Anlamsiz yemek derdi

Ben misafire göre yapıyorum.
Bazi arkadaşlarım 100 yildir diyet yapar onlara hamur veya pilav makarna yapmam.
Bazilari et vs. Yemez...
Nişanlımin ailesi italyan, makarnasiz (ön yemek) olmaz... onlara genelde makarna tipi yaparım...yanina salata vs.
Benim ailem karadenizli fazla et yemezler. Onlara max. Köfte tarzi...
Karisik misafirim gelince hepainsen az az ortaya (meze stili)
Her seferinde et yapmam yani. Beklememde.

Ya canim birde su var eti sebzeli yapinca dedikleri su -eti araya vermissiniz- sebzeyle karisik da pek tercih etmiyorlar saf eti ben 10-15kisiye nasil yetireyim her geldiklerinde 3-4 kilo et almazsak olmuyor pilav bile yemezler yanina ekmekle et sadece ya kavurucam sadece biberle domatesle yada onu ayni sebzelerle firina aticam
Okudukça şok oluyorum ya sanki eşinizin ailesiyle benim eşimin ailesi kardeş aile gibi:KK70: Sulu etli yemeğe burun kıvırıyorlar. Neymiş SADECE ET. zaten biz burda mezbaha işletiyoruz.:sopa:

Yalnız bizde genelde şöyle kıro bir algı var. Bulgur daha sağlıklı iken bulgur pilavı pişirene meh derler. Bazı sebzeler mesela brüksel lahanası gayet pahalı bir sebze iken lahana familyasından olduğu için burun kıvırırlar. Mis gibi ev yoğurdu dünya kadar faydası varken kola mola meşrubat ararlar.

Konu sahibi ben de misafire eti savundum ama sonradan okudum mesajlarınızı öyle löp löp safi yüzde yüz et kusura bakmasın da kimseye vermem kurban bayramı haricinde. Neticede kasap dükkanı işletmiyoruz artı sağlık sınırı var 150 gram bir kişi için yeter bu da 10 kişi için 1.5 kg yapıyor. Yani öyle 3-4 kilı et almaya gerek yok. O etin yanında tabi ki sebze sote olur, yeşil yapraklı salatalar olur. Kıro kıro konuşmasınlar be :D

Çok yemek yapmak bence misafire özen göstermek değil, kendine eziyet etmektir. Türk kültürün en sevmediğim parçasidir. Kadin ne yapsin, tüm gün evi temizle üstüne hiç mutfaktan çikma. Misafir ile sohbet edecek ne zaman ne derman kaldi, ama adi misafire özen olsun. Niye? Kadin çünku adi. Tabiki cefakar, vefakar olacak.

Burda bile sirf 5 farkli yemek yapiyor diye hava atan var. Sanki yapmayan kadin değilmiş gibi.

Ben sevmem öyle kaç çeşit yemekte, börekte, çorekte. Normal 1 çesit yap, çayin yaninda marketten abur cubur yeter. Beraber sohbet etmek ve gülmek bana 10 çesit yemek yemekten daha çok keyif veriyor. Bana özen verilmiş gibi hisettiriyor.

Ya canim birde su var eti sebzeli yapinca dedikleri su -eti araya vermissiniz- sebzeyle karisik da pek tercih etmiyorlar saf eti ben 10-15kisiye nasil yetireyim her geldiklerinde 3-4 kilo et almazsak olmuyor pilav bile yemezler yanina ekmekle et sadece ya kavurucam sadece biberle domatesle yada onu ayni sebzelerle firina aticam
Ohoo birde sebze karışık istemiyorlar tek et istiyorlar bunlar sizi fabrika işletiyor falan mı sanıyor
Yanına pilav istemezlermiş ekmek yemezlermiş etsiz sofraya oturmazlarmış
okudukça daha beter sinir oluyorum

Konu sahibi bence onlara hiç özen gösterme yaptıkları resmen terbiyesizlik ve görgüsüzlük
İtham görmek isteyen 2 ayda bir haberli olarak gelir dakika başı gelen adam ağır ağır yemek beklentisi içinde olmaz
Bir dahaki gelişlerine tavuk pilavda yapma pırasa yap
Surat sallamalarına aldırış etme

Bu insanlar kendi evlerinde de boyle mi? Yoksa protein ihtiyaclarini sizde mi karsiliyorlar?

