• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Annenin ek gıda kabusu

karamelim

Guru
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008
1.143
969
323
İstanbul
İyi geceler arkadaşlar. 10 aylık bebeğim var 6.aydan itibaren ek gıdaya başladık bi ara alerji problemi yaşadık vs. Ek gıdayı kestik. Alerji işini çözdük derken yememe mevzusu başladı. Akşam bebeğim uyuduğunda hep kendi kendimi sorguluyorum acaba ben lezzetsiz yemekler mi sunuyorum o yüzden mi yemiyor diye. Mama sandalyesi istemiyor blw istemiyor kaşıkla beslenmek istemiyor sadece biberondan mama içmek istiyor sanırım ben ısrar ediyorum o inat ediyor. Sürekli okuyorum kendimi rahatlatmaya çalışıyorum bebekler istemeyebilirmiş bir dönem kaşık reddi ek gıda reddi olabiliyor diyor doktorlar ama rahatlayamıyorum aç olduğu halde yememesine üzülüyorum . Eşimle ben iştahlı insanlarız hani bazen genetik diyebiliyolar iştahsızlık için. Annem; oooo sen herşeyi yiyodun seninkinin zamanında ben hiç arkandan koşmadım böyle diyo, sonra dönüyo yemiyosa zorlama diyor. kayınvalidem her telefon görüşmesinde neler yedi bugün diyor. Bazen 1 öğünde 2-3 şey yaptığımı biliyorum bu da çok yanlış bişey aslında artık ne yapacağımı şaşırdım

Bir şey yapmayın. Kendi yaptıklarınızdan tadına bakmasına müsaade edin sadece. Peşinden koştukça iştahsız bir çocuğa dönüşecek.

İyi geceler arkadaşlar. 10 aylık bebeğim var 6.aydan itibaren ek gıdaya başladık bi ara alerji problemi yaşadık vs. Ek gıdayı kestik. Alerji işini çözdük derken yememe mevzusu başladı. Akşam bebeğim uyuduğunda hep kendi kendimi sorguluyorum acaba ben lezzetsiz yemekler mi sunuyorum o yüzden mi yemiyor diye. Mama sandalyesi istemiyor blw istemiyor kaşıkla beslenmek istemiyor sadece biberondan mama içmek istiyor sanırım ben ısrar ediyorum o inat ediyor. Sürekli okuyorum kendimi rahatlatmaya çalışıyorum bebekler istemeyebilirmiş bir dönem kaşık reddi ek gıda reddi olabiliyor diyor doktorlar ama rahatlayamıyorum aç olduğu halde yememesine üzülüyorum . Eşimle ben iştahlı insanlarız hani bazen genetik diyebiliyolar iştahsızlık için. Annem; oooo sen herşeyi yiyodun seninkinin zamanında ben hiç arkandan koşmadım böyle diyo, sonra dönüyo yemiyosa zorlama diyor. kayınvalidem her telefon görüşmesinde neler yedi bugün diyor. Bazen 1 öğünde 2-3 şey yaptığımı biliyorum bu da çok yanlış bişey aslında artık ne yapacağımı şaşırdım
Kaşıkla degilde eline verseniz 10 aylık çok küçük degil. Tabi sizin gözetiminizde kendi baksın tadına köfte yapın mesela eline verin. Veya kaşıgı verin eline döke döke yesin. Bence siz verdiniz birazda ısrar ettiniz inat etti. Ben alışana kadar afedersiniz evimde duvarlara kadar yemek artıkları vardı. Yani kendi yesin önyargısı inadı kırılsın. Kaşık yumuşak bebek kaşıgo olsun

Kaşıkla degilde eline verseniz 10 aylık çok küçük degil. Tabi sizin gözetiminizde kendi baksın tadına köfte yapın mesela eline verin. Veya kaşıgı verin eline döke döke yesin. Bence siz verdiniz birazda ısrar ettiniz inat etti. Ben alışana kadar afedersiniz evimde duvarlara kadar yemek artıkları vardı. Yani kendi yesin önyargısı inadı kırılsın. Kaşık yumuşak bebek kaşıgo olsun
Evet ilk başlarda bişeyler döküldüğünde içim çok fena oluyodu belki de onu hissetti. 3 aydır tamamen saldım tepki vermiyorum ama alerji nedeniyle vermek zorunda olduğumuz arada yemekten soğudu sanırım. Şuan eline verdiğim şeyleri sürekli fırlatıyor. Aslında en başta blw yapmadığıma çok pişmanım

