Apartmanda Köpek Beslediğiniz için Şikayet Edilirseniz Ne Yapabilirsiniz?

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.071

Apartmanda köpek beslenmesi ile ilgili malesef istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor. Yönetim kararı değil de apartman yönetmeliğinde "evcil hayvan beslenememesi" ibaresi var mıydı?

------------------------------
ÖRNEK MAHKEME
Mersin'de ikamet eden Veteriner Hekim Tandan Emek, 2001 senesinde köpeğinin havlaması yüzünden mahkemeye verildiği halde davayı kazanmıştır. Bu veteriner hekimle yapılan kişisel görüşme sonucu, evdeki hayvandan şikayetçi birisi tarafından mahkemeye verilme durumunda uygulanabilecek savunma metotları ile ilgili bilgiler aşağıdadır:

Adana 2. idare mahkemesi
Dosya no: 2001/761 E.

Kurgu: Şikayetçi apartman sakini köpeğinin çok havladığını bahane ederek köpek sahibini Çevre İl Müdürlüğü'ne şikayet eder. Köpek sahibine köpeği uzaklaştırması için uyarı gelir. Köpek uzaklaştırılmazsa para cezası gelir. Ancak eğer ses ölçümü yapılmamışsa bu cezanın hiçbir geçerliliği yoktur, sakın ÖDEMEYİN.

**Öncelikle apartman yönetim planı iyi okunmalı. "Apartman yönetim planı" apartmanın inşası bittikten sonra yapılan ilk toplantıda yapılır. Yani apartman kaç yıl önce inşa edildiyse, o ilk toplantıda "evcil hayvan beslenemez" diye bir karar yönetim planına konulmuş ve kat sahipleri tarafından imzalanmışsa yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Sonradan konulan kararların (şikayet öncesi-sonrası) hükmü yoktur.

**Ancak bu karar şikayetçi olunduktan sonra kondu ise şikayetin hiçbir geçerliliği yoktur, dava ilk celsede usul aykırılığı sebebiyle ret olunur. Bu durumda şikayetçi olanın yeniden dava açması gerekir (eğer yeniden para ödemeyi göze alıyorsa).


Aşağıda sıralananlar, apartman yönetim planında böyle yazılı bir madde olmaması halinde yapılacaklardır. Buradaki en önemli nokta, şikayet sahibinin şikayetinin tamamen SUBJEKTİF olduğunun ispatına çalışmaktır:

(1) Temel itaat eğitimi aldığına dair rapor alınır (veterinerler verebilir belki). Köpeğin temel komutlara uyduğunu ve başına buyruk hareket etmediğini ispat etme amaçlı.

(2) Köpekten rahatsız olmayan apartman sakinlerinin beyanları alınır. Örnek:
Şu apartmanın şu no'lu dairesinde oturan Falanca Dedik'in köpeğinin bu apartmanda oturması bizi hiçbir şekilde rahatsız etmemektedir. Şikayetçi değiliz.
Toplu imza Muhtardan imza sahiplerinin o apartmanda oturduklarına dair onay.

(3) Mahkemede Savunma: Eğer o apartmanda köpekle beraber eskiden beri oturuluyor ve şikayet son zamanlarda yapılıyorsa, o zaman niye simdi şikayet ediyor? Şikayet sahibinin köpeği bir şekilde taciz ederek havlamasına sebep olduğu söylenebilir. Mesela o dairenin önünden geçerken kapıya vurma, veya üst kattan ayağını yere vurarak gürültü yapma yoluyla köpeğin havlamasını sağlama. Bunların elle tutulur bir kanıtla belgelenmesi gerekmiyor, "ben şahidim" demek bile savunma sayılıyor.

(4) Cevre İl Müdürlüğü'nden gürültü seviyesinin tespiti. Yani kendi evindeki köpeğin çıkardığı sesin kamuyu rahatsız edip etmediğinin tespiti. Ses tespiti "desibel" olarak yapılıyor. Burada birkaç önemli nokta var:

a) Ses tespiti mikrofonu köpeğin ağzına dayayarak yapılmaz. Şikayetçi olan kişinin evinden, yani başka bir daireden yapılır. Ayrıca tek bir kere köpeğin yüksek sesle "hav" demesi, ölçüm için yeterli değildir. Bu isin usulü, MÜHÜRLÜ bir teyp kullanılarak şikayetçi kişinin evinden en az bir gün boyunca sürekli ölçüm yapılmasıdır. Çünkü gürültü kirliliği, "SÜREKLİ ve belli bir düzeyin üzerinde olduğunun tespiti" demektir. Bu konuda ısrar etme hakkına sahipsiniz.

