Arkadaşlar ALES hakkında birazcık bilgiye ihtiyacım var! CeVaPlarınızı bekliyorum...

GOLDFLAY

ders,ders,ders..... :(
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2012
2.334
95
108
36
Muğla
Mrb. arkadaşlar... Ben AÖF iktisat 3. sınıf öğrencisiyim... Şimdiden mezun olunca gireceğim sınavları araştırıyorum.. ALES sınavı hakkında çok fazla bilgim yok ama duyduğuma göre AÖF mezunları girebiliyormuş.. Yüksek lisans yapmak sadece üniversitelerde öğretim üyesi vs. olmak için mi yoksa başka.........????? Hiç bi bilgim yok dedğim gibi arkadaşlar araştırıyorum.. CVP alabilirsem sevinicem???? Diploma notu da önemli diyorlar... En az kaç olması lazım??? Birde ben istedğim bölümü seçeblrmym yüksek lisansda?? Ales sınavı kolaymş duyduğuma göre ama ünv. kabul ettrmek kolay mı peki?? tez falan hazrlanıomuş galiba??? Bi sorum daha var... Kpss de onkolog vs. varbitrdğn bölüm lisans olarak ne olursa olsun onkoloji olarak yüksek lisans yapınca onkolog olabiliyormuuz ve kpss de gördüm bi çok onkolog alımları var... Dediğim gibi bu konu hakkında bilgim çok az.. Beni aydınlatrsanz çok sevinicem... Çünkü diploma notu önemlyse ona göre notlarımı yüksek tutucam.. Bide bu ales de ünv. lere kendmzi kabul ettrmk için torpil vs. de gerekio mu??? Çok soru sordum kusura bakmayın
 

Kırmızılı yerlere direkt cevap yazıyorum

1)Evet Aöf mezunları girebilir...

2)Ales hem öğretim üyesi olmak için yapılır (tabi ki sonrasında doktora ile birlikte buna başvurursunuz) hem de herhangi bir alanda master yapmak için girilen bir sınavdır.

3) Diploma notu önemlidir, bunun şartları her üniversiteye göre değişir. Akademik kadro için genelde 2,50 ve üzeri gerekir. Genelde çoğu üniversite 3.00 alt barajı koyar.Bunun için üniversitelerin web sayfalarından "enstitü" bölümlerinde ki başvuru koşullarına bakabilirsiniz.

4) İstediğiniz her bölümü seçemezsiniz. Her üniversitenin ve her bölümün birbirinden ayrı koşulları vardır. Dediğim gibi web sayfalarından başvuru koşullarını inceleyebilirsiniz.

5) Ales'in kolaylık ve zorluk derecesi kişiden kişiye göre değişen bir olgu.Fakat genel anlamda hızlı çözenin başardığı bir sınavdır

6) Evet genelde tez hazırlanır.Bu yine bölümden bölüme ve üniversiteye göre farklılık gösterir.Tez zorlu bir süreçtir. Tezsiz bölümlerde vardır.(tezsiz işletme masterı gibi) Ama öğretim üyesi olmak için tezli bir programı bitirmeniz şarttır.

7) Onkologlar tıp doktorlarıdır. Siz bu alana girmiyorsunuz. Burada bir eksiğiniz var sanırım.

8) Torpil evet gerekebilir. Yine bu değişkendir. Üniversiteler genelde kendi öğrencisini almak ister. Kontenjan sayısıda azdır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir
 



Cvp verdiğinz için çok teşekkürederim.. Yani ortalamamı 2.50 ve üzeri tutmam lazım.. ALES sınavına girince 70 barajını geçtikten sonra ünverstelere başvuruyorz değil mi? AÖF mezunu biri olarak küçük ilçelerde ki ünv. tercih etmm daha mantıklı olur Ben DPÜ MYO dan mezunum ama şimdi aöf okuyorum ama önceden ordan önlisans diplomam olması DPÜ de yüksek lisans yapmada bana yardımcı olur mu bi de aöf anadolu ünv. bağlı olduğu için anadolu ünv. de yüksk lisans yapmama kolaylık sağlayablr mi??:26: Ünv. başvuruyorz sonra çağırrlarsa mülakata geliyorz orada mülakattan sonra belli oluyor demi yüksek lisansı kazanıp kazanmadığmz?? Tezli ya da tezsz kendi mezun olduğumz lisans bölümünün dallarında yüksek lisans yapablyorz değilmi?? ben dediğinz gibi bi araştrayım. çok teşekkürler
 

aslında diploma notu şartı diye birşey yok yani diploma notunun belli bir yüzdesi ales puanının belli bir yüzdesi ve mülakattan aldığınız notun belli bir yüzdesi alınarak sizin notunuz hesaplanır. diloma notunuz ve ales puanınız nekadar yüksek olursa bu sizin için çok büyük bir avantaj. ancak bazı üniversitelerin ÜDS zorunluluğu var olmayanlarda kendileri dil sınavı yapıyorlar( tabi tezli yapmak istersen bu şart, tezsizde böyle bişey yok). bence ÜDS sınavına girmelisin.[/B]
 

N&A'nın dediği gibi aynen...

Fakat birşey eklemek istiyorum; her programın hem tezli hem tezsiz programı yoktur. Benim bildiğim mesela işletmenin tezsiz programı var. Dediğim gibi en sağlıklı bilgiyi üniversitelerin enstitü sayfalarından öğrenebilirsiniz.

Mümkün olduğunca diploma notunuzu ve Ales puanınızı yüksek tutun. Yine bir takım mülakatlar falan oluyor,hepsinin ortalamasıyla bir puan elde etmiş oluyorsunuz. Bu yine üni.den üniye değişir. En sağlıklı bilgiyi üniversitelerin sayfasından alabilirsin

Başarılar şimdiden...
 
arkadaşlar bende düşünüyorum bu sene alesi ama ingilizce benı korkutuyor girmek zorundayız değilmi üds yede.onsuz olmuomu yani ingilizcem yokta.:44:
 
goldflay her üniversitede torpil olmaz mülakat yapmayıp sıralamaya gören alan ünivler var buralarda torpil işlemez. Ales puanını yüksek tutarsan sıralamaya girmen çok kolay. missangela yüksek lisansta dil şartı yoktur tabi puanın olursa getirisi olur sana
 
Her üniversite kendi lisans üstü şartlarını kendisi belirliyor. Hatta ensititüye göre bile değişebiliyor. Bazı üniversitelerde başvuru için diploma notu sınırı ve ales puanı şartı koyuyor. başvuru kabul edildikten sonra mülakat oluyor. Kabul edilirse başlıyorsun..

Dil yüksek lisansta zorunlu.

Ama şöyle olabiliyor. Eğer bu sınavlara girmediysen (üds kpds toefl) bazı üniversitenin her başvuru döneminde yabancı dil sınavı oluyor.bunlara girip barajı geçmen istenebilir.

Yada yüksek lisans başlar. 2 yıl içinde dil sınavını vermek zorundasın. Dil sınavını vermeden tez aşamasına geçemiyorsun..

tabi yinede bölüme üniversiteye göre farklıdır.
 
Arkadaşlar benim de aklıma şu takıldı. Şimdi bazı sorduğum arkadaşlar okul notun çok önemli değil ozaman sınava çok yüklenirsin diyorlar. Tıpkı dgsdeki gibi yani...
Onun dışında bir sözelci tahminen sayısala ne kadar ağırlık vermeli sınavda?:26:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…