• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi anne sütü

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
canım bazı vitamin eksiklikleri hemen çıkmıyor, o yüzden şimdiden hiç bir problem yaşamadık demen çok doğru değil.(illa da bir şey çıkacak diye de bir şey yok umarım ömür boyu çok sağlıklı bir çocuk olur)
ek gıda konusuna gelince ek gıdaya öyle pat diye geçilmiyor. ben de yaklaşık 1buçuk aydır uğraşıyorum. bugün başlayacağım dediğinde hemen öğün öğün yemiyorlar malesef. yukarıda bir arkadaş demiş çiğnemeyi öğrenecekler diye. evet zaten doyumluk değil tadımlık yiyorlar, oğlum da hala asıl anne sütü alıyor, diğerleri yanında öğrenmelik. ayrıca bizim yediğimiz her şeye yiyecekmiş gibi bakıyor. ama öyle yapması yiyeceği anlamına gelmiyor. hep anne sütünü arıyor ve seninki daha bilinçli bir çocuk ikna etmek bizimkiler kadar kolay olmaz. sütü tamamen bırakmak zorunda kalabilirsin diğerlerini yemesi için. (bir kitapta okumuştum-yeme, uyku ve tuvalet problemi yaşayan çocuklarla ilgilenen bir uzmanın yazdığı bir kitap- bunu anne süt dışında bir şey verdiği zaman vicdan azabı çekiyor bu yüzden ek gıdayı erteledikçe erteliyor ve çocuk başka bir şey almayı reddediyor ve anne mecburen sütten kesmek zorunda kalıyor)neyse umarım seninki iştahlı bir çocuktur da bir sorun yaşamazsın.
bu arada bir şey daha söylemek istiyorum. ek gıda işi bayağı zahmetli bir iş. şu an çok rahat günlerin. acıkınca ver memeyi o kadar. ama ek gıda sabır işi. geçen bir arkadaşımla konuşuyordum. 'ben ek gıdaya hiç geçmek istemiyorum, çok zor geliyor' dedi. umarım sen de bu yüzden geçmemezlik yapmamışsındır.

Dun 2cay kasigi elmayla muz karisimi puresi verdim gece ishale cikti sulu ve kopuklu normalmi acaba? Yol valla ya tembellik diil benimkisi sadece birdefasinda bir doktordan duymustum hastalsrimdan sadece ikisi ek gida vermeden annesutu vermis eyer doyduguna emin olursaniz gelismeler normalse ekgidaya gecirmeyin turk doktoruydu ondan aklima soktum bebeyim dogdugunda bende oyle yapcam diye... Dun meyve puresi verince kayinvalidem sok oldu ama internetden okudugum icin veriyorum demedim yoksa kafayi yerdi onca aydir ben soyluyorum vermiyorsum bir interneti okuyunca hemen veriyorsun diye... Zaten asilarini yaptirmamam icin kayinvalidem yaptirma dedi anlatdi o akrabasini ve korkumdan yaptirmsdim asiyi acemilik benimkisi insallah ikinci bebekte bu hatalari yapmam neyse olan olmus insallah Rabbim bebeklermizi saglikli buyutmeyi nasip etsin insallah aminnnn

Son düzenleme:
ben gerçekten ilk defa duydum 6 aydan sonra ek gıda vermeyeni şaşırdım açıkçası.tabii herkesin doğrusu kendine bazılarıda 4.ayda başlıyor ek gıdaya.bende 6aya kadar su bile vermedim 6.aydan sonrada ek besinlere geçtim.herşeyden verdim hiç ayırt etmeden ilk zamanlar zaten bir arkadaşında dediği gibi doyumluk değil tadımlık yiyorlar.siz bence aşısını yapmaya sağlık ocağına çocuğu götürseydiniz orda 6.ayda aşısını yapınca hemşireler herşeyi anlatıyorlar artık ek gıdalara geçme zamanı şunu yap bunu yapma diye.çok şükür artık yemekte ayırt etmez 21 aylık oldu oğlum hala emiyor.ama ek gıdalara başladığımızdan bu yana çok yol katettik inşallah zorluk çekmezsin canım..

