Benim yeni üyeyim ve önemli bir konuya deyinmek istiyorum.
Öncelikle kendimden bahsetmek istiyorum: ben 1988 de Almanya Berlinde dünyaya geldim, annem türk babam alman asili. Türkceyi annemden ve kitab okuyarak bukadar ögrenebildim.
Ben Biligisayar mühendisiliginde okudum, suan doktorami yapiyorum.
Diger zamanimda sozial konularla ilgleniyorum ve zaman gectikce Almanyadaki Sagci ve irkcilik kesimin cogaldi beni endise icine sokuyor.
Bir kac basimdan gecen olayi anlatmak istiyorum:
Bundan yaklasik iki ay önce, alman WDR Programinda alman fazla taninmamis ünlüler bir Talkshowa katildi ve irkcilik belirtisi olan kelimeler hakkinda ne düsündüklerini sordular, bahsediylen kelimler Roman toplumuna takilan asalayci almanca kelime Z* (kusura bakmayin ben bu kelimeyi acikca yazmak istemiyorum) ve diger kelimede Afro Almanlarina daha dogrusu bütün dünyanin Afrika asili insanlara kullanilan asagilici kelime N* Kelimesinin ürünlerden kalksin mi kalkmasin mi diye konu tartisildi. Almanyada yillarca bir baharat sosun adi Z* Sosudu ve knorr olmak üzere diger sirketler, roman ve sinti örgütlerin yillarca carpismasindan sonra isimi deystirme karari aldilar.
Konuklardan biri Janine Kunze sunucu ve oyuncu su cümleleri kullandi : Roman ve Sinti örgütlerinde bir kac insan, bu kelimden rahatsiz olduklari icin isleri gücleri olmadiklari icin bir kelimeye takilip kaliyorlar kusura bakmasin kimse bu beni cok sinir ediyor. Ben bir büyük gögslü sarisin bayan olarak ne önyargilarla karsilasiyorum.
Cok seyler söylendi buna benzer, bu tabiki social mediyada tartisildi, sahis özür diledi, ama özürünü ben ve cohu insan acikca samimi bulmadik. Diger konuklarda hic farkli deyildi, halen programin sonunda seyirci kirmizi karti ve yesil karti göstermelerini istendi, krimizi kart deyismesin bir ürünün adi yani abartiliyor gibisine, yesil kart deystirilsin insanlar rahatsiz oluyor diye, ve okadar seyirici icinden sadece bir kisi yesil karti gösterdi digerleri kirmizi karti. Bu Almanyada alman asili toplumun ne zihniyete oldunu gösteriyor.
Benim erkek arkadasim Sinti asili ve cok ön yargilarla toplumda karsilasiyor, insanlar Roman ve Sintileri hep asagliyor ve diger yabancilarin bir cohuda, Afro Almanlar, Türkler, Yahudiler ve sayre onlarada asaga yukari ayni irkcilik ve nefretle bakiliyor.
Bu Programdan sonra yasadim bir olayi anlatmak istiyorum: Benim beraber ayni ilk okula gittim ve bu zamana kadar arkadasim olan bir Rusyadan göc eden bir arkadasla bu konuyu konustum: Kendisi bana dediki, almanlar hakli, yabancilar hangisi olursa olsun, Roman, Türk Yahudi veya Afro Almanlar kendilerini gelistircikleri yerde, hep kendileri magdur göstermeye calisiyorlar ,ve birgün almanyada ic savas cikarsa ben almanlarin tarafinda olurum. Bu beni acikcasi okadar sok etti ki ben 2 dk kesin birsey cevab veremedim, bu ne nefret ben bu insani bukadar yilldir taniyamadim.
Ben sonra onunla tartisdim, delil verdim yanildina dair, ama maalesef nafile.
Ve evet arkadasligi bitirdim. cünkü ben böyle zihniyetle asla ve asla birdaha konusmam
Almanyadaki ruslarin icinde asiri sagi parti afd ye oy verdini biliyordum hep, diger yabancilardan nefret ettiklerini de duymustum, ama bir arkadasimin kendi cevremden böyle birinin cikmasi beni sok etti.
Ben cok hassaz davraniyorum böyle konularda, cünkü benim icin, aslinda normalide bu, her milletin iyi karakterliside ve kötüsüde.
Ethnik bir ayrim asla ve asla yapmam.
Erkek arkadasimla iki sene önce tanistim, cevremde bazi tepkiler geldi, Sintiler söyle olur felan diye, ama onlar saten benim arkadasim deyildi, tanidiklar, benim icin onlarin fikri bos yani.
Ben bu konuyu acmamin sebebi, irkcilik hepimizi ilglendiriyor, hepimiz yabanci ülkede bir yabanciyiz.
Özellikle yukardaki bahsettim Talkshow hakkindaki konudan fikrinizi almak istiyorum ne düsünuyorsunuz?
Tekrar Türkcem icin özür dilerim