Doğru söylüyosunuz bunu da kendime tekrar tekrar söylüyorum. Önce kendimi ikna etmeliyim

Etraftan gelen sözlere he deyip geçeceksiniz. Sizi baskı altında tutmasın bu sözler.
Bu süreç çocuğunuzun sizi yönlendirmesi sizin ona tanımasına fırsat vererek yöneteceğiz bir süreç.
Sonrasında tek tip bir şeyi seven çocuklara dönüşüyorlar.

Evet ilk başlarda bişeyler döküldüğünde içim çok fena oluyodu belki de onu hissetti. 3 aydır tamamen saldım tepki vermiyorum ama alerji nedeniyle vermek zorunda olduğumuz arada yemekten soğudu sanırım. Şuan eline verdiğim şeyleri sürekli fırlatıyor. Aslında en başta blw yapmadığıma çok pişmanım
O zaman önce sevdiği şeylerden başlayın mesela bebeklere uygun kek tarifleri var veya neyi seviyorsa valla o dönemde günde 2 kere ev süpüryordum. Koltuklar çöp oldu ama yapacak bişey yok şimdi kazanamazsa ilerde yiyecekleri püre olarak yer yada yemek seçer. Sağlıkla büyüsün inşallah☺️

Cnm benim kızım da öyleydi ama artık alıştı şuanda 10 bucuk aylık oldu eline ekmek ve herşey veriyorum kemiriyor maşallah sende öyle yap eline bişeyler ver alışır menemen yap ver ekmege bandırıp hem alışır

Ben geleneksel düşünüyorum biraz. Blw yapmadım ve 2. olsa da yapacağımı sanmıyorum. Oğlum 3.5 yaşında ve herşeyi uzun zamandır kendi yiyor.

Yememe konusu da zamanla düzelir diye düşünüyorum ısrarcı olmayın. Mamayı hemen bırakamıyorlar :) gurme bebek sitesinden çok faydalanmıştım ben ordan tarifler bakabilirsiniz. Çorba, fırında patates köfte vs genelde seviyorlar.

Kendimi gördüm sanki, o kadar çok şey hazırlayıp döktüm ki. Onun yemediği zamanlar günüm felaket oluyordu, yediyse benden mutlusu yok. Şimdi 19 aylık hala iştahlı değil hayatta kalmak için yiyor, sevdiği bazı şeylere hiç hayır demiyor ama yeni şeyler tattırmak hala çok zor. Sevdiği şeylere yenilerini ekleyip alıştırıyorum. Öncelikle inatlaşmayın zaten inadını kıramazsınız. Ben oyunlar oynuyorum ilgisini çekecek bir şeyler bulmaya çalışıyorum, bazen çok uzuyor sabrım zorlanıyor ya sabır çekiyorum. Kahvaltıda sorun yaşamıyoruz attık yumurtaya alıştı, bazen huysuzlanıyor labne peynirle karıştırıyorum benim kurtarıcım oldu labne😊 cevizi rondodan geçirip içine katıyorum ,çok takılmıyorum elimden geldiğince yedirmeye çalışıyorum yemezse de mama veriyorum, biz de çocukken çok iştahlı değilmişiz sağlıklı olsun da diyorum . İki anne bir mutfak var orda güzel tarifler veriyorlar benim çok işime yaramadı ama belki size yarar,bol şans

Öncelikle içiniz rahat olsun 1 yasa kadar bebekler için ana gıda anne sütü yâda formül mamadır.Alerji konusunda neden tamamen kestiniz onu anlamadım ama sonuçta geç kalmadınız sadece sakince denemekten vazgeçmeyinBebekler yoğurt meyve puresi gibi yumuşak şeyleri çok seviyorlar onları sık sık deneyebilirsiniz.
Bu arada biliyorum ilk bebekte biraz zor ama dışarıyı duymayın emin olun herkes bir kusur bulur.Bu sizin yetersizliğinizi göstermez.

