Alışveriş takıntım..!!

ilksen_77

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2009
448
0
96
Ankara
Merhabalar..
Benim ciddi bir problemim var, alışveriş.. Kontrolsüz bi şekilde Alışveriş yapıyorum ama aldığım şeyler genelde ucuz indirimden aldığım şeyler böylece vicdanımı rahatlatıyorum ama ay sonunda kredi kartı ekstresi geldiğinde bu kadar parayı ben ne zaman harcadım diye şoka giriyorum, her sefer kendi kendime söz veriyorum, çok ihtiyacım olmayan bişeyi almayacağım diye ama nafile çok makyaj yapmamama rağmen 3 makyaj çantası malzemem olmuş aynı renkten farlar rujlar..Pahalı eşyadan ziyade, çok sayıda ucuz eşya satın alıyorum. Resmen stok yapıyorum.. Çok üzgünüm çoook
Bunu takıntı olarak görmüyordum şu ana kadar ama bu ay kredi kartı ekstrem maaşımdan çok geldi ( Ve çok parası olan çok kazanan biri değilim, mesala spora gideceğim ama parasızlıktan kayıt yaptıramıyorum.. Off napacağımı bilmiyorum..

Canım o sorun bende de var:/
Önceden bütün paramı anneme verirdim, o verirdi bana
Şimdi yine ne görsem alıyorum
Özellikle makyaj malzemesi ve ayakkabı takıntım var benim de
Çözümü yok bunun:/

hesaplı yapmazsan harcamalarını sonunda sen üzülürsün...ben param varsa alıyorum yoksa bir dahaki aya erteliyorum...sende kafanda gerçekten ihtiyacın olan şeyleri al ve indirimde diyede kendini kaptırma sonuçta artık hep indirim var... kendini frenle lütfen lmaz:

Ne güzel iradesi sağlam insanlara çok imreniyorum, birde yukarda ki lafınıza çok güldüm doğru vallaha kaydirigubbakcemile3

Siz alışveriş yapmayı seviyorsunuz, mağazalar da sizin alışveriş yapmanızı... Yani kadınlara alışveriş hastalığının bulaşmasında mağazaların da parmağı olduğunu söyleyebiliriz.

ETıKETı sökülmemiş pantolonlar, elbiseler, tişörtler... Ama siz hala alışveriş yapmaya devam ediyorsunuz. Satın alırken ayaklarınızı yerden kesen o muhteşem duygu ise daha eve gelemeden yok oluyor. Ve siz her seferinde bu duyguyu yeniden yaşayabilmek adına daha fazlasını almaya çalışıyorsunuz. Ne yapmış olduğunuzun farkına ise her ay size gönderilen ekstrelerde fark ediyorsunuz. Kredi kartlarını ödeyebilmek için daha fazla kazanmayı istiyor, hatta daha fazla alışveriş yapabilmek için kariyer merdivenlerini hızla tırmanmayı istiyorsunuz. Psikologlar ise bunun nedenini şöyle açıklıyor; alışveriş yapmak iyi hissetmemizi sağlayan dopamin hormonunun salgılanmasını tetikliyor. Ama ne yazık ki etkisi kısa sürüyor. Bu kısa süreli terapi duygusal ihtiyaçlarımızın çaresini gerçek terapide değil de, alışveriş terapisinde aradığımızda veya aslında ihtiyacımız olmayan bir şeye para harcadığımızı fark ettiğimizde, karşımıza daha sık çıkıyor. Bu nedenle kendimizi borç içinde bulmak da durumu kötüleştiriyor.

MAĞAZALAR BıZı NASIL KANDIRIYOR?
Normal şartlarda bir şeyden etkilenmemiz için 20 saniye gerekirken, mağazaların bizi yalnızca birkaç saniyede etkilemeyi başardığını biliyor musunuz? ışte tam da bu nedenle mağazaların vitrinleri göz kamaştırıcı olmak zorunda.
Diğer önemli faktör de uyum! Kıyafetlerini mankenler üzerinde öylesine bir uyum içerisinde sergiliyorlar ki, evdeki bir kıyafetinizin aynısıyla kombinlenen yeni sezon bir parça kıyafet gördüğünüzde hemen satın almak istiyorsunuz. Çünkü o kıyafeti satın aldığınızda, siz de tıpkı o manken gibi etkileyici görüneceğinizi düşünürsünüz.
Araştırmalara göre, kadınlar daha çok üst giyim alıyor. Bu nedenle vitrin düzenleme uzmanları genelde pahalı olan üstleri sade ve sizin de evinizde bulunabilecek bir altla tamamlıyor ki, o pahalı üstün eksikliğini hissedip alma isteğinizi uyandırsın. Aynı şekilde ayakkabı satışları da çanta ve kemer satışlarını teşvik ediyor. Ayakkabıların yanına uyumlu olabilecekleri çantaları koymaları boşuna değil yani!