Son düzenleme:
Dun 2cay kasigi elmayla muz karisimi puresi verdim gece ishale cikti sulu ve kopuklu normalmi acaba? Yol valla ya tembellik diil benimkisi sadece birdefasinda bir doktordan duymustum hastalsrimdan sadece ikisi ek gida vermeden annesutu vermis eyer doyduguna emin olursaniz gelismeler normalse ekgidaya gecirmeyin turk doktoruydu ondan aklima soktum bebeyim dogdugunda bende oyle yapcam diye... Dun meyve puresi verince kayinvalidem sok oldu ama internetden okudugum icin veriyorum demedim yoksa kafayi yerdi onca aydir ben soyluyorum vermiyorsum bir interneti okuyunca hemen veriyorsun diye... Zaten asilarini yaptirmamam icin kayinvalidem yaptirma dedi anlatdi o akrabasini ve korkumdan yaptirmsdim asiyi acemilik benimkisi insallah ikinci bebekte bu hatalari yapmam neyse olan olmus insallah Rabbim bebeklermizi saglikli buyutmeyi nasip etsin insallah aminnnn

ek gıdaya geçince dışkısı çok değişecek. yeni gıdalara sindirim sistemi adapte olmaya çalışıyor. bazen ishal olacak, bazen (hatta daha sık görülür) kabız olacak,zaman zaman rengi yediklerine bağlı olarak değişecek, koku değişecek, eski o mis kokudan eser kalmayacak zamanla. hatta verdiğin gıdaları takip et ve çocuğun vücuduna filan bak arada alerji yapmış olabilir. bir ay filan aynı günde çok fazla şey verme. sebze püresi filan yaptığında(ilk sebze püresi patates, havuç ve pirinçle yapılıyor ona alıştıktan sonra çeşitli sebzeler ekleniyor. bu arada ilk gün suyundan verirsin, sonra yavaş yavaş koyultursun ve pütürleştirirsin.), ya da mesela havuç gibi sebzelerin suyunu ya da püresini verdiğinde mutlaka içine biraz zeytinyağı ekle, hem kabızlığı engeller, hem de turuncu sebzelerin içinde A vitamini vardır ve sadece yağda çözünür bu vitamin, vitamini açığa çıksın. vereceğin meyve ve sebzeler mevsiminde olsun ve yeni gıdaları mümkün oldukça sabahları ve emzirmeden önce ver, verdikten sonra ise emzir. kabız olduğunda armut, kayısı gibi meyveler verebilir, ıhlamur içirebilirsin, ishalde de muz, havuç verebilirsin. ishal de olsa kabız da olsa bol su ver vücut susuz kalmasın. bu arada 3 günü geçen ishal(bizim doktorumuz günde 5 defadan fazla ishale çıkabilir sonrası biraz sorun o zaman ara demişti) ya da kabızda doktoruna başvur, ya da sağlık ocağına git mutlaka.
şimdilik bunları yazdım, kusura bakmayın çok konuştum ama belki faydalı olabilmişimdir.

ek gıdaya geçince dışkısı çok değişecek. yeni gıdalara sindirim sistemi adapte olmaya çalışıyor. bazen ishal olacak, bazen (hatta daha sık görülür) kabız olacak,zaman zaman rengi yediklerine bağlı olarak değişecek, koku değişecek, eski o mis kokudan eser kalmayacak zamanla. hatta verdiğin gıdaları takip et ve çocuğun vücuduna filan bak arada alerji yapmış olabilir. bir ay filan aynı günde çok fazla şey verme. sebze püresi filan yaptığında(ilk sebze püresi patates, havuç ve pirinçle yapılıyor ona alıştıktan sonra çeşitli sebzeler ekleniyor. bu arada ilk gün suyundan verirsin, sonra yavaş yavaş koyultursun ve pütürleştirirsin.), ya da mesela havuç gibi sebzelerin suyunu ya da püresini verdiğinde mutlaka içine biraz zeytinyağı ekle, hem kabızlığı engeller, hem de turuncu sebzelerin içinde A vitamini vardır ve sadece yağda çözünür bu vitamin, vitamini açığa çıksın. vereceğin meyve ve sebzeler mevsiminde olsun ve yeni gıdaları mümkün oldukça sabahları ve emzirmeden önce ver, verdikten sonra ise emzir. kabız olduğunda armut, kayısı gibi meyveler verebilir, ıhlamur içirebilirsin, ishalde de muz, havuç verebilirsin. ishal de olsa kabız da olsa bol su ver vücut susuz kalmasın. bu arada 3 günü geçen ishal(bizim doktorumuz günde 5 defadan fazla ishale çıkabilir sonrası biraz sorun o zaman ara demişti) ya da kabızda doktoruna başvur, ya da sağlık ocağına git mutlaka.
şimdilik bunları yazdım, kusura bakmayın çok konuştum ama belki faydalı olabilmişimdir.

