• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almanyada ögrenciyim calismak icin Türkiye dönmelimiyim sizce?

_mavideniz_

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2009
320
165
133
Merhaba,
ben 23 yasindayim Almanyada dogdum büyüdüm ve kismetse yaza üni. bitiyorum Moda tasarim okuyorum malesef is bulma sansim cok az bu yüzden türkiyede staj yapmak aklima geldi tekstil de türkiye en önlerde ve türkiyede ailem stajin problem olmadigini söyledi benim icin bi kac yerede sormustur ve olabilirmis ama beni bi korku sardi ne yapacagimi bilmiyorum kac haftadir uyuyamiyorum bile ben cok sessiz ve cekingen biriyim kafasina vur ekmeyigini al tiplerindenim.
Türkiyede beni neyin bekledigini hic bilmiyorum bana nasil davranirlar falan.
birde staj yaparsam 6 ay olmasi gerekiyor bu kadar uzun kala bilirmiyim onuda bilmiyorum ben cok seviyorum türkiyeyi ama yilda en fazla 1 ay kaldim uzun zaman nasil olur bilmiyorum.
Bu arada almanya büyüdüm ama tamamen türk kültürene göre yetisdirildim yani ayak uydurmak sorun olmaz gibi geliyor türkcemde bozuk deil.
eger tekstilde calisanlar yada bu konuda tecrübesi olanlar varsa yardimci olursa cok sevinirim lütfen bana fikir ne yapmaliyim hic bilmiyorum.

Canım hiç cevap gelmemiş benim tecrübem sınırlı yazayım yine de. Benim bölümüm seninkiyle alakalı değil ben biyoloji okudum:) ama türkiyede okuyup almanya da çalıştım iki ortamı da biliyorum ondan yazmak istedim. Senin bölüm açısından avantajın var o dogru, artı dilin de var ama türkiye almanya gibi değil iş ortamı bakımından sigortasız çalıştıran, fazla mesai ücreti ödemeyen en basitinden Almanya daki gibi sana "siz bayan ..." şeklinde hitap etmeyecek çok insanla karşılasacaksın. Tabi bunlar kesin değil belki de cok düzgün bi yere denk gelebilirsin. Tr nin bi zor tarafı da bu; genellemeye gelmez binbir türlü hali vardır:) Ancak kendin tecrübe ederek bilebilirsin bu nedenle bence stajı iyi düşünmüssün bence çekinme, uykusuz kalacak kadar da büyütme 6 ay nedir ki? Gidiyorum, bak geldim, alıştım, işi öğrendim, biraz şehri gezdim, bi kaç başka yer araştırdım, ay az kaldı dönmeme derken geçer. Biliyorum çünkü cok staj yaptım:)Üstelik sen memleketine geliyorsun ben tersine tek basıma almanya ya giderek yaptım:) Hayırlısı olsun bu arada olur da gelirsen sıkıntılarını yaz kendi kendine dert etme:) Kolay gelsin.

Canım hiç cevap gelmemiş benim tecrübem sınırlı yazayım yine de. Benim bölümüm seninkiyle alakalı değil ben biyoloji okudum:) ama türkiyede okuyup almanya da çalıştım iki ortamı da biliyorum ondan yazmak istedim. Senin bölüm açısından avantajın var o dogru, artı dilin de var ama türkiye almanya gibi değil iş ortamı bakımından sigortasız çalıştıran, fazla mesai ücreti ödemeyen en basitinden Almanya daki gibi sana "siz bayan ..." şeklinde hitap etmeyecek çok insanla karşılasacaksın. Tabi bunlar kesin değil belki de cok düzgün bi yere denk gelebilirsin. Tr nin bi zor tarafı da bu; genellemeye gelmez binbir türlü hali vardır:) Ancak kendin tecrübe ederek bilebilirsin bu nedenle bence stajı iyi düşünmüssün bence çekinme, uykusuz kalacak kadar da büyütme 6 ay nedir ki? Gidiyorum, bak geldim, alıştım, işi öğrendim, biraz şehri gezdim, bi kaç başka yer araştırdım, ay az kaldı dönmeme derken geçer. Biliyorum çünkü cok staj yaptım:)Üstelik sen memleketine geliyorsun ben tersine tek basıma almanya ya giderek yaptım:) Hayırlısı olsun bu arada olur da gelirsen sıkıntılarını yaz kendi kendine dert etme:) Kolay gelsin.

