ALES ve Getirdikleri (Götürdükleri...)

BilgeGokcen

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Mart 2007
306
1
Malumunuz Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) artık yeni adıyla ALES oldu; Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı...

Nasıl bir sınav bu?

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor. Sayısal-2 Testindeki sorular, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzeyde sorular. Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor.

Sorun şu:

Her üç testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik DEĞİL. Ancak test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte...

Şöyle ki...

Mesela ben yabancı diller/ Batı dilleri üzerine ihtisas yapmaktayım. Zamanında master için LES'e girmem gerekiyordu. Kendi alanımda yüksek lisans yapmak için sadece Türkçe-Matematik soruları olan bir sınavdan yüksek bir puan almam gerekiyordu.

Benim alanım yabancı diller. Ama bu sınavda bana uzman olduğum konuda soru sormadılar. Gerçi almam gereken puanı almış ve master'a kabul edilmiştim ama hep şu soruyu sordum: Ne alaka?

Şimdi çok sevdiğim değerli bir öğretim görevlisi arkadaşım var; birlikte YL yapmıştık. Sözleşmeli idi kendisi, yeni gelen kanunla ALES'ten 70 almadan kadroya geçemiyor. Bu insan bölümünü birincilikle bitirmiş, ÜÇ DİL BİLEN, öğrencileriyle iletişimi mükemmel ve çok sevilen bir hoca. Ama matematik yapamıyor diye kadroya alamıyorlar. Düşünebiliyor musunuz? 67'de kaldı ALES'te.

Bu kadar değerli bir bilim insanını (çok değerli akademik çalışmaları da var) ALES'ten 70 almadı diye kadroya alamıyorlar. Ve bu insanın KPDS'sine, ÜDS'sine bakmıyorlar bile.

Yabancı diller konusunda ihtisas yapan bizlere ne diye Matematik çözdürürler? Ben üniversitemi okumuşum, master'ımı yapmışım, artık alanımda ilerliyorum, neden bu dikkat dağıtıcılık? Neden bu zorluk çıkarmalar? Sonra neden bilimde ilerleyemiyoruz diyoruz... Önce bilim insanlarının kendi alanları dışındaki işlerle uğraşmalarını bir engelleseler... Belki sorulara cevap anında bulunur...

Öğretmenim, canım benim...

Ben önlisans mezunuyum ve lisans tamamlamakla meşgulüm. Kariyer yapmak gibi bir niyetim de yok. Bu nedenle gerisini umursamıyorum ve anlattığın konulara uzağım.Tabii bu, fikrim olmadığı anlamına gelmesin, bir fikrim var.

Şöyle anlatayım sana:

Bu gün,matematik yapamadığı için ataması yapılmayan yüzlerce pırıl pırıl Din Kültürü, İş Eğitimi, Resim, Beden Eğitimi öğretmeni(!) var. Onlar çalışmaya hazır ancak ne yazıktır ki yerlerini yarım bile denemeyecek kadar az bir maaşa sözleşmeli öğretmenler dolduruyor. Sonra da "Eğitimde kalite" diye basbas bağırıyorlar. Eğitimde kalite falan yok, olamaz. Her yıl yol parası bile olmayan bir maaşla başka başka okullarda çalışan sözleşmeliler varken kaliteden söz edilemez. O insanlar da üç kuruşun peşinde. Onlar da o sınavı kazanıp kadrolu olmak istiyorlar. Çaresizlikten de boyunlarını büküp çalışmak zorundalar.

Bunlar belki konu ile ilgisiz gibi görünebilir ama aslında yapılan onlarca haksızlık yönünden bakarsan çok ilgili. Evet, Türkçe her şeydir. Hangi alanda eğitim görürsen gör, Türkçenin hakkını vermelisin. Ama bu kadar da matematik bilmeye gerek var mıdır yani?

Sevgiler canım.

Katılıyorum sana Anuşkam, haklısın. Sistemimizde baştan aşağı yanlışlık var ne yazık ki. Allah yardımcısı olsun herkesin bu sistemle. Harcanıp giden o kadar çok insan var ki...

Matematik yapamadığı için kadroya atanamayan binlerce yetenekli öğretmenimiz var evet. Beden Eğitimi öğretmeni olmak için idari hukuk sorusu çözmek zorunda olan arkadaşlarımız var...