b) Genel çevrenin ses düzeyini de muhakkak ölçtürüyorsunuz.Eğer genel çevrenin ses düzeyi köpeğinkine çok yakınsa köpeği savunma hakkınız doğuyor. Örneğin genel çevrenin sesi 70 desibel çıktı, köpeğinki 75 çıktıysa şu şekilde bir savunma yapılabilir: 'Arada çok az fark var, veya hiç yok, nasıl oluyor da köpeğin sesi bu genel ses düzeyi içinde rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor?' İşin aslı, hemen hemen hiçbir köpek gün boyunca yüksek sesle havlamaz, dolayısıyla hayvanın sesi çoğunlukla cevre ses düzeyinin altında kalır. Rahatsız edici ses sınırı, kanunlara göre 120 desibelden baslar, bu da yaklaşık 3-4 otomatik yer kazma aletinin ayni anda çıkardığı sese denk gelir ki hiçbir köpek bu sesi çıkaramaz. Yani kanunlar gereği, gürültü sebebiyle hiçbir köpek evden atılamaz.


c) Diğer bir savunma yöntemi: Eğer apartmanda başka havlayan köpek varsa haliyle köpekler haberleşmek için havlayacaklardır. Bundan doğal birşey yoktur, bu köpeğin içgüdüsel bir davranışıdır. Bu durumda neden benim köpeğim şikayet konusu oluyor da diğeri olmuyor? (Bu savunma tamamen şikayet sahibinin taraflı davrandığının ispatına yönelik kullanılabilir).

d) Köpeğin sesi ciddi boyutlardaysa, ama ses tespiti yapılmamışsa eğer, şikayet sahibinin elinde hiçbir delil yok demektir. O zaman savunmada "Neden ses tespiti yapılmadan şikayet ediyor? Gürültülü olduğu nereden belli?" denilebilir.

(5) Köpek sahibinin kusuru olmadığının ispati da gerekli. Yani köpek sahibi olarak ben köpeğimi balkona mı kilitliyorum? Ya da aç mı bırakıyorum? Köpeğimin havlaması için herhangi bir neden yaratmadığımı ispat edersem eğer, bu durumda tek ihtimal (köpek temel itaat eğitimi de aldığına göre) bir başkasının köpeğin havlamasına sebep olduğudur. Mesela kapıya vurup taciz ederek (3), veya apartmanda başka köpek varsa (4c). Bu beyanı da veteriner hekim ya da yakın bir komşu rahatlıkla verebilir.


Tandan beyin ısrarla üzerinde durduğu üç nokta:

**Şikayet sahibinin SUBJEKTİF olduğunun ispatına yönelik her turlu savunma ise yarar.
**Yasal belge olmadan (mahkeme emri) hiç kimsenin eve gelip hayvanin sesini ölçemez. Bunun için de şikayet sahibinin dava açmış olması gerekir.
**Eğer bilimsel bir ses ölçümü yapılmamışsa verilen para cezasının hiçbir anlamı yoktur, tamamen geçersizdir.

Şimdi bir de veteriner hekimin (Tandan bey) başından geçen olayı tam olarak anlatalım:

Köpeği çok havladığı için şikayet edilmiş. Ses ölçümcüler gelmiş, hayvanın sesini ağzına mikrofonu dayayarak ölçmüşler (ki bu tamamen yasa dışı, mahkeme emri olmadan kimse evinize girme hakkına sahip değildir, bunu kesinlikle unutmayın!). Hayvan da havlamış tabii garip alete. Tandan Bey hiç sesini çıkarmamış. Ama tutanağa hayvanın sesinin ölçüldüğü mesafeyi (10-20 cm gibi) işletmiş!.. Ayrıca çevre ses düzeyini de oracıkta ölçtürerek tutanağa işletmiş. Daha sonra mahkemede gerektiği gibi ölçüm yapılmadığını kolayca ispat edebilmiş.

