Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

merdilhan

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2007
11
0
Selam arkadaslar benim sorum Almanyada yasayan arkadaslara benim gibi sonradan gidenler acaba almancayi nasil ögrendiler yada benim gibi problem yasiyorlarmi.Yaklasik 12 senedir burdayim birtürlü ögrenemedim neden derseniz kursa hic gitmedim yakinimzda yok evde türkce konusuluyor,türk televizyonlari izleniyor komsularim yakinimdaki herkes türk alisveris deseniz türk yerlerine gidiyoruz hep.Kendi cabalarimla kitaplarla biraz ögrendim fakat her ne kadar anlasamda derdimi tam olarak anlatamiyorum:1no2: :1no2: bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum tesekkürler.

merhaba
bende almanya hamburg dayim 3 yil oldu geleli bide bana sor o dil problemini hala cekiyorum istirap resmen.
Neler yaptim anlatayim sana
ben 1 sene gelemedim buraya o arada fono nun tr de kitaplarini aldim ama hiicccc bisi ogretmiyomus buraya gelince anladim
ben geldim 2 hafta sonra dogum yaptim cocukla ilgilen derken biraz buyudu oglan yaz geldi sokaga ciktim ve herkesle muhattap oldum biri bisi dedimi ne diye sozluk yanimda baktim alisverise gittimmi gene oyle evde surekli alman tv radyo acik ne oldu iste gunluk konusulan sokaktakini anlar oldum konusma varmi yok
Oglan 10 aylik oldu esimin isyerinde dunyanin heryerinden gelenler oldugu icin almanca kursu duzenleniyor esim oglana isyeri ofisinde bakti ben derslere girdim cocuk hasta oldu ben dersleri kacirdim sonra bi baktim hintliler cinliler zaten ders ilerlemiyo isyanlardayim esim napim en iysi bu diyor kurs tatile girdi biraktim hala almanca konusamiyordum.
Sonra evi tasidik bulundugumuz yerde tr deki halk evleri gibi aile anne cocuk sosyal faaliyetler olan bi yer var cocuklara bi odada bakiyoalr anneler bi odada derste iyi gitttik cocukta oynar dedim ama benim oglan 2 yasinda digerli hep bebek 2 aylik bile vardi afganli kadinin tabi 3 kadin anca bebekelre ilgi gosteriyo benim oglan bebekler agliyicna agliyo annesi gel gene dersten bisi anlamadim biraktim.
Bi iranli arkadas kiimin okulunda almanca kurs var ogretmen turk sende gel cocuklada bi kadin ilgileniyo dedi gittim oglana durdu ama sinif tek ve bayagi bi ilerlemisler zaten herkes en az 15 senedir almanya da bazi seyleir biliyolar es geciliyo ben gene olmadi dedim
Oglan gecen ekimde 3 yasian girdi kindergartena basladi bende VHS nin seviye sinavina girdim bu kadar cebellesmeden sonra 4. kitaptan baslasin dediler zaten toplam 6 kitapta ilk seviye bitiyo iyi dedim simdi tatile girdik 5. kitaba devam edicem evdede surekli calisiyorum ama bi sure sonra motivasyon dusuyo evde.
Seviyem nedir iste sokakta kimi yakalasam muhabbet ediyorum cocugun kindergarteninda bi sorun varsa derdimi anlatabilyiorum gerci ingilizcemde var benim daraldimmi ingilizce konusuyorum iyide olmuyor almanca kaliyo bu sefer gecende anne cocuk dergisi aldim yavas yavas onu okuyorum tv de oglanin cizgi filmlerini anliyorum oglanda anliyo onunla konusuyoruz
Su an dilbilgisini cozum ama oturup ezberlemem gereken cok kelime oldugunu gordum ama ezber yaptinmi cogu dilden kolay bi dil almanca ilk zaman dogrumu yalnismi bilmedne konusuyodum sonra konustukca yalnis soyledigim yerleri farkettim onlari kitapta bulup duzeltiyorum kendimi ama cok yavas ilerliyorum ruhum daraliyo
Sana tek tavsiyem analdigim kadariyla coluk cocuk ev aile sistemin oturmus guzel ve yogun bi kurs bul kendine sabirla inatla basla ve bitir kursta odev vermeleri cok onemli ben odevler sayesinde bayai bi evde calismayi oturttum kursa gitmeden olabilecek bisi diil bu evde cok zaman kaybettim ben evdede bol bol ne bulursan oku okurken ilgini ceken kelimeyi sozlukten bul her gun gazete okuyorum ben mesela bi kelime bi kelimedir 1 sene sonunda bayagi bi kelime ogrenmis oluyosun.Dis doktoruna gitmistim uyuysturucuyu vurdu 10 dakika beklemem gerekiyo hemsire okucak bisiler getirimmi dedi olur dedim aldim gazeteyi sozlukle okumaya calisiyorum napim ogreniyorum alla alla bi kere ben hic cekingenlik ypamadim dogru yanlis kafasini gozunu yar gitsin ama su an haberleride azbucuk anliyorum dinlyiroum bunalmadan yani ama konusuyomusun dersen derdim oldumu anlatabilyiorum tabi akici guzel bi almanca diil arada dusunup yada yardim alarak ama esim telde konusurken dinliyorum artik anliyorum ne konustugunu ayni sozleri bende diyebilirim ama akici ve ogal olamiyorum sanirim konustukca olacak.
Kazen kizmasin bi site adresi vericem sonucta egitimle ilgili bi site kizmaz herhalde www.almancax.com forumlarinda cok guzel anlatip yardimci oluyo arkadaslar orenkelr testler filan var ciddi bi zaman ayirirsan kendine cok kisa zamanda cozersin 12 yil az sure diil kulak dolgunlugu mutlaka olmustur
kolay gelsin sana darisi benim basima bak programim agore bu gun calismam lazim sallayip duruyorum bazen bunaliyo insan 2-3 gun kitap acmamisim zaman nasil hizli gecioy sasriyorum
sevgielre
meltem