cevap icin tsk ederim öncelikle :75:
haklisin 6 ay cok cabuk gececekdir ama yinede hala cok düsündürüyor beni hala bi karar veremedim umarim hayirlisi olur....
sen almanyanin neresinde yaptin stajini?

her sene geldigim için farklı yerlerde:) Karlsruhe, MArburg, Heidelberg

güzelmis Karlsruhe tarafina yolun düserse beklerim yakin bana :)

buarada ben staj icin karar verdim gibi icimde biraz teredüt olsada türkiyede yapmaya karar verdim suanda CV mi hazirliyorum umarim hersey güzel olur :17:

Ben su anda Ankara dayım ama tekrar gitme başvuruları yapıyorum ben de:) Senin de bu taraflara yolun düşürse ben de beklerim. Hazırlan bakalım, kolay gelsin.

Ben su anda Ankara dayım ama tekrar gitme başvuruları yapıyorum ben de:) Senin de bu taraflara yolun düşürse ben de beklerim. Hazırlan bakalım, kolay gelsin.

selam.ben forumdaki yazınızı gördüğüm için siteye üye oldum.bende biyoloji okuyorum ve mezun olduğumda almanyada çalışmak istiyorum.almanyada nasıl iş buldunuz? beni bilgilendirebilir misiniz bu konuda..şimdiden teşekkürler..

Özel mesaj atamıyorum buraya yazdım artık:)
ben çalışmıyordum, doktora programıydı almanya da master ya da doktora yapmadan biraz zor iş bulman özel sektörde. Ancak ausendienst yani türkiyedeki satış represantlığı yapabilirsin dilin iyiyse ve ehliyetin varsa. BEnce bi master programına bi başvur bu sürede almanya yı tanırsın almancan ilerler neler yapabilcegine dha iyi karar verme sansın olur ya da direk dil eğitimi için gidebilirsin. Hastanede çalışma sansını hiç denemedim ben ama almanyada ünivesitede biyolojinin yanında direk laboratuvar teknikeri (MTA-BTA) denilen ausbildung yapan insanlar oldugu için onları alırlar diye düşünüyorum. Yine de deneyebilirsin üniversitelerin ya da büyük firmaların ilanları oluyor.Mesela belli ünitelere mikroskop gibi, hayvanların bakım yerleri gibi eleman alıyorlar. Maaşlar çok karısık:) master için burs olayı pek yok doktora da biyoloji maalesef halb-zeit gözüküyor yani mühendis 2000 alırken sen 1000 alıyorsun çünkü neredeyse biyoloji bitiren herkes doktora yapıyor orda. Teknik işlerde maaslar daha iyidir ama dediğim gibi teknik işleri genelde teknik meslek eğitimi yapan insanlara veriyorlar. (mantık onların hep o işi yapacagı gerçekten de 30 yıl aynı işi yapıp neredeyse aynı maaşı alıyorlar) Satış işlerini bimiyorum benim almancam bile o kadar iyi değil. En parlak alan biyoteknoloji firmaları benim fikrimce, çünkü almanya da biyokimya ve kimya mezunu cok insan var- biyolojiden her yıl 3000 biyokimyadan 500 kişi mezun oluyor bunlar master bitirmiş olanlar neredeyse bir o kadar da doktora yapan var- ama biyoteknoloji henüz o kadar yok ve firma sayısı giderek artıyor. Sansın daha yüksek olabilir. Aslında ne istediğine karar verirsen (atıyorum botanik, zooloji, genetik, mikrobiyoloji) o konuda calışan yerlere bakabilirsin. Mesela nerede staj yaptın, ne derslerin iyi, neye ilgi duyuyorsun? Başka bi alternatif de su büyük yerler stajer alabiliyor (trainee, summer intern,) basvur şimdiden zaten süreç aylar sürer. Doktora bitiren bi arkadasım yayınevinde editör olarak çalısıyor kız alman tabi:) yani imkanlar cok aslında ama almancan iyiyse, ingilizceyle ancak akademik işlere bakabilirsin. Genel bi cvp oldu belki ama umarım işine yarar.

bilgilendirme için çok teşekkür ederim sinirboyu.bende almanyada master düşünüyodum zaten.ama dediğin gibi bin alcaksam tr de kalmakla orda olmak fark etmicektir :) ben mesleğimizin daha çok değer gördüğü bi ülke de çalışmak istiyorum.orta düzeyde almancam olduğu için almanyayı düşünmüştüm.biraz daha araştırsam iyi olcak anlaşılan :) çok sağol yardımın için.

Back