Tekrar ölçmeye geldiklerinde ise şikayet sahibinin evine mühürlü teyp koydurup gün boyunca hayvanın sesini ölçtürmüş. Ayrıca yukarıdaki maddelerin de çoğunu yapmış. Ve sonuçta hayvanın gürültü kirliliği yaratmadığı ortaya çıkmış. Davayı kazanmış. Şimdi havlayan, ama yeterince yüksek havlamayan, uslu köpeğini istediği gibi apartmanda besleyebilecek.. Apartmandaki herkes köpeği sevdiğinden ve "şikayetçi değilim" dilekçesi verdiğinden asla yönetim planında "köpek beslenemez" diye bir maddeyi imzalamayacaklar.


-alıntı-
 
ben şimdi bir apartmanın 4. katına yerleşicem 10.nolu dairde oturucaz herayı dayanımda götürücem. acaba çok sorun olur mu şimdien araştırmaya başladım.
hera 5 yaşında bir rott. oturacağımı bine yaklaşık 20 yllık bina yönetim kararı nedir bilmiyorum.

yönetmeliği nasıl görebilirim acaba?nasıl istesem

direk yöneticiye sorsam insanlarda genel bir önyargı var köpek beslenmez diye...
 

Ercacım.. Ben de şu an oturduğum evi kısa bir süre önce satın aldım.
Satın almadan önce bina görevlisinden, apartman yöneticisinin telefonunu istedim.
Ve ona, apartman yönetim defterini görmek istediğimi, böyle bir kararın alınıp alınmadığını öğrenmem gerektiğini ona göre de evi alma kararını vereceğimi ilettim..

Adam, adammış ki... bana, böyle bir soru sorduğum için ve gerçek bir hayvansever olduğum için teşekkür etti. Onun da varmış 2 köpeği, kangal cinsi.. Ama çiftliğindeymiş..

Neyse.. Sonuç olarak yönetim defterinde böyle bir karar olmadığını öğrendikten sonra aldım evi..

Eğer olsaydı, bütün iyi koşullarına rağmen bir an bile düşünmez ve satın almaktan vaz geçerdim.. o da ayrı konu..

Önyargılarından sana ne.. Zaten eğer öyle bir hava varsa, seninle de uğraşacak demektir.. Benim de ilk dostum bir Rotweiller olduğu için, önyargılara müsait bir görüntüsü var, gayet iyi biliyorum..

En güzeli defteri görmek.. Risk almaya gerek yok, diye düşünüyorum...
 
Ellerine sağlık ballı püskütüm çok yararlı bir yazı paylaşmışsın.

Ben olsam şikayetçi olcak olana kafa göz dalarım:roflol:

İyi dalarım bilirsin şakkıdı :roflol:

Hayır veletlerin koşturmasını çığlık çığlık oyunlarını dinlemek zorundayızda, mahkeme kararı ile çocuğunu şikayet ettim at evden diyomuyuz bir:dilcikar:
 
direk yöneticiye sorsam insanlarda genel bir önyargı var köpek beslenmez diye...

Sanki insan beslenir o dört duvarlardaşakkıdı

Sen al elin iki yüzlü, mantıksızlık abidesi insan parçacıklarını ev denen sistemlere köpekleri alma yok ya

Çok kızıyorum çok şu çarkı bir kez de ben döndürsem ahh
 
Hah işte durum budur.. Bizim apartmanda ben diyeyim 8 sen de 9 çocuk var.. Onların çıkarttığı gürültünün desibelini kim ölçecek acaba? kötükedihüso

Çarkın döndürülme işi sana geçerse.. rahatlama ihtimalim yüksek.. Bi'de şu cehalet işini çözsen tamamdır.. Sinirlenecek konu kalmaz.. Yaygın mesut uzanır gideriz.. kaydirigubbakcemile
 

İşte o çok zorkaydirigubbakcemile

Sağır Sultan Memed bile duymazdan gelemez incancıkların cehaletini-tatlicadiarzu-

Şimdi ben ne diyecektim de ne dedim yavCADIARZU
 

bir tane de minyatür pincher var kayınvalidemde malum rott gibi yaa renkleri.. köpek için geldiklerinde pincheri gösterip bu var bu havladı deyip sahte okey olarak da onu mu kullansam:))

yönetici ile aynı katta oturuyoruz. arka camlarımız da bitişik.yöneticiye uygun bir dille apartman kararlarını gözden geçirmek istiyorum deyip alayım.
zaten kiracıyız. henüz kontrat imzalamadık. bu ay sonu imzalıycaz. onu da imzalayınca yönetmelikde de yasak yoksa bir sorun olmaz.:)


evet aynı şeyi bende düşünüyorum sabah okula giderken takırtıları top oynarken bağrışmaları bebeklerin ağlamaları maç coşkusuyla açılan tv sesleri... herşey normall ama bir köpeğin varlığını bile bilsek o evde istemeyiz imza toplarız kapıları aşındırırz şikayet ederken.
uyuşturucu bağımlısı yada alkolik hatta tecavüzden yatıp çıkmış yada hızsız olan biri bizi ürkütmez şikayetçi olmayız kapı arkasından sadece laf söyleriz böylelerine..
çok adaletsizlik var hayvanlara çok haksızlık ediliyor.
 