simdi aklima geldi kazen ya site icinde su an aklima bi fikir gelmiyo ama almanca konusabilecegimiz yada birbirimize yazabilecegimiz bi ortam yapsak forum mumu kullanalim sohbet ortaminimi iyi almanca bilenler vardir bari burda zamanimiz hos geciyo bide bi ise yarar gecirdigimiz vakit olmadi merdilhan arkadasim canin istedigi zaman bana aklindan gecen ne yazabilyiosan yaz bende sana cevap yazayim sonra bakalim yalnisimiz varmi nerde ben gunde bi kac kez kisada olsa girebilyiorum buraya baska bi fikri olan varsa oda soylesin sevgilerle

simdi aklima geldi kazen ya site icinde su an aklima bi fikir gelmiyo ama almanca konusabilecegimiz yada birbirimize yazabilecegimiz bi ortam yapsak forum mumu kullanalim sohbet ortaminimi iyi almanca bilenler vardir bari burda zamanimiz hos geciyo bide bi ise yarar gecirdigimiz vakit olmadi merdilhan arkadasim canin istedigi zaman bana aklindan gecen ne yazabilyiosan yaz bende sana cevap yazayim sonra bakalim yalnisimiz varmi nerde ben gunde bi kac kez kisada olsa girebilyiorum buraya baska bi fikri olan varsa oda soylesin sevgilerle

Yazdiklarini okudum gercekten onca zorluklardan sonra yinede basariya ulasmissin fikrini cok begendim keske öyle birsey olsa bilenler bilmeyenlere yardimci olsa bide cok cekiniyorum bunu bir yene bilsem yanlis söylerim diye ödüm patliyor destegin icin tesekkürler canim..

Evet ya cok haklisiniz kocam bile olsa muhtac olmak zoruma gidiyor:çok üzgünüm: :çok üzgünüm:

