Amniyosentez yerine "serbest fetal dna analizi"

sema73

Guru
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2012
54
0
286
Muğla
Merhaba arkadaşlar.39 yaşımdayım ve 15 haftalık hamileyim.Yaşım gereği amniyosentez yaptırmam gerekiyordu fakat son hafta kahverengi lekelenmelerim olduğu için doktorum amniyosentez yerine çok yeni bir uygulama olan "Serbest Fetal DNA Analizi" yaptırmamı önerdi.Henüz Türkiye de bunu yapan bir kurum yokmuş.Bu nedenle alınan iki tüp kan örneği ilk önce İstanbul da bulunan Biogen adlı kurum aracılığıyla Almanya da LifeCodexx teşhis laboratuvarlarına yollandı.İki hafta sonra sonuçlarınız isterseniz size ya da doktorunuza ulaştırılıyor.Testin kesinlik oranı %99.oldukça yüksek bir oran ve hiç bir riski yok.Sıradan bir kan aldırma hepsi bu.İşin maliyeti biraz yüksek .Normal amniyosentez yaptırmış olsaydım ödeyeceğim fiyat 1100 tl iken bu testin fiyatı 2800 tl.Merak eden varsa hamileliğim tüp bebek filan değil normal yollardan oldu.Gebeliğim boyunca yaşadığım tek sıkıntı bir kaç gün süren kahverengi lekelenmelerimdi.Onun dışında çok rahat ve hareketli bir hamilelik dönemi yaşıyorum.Testle ilgili merak ettiğiniz şeyler varsa yazabilirsiniz.Elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşırım.Sonuçlarım bu ayın 23 de gelecek merakla bekliyorum.Biogen in sitesinde gerekli tüm bilgiler var.testin bir diğer adı PrenaTest.Tüm bebek bekleyen anne adaylarına rahat bir hamilelik diliyorum..

Canım verdiğin bilgiler için çok sağol. Ben de bu konuyu araştırıyorum şu anda. Biogen'in web sitesinde testi yaptırabileceğimiz bazı hastanelerin ve muaynehanelerin isimleri var. Sen kanı Biogen'de mi verdin yoksa bu hastanelerde mi? Merak ettiğim bu hastanelere de gitsek kan test için Almanyaya gönderiliyor mu yoksa Türkiyede mi bakılıyor. Bir de aceba amniyosentez kadar güvenilir bir test midir? Öncesinde araştırma yaptıysan öğrendiklerini paylaşırsan sevinirim.

Ben Bodrum da yaşıyorum.Burda Güvençer kliniğinde verdim kanı.Kan özel bir tüple önce BİOGEN e, Biogende Almanya da bulunan lıfecodexx adında bir laboratuvara yolluyor.sonuçları iki hafta sonra alabiliyorsun.Güvenilirlik oranına gelince amniyosentezde %100 bu bahsi geçen PRENA TEST de %99 .Hafif kanamam olduğu için ben amniyosentezi tercih edemedim doktorum da çok yeni olan bu yöntemi önerdi..ve sonuçlarımda temiz çıktı.Biogen in sitesinde ki hastane ya da muayenehanelere de gitsen süreç yine aynı.Önce BİOGEN ardından Almanya da ki lıfecodexx laboratuvarı.Türkiyede bakılmıyor henüz.Amniyosentez kadar güvenilir bir test olduğu söylendi doktorum tarafından oranlarda yukarda belirttiğim gibi.Ücret olarak ta 2800 tl ödedim bu arada.umarım yardımcı olabilmişimdir..sevgiler..

Son düzenleme:

Ben de 37 yaşındayım ve amniyosentez yaptırdım ve prena test sonucunuzu paylaşmanızı bekliyorum. Ben de bu tetsi çok araştırdım ama yeni olduğu için yine amniyosentezde karar kırıldı. Yaygınlaşırsa çığır açacak bir analiz olacağını düşünüyorum. hayırlı haberlerle.