apartmana köpeğimi götürmeden hatta köpekle ilgili soru sormadan ispiyonlanmışım. yönetici yan komşuya demiş bu taşınıcakların köpekleri hayvanları varmış hayvanseverlermiş. söyleyin apartmanda yasak getirmesinler demiş. bende yönetmelikde yazıyor mu bakmam gerek sonra konuşuruz dedim. eşime dedim. o da sorun değil götürürz. mahkeme kararıyla atılıncaya kadar otururuz. sonra taşınırız dedi:)
oh bee dedim. kızımı bir yere veremeyiz zaten. 5 yaşında ve çok eğitimli akıllı uslu bir rottçuk o..:)
zaten yaramaz kızım golden olan annemde kalıcak:)
 
Nelerle uğraşan ne dangalaklar var dünyada.. Yönetici başka dünyaya taşınsa daha iyi olabilir bence... de kabul göreceği yer var mı onu merak ettim.. yerimseniben

Dilerim başınızı ağrıtmazlar.. O tatlı Rottçuğa da binlerce öpücükler.. a.s.
 

opuyorumnanaktan Hep derim, demeye devam edeceğim, köpek havlamasından bin kat daha rahatsız edici benim için şımarık çocuk viyaklaması. Hele çocuk var, yere çok şey dökülüyor diye parkenin üzerinde çocukların tepinmesine, oyuncaklarını ordan oraya atmasına gıkın çıkarmayanlar, "ayy köpek havlıyor, çocuğu uyutamadım" demiyor mu bazen klava: Çok üzgünüm çoook



Hah işte durum budur.. Bizim apartmanda ben diyeyim 8 sen de 9 çocuk var.. Onların çıkarttığı gürültünün desibelini kim ölçecek acaba? kötükedihüso
kaydirigubbakcemile

Böyle bir yasa çıksın cokacimcoook, biz de onları şikayet edelim madem :jeyyar: Ya da evcilleri de şikayet edemesinler! :dilcikar:


İnsana en büyük zarar yine insandan gelebilir, bir hayvandan değil, asla :1no2: Ama tabii hayvanları nesne gibi gören-gösteren beyinlilere arada bir yamuk yapsalar bizim dostlar, hiç fena olmuyor hani :jeyyar:
 
sewgili püsküütümde bilioki bizim başımızdada böyle bi durum var ve biz evimizi satışa çıkardık evden tamamen soğuduk ve ben düşün arefesindeyim evimi yerleştirsemmi yerleştirmesemmi sürüncemede kaldım Allah nasıl biliosa öle yapsın bu insancıkları! uğraşmasına uğraşırdık onlarla ama şu güzel heyecanımızı bile zehir ettikleri için ve şery mizin zaten son günleri olduğu için huzurlu geçirmesini istediğimizden evimizi satıyoruz ne denirki
 

:çok üzgünüm:
Off gülaycım ya.. Sizin için kalplerinden ne geçiyorsa, Allah onlara bin katını versin dilerim..
Yeterince zor bir dönem yaşadığın yetmiyormuş gibi bir de bu işlerle uğraştırdılar ya.. ne diyeyim artık..
Şery'i öp benim için.. :1hug:
 
ah püsküütüm ahh keşke ev satılsada öyle evlenseydik diorum ama ne zaman satılcaada belli deilki maddi manevi çöküntüye uğratıolar bizi Allahım büyük düşünün bunlar insan ayrımı bile yapıolar kiracıları başı kapalı istemiolarmış sizene yani benim annemde kapalı böle dar kafalı insanlar nasıl yaşıolar toplum içinde anlamış deilim

öperim şery mi öpmemmi beni görünce nasıl atlıo üstüme görmelisin o yatan uyuyan hayvan beni görünce canlanıo :teselli:
 