Diyorum ya, bu sistemle nereye kadar...

ben de katılıyorum.ALES e girdim bende.2 ay matematik ve türkçe çalıştım.Onun yerine bölümüme ağarlık verip kendimi yetiştirsem daha mantıklı olmazmıydı...Eğitim sistemimiz malesef berbat.

bu sene alese girecegim bahar döneminde matematıkten nefret edıyorumm ama mecburum ugraşmaya matematık hayatın kendısıdır dıyordu bi matematık hocasıı herşey matematıktır dunyanın dünüşü gunesın dogusu batısı ve pek tabıı bizim karıyerımızz kesınlıkle degısmesı lazımm besyo okuyan arkadaslarım itfayede çalısmaya başladılar bu ne bıçım dengesizlık ama böle iştee ne kadar bagırırsan bagırr ögretmen olunca nasıl hesaplayacan notları trıgonometrı olmayıncaa dimii ama saçmalık !!! sonuna kadar katılıyorum sizee

arkdaşlar korkmayın ya alesin matematiği de türkçesi de kolay gerçekten diyorum.e sizler üniversite mezunu değilmisiniz,össye girmedinizmi,yapmadınız mı türkçe matematik.inanın össden çok çok daha kolay bir sınav bu.tek sıkıntı sürenin kısıtlılığı.türkçe ve matematik teslerini aynı anda vermemişlerdi geçen yıl(bu sene inşallaah yapmazlar sizler için) o bana çok zorluk getirdi.önce matematik testini yaptım ve zamanım yetmediği için 15 soruyu okuyamadım bile,diğrelerini yaptım ama.eğer okumaya zamanım kalsaydı inanıyorum onları da yapardım.çünkü gerçekten basit.sonra zaman bittiğinde türkçe testini verdiler,bu sefer onu da 20 dakika erken bitirdim.ve cidden kafayı yedim,içim gitti vermediler mat.testini.20 dakka boş boş oturdum.son yarım saat çıkarmıyolar zaten sınavdan.yani diyeceğim korkmanıza hiç gerek yok.ben doğrusunu söylemem gerekirse çalışmadım ama dedim keşke biraz oturup soru çözseydim.olabildiğince soru çözüp hız kazanın derim arkadaşlar.sınavda bilgi falan çok ölçülmüyor.hız,pratiklik ölçülüyor.hepinize kolaylıklar gelsin canlarım...

:1hug:merhaba arkadaslar kamelya ben kasımda gırecegım bolumum edebıyat ocakta basvuruda bulunacagım tezsız ıçın nasıl gıdıyor çalışmalar

arkdaşlar tezsiz yüksek lisans için pek bir işine yaramaz diyorlar bu nedir
tezli ile tezsiz arasındaki fark nedir?

hayatım boyunca matematik sevmedim ama hep nefretle calışmak zorunda kaldım
egitim sistemimiz malesef insanlar eğitimden sogutmak için ne gerekiyorsa yapıyor
sistem sayısalsız hicir yere kabul etmiyor hele ir de yabancı dil yada güzel sanatlaraysa ilginiz vay halinize siliyor sizi
şu anda bende bu sınava girmek istiyorum Türkce mezunuyum ve türkce yada egitim bilimleri alanında yüksek ögrenim görmk istiyorum
insanların akademik kariyer yapması düşünmesi gelişmesi istenmediğiiçin engeller koyuluyor ben böyle düşünüyorum

ben düz lise sosyal bilimler çıkışlıyım gerçekten çok iyi edabiyat ve tarih eğitimi aldım matematiğide genel anlamda MYO da okurken öğrendim...
halbuki en önemlisi genel kültürdür değil mi?
matematik birkaç formülle ve belli soru kalıpları ile
öğreniliyor ama genel kültürde çoğu insan uff çok uzun bu ne
çok sıkıcı deyip bırakan sayısalcı çok gördüm ya da kitap okumayan kendini geliştirmeyen deneme kitabı deyince o ne diyenler var. sen sayısalı full yapsan da genel kültürün 0 olduktan sonra napayım ben sayısalı...
önemli olan bence genel kültür...

arkdaşlar tezsiz yüksek lisans için pek bir işine yaramaz diyorlar bu nedir
tezli ile tezsiz arasındaki fark nedir?

tezsiz yüksek lisans pek işine yaramaz kelimesi bence çokta doğru değil..sonuçta bitirince uzmanlık almış oluyorsun...ama akademik ilerleme için tezli yüksek lisans daha makbul olandır sonuçta, ortaya akademik bir çalışma koyuyorsun...ben tezli YL yaptım ve tez yakında osym nin sayfasında yer alacak, ayrıca üniversitenin kitaplığına da konulacak ve daha sonraki yıllarda kaynak olarak kullanılacak. ayrıca doktoraya başvuru sırasında tez yazmış olmak avantajdır ve daha az harç ödersin, normal öğrenci gibi....tezsizler İÖ gibi daha fazla para öderler.......ama tezsiz yüksek lisans formasyın yerine de kullanılıyor, yani tarih bölümünü bitiren bir öğrenci tezsiz YL yapıp Tarih öğretmeni olarak atanmaya hak kazanıyor...o açıdan tezsiz yüksek lisansa başvuru çok oluyor, ayrıca tezsiz yüksek lisans kontenjanları çok olduğu için ve kazanma şansı yüksek olduğu için görev yerini değiştirmek isteyen öğretmenler çok tercih ediyor.....tabi zorunlu hizmetini bitirmiş olma şartı ile....