Çok şükür bakılan tüm hastalıklar temiz çıktı.Yeni bir uygulama olduğu için şüpheyle yaklaşılmasıda gayet normal elbette.Benim başka seçeneğim yoktu.Kanamam vardı çok hafif, doktorum risk alamayacağını söyledi.Bende bu yolu tercih ettim.Hiç yaptırmamaktansa bu testle sonuca ulaşmak bana göre çok daha mantıklı.İşi kadere bırakmaktan pek hoşlanan bir yapıda değilim.Bir kaç yıl içinde özellikle benim durumumda olan gebelerde uygulama yaygınlaşacaktır.İstanbul üniversitesinde yanılmıyorsam konuyla ilgi çalışmalar uzun zamandır devam ediyor..Umarım sende kısa zamanda güzel haberler alırsın..sevgiler..

Peki hangi hastalıklara baktılar ve sonuç olarak %99 yoktur gibi yüzdeli bir sonuç mu veriyor yoksa kesin bir sonuç mu veriyor.

Peki hangi hastalıklara baktılar ve sonuç olarak %99 yoktur gibi yüzdeli bir sonuç mu veriyor yoksa kesin bir sonuç mu veriyor.

1. PrenaTest® hangi hastalıkların teşhisinde kullanılabilir?

PrenaTest®; tekiz gebeliklerde Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edward sendromu) ve Trizomi 13 (Patau sendromu)’nu teşhis edebilmektedir. İkiz gebeliklerde ise tek - çift yumurta olmasına göre risk değerlerine bakılarak genetik uzmanının önerisiyle hareket edilmektedir.

2. PrenaTest® hangi gebelik haftalarında uygulanabilmektedir?

PrenaTest® son adet tarihine (SAT) göre 11. gebelik haftasından itibaren 32. gebelik haftasına kadar uygulanabilmektedir.

3. PrenaTest® ne kadar sürede sonuç vermektedir?

PrenaTest® sonucu, alınan örneğin LifeCodexx Laboratuvarlarına ulaşmasını takip eden 15 - 18. günde doktorunuza bildirilmektedir. Test yaygınlaştıkça sonuç verme süresi kısalacaktır.

4. PrenaTest®in güvenilirliği nedir?

PrenaTest®, Trizomi 21 teşhisinde amniyosenteze eş değer güvenilirlikle (>%97,5) uygulanmaktadır. Test negatif olarak bildirildiğinde amniyosentez gibi girişimsel işlemlerin yapılmasına gerek kalmamaktadır. PrenaTest®’in esas amacı ultrason bulguları normal olan ancak tarama testlerinde yüksek riskli olduğu söylenen gebelere girişimsel olmayan güvenli bir alternatif sunmaktır. Trizomi 18 ve 13 için güvenilirlik değerleri Ocak 2013’te açıklanacaktır (>%99,5).

5. PrenaTest® daha önceki gebeliklerden etkilenir mi? Fetal DNA anne kanında ne kadar süre kalır?

PrenaTest® daha önceki gebeliklerden etkilenmemektedir. Yapılan çalışmalar, fetal DNA parçacıklarının doğumdan sonraki 48 saat içerisinde parçalanarak anne kanından tamamen temizlendiğini göstermiştir. Fetal hücreler ise gebelik sonrası yıllarca anne kanında kalabilmektedir ancak PrenaTest®, fetal hücrelere değil serbest fetal DNA parçacıklarına bakmaktadır. Dolayısıyla daha önceki gebelikler veya düşükler PrenaTest® sonucunu etkilememektedir.

6. PrenaTest®, mevcut bebeğin veya önceki gebeliklerin cinsiyetinden etkilenir mi?

PrenaTest® bebeğin kız ya da erkek olmasından etkilenmemektedir, çünkü fetal hücrelere değil serbest fetal DNA parçacıklarına bakılmaktadır.

7. PrenaTest®in genel prensibi nedir? Trizomi 21, 18 ve 13 nasıl teşhis edilmektedir?

PrenaTest® Non-invazif, Moleküler genetik, Prenatal Tanı Testidir. Anne kanındaki fetal DNA parçacıklarının sayımı yapılarak dijital karyotip analizi yapılır. Bu sayım sonucunda anne kanında serbest olarak dolaşan kromozom parçacık sayısında artış varsa Trizomi, artış yok ise normal sonuç verilmektedir.