Böyle bir baslik görünce hemen ilgimi cekti. Bende 8 senedir Almanyadayim ve bende cekingenligimden olsa gerek tam olarak konusamiyorum. yanlis konusurum diye cok korkuyorum. kalabalik bi ortamda daha cok cekiniyorum. ama mesela bi almanla birebir karsilikli olunca yanlis söylerim diye o kadar korkmuyorum. Ya en cok zoruma giden sizinde dediniz gibi baskasina muhtac olmak. sirf bu yüzden buraya alisamadim. kendimi ezik, pasif ve ise yaramaz hissediyorum.ilk geldigim seneler daha bi heves vardi icimde. hatta gelmeden kitaplardan calistim hergün. ama gelince baktimki biriyle konusmadan pratik yapmadan olmuyor. kitaptan calis dur bosa. devamli almanca konusmak lazim. aslinda bi alman arkadas edinip onla konusmaya calismak lazim. bu yüzden kendimi deprosyona girmis hissediyorum. cok mutsuzum. kendime güvenim yok.
ögrenmekte cok isterim aslinda. konusuyorum ama yeterli deil. sunu anladimki insan konustukca aciliyor. eve kapaninca dahada unutuyor.böyle bi bölüm actigin icin tesekkürler merdilhan.

meltem verdigin adresede baktim cok yararli bir yere benziyo. bundan sonra orayada takilirim artik. yarari olur mutlaka. tesekkürler

Merhaba, bende 5 yildir Viyanada yasiyorum ve kendimi idare edecek kadar almancam var, biraz kursa gittim ayrica esimlede bazen konusuyoruz, bazen almanca film izliyorum, gazete okuyorum. Ben bol bol esinle konus, ayrica film izlemekte kalici oluyor.

Sana bir Forum tavsiye edicem:
http://www.almancax.com burada bedava her konuda bilgi alabilirsin, ben takip ediyorum ve ögretici oluyor gercekten.. Ayy sonradan gördüm Meltem'de yukarida ayni adresi vermis :) Olsun birkezde ben yazmis olayim..

tesekkürler kelebek gibi..
ayrica kizinda cok tatliymis. tombis tombis masallah. Allah nazarlardan saklasin.

herkes ayni dertten muzdarip anlasilan.
Cekiniyorum konusamiyorum diyen arkadaslar ben hic cekinmiyorum bam gum giriyorum lafa otobuste orda burda kimi yakalarsam konusuyorum niyetimden mi ne onlar beni bulup lafi aciyolar aslinda bende yalnis bile soylesem cogu iyi niyetli insana denk gelirseniz duzeltiyolar ben bida o yalnis soyledigimi hic unutmuyorum gercektende soyle bi alman arkadas bulsak hizla ogreniriz ama nerde bulusan isi gucu olmayanlara rastlarsiniz onalrdanda hayir gelmez.
Ben boyle cekinmiyorum konusuyorum dedim ya basiamda az is gelmedi bayagi bi sinrilendim ilk zaman esimden yardim istedim tabii anlicaniz gibi dahada sinirlendim baktim laf aramizda almanlarin huyunu kaptim sen sessiz durursan tepene cikmaya calisiyolar ama hot bak bu benim hakkim gordunmu dedinmide aninda siniyolar olayi uzatmiyorlar.Kocanda olsa birine muhtac olmak duygusunu ayni sizin gibi yasiyorum ne kotu bi duygu dimi.Insan kocasina muhtac olmak icinmi evlenir ne evlendimki.Ustelik benim esim dogulu girtlak yapisi almancaya uyuyo ben Istanbul luyum benim konusmami cok kibar bulup bide dalga geciyo neys ene ya anlatiyom ya derdimi alla alla.
Ilk geldigim sene ilk dogumgunumu kutlicam bi gun once sacimi boyatayim dedim hamilelikte ve dogumdan sonra emziriyorum diye boyatmamistim,Kuafore gittim kendikendime oglan bebek arabasinda uyuyo genc bi bayan var guzelce konustuk ben ona istedigim rengi soyledim katalog getirdi gosterdim ok dedi boyadi ve bi acti benim kafam havuc rengi allam ya ben bu rengimi istedim panik oldular hadii bida boyadilar bu arada oglan uyandi onla ayri ugras neyse duzelir diye bekle bida yikandi gene havuc degisen bisi yok ve benden iki boya parasi istedi kadin benim tepem atti neden dedim sen isini beceremedin iki kez ben istemedim hadi odim ama genede olmadiki istedigim ben senden tazminat isticem sinirim atti tabi bu kadar rahat diyemiyorum actim esime telefon esidm ekadini bana ver dedi kadina para odemicek esim demis kadinda kendi bu rengi istedi demezmi tabi o kadarini anladim almanca esimde sen istemisin diyo bana istemedim yalan soyluyo diyorum tabi telefonda ne kadar anlasabilirsinki sinir oldum turkce allah cezani versin dedim ciktim.Sonra baska kuafore gittim bari olan oldu kizil yapalim daha iyi diye kadina anlattim olayi meger trde kullanilan saci acan madde kanserojen diye hamburg da kullanilmasi yasakmis tabi siyah sacida nasil sari yapican e salk bari o zaman de senin sacin siyah o istedign renk olmaz gozunu seveyim trdeki kuaforlerin ne guzel muhabbetimiz olurdu hicde sorun yasamazdik oda son oldu bida kuafore gitmyiorum burda
Neyse bundan kotusu basiniza gelmesin ama siz firsat buldukca konusun bazen havamda oluyorum alisverise gittimmi kasiyerle abuk subukt aolsa konusuyorum bazende gunlerce kimseyle konusmuyorum
Birde kurs cok onemli vaktiniz varsa yogun bi kursa gidin mutlaka ozellikle 5 gun olanalra ben gidemiyorum maalesef ama evde calismaya devam ediyorum.
Cocuk kanallarini acin oglum yuzunden mecbur seyrediyorum ya orda bldigim kelimeler gectikce aynen tekrarliyorum bir film seyrederken en azindan bi kac tanidik cumle yakaliyorum eskiden hic anlamazdim ama inatla seyreder dinlerdim.
Evde calismanin bi dezavantaji var insan motivasyonunu cok cabuk kaybediyo ben bakyiorum bi gun atlamisim yaptigim programdan canim hic calismak istemiyo yarim saat kendimle basbasa verip bunu yapmak zorund aolduguma ikna ediyorum
insanin en iyi dostu gene kendisi napalim
sevgilerle