Kizlar merhabalar... benim icin uzun zamandir bir dert aslinda ama icinden cikilmayacak kadar da kotu bi durum. Esimin ailesi ne zaman bize gelse etsiz yemek yemiyorlar yapmazsak eger ve o gun tabakta ne varsa burun kivirarak iki kasik alirlar bunu da laf ederler daha sonra. Sadece ikisi gelse tamam ama birlikte oturduklari eltimde gelir onun kactane cocuk falan tamam durumumuz iyi ancak her seferinde boyle mi olmali yani ulkede ekonomi darmaduman olmusken kahvaltida yumurta sede olamaz ya sucuklu ya da kiymali olacak. En son gecen hafta geldiklerinde tavuklu pilav yaptim diye bin tane surat cevirdiler ve bugun yine gelecekler ben yine gerildim benim ailem gelecegi zaman yemegini yaparda gelir ki cocuklarimi ihmal etmeyeyim diye bunlar boyle yaptikca uzuliyorum yok hayir kendi evladinin kesesinide mi dusunmez insan....
Kendi evlerinde de böyle mi yoksa sadece size gelince mi damak tatları bir anda değişiyor?

Ben mesele sebze yemeği neredeyse hiç yemem. Yediğim tek sebze yemeği karnıyarıktır. Patatesin kızartmasını ve püresini yerim, börekte yemem, yemekte yemem (tas kebabından, sulu köfteden kendi patateslerimi ayıklarım). Brokolinin sadece kremalı çorbasını, kabağın sadece mücverini yerim. Şakşuka konu dışıdır onda hepsi minicik olduğundan seçemem, bol domatesli sos ve sarımsaklı yoğurtla çiğnemeden yutarım neredeyse. Kendi ailem (anne ve baba sülalesi) dışında kimsede kolay kolay zeytinyağlı yemem çünkü bizler z.yağlıları biraz şekerli yaparız, çoğu kişi böyle yemez, saygı duyarım ama benim zaten sebze ile aram olmadığı için şekerle az da olsa gideri var, hele de meze niyetine ise ;) Yumurtayı sadece soğansız menemen ya da kızarmış patatesli yerim, başka yemem. Pilav ve salatayı eğer yanındaki yemek sulu/yağlı ise (karnıyarık, et sote, hünkar beğendi vs) asla aynı tabakta yemem. Nohut ve kurufasulye hariç. Onları da ayrı ayrı yemem :D

Bunlar aklıma ilk gelenler. Görüldüğü üzere yemek konusunda fazlası ile gıcığım ve bu huyumu ailem de, eşimin ailesi de, arkadaşlarım da bilir. Kimsenin benim için menü değiştirmesini istemem. Masaya oturur, işime gelenleri tabağıma koyar/koydurur, masada herkese eşlik ederim. Yiyecek hiç bir şey yoksa (bana göre) salata ve çorba mutlaka vardır. Restoranda değilim, kimseden özel muamele görmeyi bekleyemem.

Bana gelen misafirler eğer planlı misafir ise menü mutlaka çorba, ara sıcak , ana yemek, salata ve tatlıdan oluşur. Alkol alınacak masa ise mezeyi çeşitli tutarım, değilse salatayı.

Yatılı uzun süreli misafir ise (3 gün ve üzeri) daha rahat davranırım ama genelde 3 kişi çekirdek aile de olsa bizim sistem bu şekilde olduğundan (tatlı hariç, kızım ve eşim tatlı yemez) genelde çok büyük değişiklik olmaz. Yeri gelir lahmacun içi hazırlar fırına göndertirim, yeri gelir bi sosyete mantısı bi salata günü geçiririm.