aleste sorulan matematik konusuna ise şöyle bir yorumum olacak.....sonuçta bu konunun tam bir ortası yok.....sonuçta Yl ve doktora için nasıl ingilizce önkoşul ise ales için de matematik gerekiyor.....tamam ingilizce akademik çalışmalar için çok gerekli ama hatta olmazsa olmaz ama alanında ne uzmanlar var ki ingilizce konusunu halledemediği için eğitimine devam edemiyor....o yüzden de şartlar nasılsa bir şekilde uymak gerekir..ben de matematikten hiç anlamam ama yetecek kadarını yapmaya çalışacağım sınava girerken....artık çok mu çalışırım kendim, ders mi alamam bilemem....bir matematik öğretmeninin benden daha avantajlı olacağı kesin ama sonuçta başvuru yapacağımız alanlar farklı....gerçi benim doktora yapmakistediğim bölüme tüm branşlar başvuru yapacak ama bir şekilde ben de onlardan farklı olduğumu kanıtlamak zorundayım mülakatta....çok önemli ales puanı ama tek şart değil....akademik çalışma için aleste her branşı kendi alanından sınava almakta çok adil olmayabilir sonuçta......bazı alanlar var, herkese açık.....adı da açık, eşit ağırlık....türkçesi kuvvetli olan matematiğe, matematiği iyi olan Türkçeye yüklenecek artık..yapacak birşey yok..yazdıklarıma da kızma....

Son düzenleme:
ben düz lise sosyal bilimler çıkışlıyım gerçekten çok iyi edabiyat ve tarih eğitimi aldım matematiğide genel anlamda MYO da okurken öğrendim...
halbuki en önemlisi genel kültürdür değil mi?
matematik birkaç formülle ve belli soru kalıpları ile
öğreniliyor ama genel kültürde çoğu insan uff çok uzun bu ne
çok sıkıcı deyip bırakan sayısalcı çok gördüm ya da kitap okumayan kendini geliştirmeyen deneme kitabı deyince o ne diyenler var. sen sayısalı full yapsan da genel kültürün 0 olduktan sonra napayım ben sayısalı...
önemli olan bence genel kültür...

yazdıklarına katılıyorum genel kültür ve okuma bilinci çok önemli ancak aleste sorulan sayısal soruları da çok formüle dayanan ve sadece sayılarla yapılan işlemleri gerektiren sorular değil, bazı sorular beyin cimnastiği gibi, okuduğunu anlamayla alakalı...sayısalcıların yapamadıkları sayısal soruları ben tam su katılmamış bir sözelci olarak çözdüm...

Ben bu dönem alaese gireceğim yüksek lisans için sayısalcıyım fakat ales de sorulan sorular orta okul matemetiğindeniaret bence kişiler arasında fark yaratan soruyu çözme hızı benim hedefim 85 civarı almak o da çeşitli nedenlerden dolayı yoksa geçen girdiğimde 79 almıştım zaten. elinizi hızlandırın sınavda yeter gibime geliyor en azından ben hızlanmaya çalışıyorum benim tek derdim bu...
evetbir ingilizce öğretmeninin kişi ales yüzünden kadrolu olamaması üzücü br durum ama bu sınavda halledilemeyecek birşey değil üniversitede öğretilen hiç birşeyi sormuyorlar emin olun lise ve orta okuldaki bilgiler sınavda 70 yapmak için fazlasıyla yeterli

ay ben de giricem yakinda elinde cikmis sorular olan varsa bana yollasin kizlar bu hafta biraz soru cozeyim

ha buarada matemetikten nefret eden arkadaşlar benim hedflerim için sayısalcı olmama rağmen eşit ağırlık yapmama gerekiyor ve türkçenin de büyük kısmını çözmem gerekiyor ama hiç yakınmak aklıma gelmedi elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın ben de sizin tam tersi durumunuzdayım ama türkçeyi bukadar kafama takmıyorum sonuçta sordukları türkçe osmanlıca değil sordukları matemetikte ileri düzey bir diferansiyel denklemin çözümü değil

ay ben de giricem yakinda elinde cikmis sorular olan varsa bana yollasin kizlar bu hafta biraz soru cozeyim

google amcaya ales çıkmış sorular yaz çıkar güzelim zaten ales yeni olduğu için topu topu 3 4 test bulursun :1rolleyes:

canım netten çok kolay bulabilirsin, ösymnin sayfasından.........

ayrıca lepi dediğin gibi belirleyici olan sadece çözme hızı...çok insan yetiştiremediği için başarısız oluyor...

bu da yine sözel yetenekle ilgili...bol bol kitap okumayla alakalı....sayısal içinde hem okuduğunu anlama ve bol soru çözmeyle ilgili tabi ki....

X