Arkadaslar almancax adli siteye giriyormusunuz?Aslinda ben önceden üye olmustum oraya ama pek aktiv degildim bu siralar azmettim sürekli bakiyorum hadi hep birlikte birbirimize destek olup cözelim bu sorunumuzu.

merdilhan
almancax i tavsiye ederim am aben bi bosbogazlik yaptik almanya hakkinda goruslerde vardi forumlarda kalktim yazdim fikrimi gordugumu ne yazikki ne demek istedigimi anlamamakta direndi iki arkadas ve sonucta beni kotu ilan edip konuyu uzatma filan diye cocuk azarlar gibi sacma sapan bi yazi yazdilar o yuzden ben orda aktif olmak istemiyorum acikcasi ama bilgiler guzel ara sira girip dilbilgisi icin orneklere bakiyorum teklifini bu yuzden kabul edemicem ben bu ara VHS kursun kitaplarini en bastan basladim hizla calisiyorum subat sonu VHS ye gidip bi seviye sinavina girmek istiyorum bu cabamla 6 kitabi bitirmis oluyorum bakalim ondan sonra ileri duzey kurs nerde bulurum yada ne yapicam hic bilmiyorum. Sana tavsiyem benim calistigim kitabin adi schritte 6 adet kitap ve cd si var.Birde iyi bir sozluge sahip ol kelimenin okunusu ve mecazi anlamalarini yada orneklerle aciklayan bi sozluk olsun su kucuk el sozlukleridnen diil.Otur kendine bi zaman ayir konsantreni bozmadan yavas yavas calismaya basla. Ilk basta bana cok zor geldi ama 3 kitapa ulasinca bayagi bi acildigimi farkettim bu hafta basi ise evin tum islerini yeter diye salladim ve sabah cocugu yuvaya biraktigimdan beri oturdum calisiyorum dunya isi dunyada kalyio nasil olsa yap yap bitmiyo bari iki kelime ogrensem yanima kar kalir dimi:))
Istersen burda bi forum acalim aklimiza gelen ilk seyi yazalim yada bi oyun yapalim almanca keliem yazalim son harfiyle baska kelime uretelim once kelimelrle sonra kalip cumlelerle sonrada zamanlari kullanarak cumleelr kurarak oyunu devam ettirelim uyar diyosaniz acalim bi baslik burda yazisalim .
Kolay gelsin sana.Gorusmek uzere

