Avrupa’nın ortasında yer alan Almanya Federal Cumhuriyeti, kuzeyde Danimarka, batıda Hollanda, Belçika, Lüksembourg ve Fransa, güneyde İsveç ve Avusturya, doğuda da Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi dokuz ülke ile komşudur. Almanya’nın çeşitli ülkeler arasındaki bu merkezi konumu, özellikle 3 Ekim 1990’da Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle daha belirgin bir biçim almıştır. Almanya, Doğu ile Batı arasında olduğu gibi, İskandinavya ile Akdeniz bölgesi arasında da eskiden olduğundan çok daha fazla bir geçiş noktası durumuna gelmiştir. Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan Almanya, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine bir köprü oluşturmaktadır.
Almanya’nın yüzölçümü 357.000 km2 dir. Almanya’nın nüfusu yaklaşık 82 milyondur. Almanya, Avrupa’nın Rusya federasyonundan sonra en kalabalık nüfusa sahip ülkesidir. Almanya’da yaklaşık 2 milyon civarında Türk nüfus bulunmaktadır. Türkler Almanya’nın farklı bölgelerine yayılmışlardır. En çok nüfusa sahip oldukları yer ise 500,000 kişi ile Berlin ve çevresidir.
YÜZÖLÇÜMÜ (km²) 356.978
BAŞKENTİ Berlin
DİNİ Hıristiyan
Protestan : % 37,5
Katolik : % 35,1
Müslüman : % 3,1
Diğerleri: :% 24,3
DİLİ :Almanca
YÖNETİM BİÇİMİ: Cumhuriyet
DEVLET BAŞKANI: Federal Cumhurbaşkanı
BAŞBAKANI Şansölye
PARA BİRİMİ Euro (1 Ocak 2002 tarihinden itibaren tek para birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır).
ULUSLARARASI TELEFON KODU (49)
TÜRKİYE İLE SAAT FARKI -1
NÜFUS (Bin kişi-2000) 82,012,000
Kadın 42,057,000
Erkek 39,955,000
Yabancı Nüfus (7,492,000)
ÇALIŞAN NÜFUS 39,280,000
YILLIK NÜFUS ARTIŞ HIZI (%) 0.23
NÜFUS YOĞUNLUĞU (km²/kişi) 230
İŞSİZLİK ORANI - GENEL (%) 11.4
Batı Almanya 9.8
Doğu Almanya 18.1
13.08.1961 tarihinde inşa edilen duvar, şehri ikiye böldü ve Batı Berlin'i adeta DDR tarafından kuşatılmış bir adacık haline getirdi. Duvar çok sayıda insanın da ölümüne sebep oldu.
Duvarın batı tarafı, politik mesajlar, karikatürler ve resimler ile boyandı. Duvarın yıkılması ile birlikte "duvar ağaçkakanları" duvarı kırarak, renkli parçalara sahip olmak istediler. Günümüzde duvarın izlerini bulmak artık oldukça zor. Ancak en güzel belgeler, Checkpoint Charlie'de bulunan Duvar Tarihi Müzesi'nde (Die Geschichte der Mauer im Museum) bulunmakla birlikte burada aynı zamanda sınır evleri ve müttefiklerin bölgelerine ait bilgileri de bulabilirsiniz.
"Berlin Duvarı" Doğu Yakası Galerisi'nde de yüzlerce metre uzunluğundaki dünyanın en büyük açık hava sergisi görülebilir. Burada tanınmış grafiti sanatçıları duvarı tuval olarak kullandılar. Mitte semtindeki Bernauer Caddesi'nde Belin Duvarı'nın yapılışını belgeleyen bir anıtın yanısıra yine Berlin Duvarı'yla ilgili bir Dökümentasyon Merkezi bulunmaktadır. Berlin'i ikiye ayıran eski sınırda görülen haçlar bir çok kurbanı hatırlatmaktadır. Öte yandan asfalta döşenmiş kırmızı çizgiler ise duvarın geçtiği yerleri göstermektedir.
Her yil Noel zamani Almaya'da sehirlerde Noel pazarlari kuruluyor...sehrin göbeginde kücük nostaljik atlikarincalar, el sanatlari satan kücük kulübelerle, degisik degisik Noel zamaninda satilan sencefili kurabiyeler.
hakikaten çok güzelmiş arkadaşım bayıldım valla bende bir yıl hollandada yaşadım ama hiç almanyaya geçmelk kısmet olmadı sadece bir kaç kez den haag havaalanını kullandık o kadar paylaşım için teşekkürler işte böyle sadece sayenizde görebiliyoruz böyle güzellikleri