8. PrenaTest® bir tanı testi midir? Tarama Testlerinde olduğu gibi risk analizi mi yapılmaktadır?

PrenaTest®, IVD - CE (In Vitro Diagnostik) belgesine sahip, girişimsel olmayan, moleküler genetik tek tanı testidir. Alman TUV Rheinland tarafından onaylanan ISO 13485:2003 belgesi de mevcuttur. Bu alanda benzer şekilde uygulanan diğer testler “risk değerlendirmesi” yapmakta veya “araştırma amaçlı” olup tanı testi sonucu verememektedir.

9. Amerika, Çin veya İngiltere’de yapılan benzer testlerin CE, FDA onayı var mıdır?

Benzer gruptaki diğer testlerin henüz FDA veya CE onayları yoktur. Tanı testi olarak sadece PrenaTest® IVD – CE onayı almıştır. Test sonuçları Tıbbi Genetik uzmanı tarafından onaylanarak, imzalanmaktadır.

10. PrenaTest® sonucu negatif geldiğinde, yani Trizomi olmadığı belirtildiğinde, testi doğrulamak amacıyla amniyosentez yapılması gerekli midir?

PrenaTest®in en kuvvetli olduğu nokta yanlış negatif değerinin sıfıra yakın olması yani test sonucu negatif geldiğinde, ultrason bulguları da normal ise, annenin girişimsel işleme gönderilmemesidir. Normal gebelik takibine devam edilebilir.

11. PrenaTest® yaptırmak istiyorum, nerede yaptırabilirim?

Türkiye ve KKTC’de PrenaTest®i yaptırabileceğiniz kurumların listesi il bazında oluşturulmaktadır. PrenaTest®’i nerede yaptırabilirim? sayfasından ilgili adreslere ulaşabilirsiniz. Bu liste düzenli olarak güncellenmekte olup, yeni kurumlar eklenmektedir. Eğer mevcut listede, yaşadığınız bölgeye yakın bir kurum yer almıyor ise lütfen doğrudan bize ulaşınız.

BioGen Medikal – PrenaTest Ekibi

Testin sonucu %99 var ya da yok..%1 olasılık aklını bulandırıyorsa Amniyosentezle %100 sonuca ulaşırsın.

Ben bu hafta doktorumun yanındaydım yaşımdan dolayı amniyosentez yapımasını istiyorum zaten test sonuçlarımda bu yönde çıakcaktır, bu 2.gebeliğim ve ilkinde de amniyosentezolmuştum çok şükür sağlıklı bir kızım oldu. Bu testten bahsetti doktorum henüz yaygın olmadığını %85 gübenliri olduğunu ve buna rağmen çok pahalı olduğunu söyledi. %85 çok çok düşük bir oran insanın aklına ya o %25 bana rastlarsa diye geliyor ister istemez. Amniyosentezin güvenirliği ise %99...

Çok ilginç ..Benim doktorum da %99 demişti..Yukarıda ki yazıyı okursanız orda da oran %99 verilmiş.Ya doktorunuz doğru bilgi vermemiş ya da Tüm avrupa, Biogen, Lifecodexx labaratuarı,doktorum ve ben uyduruyoruz..Valla bilemedim şimdi..Ayrıca amniyosentez yaptırmaya herhangi bir engeliniz yoksa zaten hiç kafanızı karıştırmayın..Umarım güzel haberler alırsınız..

Son düzenleme:
benimde 3lü testim riskli çıktı amniyosentezden korkum düşük olma ihtimali bu yöntemi siz nerede yaptırdınız acaba ben edirnedeyim bir günlük bir randevu alıp kan verip sonucu ordan takip edebiliyomuyuz? daha öncesinde bir muayene gerekiyo mu? cevaplarsanız cok sevinirim.