Selam meltemm senin dedigin VHS kursunu hic duymadim ben bundan birkac sene önce FONO nun kitaplarini aldim cd ler hikaye kitaplari falan 1000 euroya yakin para vermistim,oda senin dedigin gibi kitaplara calisip sinavlara giriliyordu ilk basta iyi gidiyordu ilk iki kitabi cok güzel calistim artikelleri falan iyi ögrenmistim,o sirada ehliyete yazildim ehliyete daha cok agirlik verdim almanca calisma azmim gitti ondan sonra salladim,ayni hizla devam etseydim birseyler yapabilirdim belki.Senin fikrin cok güzel burdada öyle bir sayfa acsak birbimize aklimiza takilan sorulari falanda sorabiliriz bu konuda öncülük edersen sevinirim:1yes2: :1yes2: görüsürüz

merdilhan
bahsettigin fono nun tr deki kitaplarimi bende buraya gelmeden once 1 sene vize beklemistim o arada fononun setini almistim hani ogreneyim konsoloslukta ise yarasin diye ama fono nun iki hatasini buldum ki bunlar senin benim gibi ilk hevesle baslayani uzaklastiriyo almanca ogrenmekte yinede hakkini vereyim grammer kitabi cok iyi hala basucu kitabim alman kitabindan calissamda ne bu dedigim cogu seyi o kitaptan ogrendim. Problem ise fono tr sartlarina gore ogretiyo almancayi ve asla anlaman mumkun diil.Ornek vereyim mesela bu vhs nin ktaplari bolum bolum once tanisma sonra aileyi anlatma nerdne geldin nerde oturuyosun adresin sonra agirlasiyo bankada nasil davranicam markette hastanede isbasvurusunda evararken gazete ilaninda vs vs yani gunluk yasama gore veriyo egitimi tabi yasamin icidne oldugun icinde kolay aklinda kaliyo ama tr de bu mumkun diil cunki yasanti cok farkli sistem cok farkli bi bankada burda kuyruk yok hatta bi tane insan yok sen kapidan girdinmi adamlar ustune atliyo trdede tam aksi millet kuyrukta bekelrken ölüyo neyse fononun cumle ornekleri mesela diyoki caddede cocuklar top oynuyodu ya yok boyle bi cumle burda bi kere cocuklar asla caddede top oynamaz yani mantelite farkli denir ya oste o dusunceyi degistiremedigin surecede dili ogrenemiyosun once iki dilin varsa iki kafan olacak ki SIKILMADAN ogrenemye devam edicen mesela komik ama almanca ogrenicem oturdun turk kafani herseyi ile cikarip kenara koyucan yeni olusturdugun alman kafani takican ve onu doldurmaya calisican ama bi turk gibi olursa hemen motivasyonun dusuyo cunki bu zor diil imkansiz bisi kolay gelsin bize.
VHS volkschule yani tr deki halkevinin karsiligi yabancilara cok ucuza iyi bi dil egitimi veriyo ilk basta sttutgartta bi arkadasim vardi o bana tavsiye etmisti bende hamburgda yok demistim ama varmis sanirim almanyanin heryerinde var sende bi sor orda mutlaka vardir onun yani sira gothe instuti diye bi kurs var genelde univ ogrencielri gidiyo cok yogun 5 gun sabahtan aksama kadar ve 1 senede cok iyi ogreniyolar ama cok pahali yani ben yanindan bile gecemedim henuz belkicalisan ogrenci olunca daha kolay ama evhanimina imkansiz.
ben simdi burda bi yeni konu acicam orda yavas yavas baslayalim en basitinden hatta bu bahsettigim schritte nin ilk kitabindan baslyiorum ornekler yazmaya belki alirsan ordan takibinde kolay olur
obur forumda gorusmek uzere

merdilhan
...
VHS volkschule yani tr deki halkevinin karsiligi yabancilara cok ucuza iyi bi dil egitimi veriyo ilk basta sttutgartta bi arkadasim vardi o bana tavsiye etmisti bende hamburgda yok demistim ama varmis sanirim almanyanin heryerinde var sende bi sor orda mutlaka vardir onun yani sira gothe instuti diye bi kurs var genelde univ ogrencielri gidiyo cok yogun 5 gun sabahtan aksama kadar ve 1 senede cok iyi ogreniyolar ama cok pahali yani ben yanindan bile gecemedim henuz belkicalisan ogrenci olunca daha kolay ama evhanimina imkansiz.....

