- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Anne adaylarının hamilelik süreci boyunca karşılaşabilecekleri önemli rahatsızlıklardan biri diyabettir. Hamilelik sırasında diyabet, aşırı kilolu anne adaylarında, ailesinde diyabet hastası olanlarda veya iri bebek doğurmuş kadınlarda daha çok görülüyor.
Tüm dünyada artan obeziteye paralel olarak Tip II yani erişkin diyabeti ve gebelik diyabeti artmaktadır. Gebelik diyabeti tanısı ilk kez gebelikte konan diyabettir.
Gebelik sırasında anne adayında gebeliğin ilerleyen dönemlerinde tansiyon yüksekliği, iri bebek doğum, yenidoğanda ise anne karnında iken karşılaştığı yüksek kan şekeri nedeni ile kilolu doğma, doğumdan sonra kan şekerinde düşüklük, sarılık, 20’li yaşlarda diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Hangi faktörler gebelikte diyabeti etkiler ?
Gebelik diyabeti gelişiminde en önemli faktörler; anne adayının gebelik öncesi kilosu, 1. derece yakınlarında diyabet bulunması, varsa önceki gebeliklerinde diyabet tanısı konması veya 4 kilonun üzerinde bebek doğurmuş olasıdır.
Tüp bebek uygulamaları da gebelik diyabeti riskini arttırmaktadır. Bu risk faktörleri arasında obezite ön planda bulunmaktadır. Annenin kan şekeri bebeğin eşi (plasenta) aracılığı ile bebeğe aynı düzeyde geçer, yani anne ile bebeğin kan şeker düzeyleri benzerdir. Bunun anlamı yüksek anne kan şekeri eşittir yüksek bebek kan şekeridir. Bu nedenle her hamile eğer kilolu ise, ailesinde diyabet varsa veya önceki gebeliklerinde iri bebek doğumu, gebelik diyabeti tanısı almış ise ilk kadın doğum muayenesinde, eğer bu risk faktörlerini taşımıyorsa 24-28. gebelik haftaları arasında mutlaka gebelikte diyabet tarama testi yaptırmalıdır.
Gebelikte diyabet nasıl tedavi edilir ?
Gebelik diyabeti tanısı alan hamileler diyet, egzersiz ve eğer gerekir ise ilaç tedavisi ile takip ve tedavi edilmelidirler. Bu süreçte kadın doğum hekimi, erişkin endokrinoloji uzmanı ve diyetisyenin ortak takip ve tedavisi ideal yaklaşımdır. Uygun takip ve tedavi ile anne adayı ve bebek sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirler. Hamilelik sırasında konu ile ilgili ekip tarafından anne adayının daha sık kontrolü gerekir. Unutmamak gerekir ki doğru tedavi ve takip ile anne adayının gebelik sonrasında da yaşam biçimi daha sağlıklı, bebeğin geleceği birçok riskten korunmuş olacaktır.