Ben korkak bir anneydim. Eline vermedim hic birseyi. kizim kasiga alistigi icin cok zorlanmistim. 1 yasina kadar surdu eziyet.
Blw ye gecince inanilmaz rahatladim.
Eninde sonunda yiyor o elindeki.
Firlatacak , ezecek, parcalayacak.
Ama yiyecek.
Pes etmeyin.
Kararli oldugunuzu gorunce yiyorlar. Simdi 16 aylik. Eliyle, kasikla,catalla ne bulursa agzina goturuyor. Bir an hic yemeyi ogrenemeyecek sanmistim.2. Cocukta kesinlikle blwye erkenden baslayacagim. Rahatlik resmen.

biraz firlatacak biraz tadina bakacak biraz dokusuna bakacak 10 aylik cocuk keşif çocugu hayattaki tek amaci yemek tatmak degil onun şuan.
benden sana tavsiye pure verme arkadasim.
benim kizda boyle atiyor yemiyor ac kaliyor diye korktum pure olarak kendim verdim.
sonuc cocuk caninin istedigi seyi ceviz findik badem pilav ekmek tavuk makarna kutur kutur yiyor otekileri agzina surmuyor icinde tane var diye.
ver eline kemire kemire cigneye cigneye kendisi yesin ac kalmaz korkma mamada yiyormuş.
kasikla kendi yemeyi sever birak doksun
benim kizim kasikla yer dokerdi herkes aman biz 5 yasina kadar kasik vermedik ne olmus ogrenmedinizmi yemek yemeyi boyle herseyi kirleniyor diyordu suan 2.5 yasinda kasigini catalini kullaniyor herkesinde tezini çürüttu.
üzulme kendi haline birak cocugu o ne yapacagini bilir.
siz sadece guvenlik amacli kontrolcu olarak yaninda durun.

Kesinlikle blw öneririm. Bir yemez iki yemez üçüncüde siz bile şaşırırsınız. Birakin yogurdu bile eliyle yesin onun icin suan dokundugunu hissetmesi duyu gelisimi Cok onemli. Dokulecek kirilacak demeyin sadece cekeceginiz sikinti en fazla 1 yil. Bu zamanların tadını çıkarın. Bu Arada benim bebegim 2 yasında bu dediklerimi uyguladım hep

O aylarda çocuğun kase dolusu yemesini beklemeyin. Benim oğlum ilk sene her şeyi yere göğe duvara attı. On kaşık attıysa bir kaşık yedi. Bir yaşa kadar mama yada anne sütü temeldir zaten. Dolayısıyla istemiyorsa ısrar etmeyin. Karnını doyurmak için değil tatmak için yiyor.
Benim oğlum asla çok severek yiyen bir çocuk değildi. Ama anne sütü kesilince mecbur yedi. Ben zorlasam inatlaşırdo belki ben yemezee hala aç yatırıyorum. Ölmedi sapasağlam. Açlıktan ölmez merak etmeyin. Akşam yemedi mi sabah kahvaltıda yer. Önce kendinizi rahatlatın ve çocuğun yediklerini saymayın.

Bir de püre gibi şeyleri eminim siz de severek yemezsiniz. Çocuğunuza güvenin. Sizin sevdiğiniz yemeklerin tuzsuz salçasızını yapın, bırakın kendi yesin. Israr bir de çok soğutuyor ısrar etmeyin

Yemiyor diye uzulme. Onemli olan saglikli olmasi. Baskalarinin da dediklerine takma. Anneligin kitabi yok. Icgudun sana dogru yolu gosterecektir. Her cocuk farkli. Kendi cocugunu baska cocuklarla kiyaslama. Saglikli ise sorun yok.