En çok yazın misafir ağırlamak kolay aslında. Sıcak olduğundan çorba içilmiyor. Z.yağlı, ana yemek, salata ile yatılı misafirler mutlu mesut yaşıyor. Bir de kısır partileri ile elbette :D

Not: Ben gıcığım da benim annem daha gıcık. Tavuk,balık,kuzu eti, maydanoz , dereotu (bunu ben de yemem) yemez. :)

Bazı yorumlara çok şaşırdım. Millete bak, misafirliğe gitmiş, yemeği beğenmiyor.
Zaten zaman kötü, herkes fakirleşti. Desenize bir de millet birbirine bunun için küsecek. :KK14:
Yemek seçen, ona buna burun kıvıran insanı ben istemem evimde. Gitsin kimde doyuyorsa ona misafir olsun hasbam.
Bir önceki mesajımda yemek konusunda ne kadar gıcık olduğumu yazdım. Gerçekten evlerden ırak bir misafirim, çekilecek dert değilim. Bir tane daha benden istemem mesela.

Ama kesinlikle dediğinize katılıyorum. Kimse benim yemek zevkime göre yemek yapmak zorunda değil.
Örnek : Pazar günü arkadaşlardaydık. Aslında öğleden sonra şöyle kapıdan bir uğramıştık (haberli). Çaydı, sohbetti derken "yemeğe ne yapalım?" dedi ev sahibesi. "Biz eve gidelim uğraşma şimdi" dedim (eşimin 30 senelik arkadaşının 10 senelik eşi, kıllığımı oldukça iyi bilir). "Ne uğraşacağım, makarna partisine ne dersin?" dedi. "Allahh derim ama xxx (eşi) yapsın, onun sosu güzel oluyor" dedim. Sonuç: 2 paket soslu makarna yanına da bol yeşillikli salata ve pancar salatası mis gibi doyduk işte. Maksat gönüller bir olsun ;)

Bütçeniz neye elveriyorsa onu yapın, hiç canınızı sıkmayın, ister hep gideyim ister ilk defa samimiyetle yapılmışsa eğer bir tas çorbaya da mutlu oluyorum, masası yoktur yer sofrasında da yenir, misafir ağırlarken önemli ve bence değerli olan güleryüz ve içtenliktir, asık suratla istemeyerek ağırlandığım evde kuş sütünün eksik olmadığı bir sofra olsa ne yazar, içinden gelerek misafir edenin sofrasında et de olmasın süt de, bir baş soğan bir çorba ooohhh mis.

Ben de bana yeşil mercimek yemeği yapanın 40 yıl kölesi olabilirim mesela.
Bizim ev ahalisi (koca ve kız) sevmiyor. Sadece kendime yapmaya da ben üşeniyorum.
Şöyle çok sulu olmayan, ezilmemiş ama diri de değil, bol biberli bir yeşil mercimek yemeği yapacak yanında da ekmekli erişte sunacak bir ev sahibesine 40 yıl köle olabilirim.

Annemi özledim sanırım, daha doğrusu annemin yemeklerini
:cry:

Bizim ev ahalisi (koca ve kız) sevmiyor. Sadece kendime yapmaya da ben üşeniyorum.
Şöyle çok sulu olmayan, ezilmemiş ama diri de değil, bol biberli bir yeşil mercimek yemeği yapacak yanında da ekmekli erişte sunacak bir ev sahibesine 40 yıl köle olabilirim.

Sizi seve seve ağırlayabilirim, eşim sevdiği için haftada bir gün mutlaka yeşil mercimek yaparım, zaten genel olarak yemekleri çok sulu yapmadığımdan damak zevkinize uyacağını sanıyorum :)

Aslında misafire ne sunduğunuz değilde nasıl sunduğunuz önemli, sıcak bir sohbetle ekmek arası peynir bile yenir ne olacak :)

Sizi seve seve ağırlayabilirim, eşim sevdiği için haftada bir gün mutlaka yeşil mercimek yaparım, zaten genel olarak yemekleri çok sulu yapmadığımdan damak zevkinize uyacağını sanıyorum :)

Aslında misafire ne sunduğunuz değilde nasıl sunduğunuz önemli, sıcak bir sohbetle ekmek arası peynir bile yenir ne olacak :)
Çok ama çok teşekkür ederim.
İnanın yemiş kadar oldum. O kadar içten geldi ki mesajınız.
Çok duygusalım bazı konularda...
Annemin rahatsızlığı sebebi ile artık yemek yapamıyor, örgü öremiyor ve ben 20 senelik evli olduğum halde sırf annemin sesini duymak için "anne xxxx'i nasıl yapıyorduk?" demek için arayamıyorum çünkü hatırlamıyor :cry: Geçen gün boş bulundum, ördüğüm hırkanın ön kesimi ile ilgili bir soru sordum; soracağıma bin pişman oldum...