ERKEKLER NE DURUMDA?
Bunun yanı sıra erkek kıyafetleri de hiç satılmıyor değil. Ama yine bunun da büyük bir kısmı kadınlar tarafından satın alınıyor. Bu yüzden mağazalar, eşleri alışveriş yapan erkeklerin sıkılmaması için dergi, kahve servisi yapıyor. Siz sadece temel birkaç parça kıyafet satın almak isterken gözünüz pahalı ve gösterişli kıyafetlere takılıyor. Çünkü herkesin aradığı o temel parçalar genelde mağazaların sonlarında yer alıyor. Böylece siz o yöne ilerlerken 'beni al' diye çağıran pek çok pahalı kıyafetle karşılaşma fırsatı buluyorsunuz. Bu arada mağazalar renklerin etkisini de kullanmayı unutmuyor. Davetkar kırmızı, dingin mavi, akıcı yeşil, en çok tercih edilen renkler arasında.

ALIŞVERıŞ BAĞIMLISI
Son yapılan araştırmalar, alışveriş bağımlılığını korku, baskı ya da bir dizi rahatsızlıkla aynı kefeye koyuyor. Bu durumda önemli olan sizin kendinizi alışveriş bağımlıları arasına koyup koymadığınız. Dönemsel krizlerde ihtiyacınız olan oto-kontrolden başka bir şey değil.

HANDE ÖVÜNÇ / GÜNEŞ

ben de alisveris manyagiyim, cok seviyorum ama genelde oglumu dusunuyorum bos yere bir sey alacagima ogluma alirim diyorum

sizin durumunuza uyuyor mu bilmiyorum ama bilgi olması açısından eklemek istedim.

alıntıdır

Alışveriş Hastalığı

Psikiyatri literatüründe 1900’lü yılların başında “oniomania” olarak tanımlanmış olan bu bozukluk son yıllarda “kompulsif alışveriş” şeklinde ele alınmaktadır. Kontrolsüz, impulsif ve aşırı miktarda alışveriş krizlerinin görüldüğü bir bozukluktur. Dürtü kontrol bozuklukları kapsamında ele alınmaktadır. Dürtü kontrolü bozukluğunun başlıca özelliği, kişiye ya da başkalarına zarar verecek bir eylemde bulunmaya yönelik bir dürtü, güdü ya da dayanılmaz isteğe karşı koymada başarısızlıktır. Birey alışveriş yapmadan önce gerginlik ya da uyarılma duygusunda giderek artma hisseder ve sonra alışveriş sırasında haz alma, doyum bulma ve rahatlama yaşar. Alışverişin ardından çok para harcadığı için pişmanlık, kendini kınama ya da suçluluk hissedebilir. Amerikan toplumunda %1-6 oranında görülmektedir. Bunun %80-90’nını bayanlar oluşturur. Özellikle adet öncesi (premenstrüel) dönemde daha fazla görünür. Başlangıç yaşı 18 yaş civarıdır ancak bunun problem olarak fark edilmesi genellikle 10 yılı alır.

Alışveriş hastalığının nedeni nedir:

Nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak psiko analitik görüşe göre
(1.) Bu kişilerin genellikle benlik değerleri düşüktür; giyim ve mücevher en çok satın alınan şeyler olup, bunlar dış dünya tarafından en fazla dikkat çeken objelerdir.
(2.) Kişi satın alma davranışı ile “geleceğin var olduğunu” kendisine inandırarak temel ölüm kaygısını azaltır.

