Anne Benim Pipim Nerede?
Erkek ve kız çocuklarına her iki cinsiyetin anatomisinin öğretilmesi önemlidir niçin vücutlarının farklı olduğu açıklanmalıdır.
Kızınız sorar “niçin benim pipim yok?” Şöyle sorularda sorabilir:
· Erkekler kızlar arasında ne fark vardır?
· Bende bir hata mı var bir yerim bozuk mu?
· Benim bir pipim vardı da sonra bir şey mi oldu?
Birinci Adım:
Gerçekte neyi sorduğunu araştırın
Sizin tepkileriniz şöyle olabilir:
· Ne düşünüyor?
· Neye sahip olduğunu biliyor musun?
· Kızların neden pipisi olmadığını mı merak ediyorsun,
· Annenin de yok.
· Bu nereden çıktı?
İkinci Adım: Soruları daha direkt olarak cevaplamaya başlayın.
Cevaplamadan önce hakkında düşünün:
· Cinsellik hakkında kendi değer ve tavırlarınızı
· Vermek istediğiniz ne kadar gerçekçi bilgi
· Çocuğunuzun anlayabileceği gerçek bilginin ne kadarı bu yaşta anlayabilir.
Hatırlayın:
· Erkek ve kız çocukları vücutları hakkında soru sorarlar
· Erkek ve kız çocuklarına her iki cinsiyetin anatomisinin öğretilmesi önemlidir niçin vücutlarının farklı olduğu açıklanmalıdır.
· Nasıl cevaplayacağınız konusunda emin değilseniz, bu konuyla ilgili elverişli kitapları kullanmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla paylaşmadan önce mutlak dikkatli okuyun.
· Çocuğun merakı bilgi üretmede kullanılabilir. Fakat konferans vermekten kaçının. Konuşmada basit ve direkt cevaplar oldukça etkili olacaktır.
Üçüncü Adım: Cevabınıza karar verin.
Olası Cevaplar
Çocuk: “Niçin bir penise sahip değilim?”
Ebeveyn: Bu konuda herhangi bir fikrin var mı?
Çocuk: "Çünkü acaba henüz benim ki gelişmedi mi?"
Ebeveyn: Hayır kızlar pipiye sahip değildir çünkü vücutları erkek çocuklardan farklıdır. Sende çok özel yer vardır. Sen vulva ve klitorise sahipsin
Çocuk: “Ben hiç penise sahip olmayacak mıyım?”
Ebeveyn: Hayır, sen her zaman vulva ve klitorise sahip olacaksın. Niçin bir penise sahip olmak istiyorsun?
Çocuk: “Çünkü çişimi ayakta yapmak istiyorum”
Ebeveyn: Pekala, Kızlar dışarıya açılan özel bir kapısı vardır. Biliyorum, ayakta çiş yapmak komik gelecek, fakat kızlar o özel kapıları ile çişini farklı yaparlar.
Bu gibi bir konuşma olasılıkla çocuğun merakını yatıştıracaktır. Çocuk büyüdükçe sorular devam edebilir, ve cevapları daha ayrıntılı vermek gerekebilir.