Konuyu dağıtmak istemezdim ama inanın mesajınızın beni ne kadar derinden etkilediğini belirtmek için yazdım.
Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim.

Bende cok severim....

Kendi evlerinde de böyle mi yoksa sadece size gelince mi damak tatları bir anda değişiyor?

Ben mesele sebze yemeği neredeyse hiç yemem. Yediğim tek sebze yemeği karnıyarıktır. Patatesin kızartmasını ve püresini yerim, börekte yemem, yemekte yemem (tas kebabından, sulu köfteden kendi patateslerimi ayıklarım). Brokolinin sadece kremalı çorbasını, kabağın sadece mücverini yerim. Şakşuka konu dışıdır onda hepsi minicik olduğundan seçemem, bol domatesli sos ve sarımsaklı yoğurtla çiğnemeden yutarım neredeyse. Kendi ailem (anne ve baba sülalesi) dışında kimsede kolay kolay zeytinyağlı yemem çünkü bizler z.yağlıları biraz şekerli yaparız, çoğu kişi böyle yemez, saygı duyarım ama benim zaten sebze ile aram olmadığı için şekerle az da olsa gideri var, hele de meze niyetine ise :KK66: Yumurtayı sadece soğansız menemen ya da kızarmış patatesli yerim, başka yemem. Pilav ve salatayı eğer yanındaki yemek sulu/yağlı ise (karnıyarık, et sote, hünkar beğendi vs) asla aynı tabakta yemem. Nohut ve kurufasulye hariç. Onları da ayrı ayrı yemem :KK70:

Bunlar aklıma ilk gelenler. Görüldüğü üzere yemek konusunda fazlası ile gıcığım ve bu huyumu ailem de, eşimin ailesi de, arkadaşlarım da bilir. Kimsenin benim için menü değiştirmesini istemem. Masaya oturur, işime gelenleri tabağıma koyar/koydurur, masada herkese eşlik ederim. Yiyecek hiç bir şey yoksa (bana göre) salata ve çorba mutlaka vardır. Restoranda değilim, kimseden özel muamele görmeyi bekleyemem.

Bana gelen misafirler eğer planlı misafir ise menü mutlaka çorba, ara sıcak , ana yemek, salata ve tatlıdan oluşur. Alkol alınacak masa ise mezeyi çeşitli tutarım, değilse salatayı.

Yatılı uzun süreli misafir ise (3 gün ve üzeri) daha rahat davranırım ama genelde 3 kişi çekirdek aile de olsa bizim sistem bu şekilde olduğundan (tatlı hariç, kızım ve eşim tatlı yemez) genelde çok büyük değişiklik olmaz. Yeri gelir lahmacun içi hazırlar fırına göndertirim, yeri gelir bi sosyete mantısı bi salata günü geçiririm.

En çok yazın misafir ağırlamak kolay aslında. Sıcak olduğundan çorba içilmiyor. Z.yağlı, ana yemek, salata ile yatılı misafirler mutlu mesut yaşıyor. Bir de kısır partileri ile elbette :KK70:

Not: Ben gıcığım da benim annem daha gıcık. Tavuk,balık,kuzu eti, maydanoz , dereotu (bunu ben de yemem) yemez. :)
Bende seciciyim yemek konusunda ama yemek basinda yiyor gibi yaparim bi kosesinden tutmaya calisirim herkesten once kalkip doydum deyip tabagimi oylece birakmam beni izlemiyorlarsa yedim sanarlar napayim yani yuz mu asayim

• Beğen
Reactions: csi
Back
X