tamamokkk tesekkur ederim.artik ek gidaya gecis stari verdim bu foruma katildiktan sonra:39: bide ben havucu patatesi vb buharda pisirdim insallah istahsiz olmaz iki gundur normal kendi gelip dizlerimie dayiyor dizlerini yerde oturdugumda ve agzini aciyor :emir_bebek: kokusudami degisiyor ama suanki kokusu iyiydi ama olsun saglikli olsunlar gerisi hikaye .tekrar tesekkur ederim

tamamokkk tesekkur ederim.artik ek gidaya gecis stari verdim bu foruma katildiktan sonra:39: bide ben havucu patatesi vb buharda pisirdim insallah istahsiz olmaz iki gundur normal kendi gelip dizlerimie dayiyor dizlerini yerde oturdugumda ve agzini aciyor :emir_bebek: kokusudami degisiyor ama suanki kokusu iyiydi ama olsun saglikli olsunlar gerisi hikaye .tekrar tesekkur ederim

önemli değil, yavrularımız sağlıklı olsun yeter bize. ben de sebzeleri buharda pişiriyorum.

ben gerçekten ilk defa duydum 6 aydan sonra ek gıda vermeyeni şaşırdım açıkçası.tabii herkesin doğrusu kendine bazılarıda 4.ayda başlıyor ek gıdaya.bende 6aya kadar su bile vermedim 6.aydan sonrada ek besinlere geçtim.herşeyden verdim hiç ayırt etmeden ilk zamanlar zaten bir arkadaşında dediği gibi doyumluk değil tadımlık yiyorlar.siz bence aşısını yapmaya sağlık ocağına çocuğu götürseydiniz orda 6.ayda aşısını yapınca hemşireler herşeyi anlatıyorlar artık ek gıdalara geçme zamanı şunu yap bunu yapma diye.çok şükür artık yemekte ayırt etmez 21 aylık oldu oğlum hala emiyor.ama ek gıdalara başladığımızdan bu yana çok yol katettik inşallah zorluk çekmezsin canım..

dokyorum 6ayindan itibaren meyve sularindan azar azar vermeye basla daha sonra kati gidaya gec 1kasiktan baslayarak zamanla artir diye ama ben kendi kafamla bildiyimi yaptim.Allah saglikli gunler nasip etsin bizlere ve bebeklerimize:51:

dokyorum 6ayindan itibaren meyve sularindan azar azar vermeye basla daha sonra kati gidaya gec 1kasiktan baslayarak zamanla artir diye ama ben kendi kafamla bildiyimi yaptim.Allah saglikli gunler nasip etsin bizlere ve bebeklerimize:51:

aahh ahh!! kendi kafana göre aşılarını da yaptırmamıssın..allah korusun bebişlerimizi..

ek gidaya geceli basim dertden ayrilmaz oldu kizim once ishal sonra dort gun hic dusmek bilmeyen ates:14: kayinvalideme doktora goturelim diyodum dis cikariyor takma kafana gecer diyor. ishal neysemde ates bu sakaya gelmez ama duyan yok nihayet bugun abimi ariycam gelsin doktora gotursun diyince gerek yok diyip kendileri goturdu.bu arada bebisim baya zayifladi 8kilo falan oldu:59:meyerse yazin ek gidaya gecmek biraz sakincaliymis ondandir birde ne zaman hangi ara bilmiyorum salatalik koparmis ,bogazinda cop gibi kalmis infeksiya vermis ateside bu yuzden.tekrar donduk sadece anne sutune son baharda ekgidaya basliycam eylulde yani.simdi sadece muz,suzme yogurt ve havuclu elma puresi veriyorum

arkadaşlar benim sorum arada kaynadı:)) kızım 9.5 aylık oldu ve hALEN SÜT içiremiyorum devam sütüde pastörizede
denedım olmuor sizce anne sütü yeter mi bu dönemde.. sizler nasıl içiriorsunuz
ben gece uykulu halde de versem ben olmayınca esım vermeye calıssada yıne yok almıor ayran ıcen kızım sutun tadını alınca ıcmıor ınat

Son düzenleme:
12 aydan önce inek sütü vermek demir eksikliğine neden oldugu için bence verme oglum 13 aylık bir aydır oda yarı su yarı süt şeklinde karıştırıp veriyorum.ben bir yaşına kadar aptamil 3 veriyordum daha dogrusu sadece kahvaltısında veriyordum onun dışında içmiyordu.akşam 20:00 gibi milupanın 7 tahıllısını yada gece sütlu tahıllı muhallebisini yedirisen bir kase sabaha kadarda anne sütü yöntemini tavsiye ederim.hiç endişelenme anne sütü yeter anne sütünü bırakında normal süt veya devam sütüyle destek olamk lazım bebişin en faydalı şeyi içiyor zaten

tesekkur ederım devam sutu ıcmeyınce denedım pastorızeyı acaba ıcer mı dıe yoksa evet eksıklıkten dolayı dusunmuorum ıcırmeyı.. bakalım ınsallh yeterlı olur:))

Back