Alfabeye 'x,w,q' harfleri geliyor!

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.323
298
İstanbul
Başbakan tarafından 30 Eylül'de açıklanacak demokratikleşme paketiyle, Türk Harfleri Yasası'nın değiştirilerek x,w,q harflerinin kullanılmasına izin verilmesi gündemde
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıklayacağı demokratikleşme paketinden x,w,q devremi çıktı.

1928 yılında kabul edilen Türk Harfleri Yasası'nın değiştirilmesi ve 29 harfin yanında Kürtçede geçerli olan x,w,q harflerinin kullanılmasına izin verilmesi gündemde. Uzun süredir çalışmaları devam eden ve Başbakan Erdoğan'ın son sözü söyleyeceği demokratikleşme paketinde yer alan üç önemli detay daha ortaya çıktı.
Üç önemli düzenlemeden ilki x, w, q harfleri ile ilgili. Özellikle internetin vatandaşların hayatına girmesi ile birlikte bu üç harf de sık kullanılmaya başladı. Kürt alfabesinde de yer alan harfler nedeniyle birçok sıkıntı yaşandı.

Kürt kökenli vatandaşlar çocuklarının isimlerini nüfusa bu harfler nedeniyle yazdıramadı. Arka arkaya alınan kararlar ile sorun belli bir yere kadar aşıldı. Kürtçe seçmeli dersin yanında Kürtçe özel eğitime izin verilmesi ile birlikte üç harfle ilgili yine sorun yaşanacak. Çünkü 1928 yılında çıkartılan ve devrim kanunları arasında yer alan Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun, Türkçe alfabeyi 29 harfle sınırlıyor ve bunların dışında harf kullanılmasına kapıları kapatıyor.

Yasanın maddelerinden biri de "Bütün mekteplerin Türkçe yapılan tedrisatında Türk harfleri kullanılır" hükmünü içeriyor. Paket kapsamında bu yasada değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Yapılacak düzenleme ile Türkçe Alfabe 29 harf olarak kalacak. Bunun yanında x, w, q'nun kullanılmasına ilişkin engeller de kaldırılacak. Üç harf hayatın her alanında rahatça kullanılabilecek. Bu değişiklik özellikle Kürtçe özel eğitimde sıkıntı yaşanmaması için yapılacak. Vatandaşlar, Kürtçe isimleri, köy adlarını da herhangi bir engelleme olmadan kullanma olanağı bulunacak.

AZINLIK OKULUNDA 'AND' YOK

"Türküm, doğruyum" diye başlayan ve okullarda okutulan "Andımız" da pakette kapsamında değiştirilecek. Gayrimüslim vatandaşların devam ettiği azınlık okullarında okutulmayacak. Diğer eğitim kurumlarında ise şimdilik uygulama devam edecek. Bir şekilde yurtdışına yaşayan Türkiye kökenli gayrimüslimlere vatandaşlık verilmesi de paket kapsamında değerlendiriyor.

oldu olacak ana dilide kürtçe yapalım. birileri rahatlasın.

Son düzenleme:
ne ka demokratik bi ülkeyiz biz Maaşallah nazar değmesin :124:

Başlığı görünce aklıma ilk Kürtçe yazımı mı kolaylaştıracaklar sorusu geldi.. Nitekim içeriği okuyunca da kendimle mutabık oldum..

Hükümet yasaları isteğince değiştirip onaylasın bakalım, bir gün bebek katilini de başbakan yardımcısı yapacaklar.

Yapsınlar hiçbir kötülük ödülsüz kalmaz.

Şaşırmadım habere, alıştık artık desem yalan olmaz. Bu düzenleme her ne kadar birilerini memnun etmek amacıyla yapılıyor olsa da beni asıl üzen hali hazırda Türk gençlerimizin bu harfleri kullanıyor olması. "v" yerine "w" yazan, "k" yerine "q" harfini kullanan sevgili gençlerimiz bu duruma kolayca ayak uyduracaktır.
Bu arada, Andımız zaten kalkmadı mı? Artık hiç bir okulda okutulmuyor diye biliyorum.

Toplumun bir kısmına değil tamamına yönelik paketler hazırlanırsa eğer, işte o zaman o pakete demokratikleşme paketi diyebilirim.
Bu ülkede Lazuri diye bir dilde var, Lazuri harfleri de kabul görmeli, bu ülkede alevilerde var, ateistlerde var, zorunlu din dersini görmek istemeyen çocukların sesine de kulak verilmeli, imam hatip ortaokulları açılırken kendi inançlarına göre eğitim almak isteyenlerin haklarına da yer verilmeli.

Bir tarafa yapıcı olurken diğerlerinin hakları ötelenmemeli...

Bir azınlığa, diğerlerinden daha fazla hak veriyorsan, daha fazla özen gösteriyorsan olmaz.. kürtçe kullanılacaksa, veya kürtlere kolaylık sağlamak için alfabemize bile değişiklik yapılacaksa, diğer azınlıklar içinde tek tek yapılacak aynı şeyler.. bugün kürtlere gereğinden fazla hak veren hükumet, yarın bütün azınlıklara vermek zorunda kalır. ve bunu yapabilecek kapasitesi olmadığı içinde, ülke kaosa sürüklenir.

o nedenle ben bu tarz gelişmelere inanılmaz karşıyım.

eeee vatanımızdaki araplar ne olacak,alfabeye arapça harflerde eklensin olsun sana 60 harf(arapçada kaç harf var bilöiyorum ama toplamda 60 eder en azından...

