değil sözel derslerde de mantık çok çok önemlidir. Eğer mantığını anlamazsanız öncüllü sorularda hep sorun yaşarsınız.

2. aşama konuyu öğrenme aşaması,
Bunda da artık konuyu öğrenmişsinizdir deftere kitaba bakmadan birilerine anlatabilecek konuma gelmişsinizdir. Bu aşamaya da konuyu tanıdıktan sonra tekrar konuyu çalışarak ulaşırız.

3. aşamada da konuyu kavrama aşaması bunda konuyu öğrendik artık yorum da yapabiliriz. Bu kısıma da bol bol soru çözdükten sonra ulaşmış olacağız. Artık tüm farklı soru tiplerinde kafamızı kullanarak çözüme ulaşabiliriz. Bilmediğimiz konularda bile mantık yürüterek doğru cevaba ulaşabiliriz.

9) Dersaneye gitmiyorsanız bile tüm dersanelerin denemelerine girmeye çalışın. Çeşitli kaynaklardan çalışın tek kaynağa bağlı kalmayın. Ama deneme sonuçlarını da kafaya takılıp üzülmeyin önemli olan yanlışlarınızı öğrenmek. Her denemeden sonra yanlışlarınıza bakın bakmazsanız bilin ki o denemeyi boş yere çözüp zaman kaybettiniz demektir.

10) Haberleri takip edin ki güncel soruları kaçırmayın.

Aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olabilmişimdir. Bunlar tabi ki benim fikirlerim, katılmadığınız beğenmediğiniz noktalar olabilir. Herkesin kendine göre çalışma stili vardır. Belki benim bir önerim size uymayabilir. Ama uyan varsa da kullanabilirsiniz. Bunları ben denedim kendimde faydasını da gördüm.

Canım benim çok güzel önerilerin çok teşekkür ederim:))
 
Back