- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
İngiliz bilim insanlarının 4 bin çocuk üzerinde yaptığı araştırma, hamileyken alınan az miktarda alkolün bile bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
Oxford ve Bristol Üniversitelerinde yürütülen araştırmaya göre, annenin alkol almasıyla bebeğin kanındaki alkol seviyesi aynı oranda yükseliyor.
Ancak bebeğin karaciğeri, anneninki gibi gelişmiş olmadığından, bebeğin vücudundaki alkol aynı ölçüde parçalanamıyor.
Bebeğin vücudundan atılamayan alkol, organların ve beyindeki sinir hücrelerinin gelişimini olumsuz etkiliyor ve IQ seviyesinin bir iki puan düşmesine yol açıyor.
Bu nedenle uzmanlar, hamilelere veya gebe kalmaya çalışan kadınlara alkolden tamamen uzak durmalarını tavsiye ediyor.
Gebelikte kullanılan alkol abortus (düşük), ölüdoğum, bebekte gelişme geriliği, çeşitli baş-yüz gelişim kusurları ve zeka geriliği gibi istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Amerika ve diğer bazı gelişmiş ülkelerde zeka geriliğinin belirlenebilen en önemli nedeni anne adayının gebelikte alkol kullanmasıdır. Bu ülkelerde anne adayları arasında alkolizmin yaygınlığı ve bunun yarattığı sonuçlar ekonomik ve sosyal bir sorun oluşturmuş durumdadır. Şu an için ülkemizde anne adayları arasında alkol kullanımı yaygın değildir ve bunun böyle kalması toplumsal sağlık açısından çok önemlidir.
Gebelik döneminde kullanılan alkolün bebekte istenmeyen durumlar oluşturması alınan alkol miktarı ile doğru orantılıdır. Şu anda elimizde gebelikte alınabilecek en düşük alkol miktarı ile ilgili bir veri olmadığından anne adaylarına bu konudaki önerimiz gebeliğin planlandığı andan gebeliğin sonuna kadar alkol kullanmamalarıdır. Halihazırda alkol kullanmakta olan anne adaylarının da hemen şimdi alkolü bırakmaları bebeklerinin alkolden etkilenme riskini mutlaka azaltacaktır.