- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.909
- 49
‘Acaba sütüm yetecek mi?’, ‘Ne kadar sıklıkta bebeğimi emzirmeliyim’ soruları anne adaylarının en sık sorduğu sorular arasında yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Harmancı, anne sütünün önemi ve emzirmede dikkat edilecek noktaları tek tek sizin için açıkladı.
Sık emzirmek meme başını uyararak süt salgılatıcı hormon olan prolaktinin salınımını uyarır ve sütünüzün artmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle ilk günlerde bebeğinizi sık sık emzirin. İlk emzirmenizi bebeğinizin emmeye en istekli olduğu dönem olan ilk 30 dakika içinde yapın. Daha sonra her ağlamasında emzirin. Ağlamıyorsa en geç 2-3 saatte bir uyanmasa bile meme verin. Çünkü emme işlevi refleks bir olaydır ve bebek uykuda bile emzirilebilir. 6. aylık olduğundaysa anne sütü, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalır. Bu nedenle anne sütüne ek olarak öncelikle yoğurt, elma, armut gibi meyvelere ve tarhana çorbası gibi tahıl çorbalarına başlamalısınız. Bebeğiniz bunları yiyorsa ayrıca mama vermenize gerek kalmaz.
Anne sütünün önemi
• Anne sütü bebeğinizin ilk 6 ayında tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilir.
• Çocuğun yaşına ve fizyolojik özelliklerine göre değişme özelliği gösterebilen en uygun besleyici.
• Onunla aranızda kuracağınız ruhsal gelişmede etkisi büyük.
• Her şeyden önemlisi steril, her ortamda her koşulda verilebilir, kirlenme ve bozulma problemi de olmaz.
• Alerjen değildir.
• Anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıkların görülme oranı almayanlara göre daha düşük.
• Bebeğinizi hastalıklardan korur. Başta beyin olmak üzere tüm organ ve sistemlerin büyümesini düzenleyen büyüme faktörleri içerir.
• Anne sütü alan bebeklerde ileri yaşlarda şişmanlık, koroner kalp hastalıkları daha az görülür.
• Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklarını ve diş çürüklerini azaltır.
Anne sütü yaşamını pekiştiriyor
Ani bebek ölümü sendromu (Sağlıklı bebeklerde 2-4. aylar arasında görülebilen beklenilmeyen ölüm olarak bilinir.) anne sütü almayanlarda daha sık görülür. Ama bunun dışındaki ölümlerin sık olduğu konusunda elimizde kesin bilimsel veriler yok. Ancak anne sütü alamayan çocuklarda sık ishal ve solunum yolu enfeksiyonları görüldüğü için bu hastalıklara bağlı ölümler de ne yazık ki artıyor.
Anne sütü almayan bebeklerde çocukluk döneminde lenfomaya (bir çeşit tümoral hastalık) yakalanma riski artar. Bebekliklerinde anne sütü yerine mama ile beslenen kız çocuklarının da ilerideki yaşamlarında meme kanserine yakalanma riskinin %25 daha fazla olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış.
Emzirmenin size de faydası var
• Annede yumurtalık (over), menopoz öncesi meme kanseri görülme riskini azaltır.
• Doğum sonrası rahim kanamalarını azaltır ve rahmin hızla küçülmesini sağlar.
• Emzirmek adet görmeyi geciktirdiği için ilk 4 ay hamileliği önleyebilir ve menopoza girmeyi geciktirir.
• Hamilelikte aldığınız kiloları emzirme ile daha çabuk verebilirsiniz.
Emzirirken neler yemeli?
Anne sütünün protein, lipid, karbonhidrat ve vitamin içeriği beslenmenizle ilişkili. Genellikle normal bir beslenme ile bunlar karşılanabilir. Ancak süt miktarınızı belirleyen, tükettiğiniz sıvı gıda miktarı. Emziren bir anneyseniz en az 4litre sıvı (su, meyve suyu, komposto gibi) tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca sütünüzü artıran bazı bitkisel gıdalar ve çayları tercih edin.
Emzirirken diyet yapmamanız çok önemli. Sigara, alkol, fazla miktarda kahve ve çay içmeyin. Aşırı yağlı ve şekerli gıdalarla beslemenin süt üretimine büyük katkısı olduğu da büyük bir yanlış.
Önemli bir diğer faktör de emzirirken içinde bulunduğunuz ruhsal durum. Stres ve yorgunluk sütünüzü azaltacağından moralinizi hep yüksek tutun.