Sen "keşke" lerle başlayan cümleler kurmaktan yine de uzak tut kendini gülaycım.. Bir şeyin neden olduğunu anlamak için bazen beklemek gerekebiliyor..
Zaman Dede'ye bırak.. ıyidir, şefkati doyurucudur.. yerimseniben
 
tutiyim dimi canımcım zaten kalmış şurda 25 gün kaydirigubbakcemile3 zaman herşeyin ilacı yaşanması gerekenler yaşanıo inşallah bahçeli bi ev bakıcas artık şery miz için daha hayırlı olucak Allahında izniyle:) oyy çok mutlu oldum
 
kızlar daha önce haberini vermiştim minik bebeğimin.Bir sokö sahiplendim şu an 5. ayında.3 aylık olana kadar kendi evimde baktım ama sınavlarım dolayısıyla ailemin yanına bıraktım balkonda yuvasında yatıyor.sorun şu ki köpeğim dışarıdan yabancı birinin sesini duysun görsün havlıyor ve yan apartmandan şikayet edilmekle tehdit ediliyoruz.sebepte çocukları köpek sesinden korkuyormuşş(bu şikayeti edecek insanlar sabahın 5inde halı silkeleyip hepimizi yataktan fırlatan,ve yine bütün gün ağlayan küçük çocuğunu balkona atıp orda kavga edip daha da ağlatan insancıklar)
birde üst kat komşumuz var tabii.ilk geldiğinde köpeciğimi daha yeni yürümeye baslamış miniğimi tekmeleyip merdivenden yuvarlayan vicdansızlar.onlarında çocukları bahçeden köpeğimi kışkırtıyorlar.evin içinde koşturup korkutuyorlar dolayısıyla havlıyor.bide binalardan dolayı seside yankılanıyor.
sonuçta köpek içgüdüsel olarak havlıyor.
peki herhangi bir şikayet durumunda kendimi nasıl savunabilirim yardımcı olabilecek olan var mı?

bu arada biz kiracıyız üst katta kinin kendi dairesi
 

"Koruma Tedbirleri

BİRİNCİ BÖLÜM

Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması

Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı

MADDE 5. - Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.

Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.

Ev ve süs hayvanı satan kişiler, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlüdürler.

Ev ve süs hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma ve sahiplenme şartları, hayvan bakımı konularında verilecek eğitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanmak suretiyle, İçişleri Bakanlığı ve ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Ticarî amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler.

Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar, hayvanları sahiplenen ve onu üretmek için seçenler annenin ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli anatomik, fizyolojik ve davranış karakteristikleri ile ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.

Ev ve süs hayvanları ile kontrollü hayvanlardan, doğal yaşama ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olanlar terk edilemez; beslenemeyeceği ve iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamaz. Ancak, yeniden sahiplendirme yapılabilir ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilir."

HAYVANLARI KORUMA KANUNU


Kanunun sizi ilgilendiren kısmını alıntıladım tamamını da link halinde verdim
'Doğal yaşam ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olan' bir köpek olduğunu söyleyebilirsiniz
Ve komşunuzun çocuklarının köpeği kışkırttığını anlatabilirsiniz
Zemin katımızda boxer cinsi köpekle her gün çocuklar uğraşırdı hayvan haliyle havlardı durmadan
Şikayet ettiler ses ölçümü yapıldı ve hiçbir şey yapılmadı,hayvana ya da sahiplerine hiçbir şey olmadı
Aynı şekilde biz de Golden cinsi köpeğimiz için şikayet edildik
Ses ölçümüne gelenler hayvanın ufacık sesini duyamadan çıkıp gittiler zira benim köpeğim havlamazdı
(ama havladığı için şikayet edilmişti,uğraşacak insan her şekilde uğraşıyor malesef)
Bu durumda sizin kararlı olmanız çok şeyi değiştiriyor
Şikayet edildim köpeği verelim ya da dışarıya tekrar bırakalım derseniz ya da savunmazsanız bilmediğinizi düşünüp istediklerini kolayca yaptırabiliyorlar
Bu gibi durumlarda verdiğim kanun metnini arkanıza almanız gerekiyor
Çoğu kişi bunu bilmediği için yetkili merciler de istediklerini kolayca yaptırabiliyorlar
Bir sorun çıkacağını sanmıyorum,gerekirse bulunduğunuz ildeki hayvan hakları derneklerinden yardım isteyebilirsiniz
İzmir'deyseniz ben yardımcı olurum
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…