Bunun Kürtce yi kolaylaştırmak için olduğunu düşünmüyorum.Bütün gün kullandığımız ilaçların üzerinde w,q vs,klavyede,şu forumda bile bozuk Türkçe örneği olarak v yerine w kullanan dolu
Üastelik br düzeltme:Bu harfler alfabeye girmiyor.Uygulanan yasak bitiyor
Demokrasi paketi ile harf kanunu nedeniyle 85 yıldır yasak olan 'q, x, w'nun kullanımı serbest olacak. Ancak bu üç harf alfabeye girmeyecek
http://www.radikal.com.tr/turkiye/q_w_xin__85_yillik_yasagi_bitiyor-1152737

Son düzenleme:
30 yıldır tçocuklarının isminde bulunan ‘W’ harfini nüfusa kaydettirmeye uğraşan Mardinli avukat Gürsel Ekmen Miroğlu, bugün açıklanacak demokratikleşme paketiyle ‘W, Q ve X’ yasağının kalkmasını umuyor. Miroğlu, engel aşılır aşılmaz çocuklarının adlarının düzeltilmesi için yargıya başvuracak.

Mardinli avukat Gürsel Ekmen Miroğlu, 1979 ve 1981 doğumlu çocuklarına Bawer ve Welat isimlerini koydu. 1985 yılında çocuklarını nüfusa kaydettirmek için gittiğinde, yasak olduğu gerekçesiyle bu isimler kabul edilmedi. Miroğlu, kendisi gibi avukat olan eşiyle birlikte verdiği bir yıllık hukuk mücadelesinden sonra çocuklarının isim hakkını kazandı ancak ‘W’ yasağını geçemedi. Çocukların isimleri ‘W’ harfi olmayan şekilde Baver ve Valat olarak kayda geçirildi. Yaklaşık 30 yıldır verdiği hukuki mücadelesine rağmen çocuklarının isimlerini doğru şekilde kaydettiremeyen Miroğlu ailesi, bugün açıklanacak demokratikleşme paketiyle ‘W, Q ve X’ yasağının kalkmasını bekliyor.

1985 yılında Midyat Asliye Hukuk Mahke-mesi’nce haklarında dava açılan Miroğlu ailesi, beraat eder. Daha sonra çocuklarının isimlerinin kabul edilmesi için dava açan Miroğlu, Türk Medeni Kanunu’na göre çocuklara isim koyma hakkının ailede olduğunu hatırlatır. Dava aşamasında mahkeme, Atatürk Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu’na isimleri sorar. Atatürk Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu, mahkemeye gönderdiği yazıda söz konusu isimlerin Türkçe karşılığının olmadığını vurgular. Bilirkişi raporunda ise Lozan Barış Antlaşması’na göre azınlıkların çocuklarına koyabileceği isimler olduğu ifade edilir. Bunun üzerine mahkeme 1986 yılında çocukların isimlerinin Baver ve Valat olarak nüfusa kaydedilmesine karar verir. Miroğlu ailesi daha sonra çocuklarının isimlerinin düzeltilmesi için verdiği hukukî mücadeleden ise sonuç alamaz.
Zaman

Son düzenleme:
konuya cevap veren milliyetci arkadaslarimizin "nickleri" öztürkce dolasiyla bu haber onlarda sok etkisi yaratmis.

suan kullandigimiz alfabe de zaten bize göktürklerden kaldi.

nefret ettim bu paketten. Andımızın kaldırılmasından, diğr dillere serbestlik tanınmasından, istenilen dilde eğitim serbestliğinden..
doğu zaten şimdiden Türkçe bilmiyor reva mı bu? Türkiyede yaşıyorsun başka dil çıkarmak neyine? 30 yıl sonra birbiriyla anlaşamayın bir toplum yaratmak mı niyetleri. zaten anlaşamayan birkaç milletin daha çok birbirine girmesi için birbirleriyle anlaşmalarına izin vermemek. saydırıyorum içimden tüm olanlara..

Ne bekliyordun piyocum belliydi zaten bunlar hiç şaşırmadım o dediğini bir çok kişi yapıyor zaten

Ne bekliyordun piyocum belliydi zaten bunlar hiç şaşırmadım o dediğini bir çok kişi yapıyor zaten
oku demiş dinimiz. sadece oku. okuyarak aydınlanıyor insanlar ve okuyarak çıkıyor karanlıklar aydınlığa.
ama bazı insanların ne için okuduklarını anlamıyorum ben? komplo kurmak için, düzlüğü karıştırmak için, insanları ötekileştirmek için. insanı insan olarak değil koyun gibi görmek için şakşakçı yapmak için. birde din den bahsediyor bu din tüccarları. öteki dünyada hesabını verecekleri günleride görsek keşke..

Okumakla olmuyor bu işler,işin içine fesatlık şerlik gidimi bak neler olur..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…