Kızım 14 aylık. Mama sandalyesini bıraktık artık çünkü kendini yere atmaya başlamıştı. Biz de yere örtü serip yayılıyoruz yemeklerde. Kızıma aktivite önlüğü giydiriyorum. Örtüyü bacaklarına kadar çekiyorum veya gözden çıkardığım şeyleri giydirip örtü üstüne oturtuyorum. Tabakla koyuyorum önüne yemeğini kendisi avuçlarını batırıp yiyor. Tabi arada ben çorbası veya yemeğinden kaşıkla veriyorum doyması için. Onun eline de kaşık veya çatal veriyorum. (Plastik kendine ait kaşık ve çatalı var) döke saça yiyor. Şekilli tabak almıştım trendyoldan. Araba şeklinde. Bölüm bölüm. Oraya kahvaltılık koyuyorum. Önüne bırakıyorum. Yiyor kendisi. Ben hep böyleydim. Blw ne bilmiyorum araştırmadım bile. Sıvıları ben verdim. Katı olan her şeyi kendi yedi. Ama bence önemli olan sizi görmesi yerken. Karnı tok bile olsa bir kase yoğurt verdim bizimle oturdu sofraya. Kaşığı yoğurt içine sokup yalıyor 😃 elini sokup yalıyor. Ek gıdadan beri hiç kızım yokken sofraya oturmadık. Çoğu gün sofrayı toplamadan banyoya gittik 😂

Yemeklerde sizin yanınızda otursun. 6aylıktan beri yemekleri hep birlikte yeriz ufak ufak önüne bişeyler koyun keşfetmesine izin verin. Tam blw uygulamasam da keşfetme olayı kesinlikle yapılması gereken bir şey. Bırakın döksün oynasın saçsın böyle böyle alışıyorlar. Oğlum 15aylık. Özel yemek yapmıyorum. Belli aylarda verilmemesi gereken şeyleri vermedim onun dışında biz ne yediysek o da onu onu yedi. Eline verin korkmayın çiğneme becerisi gelişsin. Ne olur ne olmaz bebeklerde ilk yardımı da öğrenin. Mutlaka boğazına takılabiliyor. Yine de korkmayın alışıyorlar. Bir de diş zamanı damakları ağrı yapar ondan ek gıda reddi olabilir. Israrcı olmayın aç kalmaz korkmayın.

Kızım 14 aylık. Mama sandalyesini bıraktık artık çünkü kendini yere atmaya başlamıştı. Biz de yere örtü serip yayılıyoruz yemeklerde. Kızıma aktivite önlüğü giydiriyorum. Örtüyü bacaklarına kadar çekiyorum veya gözden çıkardığım şeyleri giydirip örtü üstüne oturtuyorum. Tabakla koyuyorum önüne yemeğini kendisi avuçlarını batırıp yiyor. Tabi arada ben çorbası veya yemeğinden kaşıkla veriyorum doyması için. Onun eline de kaşık veya çatal veriyorum. (Plastik kendine ait kaşık ve çatalı var) döke saça yiyor. Şekilli tabak almıştım trendyoldan. Araba şeklinde. Bölüm bölüm. Oraya kahvaltılık koyuyorum. Önüne bırakıyorum. Yiyor kendisi. Ben hep böyleydim. Blw ne bilmiyorum araştırmadım bile. Sıvıları ben verdim. Katı olan her şeyi kendi yedi. Ama bence önemli olan sizi görmesi yerken. Karnı tok bile olsa bir kase yoğurt verdim bizimle oturdu sofraya. Kaşığı yoğurt içine sokup yalıyor 😃 elini sokup yalıyor. Ek gıdadan beri hiç kızım yokken sofraya oturmadık. Çoğu gün sofrayı toplamadan banyoya gittik 😂
Aynı vaziyetteyim. Ortalık bir batıyor ki sormayın. Duvar yer sandalye ve tabi kendisi saç baş oy anam oy. Ne kadar iş çıksada kendi bişeyler yapınca daha mutlu oluyor. Bazı zaman ben yedirmek istediğimde tepki gösterip ağzını açmıyor kendi yiyecek miş paşam 😂

Back