Anksiyete kaygı anlamına gelir. Anksiyete bozuklukları da kaygı bozuklukları demektir.
Panik Bozukluk bir kaygı bozukluğudur.
Yaşanan anlık durumun adı ise panik ataktır. Yani panik atak geçiren herkes panik bozukluk tanısı almaz. Panik bozukluk panik atak geçirme korkusunun sürekli hale gelmesi ile konan bir tanıdır. Kontrolünü kaybetme, bayılma, kalp krizi geçirme, veya başka bir şekilde ölme korkusu atak sırasında sık bildirilen korkulardır. Tedavisinde olmazsa olmaz olan şey psikoterapidir çünkü bu hastalık fizyolojik değil düşüncelerle ilgili bir durumdur. Bu yüzden de psikoterapi + ilaç tedavisi veya daha hafif durumlarda sadece psikoterapi olarak tedavi edilir. Psikoterapi için bir klinik psikolog veya bir psikiyatr yardım ederken ilaç tedavisi gerekmesi durumunda bir psikiyatr kontrolünde tedavi sürdürülür. Hangi uzmana gidilirse gidilsin psikoterapi gerekir. Aksi takdirde ilaç tedavisi sonlandığında kaygı birçok durumda yeniden ortaya çıkar. Yani en başa dönme riskiniz çok yüksektir.
kısaca şöyle diyebiliriz: sıklıkla panik atak geçiren kişiler panik bozukluk tanısı alır ve bu durum da kaygı ile ilgilidir ve kaygı bozukluklarına dahildir. Tedavisi de psikoterapi+ilaç veya psikoterapidir.
Bendede var gereksiz kaygı endişe sıkıntı hali yaşamdan zevk almıyorsun ben öyle oluyorum yani annem bazen diyo biz sizin zamanınızda böyleydik şöyleydik ben 24 yaşındayım ama ruhum 50 yasında sanki sonra ben bu yaşta böyleysem ilerde nasıl olurum diyorum al sana bir stres daha bi kaygı daha(allah yadımcımız olsun bu durum beni cok üzüyor
Ben ilk defa bundan 5 yıl önce herseyden kaygılanmaya, panik olmaya basladım. Kız kardesimin arkadasının ölümüyle bende ölümle yatıp ölümle kalkıyordum, ne zaman ölecegim? bugün mü? yoksa yarın mı? Ya annem ölürse? Ya da babam? Sabaha kadar agla, agla agla.. İstem dısı olumsuz hayaller görüyorum kendime engel olamıyordum.
İlac kullanmadım, annemin vefatıyla benim sıkıntılarım ataga dönüstü. Nefes alamama, carpıntı vs. Bunları anlattıgım da doktorum panik atak krizi demisti. Ama hala bir sürü kaygı, endise yasamaktayım. Beyin hep dolu oluyor, herseyden endise duyuyorum.. Bu sekilde 5 yıl yasadım daha kac yıl gider böyle bilemiyorum..