Bu bozukluğa sahip bireylerin alışveriş paternleri tipiktir. Alışveriş dürtüleri genellikle epizodik olup hafta da bir civarında, ortalama bir saat süren ataklar halinde ortaya çıkar. Tüm yıl boyunca süreğenlik gösterir, diğerleri gibi yalnızca doğum günleri ve bayramlarda yoğunlaşmaz. Kişi genellikle evdeyken , kendini çökkün ya da gergin hissederken bu dürtü belirir ve çoğunlukla bu duyguya direnmeye çalışır ancak genellikle başarısız olur. Kişi çoğunlukla kendisi için alışveriş yapar, bazen diğerleri için de alır. Birkaç pahalı eşyadan ziyade çok sayıda ucuz eşya satın alırlar. Bayanlar daha çok giysi, parfüm ve mücevher, erkekler ise elektronik, otomobil ya da hırdavat satın alır. Büyük bir sıklıkla kredi kartı ile, büyük mağazalardan yalnız olarak alışveriş yapar, yanında genellikle birden fazla kredi kartı taşır. En önemlisi kendisinin ihtiyaç duymadığı şeyleri satın alır, dolabı birkere bile giymediği, üzerinde etiketi bulunan giysilerle doludur. Bunları bazen başkalarına hediye olarak verir. Evi bir sürü gereksiz ev eşyaları ile tıkıştırılmıştır. ılaç ve alkol bağımlılığında görüldüğü gibi bir süre sonra tolerans gelişir; kişi rahatlamak için giderek daha fazla miktarlarda alışveriş yapar. Alışverişin doğası ve paterni gereği yakın ilişkilerinde bir süre sonra sorunlar yaşamaya başlar, boşanmalar sıktır. Kişi satın aldığı şeyleri gizler. Alışverişe çok fazla zaman ayırdığı için çalışıyorsa işte sorunlar yaşamaya başlar. Bu bozukluk kronik seyirlidir. Başka psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülebilir. Örneğin duygulanım bozuklukları (depresyon, iki uçlu mizaç bozukluğu), anksiyete bozuklukları (obsesif – kompulsif bozukuluk, panik bozukluk, fobiler), madde kötüye kullanımıi, yeme bozuklukları ve diğer dürtü kontrol bozuklukları birlikte görülmektedir.

Tedavi:

Tedavide içgörüye yönelik terapi, destekleyici terapi, grup terapilerinin yanısıra ilaç tedavileri ile bu davranış bozukluğu kontrol altına alınabilir.

Bu sekilde mutsuzlugunu ortmek istemissin zamaninda ama bu aliskanlik haline gelmis.. tabi medyanin etkiside var fena halde. Bence sen dunyada yasanilan sorunlari bi incele.. hergun ne kadar insan savasta can veriyor yada ac cocuk oluyor diye bi arastir.. dunyada kurulmus oyunlarin seni ne kadar hipnoz ettigini anlayacak ve bence utanicaksin bu durumdan.

Sanırım bu konuda fazla sıkıntılı kimse yok ya da kaçıyolar yüzleşmekten..

bende biraz takıntılıydım alışveriş konusunda en son bi kumbara aldı sevgilim ve birde burdaki forumlardan birine takıldım bugün bişeyi almaktan vazgeçip kumbaraya atıyodum mesela bi pantolon alıcam 50 tl onu tutup direk kumbaraya attım bu sayede biraz da olsa azalttım alışverişi bide biriktiğini görünce dahada bi heveslenip biraz tutumlu olmaya çalışıyosun sende istersen bi dene canım a.s.

ilksen burcun ne arkadaşım :)
benimde böyle bi arkadaşım var
aldığı bir şeyin her rengini hatta aynı çiftini alıyo evi dükkan gibi
:)

Burcum Terazi:) ışin tuhafı ; bazen bedenime olmyacak şeyler de alıyorum giyemediğim bir çok şey var, hatta asıl ihtiyaçlarım arada kaynıyor.. :sinifsinif:

bende bunun bi değişiği var
kararsız kaldığım 2 ruj,2elbise,2ayakkabı ws olduğunda
ikisini de alıyorum
kredi extresi,parasızlık derdim henüz yok Allah'a şükür
ama ev eşya doldu yaa offf:bbo:

aynen bende de vardı 2 kredi kartımı da iptal ettırdım bu yuzden...
öncelikle borcumu ödeyecegım die düşünün ve kartlarınızı kapatın...

mesela bi body gördünüz yanınızda bi güvence olarak goruyorsunuz o an kartı kaçırmayayım diosunuz ama o an spora gidicem die düşünün...

ama kesinlikle kartları kapatın....ve her ay mesela 300 yatırın taksitlendirin olmazsa....

yoksa ne borç bitiyor ne de başka bişi....

ben böle kurtuldum şimdi para varsa alıyorum ama kendımı dizginlemek istiyorsam mesela künye alıcam para biriktirmem lazım diyorum alacagım varsa da almıyorum :)

bu arada dolapta aynen eskiden kaartla aldıgım hiç giymediğim bi sürü şey var aynen eski halimsiniz yaa
dinleyın sözümü :)

sevgiler

Burcum Terazi:) İşin tuhafı ; bazen bedenime olmyacak şeyler de alıyorum giyemediğim bir çok şey var, hatta asıl ihtiyaçlarım arada kaynıyor.. :sinifsinif:
heheh bende teraziyim ama öyle çok çok alamıyorum canım hiçbirşey çünkü asgarı ücret alıyorum ve hiçbirşey almaya param yetmıyor çok fazla bişey almam ben almak ısterım ama param yokki
, bir arkadasım var ikizler burcu o deli gibi alışveriş yapar mesela evde yer gök giysi dolu senınde yukselenın ikizler olmasın hehe yerimseniben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…