evet vhs almanyanin her yerinde var genel internet adresi böyle
[SIZE=-1]www.vhs.de/

ama her sehirin de kendine ait sayfasi var (google da "vhs" ve bulundugunuz sehrin adini yazarsaniz bulursunuz) mesela hamburg Link Silinmiştir.
burada "sprache" => [/SIZE]Bu görsele ulaşılamamaktadır/Silinmiştir. "Deutsch als Fremdsprache" seklinde arasaniz dogru kursu bulursunuz.

Senin bahsettigin "Goethe Institut" , ben de almancayi goethe institut de ögrenmistim, bu kurslar cok iyi ama pahali da. VHS `ler daha bütceye uygun, bunlarin disinda üniversiteler de yogun yabanci ögrenciler icin yaz kurslari oluyor. Bunlarin da seviyeleri oldukca iyi. Iste size bazi adresler:

Link Silinmiştir.
Link Silinmiştir.
Link Silinmiştir.
Link Silinmiştir.

daha yüzlercesi var...
önemli olan bir kursa gitmek, cevredeki almanca bilenlerle hep almanca konusmak ve senin yanlislarini düzeltmelerini istemek, ve cekinmemek...
eger onlar türkce ögrenmeye kalkissalardi, senin kadar türkce konusabilirler miydiler?

dilsiz hicbirsey olmuyor, cesaret...

[SIZE=-1]
[/SIZE]

sennaz
ben alman kimi gorsem bi laf konusuyorum dogru yalnis yalnis olursa duzeltiyolar zaten bu daha iyi sakin moralini bozmasin benim oglumda yeni ogreniyo 3 yasind aturkceyide almancayida bende onu duzeltioyrum o hic bozulmuyo sanirim buyudukce komplex gelistiriyoruz yardim etsinler daha iyi bu senin icin bende oturup bol bl kitap okumam gerekiyo kelime ogrenmem gerekyio bi yerde tikanyiorum ya acaba nedir bu diyorum sonra unutmuyorum sozluge bakiyorum o kelimeyide ogrenmis olyuorum ama o kadar yavas ilerliyorki bunaliyorum bazen benim oglum kindergartena basladi onu almaya gittigimde biliyolar kursa gidiyorum mutlaka bisiler konusuyolar laf aciyolar ordaki kadinlar iyi oluyo ama yavas iste kac sene daha gececek kimbilir. sen iyi yapmisin gonullu gitmekle

fatoss bozma moralini yavas yavas sabirla calis sonunda bi bakiyosun olmus ben daha yarisinin yarisinin yarisind abile degilim ama olsun sakin sakin calisiyorum ustleik ben buraya hamiel geldim simdi oglum 3 yasinda ona ragmen sabirla calsiyorum cekingenligide birak bak bu gun bulgurlu kofte yaptim minicik minicik bi tencere yanimada gramer kitabini actim bi yandanda gecmis zaman calistim:))))

Slm arkadaslar hepimiz ayni dertten yakiniyoruz malesef.bende geleli yaklasik 4.5 yil oldu.ayni cekingenlik bendede var daha dogrusu biraz astim sayilir ama yetmiyo.az cok almancam var ama bence yeterli deil.bende birde heyecanda var bildigim seylerde bile kousurken heycanlanip sacmaliyorum.yapmak istedigim seyler var ama bu dilsizlik elimi kolumu bagliyo ve zamanda öylece akip gidiyo... :1no2:

Yeni gelen arkadaslar hepiniz hosgeldiniz:) moralinizi hic bozmayin biraz azimli olun basarirsiniz...ayrica yanlis konuscam diyede sakin cekinmeyin..öylelikle ögrenebilirsiniz...anlamasaniz bile kitap okuyun cok faydasi var...Almanca bir roman alin...yaninizada bir sözlük...göreceksiniz cok kelime ögreneceksiniz...bunu ben Almanyaya ilk geldigim de ögretmenim söylemisti:) sahiden cok iyi oldu...

X