BİOGEN in sitesinde İstanbul da bu testi yapan hastanelerin listesi olması lazım.Olmadı bir telefon açıp öğrenebilirsiniz.Hiç kimse kafanızı karıştırmasın amniyosentezle aynı sonuçlar elde ediliyor.Umarım temiz haberlerinizi alırız.

Ben de kan testini yaptırdım sonuc bekliyorum.. %85 diyen doktor amniyosentezi kendi yaptığı için para kazanacak o yüzden demiştir bence.. Amniyosentezle bile sağlam çıksa rabbimin önüne geçemez.. 99 -100 aynılar bence..

merhaba
ben de bu testi araştırıyorum , ikili testim 1/42 çıktı. testi yapan firmaların hepsini aradım %99 civarı güvenilir dediler, hatalı pozitiflik olabilyor ama hatalı negatif yok dediler ancak bugün gittiğim perinatalog, amniyosentez ya da daha iyisi cvs önerdi asla bunlar kadar güvenilir değil % 10larda yanılma payı olabilir dedi. ayrıca ense kalınlığımız iyi olmasa 1/42 değil 1/7 filan olur dedi bana verdiği risk 1/30 nasıl hesaplayabildi kafadan bilmiyorum. cvs için geç kalmak üzereymişim 1-2 gün içinde yaptırmam lazımmış. bu konuyu perinataloğa danışan var mı acaba? bu kadar yanıltıcı ve yalan bilgi verebilir mi firmalar? kafam iyice karıştı.

Arkadaslar testi yaptirsn yada anadolu sehirlerinden guvenilir bir sekilde bu testi yaptiran nadil ne sekilde bur yol ixleyecek? Lutfen bilenler acil bilgilendirdin bixleri.

amniyosenteze nazaran daha güvenilir sonuçlar veren fetal dna testleri abd çin ve almanya gibi ülkelere gönderiliyor .Sadece iki tüp kan vermekle bebeğin ve annenin dna sını ayırıp inceleyebiliyorlar fiyatları abd yaklaşık 1000 dolar çin biraz daha ucuz ancak almanyada ki en pahalısı oda 1500 dolar civarı çünkü euro ile çalışıyor.sonuçlar 10-15 gün arası çıkıyor . ankara da yaptırmak için HRS hastanesinde genetik bölümünde doktor Nejat İmirzalıoğlu ile görüştük. bize ayrıntılı olarak anlattı .Öncesinde ikili ve üçlü test yaptırmıştım. üçlü de trizomi 21 riski 1\118 çıkınca amniyosentez yaptıralım dedik yaşım 35 Ayrıntılı ultrason ve amniyosentez için Lütfü Önderoğluna gittik ancak amniyosentezden ziyade fetal dna yı önerdi

.Öncesinde herhangi bir muayeneye gerek yok .Öncesinde randevu alıp hemen gidip kan verebilirsiniz.Sonrasında sonuç için sizi telefonla ve mail yoluyla bilgilendiriyor. isterseniz sonuç kağıdını kendinizde gidip alabilirsiniz. Ankara dışından gelecekler işlerini bir günde halledip dönebilir. keşke en baştan yaptırıp bu sıkıntıları yaşamasaydık.

Sonuçlarıniz nasıl çıktı ben de bugun verdim kan, sonuçlar % 99.97 doğru çıkacağını söyledi doktorum..inşallah Sonuçlarıniz iyi gelir....

Sonuçlarıniz nasıl çıktı ben de bugun verdim kan, sonuçlar % 99.97 doğru çıkacağını söyledi doktorum..inşallah Sonuçlarıniz iyi gelir....

sonuçlarımız iyi geldi sağlıklı dedi bir arkadaşımında hem ıkili hem dörtlü hemde ayrıntılı ultrasonda sıkıntı vardı sonuçları kötü çıkmıştı doktorlar ille amniyosentez deyince bu testi yaptırdı çok şükür ikimizinde sağlıklı

çok sevindim, inşallah bizim de herşey normal gelir..ne kadar olsa da insan tedirgin olmadan duramıyor...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…